Szkolenie cukiernicze - SERNIKI NOWOCZESNE i MONOPORCJE ŚWIĄTECZNE
Szkolenie cukiernicze - SERNIKI NOWOCZESNE i MONOPORCJE ŚWIĄTECZNE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy kucharzy oraz osób, które chcą rozszerzyć swoje umiejętności z zakresu wykonywania i dekoracji nowoczesnych serników pieczonych i na zimno oraz monoporcji świątecznych.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji21-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi35
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnej produkcji różnych serników nowoczesnych oraz nowoczesnych monoporcji w aranżacji świątecznej. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać surowce oraz tworzyć dekoracje.Szkolenie pozwoli na podniesienie kompetencji cukierniczych i piekarskich w zakresie tworzenia modnych różnorodnych serników pieczonych i na zimno oraz monoporcji.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Efekty dotyczące wiedzy: charakteryzuje różne rodzaje serników a także monoporcji. | Kryteria weryfikacji Ustala najważniejsze parametry przy produkcji różnych rodzajów mas serowych do produkcji serników oraz innych surowców do produkcji monoporcji. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Efekty dotyczące umiejętności: przygotowuje samodzielnie serniki oraz monoporcje, wypieka je, składa i odpowiednio dekoruje. | Kryteria weryfikacji Dopasowuje odpowiednie surowce, narzędzia i warunki produkcji do przygotowanie odpowiednich serników nowoczesnych oraz monoporcji. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustala cele i priorytety w działaniu. | Kryteria weryfikacji ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Profesjonalny kurs cukierniczy pod okiem niesamowitego cukierniczego geniusza młodego pokolenia, Zuzanny Sznajderowicz oraz Jakuba JAniuka
Od tej pory nie będziecie zatem mieć dylematu „Monoporcja czy sernik?” A jeśli sernik to „Sernik pieczony czy może na zimno?”. Brzmi obiecująco? Przekonaj się osobiście. Przyjedź na to szkolenie do profesjonalnie wyposażonej pracowni szkoleniowej Szkoły Artystycznej Wiesława Kuci w Lublinie.
Na naszym kursie poznacie tradycyjne i nowoczesne receptury i omówicie różne techniki pieczenia. Zabierzemy Cię w słodką podróż po sernikowym świecie oraz świecie monoporcji w aranżacji świątecznej.
Aby stworzyć poszczególne kompozycje poznacie podstawowe jak i bardziej zaawansowane techniki cukiernicze.
Przyjedź na to szkolenie, a dostaniesz najlepsze przepisy na te nowoczesne i niezwykle eleganckie desery i wypieki oraz poznasz tajniki ich produkcji i wykańczania.
Na naszym szkoleniu dodatkowo nauczysz się prezentacji, którą zachwycisz klientów! Forma podania ciast i deserów jest nie mniej ważna niż kompozycje smakowe wypieków.
Na tym szkoleniu kursanci przygotują aż 9 wspaniałych wyjątkowych, autorskich receptur składających się z różnorodnych struktur i smaków:
- SERNIK BASKIJSKI (wanilia/ pieczony)
- SERNIK KOZI SER & PEKAN (pieczony)
- SERNIK Z MALINAMI (malina & biała czekolada/ pieczony)
- SERNIK CZEKOLADOWY (czekolada 65% / pieczony)
- SERNIK PISTACJA -MALINA
- SERNIK JESIENNY (dynia & cynamon / pieczony)
- SERNIK EXOTIC (mango & marakuja & kolendra / na zimno)
- SERNIK JOGURTOWY (jogurt & truskawka & mięta / na zimno)
- SERNIK LOTUS (ciasteczka speculoos / pieczony)
Oraz z zakresu monoporcji:
Wykonacie aż 6 różnych monoporcji o smakach:
- Monoporcja - PREZENT - mus cynamonowy, karmelizowane jabłko, sable orzech włoski
- Monoporcja - CZAPKA MIKOŁAJA - mus migdałowy, chrupka migdałowa, żel malinowy, financier migdałowy
- Mopoporcja - RING- mus kokosowy, żel pomarańcza /goździk, sable
- Piernik tradycyjny z konfiturą z czarnej porzeczki
- Keks pomarańczowo - makowy
- Pistacjowy sernik baskijski
Kurs skierowany jest do osób średnio-zaawansowanych, ale mile widziane są również osoby początkujące, które nie mają czego się obawiać, gdyż wspólnymi siłami zrealizujemy cały program i nauczymy się wielu ciekawych i wartościowych rzeczy.
DLACZEGO WARTO DO NAS PRZYJECHAĆ NA SZKOLENIE?
- Będziesz uczestniczył czynnie w procesie tworzenia tych niezwykłych serników oraz monoporcji
- Poznasz mnóstwo profesjonalnych technik cukierniczych
- Będziesz pracować nad formą i estetyką wypieków
- Poznasz najciekawsze i najmodniejsze połączenia smakowe
- Otrzymasz specjalnie przygotowany skrypt z wszystkimi autorskimi recepturami przygotowanymi przez Jakuba i Zuzannę oraz piękny fartuszek na własność.
- Wszystkie wypieki po szkoleniu zabierzecie do domu!
Są to warsztaty praktyczne, każdy uczestnik bierze udział czynny w tworzeniu tych pysznych serników i monoporcji.
Zwieńczeniem dwudniowego szkolenia będzie piękna aranżacja w formie słodkiego stołu oraz sesja zdjęciowa.
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 21 Wprowadzenie do SERNIKÓW, zapoznanie z zasadami BHP, RODO itd. Przedstawienie się uczestników . | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 21 Przedstawienie planu szkolenia - części o sernikach. | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 21 Omówienie surowców, sprzętu narzędzi i maszyn w nowoczesnej produkcji cukierniczej. | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 21 Przygotowanie surowców, ważenie składników itd. | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 21 Przygotowanie blatów i ciast na spody serników do wypieku. | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 21 Wypiek serników. | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 21 Podsumowanie dnia poprzedniego, pytania. | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 21 Przygotowanie dekoracji, kremów, nadzień i kruszonek do serników. | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 21 Składanie poszczególnych serników i stabilizacja. | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 21 Dekorowanie i wykańczanie serników . | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 21 Przygotowanie ekspozycji wypieczonych serników. | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 21 Podsumowanie części dotyczacej serników nowoczesnych, pytania. | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:10 | Liczba godzin 00:40 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 21 Przywitanie uczestników- omówienie części szkoelnia poświęconej deserom - monoporcjom. | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 21 Przygotowanie różnego rodzaju ciast na spody monoporcji i deserów. | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 02:45 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 21 Przygotowanie wsadów monoprcji, żelek, nadzień oraz polew typu glaze i zamsz. | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 21 Przygotowanie dekoracji deserów i monoporcji. | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 21 Składanie wszystkich desrów. | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 21 Dekoracje czekoladowe - wykonanie dekoracji w stylu świątecznym. | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 21 Dekorowanie deserów- monoporcji, prezentacja końcowa. | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 21 Zakończenie szkolenia, wręczenie certyfikatów, pytania | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 21 Walidacja szkolenia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 4 100,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 4 100,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 117,14 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 117,14 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Zuzanna Sznajderowicz
Jakub Janiuk
Doświadczenie cukiernicze zdobywał przez 8 lat w Cukierni Czekoladowy oraz na wielu szkoleniach
oraz konkursach cukierniczych i lodziarskich. Tegoroczny finalista Polskich Eliminacji do World
Chocolate Masters. Zdolny i ambitny, szkolił się u wielu światowej klasy cukierników min. Frank
Hassnoot, Andrey Dubovik, Ramon Morato, Michał Iwaniuk, Patryk Szczepański, Maciej Wiśniewski,
Sławomir Korczak. W swoich deserach kieruje się minimalizmem i naturalnością. Uwielbia kontakt i
pracę z ludźmi – świetnie potrafi przekazywać wiedzę i umiejętności.
Jakub regularnie bierze udział w wielu kursach i konkursach cukierniczych w Polsce i za granicą,
dzięki czemu ciągle rozwija technikę cukierniczą i zdolności artystyczne.
Jakub jest również absolwentem wielu szkoleń w Szkole Artystycznej Wiesław Kucia.
Ostatnie 5 lat aktywnie działa w branży cukierniczej, odpowiadając za jakość szkoleń .
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej
- Materiały do notowania dla kursantów (notatniki i długopis)
Podczas szkolenia zapewniamy:
1. stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
2. surowce
4. certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia
5. fartuszek z logo szkoły na własność
Informacje dodatkowe
UWAGI !
- Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników, usługa jest wydłużona o czas trwania zrealizowanych przerw.
- Walidacja wlicza się liczbę godzin usługi.
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych (45min).
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień,
Przed rozpoczęciem usługi każdy z uczestników przedstawia się i prezentuje poziom, jaki posiada, co do tej pory robił, jakie ma potrzeby i czego oczekuje, co pozwala trenerowi dostosować usługę do poziomu całej grupy.
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Dokumenty do pobrania
Adres
Adres
-Stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
-Surowce
-Skrypt z recepturami
-Fartuch z logo szkoły na własność
-Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia
Nasze nowe studio wyposażone jest w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, cukierniczy oraz piekarniczy, tak aby zapewnić możliwość zorganizowania nawet najbardziej wymagającego szkolenia.
Nasza pracownia jest w stanie pomieścić 25 osób czynnie biorących udział w szkoleniu oraz 50 słuchaczy.
Dobrze zaprojektowane, wygodne stanowiska pracy sprostają wymaganiom każdego prowadzącego oraz najbardziej wymagających kursantów.
Studio jest zaprojektowane w klasycznym industrialnym stylu, co daje możliwość szybkiej zmiany aranżacji i dostosowania wnętrza do każdych wymagań.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi