Technologia uprawy pieczarek z uwzględnieniem zielonych umiejętności.
Technologia uprawy pieczarek z uwzględnieniem zielonych umiejętności.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaEkologia i rolnictwo / Rolnictwo
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do osób dorosłych zainteresowanych rozpoczęciem uprawy pieczarek lub chcących rozpocząć pracę w pieczarkarni. Nie jest wymagane wcześniejsze doświadczenie w branży pieczarkarskiej.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji09-01-2026
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Po zakończeniu szkolenia uczestnicy nabierają podstawowej wiedzy na temat budowy i niezbędnego wyposażenia pieczarkarni, surowców do produkcji pieczarek, technologii uprawy oraz ochrony pieczarki przed chorobami i szkodnikami z uwzględnieniem zielonych umiejetności w zakresie zrównoważonej i efektywnej środowiskowo uprawy pieczarek.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się zna surowce do produkcji pieczarek | Kryteria weryfikacji potrafi wymienić omówione na szkoleniu surowce niezbędne do produkcji pieczraek | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się potrafi opisać parametry poszczególnych surowców do produkcji pieczarek | Kryteria weryfikacji potrafi wskazać wymagane parametry fizykochemiczne surowców do produkcji pieczarek | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się zna proces produkcji podłoża do uprawy pieczarek | Kryteria weryfikacji potrafi wymienić fazy produkcji podłoża | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się zna podstawowe elementy wyposażenia pieczarkarni oraz ich funkcje technologiczne. | Kryteria weryfikacji Uczestnik potrafi wymienić główne pomieszczenia i urządzenia w pieczarkarni oraz wskazać ich przeznaczenie. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się zna zasady projektowania pieczarkarni w duchu zrównoważonego rozwoju. | Kryteria weryfikacji Uczestnik wskazuje czynniki wpływające na zieloność obiektu (lokalizacja, materiały, efektywność energetyczna, obieg wody). | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Zna technologie ograniczające zużycie energii, wody i emisji CO2 w procesie uprawy pieczarek. | Kryteria weryfikacji Uczestnik wymienia przykłady zielonych rozwiązań: odzysk ciepła, systemy rekuperacji, automatyzację klimatu, fotowoltaikę. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi ocenić jakość podłoża ze względu na jego parametry fizykochemiczne i strukturę | Kryteria weryfikacji Uczestnik wymienia parametry podłoża określające jego jakość | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi omówić sposób nakładania podłoża ze względu na rodzaj stosowanej technologii | Kryteria weryfikacji Uczestnik wskazuje różnice w nakładaniu podłoża luzem i w kostce | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi omówić sposób nakładania okrywy. Zna i omawia zielone aspekty technologii nakładania okrywy beztorfowej. | Kryteria weryfikacji Wymienia parametry techniczne i fizykochemiczne istotne przy nakładaniu okrywy. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji Potrafi wskazać ekologiczne aspekty w procesie doboru okrywy. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Efekty uczenia się Uczestnik omawia choroby pieczarek z względnieniem ich pochodzenia | Kryteria weryfikacji Potrafi wymienić choroby pieczarek i usystematyzować je ze względu na pochodzenie | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi opisać objawy chorób pieczarek | Kryteria weryfikacji Wymienia co najmniej 3 charakterystyczne cechy poszcególnych chorób pieczarek | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się zna źródła infekcji w chorobach pieczarek | Kryteria weryfikacji Wymienia możliwe źródła infekcji w poszczególnych chorobach pieczarek | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Uczestnik wskazuje i omawia pozachemiczne sposoby zapobiegania chorobom pieczarek | Kryteria weryfikacji Potrafi wymienić główne filary profilaktyki w uprawie pieczarek zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się omawia zamknięty obieg materii organicznej w uprawie ekologicznej | Kryteria weryfikacji wymienia możliwe warianty ekologicznego wykorzystania resztek podłoża po zbiorach | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Niniejsze szkolenie skierowane jest do osób dorosłych chcących poznać od podstaw technologię uprawy pieczarki. Prowadzi do nabycia kompetencji niezbędnych do rozpoczęcia samodzielnej uprawy albo do pracy w pieczarkarni. Po ukończeniu szkolenia uczetsnicy nabywają ogólnej wiedzy w zakresie budowy pieczarkarni i niezbędnego wyposażenia, technologii uprawy i zbioru oraz chorób pieczarek i sposobów ich zapobieganiu.
Nie jest wymagane wcześniejsze doświadczenie, szkolenie skierowane jest do wszystkich osób zainteresowanych uprawą pieczarek.
Warunki organizacyjne:
- Organizatror szkolenia zapewnia niezbędne materiały - skrypt z prezentacji, notatniki, długopisy.
- Sala szkoleniowa wyposażona jest w flipchart, rzutnik oraz ekran.
Szkolenie organizowane jest w formie stacjonarnej i obejmuje łącznie 16 h teoretycznych. W pierwszym dniu szkolenia przewidziano 2 przerwy kawowe 10 minutowe oraz jedną dłuższą przerwę 30 minutową. W drugim dniu szkolenia przewidziano 2 przerwy 10 minutowe oraz jedną dłuższą przerwę 20 minutową. Przerwy są wliczone w czas szkolenia.
Szkolenie jest prowadzone w godzinach zegarowych.
Program szkolenia obejmuje 4 moduły:
- Surowce do produkcji pieczarek.
- Budowa i wyposażenie pieczarkarni.
- Technologia uprawy.
- Ochrona pieczarki-choroby i szkodniki.
Walidacja odbywać się będzie po każdym module w postaci testu teoretycznego.
W drugim dniu szkolenia przewidziana jest 1 godzinna wizyta w pieczarkarni, w trakcie której Uczestnicy będą mieli możliwość obejrzenia hal produkcyjnych oraz etapu uprawy. Ze względu na specyfikę pracy pieczarkarni i różne etapy uprawy w poszczególnych zakładach, miejsce wizyty zostanie podane na 2 dni przed rozpoczęciem szkolenia, jednak z zapewnieniem, że będzie to w odległości do 10 km od miejsca zajęć teoretycznych.
Pieczarkarnie są zakładami produkcyjnymi działającymi zgodnie z zasadami zieloności i zrównoważonego rozwoju. Uczestnicy szkolenia zdobędą wiedzę na temat efektywnego zarządzania zasobami naturalnymi, wykorzystania odnawialnych i lokalnych surowców, minimalizacji stosowania środków chemicznych oraz systemu gospodarki w obiegu zamkniętym.
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 36 Dzień 1. Otwarcie szkolenia, przywitanie uczestników, wprowadzenie do tematyki szkolenia. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:20 | Liczba godzin 00:20 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 36 Surowce do produkcji pieczarek - rodzaje. Obieg zamkniety materii organicznej. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:20 | Godzina zakończenia 08:50 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 36 Grzybnia - rodzaje, właściwości i proces produkcji. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:50 | Godzina zakończenia 09:20 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 36 Przerwa kawowa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:20 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 36 Podłoże - surowce do produkcji, etapy produkcji, fazy podłoża, schemat produkcji. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:10 | Liczba godzin 00:40 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 36 Dodatki do podłoża-rodzaje i efekt działania. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 10:10 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:20 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 36 Okrywa - składniki, optymalne właściwości fizyczne i chemiczne, sposób nakładania z uwzględnieniem aspektów ekologii. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 36 Test teoretyczny | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:10 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 36 Przerwa kawowa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 11:10 | Godzina zakończenia 11:20 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 36 Ilość i rodzaje pomieszczeń w pieczarkarni. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 11:20 | Godzina zakończenia 11:50 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 36 Charakterystyka i wielkość pomieszczeń w pieczarkarni. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 11:50 | Godzina zakończenia 12:20 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 36 Wady i zalety różnych materiałów stosowanych do budowy pieczarkarni. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:20 | Godzina zakończenia 12:40 | Liczba godzin 00:20 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 36 Kontrola klimatu w pieczarkarni. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:40 | Godzina zakończenia 13:20 | Liczba godzin 00:40 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 36 Przerwa obiadowa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 13:20 | Godzina zakończenia 13:50 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 36 Charakterystyka maszyny załadunkowej przy współpracy z zewnętrznymi maszynami, omówienie procesu załadunku. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 13:50 | Godzina zakończenia 14:20 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 36 Systemy podlewania - rodzaje, wady i zalety z uwzględnieniem oszczędności wody oraz redukcji odcieków i ścieków. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 14:20 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:40 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 36 Regały uprawowe - rodzaje, wady i zalety różnych materiałów oraz ich wpływ na środowisko naturalne. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 36 Wózki do zbioru - rodzaje. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 15:50 | Liczba godzin 00:20 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 36 Test teoretyczny. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 15:50 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 36 Dzień 2. Podłoże: ocena podłoża, nakładanie podłoża luzem i w kostkach, obserwacja podłoża i regulacja temperatury. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:40 | Liczba godzin 00:40 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 36 Podlewanie - dobór schematu i dawek. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:40 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 00:20 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 36 Przerost okrywy - parametry klimatu i czesanie. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 36 Przerwa kawowa. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:40 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 36 Szok czyli regulowanie ilości powstających zawiązków. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:40 | Godzina zakończenia 10:10 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 36 Ustalenie rodzaju szoku i momentu jego rozpoczęcia. Parametry szoku: temperatura podłoża i powietrza, klimat w hali, struktura okrywy, wilgotność, poziom CO2. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 10:10 | Godzina zakończenia 10:40 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 36 Wzrost owocników i zbiór - wprowadzenie. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 10:40 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:20 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 36 Zasady utrzymywania mikroklimatu w hali uprawowej. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 36 Przerwa kawowa. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 11:40 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 36 Podlewanie - zasady. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 11:40 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:20 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 36 Zbiór - ogólne zasady. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 36 Postępowanie między rzutami. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 32 z 36 Test teoretyczny. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:10 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 33 z 36 Przerwa obiadowa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 13:10 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:20 |
Przedmiot / temat zajęć 34 z 36 Choroby pieczarki: grzybowe, bakteryjne, wirusowe, szkodniki pieczarek, choroby nieinfekcyjne - rodzaja, charakterystyka, profilaktyka. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:10 | Liczba godzin 00:40 |
Przedmiot / temat zajęć 35 z 36 Profilaktyka i zwalczanie chorób pieczarek z zachowaniem zasad ekologii i zrównoważonego rozwoju. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 14:10 | Godzina zakończenia 14:40 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 36 z 36 Przejazd do pieczarkarni - oglądanie hal uprawowych, podsumowanie i pożegnanie Uczestników. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 14:40 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:20 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 4 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 4 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 281,25 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 281,25 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy otrzymują skrypty z prezentacji, notatniki i długopisy.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi