Kurs WSET 3
Kurs WSET 3
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do osób, które:
- posiadają ukończony kurs WSET 2 (zalecane) lub równoważną wiedzę branżową,
- pracują lub planują pracować w sektorze winiarskim, gastronomicznym, hotelarskim, handlu winem, imporcie, edukacji winiarskiej lub doradztwie,
- prowadzą degustacje, szkolenia, restauracje lub sklepy specjalistyczne z winem,
- pasjonują się winem i pragną pogłębić wiedzę o jego pochodzeniu, stylach i ocenie jakości.
Grupa docelowa obejmuje m.in.:
sommelierów, importerów, restauratorów, handlowców branży HoReCa, nauczycieli szkół gastronomicznych, autorów publikacji o winie, a także pasjonatów dążących do profesjonalizacji wiedzy.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników14
- Data zakończenia rekrutacji01-02-2026
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi43
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa szkoleniowa „Kurs WSET 3 przygotowuje uczestników do samodzielnej analizy, oceny i opisu win z wykorzystaniem międzynarodowego systemu degustacyjnego WSET (SAT).Celem szkolenia jest rozwinięcie wiedzy, umiejętności i kompetencji zawodowych w zakresie interpretacji czynników wpływających na styl, jakość i wartość wina, rozpoznawania regionów, szczepów, metod produkcji oraz prawidłowego posługiwania się językiem degustacyjnym.
Szkolenie stanowi przygotowanie do egz. WSET Level 3 Award.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje czynniki naturalne i ludzkie wpływające na styl i jakość wina. | Kryteria weryfikacji opisuje wpływ klimatu, gleby, technik produkcji i dojrzewania na styl i strukturę wina. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia główne regiony winiarskie świata i ich kluczowe szczepy | Kryteria weryfikacji identyfikuje regiony po stylu i budowie wina. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Analizuje i ocenia wina przy użyciu systematycznego podejścia do degustacji (SAT) | Kryteria weryfikacji wykonuje ocenę wina w degustacji w ciemno i uzasadnia wnioski dotyczące stylu i jakości. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Interpretuje wpływ decyzji winiarskich na końcowy charakter produktu | Kryteria weryfikacji wskazuje korelacje między techniką produkcji a smakiem, aromatem i potencjałem wina. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Buduje kulturę komunikacji o winie w sposób profesjonalny i etyczny | Kryteria weryfikacji stosuje język degustacyjny WSET i zasady odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu podczas dyskusji i degustacji. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie „Kurs WSET 3” to 43-godzinny kurs realizowany w oparciu o oficjalne materiały WSET Global (Wine & Spirit Education Trust), zgodnie z ich międzynarodowym standardem.
Program obejmuje pogłębione studium win spokojnych, musujących i wzmocnionych z całego świata, z naciskiem na analizę czynników naturalnych (klimat, terroir, szczepy) i ludzkich (techniki uprawy, decyzje winiarza), które kształtują styl i jakość wina.
Uczestnicy zdobywają umiejętność interpretacji wina poprzez systematyczne podejście do degustacji (SAT), ucząc się profesjonalnej oceny koloru, aromatu, smaku i jakości wina.
Zajęcia mają charakter interaktywny i warsztatowy – obejmują degustacje komentowane, ćwiczenia porównawcze, studia przypadków, quizy i pracę w grupach.
Szkolenie prowadzone jest w formie stacjonarnej, sala wyposażonej w odpowiednie zaplecze dydaktyczne i sensoryczne.
Każdy uczestnik otrzymuje:
- oficjalny podręcznik WSET Level 3 Award in Wines,
- zestaw materiałów do not degustacyjnych,
- dostęp do win degustacyjnych zgodnych z programem (ok. 80 próbek).
Po zakończeniu kursu uczestnicy mogą przystąpić do egzaminu zewnętrznego WSET, który uprawnia do uzyskania międzynarodowego certyfikatu WSET 3.
Moduł 1. Wprowadzenie i metodologia WSET (SAT)
- Wprowadzenie do kursu i struktury egzaminu WSET.
- Zasady degustacji i analizy sensorycznej w systemie WSET (Systematic Approach to Tasting).
- Technika degustacji, opis wina, bezpieczeństwo podczas degustacji.
- Forma: wykład, degustacja wstępna, ćwiczenia indywidualne.
Moduł 2. Czynniki naturalne i ludzkie wpływające na wino
- Klimat, gleba, topografia – wpływ czynników naturalnych na styl i jakość wina.
- Techniki uprawy, zbioru, fermentacji i dojrzewania – decyzje winiarza i ich skutki.
- Forma: wykład z elementami dyskusji, degustacja porównawcza.
Moduł 3. Wina Europy – część I: Niemcy, Austria, Tokaj, Francja (północ)
- Charakterystyka białych win z Niemiec, Austrii i Tokaju.
- Wina Alzacji, Burgundii, Doliny Loary i Bordeaux – styl, struktura, różnice regionalne.
- Degustacje porównawcze i analiza regionów.
- Forma: wykład, degustacje, analiza map regionów.
Moduł 4. Wina Europy – część II: Francja (południe), Hiszpania, Włochy, Portugalia, Grecja
- Wina czerwone Burgundii, Rodanu, Bordeaux i południowej Francji.
- Główne regiony i szczepy Włoch, Hiszpanii, Portugalii i Grecji.
- Wpływ tradycji, klimatu i techniki produkcji na styl i jakość win.
- Forma: degustacje komentowane, analiza przypadków.
Moduł 5. Wina Nowego Świata
- Kluczowe regiony i szczepy: USA, Chile, Argentyna, Australia, Nowa Zelandia, RPA.
- Porównanie technik winiarskich i stylów Starego i Nowego Świata.
- Degustacja porównawcza – wpływ klimatu i technologii na aromat i strukturę wina.
- Forma: degustacje komentowane, praca w grupach.
Moduł 6. Wina musujące i wzmocnione
- Produkcja i charakterystyka win musujących: Champagne, Prosecco, Cava, Crémant.
- Wina wzmocnione: Sherry, Porto, Madeira – techniki, styl, dojrzewanie.
- Degustacja porównawcza – wpływ metod fermentacji i starzenia.
- Forma: wykład, degustacja praktyczna, analiza sensoryczna.
Moduł 7. Analiza stylu i jakości wina – przygotowanie do egzaminu
- Systematyczne podejście do degustacji (SAT) w praktyce.
- Ćwiczenia klasyfikacji win według stylu, jakości i potencjału starzenia.
- Próbny egzamin teoretyczny (test i pytania opisowe).
- Degustacja egzaminacyjna – analiza dwóch win w ciemno.
- Forma: test, degustacja w ciemno, symulacja walidacji.
Moduł 8. Walidacja
- Walidacja
CZAS TRWANIA SZKOLENIA
Liczba godzin zawiera rownież proces walidacji, lekcje prowadzone są w systemie 45 min.
Wymagane jest 80% uczestnictwa na zajęciach potwierdzeniem jest lista obecności.
Przerwy nie są wliczone w czas usługi rozwojowej:
Liczba godzin teoretycznych: 8h
Liczba godzin praktycznych: 31h
Walidacja: 4h
WALIDACJA
Walidacja efektów uczenia się prowadzona jest stacjonarnie i trwa 4 godziny dydaktyczne. Wykorzystywane metody walidacyjne to: Obserwacja w warunkach symulowanych, test teoretyczny
Metody prowadzenia usługi:
Kurs nie jest „tylko wykładem”, ale angażuje uczestników przez:
- teorię z elementami dyskusji – omawianie zagadnień, pytania i odpowiedzi, krótkie quizy,
- degustację wina – aktywne uczestnictwo, samodzielna analiza sensoryczna według schematu WSET,
- praktyczne ćwiczenia oceny – porównywanie win, notowanie i interpretacja,
- prace w parach lub grupach – np. wspólna analiza butelek, rozmowa o stylach.
Szkolenie prowadzone w formule interaktywnej: wykład z dyskusją, degustacje komentowane, indywidualne i grupowe ćwiczenia oceny win w oparciu o system WSET, studium przypadku oraz krótkie quizy podsumowujące wiedzę.
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 27 Moduł 1: Wprowadzenie i metodologia WSET (SAT) - część teoretyczna | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 02-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 27 Przerwa | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 02-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 27 Moduł 2: Czynniki naturalne i ludzkie wpływające na wino - Czynniki naturalne i wpływ człowieka na winnicę- część teoretyczna | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 02-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 27 Moduł 2: Czynniki naturalne i ludzkie wpływające na wino - część teoretyczna | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 27 Przerwa | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 27 Moduł 3: Wina Europy – część I - Białe wina z Niemiec, Austrii i Tokaju | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 27 Moduł 3: Wina Europy – część I - Białe wina z Alzacji, Burgundii, Doliny Loary i Bordeaux | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 16-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 27 Przerwa | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 16-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 27 Moduł 3: Wina Europy – część I - Białe wina z Alzacji, Burgundii, Doliny Loary i Bordeaux | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 16-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 27 Moduł 4: Wina Europy – część II - Wina czerwone z Burgundii, Beaujolais oraz wina czerwone i białe z północnej Doliny Rodanu | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 23-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 27 Przerwa | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 23-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 27 Moduł 4: Wina Europy – część II - Wina czerwone i różowe z Bordeaux, południowo- zachodniej Francji i Doliny Loary | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 23-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 27 Moduł 4: Wina Europy – część II - Wina czerwone, białe i różowe z południowej Doliny Rodanu i południowej Francji | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 02-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 27 Przerwa | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 02-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 27 Moduł 4: Wina Europy – część II - Białe i czerwone wina Hiszpanii | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 02-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 27 Moduł 4: Wina Europy – część II - Wina Włoch | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 09-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 27 Przerwa | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 09-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 27 Moduł 4: Wina Europy – część II- Wina Portugalii i Grecji | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 09-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 27 Moduł 5: Wina Nowego Świata - Wina z USA, Chile, Argentyny | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 16-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 27 Przerwa | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 16-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 27 Moduł 5: Wina Nowego Świata - Wina z RPA, Australii i Nowej Zelandii | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 16-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 27 Moduł 6: Wina musujące i wzmocnione | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 23-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:15 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 27 Przerwa | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 23-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 27 Moduł 6: Wina musujące i wzmocnione | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 23-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 27 Moduł 7: Analiza stylu i jakości wina. | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 06-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 27 Moduł 7: – Przygotowanie do egzaminu. Część teoretyczna | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 06-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 27 Moduł 8: Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 13-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 03:00 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 4 700,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 3 821,14 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 109,30 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 88,86 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Łukasz Wojnarowicz
Ekspert w dziedzinie wina z międzynarodowym tytułem Weinakademiker (WA) oraz dyplomem WSET Diploma, zdobytym w 2018 roku w Weinakademie Österreich w Rust, z dodatkowym wyróżnieniem od Hochschule Geisenheim. Od lat związany z branżą winiarską jako Import Manager w sieci Wine And You, gdzie odpowiada za selekcję win, współpracę z producentami oraz doradztwo zakupowe.
Łączy wiedzę enologiczną z doświadczeniem praktycznym i naukowym – z wykształcenia jest również archeologiem, co przekłada się na jego unikalne, kulturowe podejście do tematyki wina.
Doświadczenie w zakresie szkoleń i weryfikacji umiejętności
Certyfikowany edukator i egzaminator WSET (Wine & Spirit Education Trust) – kwalifikacje egzaminatora uzyskał w 2022 roku. Od ośmiu lat prowadzi szkolenia i kursy WSET na różnych poziomach zaawansowania, mając na swoim koncie ponad 200 przeprowadzonych szkoleń. Wykładowca w Collegium Civitas oraz w Winedukacji, gdzie prowadzi zajęcia z enologii, kultury wina i oceny sensorycznej.
Sędzia na międzynarodowych konkursach winiarskich, aktywnie uczestniczący w procesach oceny i certyfikacji jakości win. Wszystkie najważniejsze kwalifikacje i doświadczenie szkoleniowe zdobył w ciągu ostatnich pięciu lat, co potwierdza aktualność jego wiedzy oraz stosowanych metod dydaktycznych
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik otrzymuje:
- oficjalny podręcznik WSET Level 3 Award in Wines,
- zestaw materiałów do not degustacyjnych,
- dostęp do win degustacyjnych zgodnych z programem (ok. 80 próbek).
Informacje dodatkowe
W przypadku finansowania ze środków publicznych w przynajmniej 70% - cena netto=brutto. Stawka vat zgodnie z art. 43 ust. 1 pkt. 29 c. ustawy o vat, lub paragraf 3 ust. 1 pkt. 14. Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20.12.2013.
Po zakończeniu udziału w szkoleniu z min. 80% obecnością oraz pozytywnej walidacji, uczestnik otrzyma zaświadczenie o ukończeniu usługi. Na szkoleniu jest sporządzana lista obecności.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi