Słodki Stół dla Początkujących – Szkolenie
Słodki Stół dla Początkujących – Szkolenie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
- Osoby początkujące oraz na poziomie średniozaawansowanym, pragnące rozwijać swoje umiejętności w branży cukierniczej.
- Osoby planujące rozpoczęcie własnej działalności cukierniczej lub w obszarze szeroko pojętej gastronomii.
- Pracownicy cukierni, kawiarni i lokali gastronomicznych, chcący podnieść swoje kwalifikacje zawodowe.
- Pasjonaci wypieków, którzy chcą zdobyć profesjonalną wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie cukiernictwa.
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji25-01-2026
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi21
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usług Szkoleniowo-Rozwojowych SUS 3.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestnika do samodzielnego planowania, przygotowywania i prezentacji słodkiego stołu na różne okazje. Uczestnik zdobywa wiedzę na temat organizacji pracy, transportu i przechowywania deserów, kalkulacji porcji i tworzenia menu.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Rozpoznaje zasady tworzenia i organizacji słodkiego stołu. | Kryteria weryfikacji Wymienia elementy planowania, transportu, przechowywania i kalkulacji porcji. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Wyjaśnia techniki przygotowania i dekoracji deserów używanych w słodkim stole. | Kryteria weryfikacji Opisuje różnice między metodami (torty, monoporcje, bezy, tarty) i ich zastosowanie. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Komponuje spójne menu i aranżację słodkiego stołu. | Kryteria weryfikacji Dobiera desery i dekoracje w taki sposób, aby uzyskać harmonijny efekt wizualny i smakowy. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Wykonuje różnorodne desery przeznaczone na słodki stół (torty, tarty, monoporcje, makaroniki, bezy, cake pops). | Kryteria weryfikacji Prezentuje gotowe desery o prawidłowej strukturze, smaku i estetyce. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Organizuje pracę podczas przygotowywania słodkiego stołu. | Kryteria weryfikacji Planuje kolejność działań i utrzymuje porządek na stanowisku pracy. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Współpracuje w zespole przy przygotowywaniu i aranżacji deserów. | Kryteria weryfikacji Wymienia się doświadczeniem i wspiera innych uczestników w trakcie warsztatów. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Usługa przygotowuje uczestnika do samodzielnego planowania, przygotowywania i prezentacji słodkiego stołu na różne okazje. Uczestnik zdobywa wiedzę na temat organizacji pracy, transportu i przechowywania deserów, kalkulacji porcji i tworzenia menu.
Grupa docelowa szkolenia:
- Osoby początkujące oraz na poziomie średniozaawansowanym, pragnące rozwijać swoje umiejętności w branży cukierniczej.
- Osoby planujące rozpoczęcie własnej działalności cukierniczej lub w obszarze szeroko pojętej gastronomii.
- Pracownicy cukierni, kawiarni i lokali gastronomicznych, chcący podnieść swoje kwalifikacje zawodowe.
- Pasjonaci wypieków, którzy chcą zdobyć profesjonalną wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie cukiernictwa.
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.
PROGRAM:
Moduł 1. Wprowadzenie do słodkiego stołu
- Zasady tworzenia koncepcji słodkiego stołu.
- Organizacja pracy, dobór sprzętu i narzędzi.
- Transport i przechowywanie deserów.
- Kalkulacja porcji na osobę i dopasowanie asortymentu do wydarzenia.
Moduł 2. Torty i tarty
- Tort Truskawka/Mascarpone/Trawa Cytrynowa – przygotowanie i dekoracja.
- Tarta Earl Grey/Figa – łączenie smaków i tekstur.
Moduł 3. Monoporcje – część I
- Monoporcja Kwiat Pomarańczy/Brzoskwinia.
- Monoporcja Wiśnia/Czekolada.
Moduł 4. Małe formy – ptysie, makaroniki, cake pops
- Ptyś Jabłko/Pecan.
- Makaronik Matcha – stabilność bezy i nadzienia.
- Cake pops Brownie/Marakuja – przygotowanie i dekoracja.
Moduł 5. Bezy, panna cotta i tartoletki
- Beza Kokos/Rum – stabilność i estetyka.
- Panna Cotta Malina/Mango – technika warstwowa.
- Tartoletka Ananas/Pistacja – wykończenie i dekoracja.
Moduł 6. Prezentacja słodkiego stołu
- Komponowanie menu i spójność wizualna.
- Techniki dekoracyjne w aranżacji stołu.
- Organizacja pracy i zarządzanie zasobami.
- Degustacja, analiza smaków i tekstur.
----
Po zrealizowanym szkoleniu uczestnik otrzyma certyfikat o ukończeniu usługi.
Warunkiem uzyskania certyfikatu jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć
Usługa realizowana jest w godzinach dydaktycznych tj. za godzinę usługi szkoleniowej rozumie się 45 minut
Szkolenie zawiera 6h teorii i 15h praktyki (jw.)
Fakt uczestnictwa w każdym dniu usługi rozwojowej musi zostać potwierdzony przez uczestnika własnoręcznym podpisem złożonym na udostępnionej przez organizatora liście obecności
Walidacja wlicza się w czas trwania usługi
Trener dostosowuje przerwy do potrzeb uczestników (max. 10 min.) i odpowiednio wydłuża zajęcia. Przerwy nie są wpisane w harmonogram szkolenia i nie stanowią kosztów kwalifikowalnych.
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 7 Wprowadzenie do słodkiego stołu | Prowadzący Krystian Sak | Data realizacji zajęć 26-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 7 Torty i tarty | Prowadzący Krystian Sak | Data realizacji zajęć 26-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 7 Monoporcje – część I | Prowadzący Krystian Sak | Data realizacji zajęć 26-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 7 Małe formy | Prowadzący Krystian Sak | Data realizacji zajęć 27-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 7 Bezy, panna cotta i tartoletki | Prowadzący Krystian Sak | Data realizacji zajęć 27-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 7 Prezentacja stołu | Prowadzący Krystian Sak | Data realizacji zajęć 27-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 7 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 27-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 2 460,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 117,14 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 95,24 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Krystian Sak
Doświadczenie zdobywał, pracując w ekskluzywnym Hotelu Warszawa, gdzie doskonalił swoje umiejętności pod okiem doświadczonych mistrzów cukiernictwa oraz realizował oczekiwania wymagających klientów. Równolegle rozwijał karierę konkursową, regularnie odnosząc sukcesy na prestiżowych zawodach cukierniczych: 2. miejsce w WorldSkills Poland (2019), 3. miejsce w Expo Sweet (2020), 1. miejsce w Mistrzostwach Polski na Pralinę (2022) oraz 2. miejsce w Debic Pastry Cup (2023).
W ostatnich 5 latach prowadzi szkolenia i warsztaty dla osób początkujących oraz profesjonalistów, dzieląc się wiedzą i technikami tworzenia nowoczesnych deserów, pralin oraz tortów. Łączy wysokie kompetencje techniczne z kreatywnością i pasją, inspirując uczestników do rozwijania własnych umiejętności w duchu profesjonalnego cukiernictwa.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
skrytp szkoleniowy
Informacje dodatkowe
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.
Usługa jest zwolniona z podatku VAT na podstawie Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20.12.2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień: § 3 ust. 1 pkt 14
Każdy uczestnik pracuje na indywidualnym, w pełni wyposażonym stanowisku.
Organizator zapewnia wszystkie niezbędne produkty, sprzęt i akcesoria kuchenne.
Zajęcia odbywają się w profesjonalnej pracowni kulinarnej, spełniającej wymagane standardy higieny i bezpieczeństwa.
Liczebność grupy jest ograniczona, aby zapewnić komfort pracy i indywidualne podejście trenera.
Uczestnicy otrzymują materiały szkoleniowe oraz przepisy wykorzystywane podczas zajęć.
Pełnoletność