Szkolenie Marketing i sprzedaż w obiekcie hotelowym
Szkolenie Marketing i sprzedaż w obiekcie hotelowym
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Marketing
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie "Marketing i sprzedaż w obiekcie hotelowym" skierowane jest do:
- Właścicieli i inwestorów hoteli oraz restauracji
- Dyrektorów i menedżerów hoteli i restauracji
- Specjalistów ds. sprzedaży i marketingu w hotelarstwie i gastronomii
- Managerów gastronomii i szefów kuchni, specjalistów ds. zaopatrzenia
- Pracowników operacyjnych dążących do awansu
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników16
- Data zakończenia rekrutacji07-01-2026
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usług Szkoleniowo-Rozwojowych SUS 3.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie "Marketing i sprzedaż w obiekcie hotelowym" przygotowuje uczestnika do wykorzystania kompleksowej wiedzy i umiejętności z zakresu marketingu i sprzedaży w branży hotelarsko-gastronomicznej do skutecznej analizy rynku, wdrażania strategii marketingowej, zarządzania relacjami z klientami oraz wykorzystywania nowoczesnych narzędzi cyfrowe do promocji i sprzedaży usług hotelowych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Zarządza marketingiem w branży HoReCa | Kryteria weryfikacji charakteryzuje kluczowe pojęcia i koncepcje marketing MIX | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji charakteryzuje pojęcie segmentacji rynku | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Analizuje rynek i konkurencję w branży HoReCa | Kryteria weryfikacji wymienia narzędzia cyfrowe do planowania strategii marketingowej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji wymienia aktualne trendy w branży HoReCa dotyczące strategii marketingowej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się wdraża skuteczną strategię marketingową | Kryteria weryfikacji określa i charakteryzuje cele SMART | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji wymienia narzędzia promocji w Internecie | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się optymalizuje stronę internetową i system rezerwacji online | Kryteria weryfikacji charakteryzuje pojęcie SEM | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji charakteryzuje pojęcie SEO | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się zwiększa przychody poprzez zastosowanie odpowiedniej strategii sprzedażowej | Kryteria weryfikacji charakteryzuje pojęcie upsellingu | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji charakteryzuje pojęcie cross-sellingu | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Wykorzystuje psychologię sprzedaży w kontaktach z klientami | Kryteria weryfikacji wymienia techniki psychologiczne w sprzedaży | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji wymienia metody zbijania obiekcji u klienta | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Buduje markę hotelu poprzez storytelling i personalizację usług | Kryteria weryfikacji charakteryzuje pojęcie storytellingu | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji wymienia przykłady personalizacji usług w hotelu | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie "Marketing i sprzedaż w obiekcie hotelowym" przygotowuje uczestnika do wykorzystania kompleksowej wiedzy i umiejętności z zakresu marketingu i sprzedaży w branży hotelarsko-gastronomicznej do skutecznej analizy rynku, wdrażania strategii marketingowej, zarządzania relacjami z klientami oraz wykorzystywania nowoczesnych narzędzi cyfrowe do promocji i sprzedaży usług hotelowych.
Szkolenie "Marketing i sprzedaż w obiekcie hotelowym" skierowane jest do:
- Właścicieli i inwestorów hoteli oraz restauracji
- Dyrektorów i menedżerów hoteli i restauracji
- Specjalistów ds. sprzedaży i marketingu w hotelarstwie i gastronomii
- Managerów gastronomii i szefów kuchni, specjalistów ds. zaopatrzenia
- Pracowników operacyjnych dążących do awansu
Szkolenie będzie się składało z części teoretycznej i części praktycznej z wykorzystaniem następujących metod aktywizacyjnych uczestników:
- Wykłady i prezentacje multimedialne
- Warsztaty praktyczne
- Analiza studiów przypadków (case study)
- Symulacje i scenki sytuacyjne
- Dyskusje i burze mózgów
- Praca w grupach
Program szkolenia
DZIEŃ 1 - 08.01.2026
DZIEŃ I: PODSTAWY MARKETINGU I ANALIZA RYNKU
1. Wprowadzenie do marketingu w branży HoReCa
1.1 Specyfika marketingu w hotelarstwie i gastronomii
1.2 Kluczowe pojęcia i koncepcje marketingowe
- Marketing MIX
- Segmentacja rynku i targeting
- Budowanie marki
- Custom Journey
2. Analiza rynku i trendów
2.1 Omówienie aktualnych trendów w branży HoReCa
2.2 Wykorzystanie danych rynkowych do planowania działań marketingowych
2.3 Analiza konkurencji za pomocą narzędzi cyfrowych
3. Strategia marketingowa
3.1 Elementy skutecznej strategii marketingowej
3.2 Określanie celów marketingowych (SMART)
4. Marketing cyfrowy
4.1 Wprowadzenie do marketingu online: SEO, SEM, media społecznościowe
4.2 Optymalizacja strony internetowej i systemu rezerwacji online
4.3 Podstawy content marketingu
Dzień 2 - 09.01.2026
DZIEŃ II: SPRZEDAŻ, ZARZĄDZANIE RELACJAMI Z KLIENTEM I ZAAWANSOWANE TECHNIKI MARKETINGOWE
1. Techniki sprzedaży w branży HoReCa
1.1 Psychologia sprzedaży usług hotelarskich i gastronomicznych
1.2 Techniki upsellingu i crosssellingu
1.3 Zarządzanie zastrzeżeniami klientów
2. Kreowanie unikalnych doświadczeń gości
2.1 Wykorzystanie storytellingu w budowaniu marki obiektu
2.2 Personalizacja usług
3. Programy lojalnościowe i zarządzanie relacjami z klientem (CRM)
3.1 Projektowanie efektywnych programów lojalnościowych
3.3 Analiza skuteczności programów lojalnościowych
4. Marketing automatyczny (Marketing Automation)
4.1 Narzędzia automatyzacji w komunikacji z klientami
4.2 Personalizowane kampanie e-mailowe i SMS
5. Współpraca z influencerami i lokalnymi partnerami
5.1 Strategie współpracy z influencerami
5.2 Budowanie relacji z lokalnymi firmami i dostawcami usług
5.3Mierzenie efektywności współpracy
6. Zarządzanie reputacją online i marketing kryzysowy
6.1 Monitorowanie opinii online
6.2 Strategie reagowania na negatywne opinie
6.3 Plany zarządzania kryzysowego w marketingu
TEST WIEDZY - walidacja
Walidacja usługi odbędzie się 09 stycznia 2026 roku w godz. 15:15–15:30 i będzie polegała na przeprowadzeniu pisemnego testu teoretycznego jednokrotnego wyboru (ABC). Test został opracowany przez trenera prowadzącego we współpracy z walidatorem, w oparciu o zamierzone efekty usługi. Testy (w formie papierowej) zostaną rozdane uczestnikom przez trenera prowadzącego usługę.
Wyniki testu będą oceniane przez walidatora zgodnie z kluczem odpowiedzi przygotowanym przez trenera prowadzącego usługę po zakończonej usłudze rozwojowej.
Zostanie zachowania rozdzielność pomiędzy szkoleniem a walidacją usługi.
Informacje dodatkowe:
- 1 godzina rozliczeniowa = 45 minut dydaktycznych.
- Szkolenie trwa 16 godzin dydaktycznych.
- Przerwy nie wliczają się do czasu trwania usługi.
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 11 1. Wprowadzenie do marketingu w branży HoReCa | Prowadzący Katarzyna Gurgacz-Nykiel | Data realizacji zajęć 08-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 11 2. Analiza rynku i trendów | Prowadzący Katarzyna Gurgacz-Nykiel | Data realizacji zajęć 08-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 11 Przerwa | Prowadzący Katarzyna Gurgacz-Nykiel | Data realizacji zajęć 08-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 11 3. Strategia marketingowa | Prowadzący Katarzyna Gurgacz-Nykiel | Data realizacji zajęć 08-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 11 4. Marketing cyfrowy | Prowadzący Katarzyna Gurgacz-Nykiel | Data realizacji zajęć 08-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 11 1. Techniki sprzedaży w branży HoReCa 2. Kreowanie unikalnych doświadczeń gości | Prowadzący Katarzyna Gurgacz-Nykiel | Data realizacji zajęć 09-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 11 3. Programy lojalnościowe i zarządzanie relacjami z klientem (CRM) | Prowadzący Katarzyna Gurgacz-Nykiel | Data realizacji zajęć 09-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 11 Przerwa | Prowadzący Katarzyna Gurgacz-Nykiel | Data realizacji zajęć 09-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 11 4. Marketing automatyczny (Marketing Automation). 5. Współpraca z influencerami i lokalnymi partnerami | Prowadzący Katarzyna Gurgacz-Nykiel | Data realizacji zajęć 09-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 11 6. Zarządzanie reputacją online i marketing kryzysowy | Prowadzący Katarzyna Gurgacz-Nykiel | Data realizacji zajęć 09-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 11 Test wiedzy - walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 09-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 3 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 3 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 218,75 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 218,75 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Katarzyna Gurgacz-Nykiel
Specjalizuje się w:
1. Doradztwie biznesowym dla branży hotelarskiej i gastronomicznej, wspierając właścicieli oraz menadżerów w optymalizacji procesów operacyjnych oraz tworzeniu efektywnych procedur.
2. Przeprowadzaniu kompleksowych audytów operacyjnych dla restauracji i hoteli, które pozwalają na identyfikację obszarów wymagających poprawy.
3. Prowadzeniu szkoleń z zakresu standardów obsługi klienta, technik sprzedażowych oraz strategii marketingowych dostosowanych do specyfiki branży HoReCa
Szkoli z zakresu zarządzania obiektami 3 i 4 gwiazdkowymi, opracowania i skutecznego przeprowadzania strategii restrukturyzacyjnych obiektów hotelowych, wprowadzania na rynek nowych marek gastronomicznych, przeprowadzania audytów, tworzenia planów marketingowych dla hoteli i restauracji oraz przeprowadzenia szkoleń ze standardów obsługi i działań marketingowych w hotelu.
Trenerka, posiada ponad 120 h doświadczenia w prowadzeniu szkoleń o podobnej tematyce w ciągu ostatnich 5 lat.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dla uczestników usługi:
- scenariusz szkolenia,
- materiały szkoleniowe (notes, długopis)
Warunki uczestnictwa
Warunkiem uczestnictwa jest zarejestrowanie i założenie konta w Bazie Usług Rozwojowych, zapisanie się na szkolenie za pośrednictwem Bazy i przypisanego ID wsparcia oraz spełnienie wszystkich warunków uczestnictwa w projekcie określonych przez Operatora.
Informacje dodatkowe
Usługa rozwojowa nie jest świadczona przez podmiot pełniący funkcję Operatora lub Partnera Operatora w danym projekcie PSF lub w którymkolwiek Regionalnym Programie lub FERS albo przez podmiot powiązany z Operatorem lub Partnerem kapitałowo lub osobowo.
Usługa rozwojowa nie jest świadczona przez podmiot będący jednocześnie podmiotem korzystającym z usług rozwojowych o zbliżonej tematyce w ramach danego projektu.
Usługa rozwojowa nie obejmuje wzajemnego świadczenia usług w projekcie o zbliżonej tematyce przez Dostawców usług, którzy delegują na usługi siebie oraz swoich pracowników i korzystają z dofinansowania, a następnie świadczą usługi w zakresie tej samej tematyki dla Przedsiębiorcy, który wcześniej występował w roli Dostawcy tych usług.
Cena usługi nie obejmuje kosztów niezwiązanych bezpośrednio z usługą rozwojową, w szczególności kosztów środków trwałych przekazywanych Przedsiębiorcom lub Pracownikom przedsiębiorcy, kosztów dojazdu i zakwaterowania.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi