6 Monoporcji w 1 dzień – Szkolenie Cukiernicze
6 Monoporcji w 1 dzień – Szkolenie Cukiernicze
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
- Osoby początkujące oraz na poziomie średniozaawansowanym, pragnące rozwijać swoje umiejętności w branży cukierniczej.
- Osoby planujące rozpoczęcie własnej działalności cukierniczej lub w obszarze szeroko pojętej gastronomii.
- Pracownicy cukierni, kawiarni i lokali gastronomicznych, chcący podnieść swoje kwalifikacje zawodowe.
- Pasjonaci wypieków, którzy chcą zdobyć profesjonalną wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie cukiernictwa.
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji20-01-2026
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi12
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usług Szkoleniowo-Rozwojowych SUS 3.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych monoporcji i tart z wykorzystaniem zarówno tradycyjnych, jak i innowacyjnych receptur cukierniczych. Uczestnik opanowuje przygotowanie różnych rodzajów ciast, musów, kremów i nadzień owocowych, a następnie łączy je w kompozycje oparte na kontrastach smakowych i teksturalnych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Rozpoznaje rodzaje biszkoptów, ciast kruchych oraz musów wykorzystywanych w nowoczesnym cukiernictwie | Kryteria weryfikacji Wymienia cechy charakterystyczne poszczególnych baz cukierniczych i wskazuje ich zastosowanie w monoporcjach. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Wyjaśnia techniki wykończeniowe stosowane przy monoporcjach (zamszowanie, polewy, glazura). | Kryteria weryfikacji Opisuje różnice między technikami dekoracyjnymi i podaje przykłady ich zastosowania. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Przygotowuje monoporcje z wykorzystaniem nowoczesnych form silikonowych. | Kryteria weryfikacji Prezentuje gotowe desery zachowując właściwe proporcje, kształt i estetykę. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Dobiera musy, kremy i nadzienia owocowe do określonych receptur. | Kryteria weryfikacji Komponuje elementy deseru w taki sposób, aby uzyskać spójność smakową i teksturalną. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Planuje własną pracę w trakcie przygotowywania monoporcji. | Kryteria weryfikacji Organizuje stanowisko i kolejność działań, dbając o porządek i efektywność pracy. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Uczestniczy aktywnie w pracy zespołowej podczas warsztatów. | Kryteria weryfikacji Wymienia się doświadczeniem i wspiera innych uczestników w realizacji receptur | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Usługa przygotowuje uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych monoporcji i tart z wykorzystaniem zarówno tradycyjnych, jak i innowacyjnych receptur cukierniczych. Uczestnik opanowuje przygotowanie różnych rodzajów ciast, musów, kremów i nadzień owocowych, a następnie łączy je w kompozycje oparte na kontrastach smakowych i teksturalnych. .
Grupa docelowa szkolenia:
- Osoby początkujące oraz na poziomie średniozaawansowanym, pragnące rozwijać swoje umiejętności w branży cukierniczej.
- Osoby planujące rozpoczęcie własnej działalności cukierniczej lub w obszarze szeroko pojętej gastronomii.
- Pracownicy cukierni, kawiarni i lokali gastronomicznych, chcący podnieść swoje kwalifikacje zawodowe.
- Pasjonaci wypieków, którzy chcą zdobyć profesjonalną wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie cukiernictwa.
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.
PROGRAM:
Moduł 1. Wprowadzenie do nowoczesnego cukiernictwa
- Omówienie połączeń smakowych i teksturalnych w monoporcjach.
- Organizacja pracy i przygotowanie stanowiska.
Moduł 2. Podstawy ciast i spody do monoporcji
- Przygotowanie różnych rodzajów biszkoptów.
- Wypiek ciasta kruchego i tarty.
Moduł 3. Musy, kremy i nadzienia owocowe
- Wykonanie musów owocowych i czekoladowych.
- Przygotowanie kremów cukierniczych i nadzień.
Moduł 4. Formowanie monoporcji
- Wykorzystanie form silikonowych.
- Łączenie ciast, musów i nadzień w jedną kompozycję.
Moduł 5. Techniki wykończeniowe
- Zamszowanie powierzchni deserów.
- Polewa czekoladowa.
- Lustrzana glazura.
Moduł 6. Realizacja receptur
- Wanilia–Truskawka.
- Tarta Malina–Pistacja.
- Foret Noir.
- Grejpfrut.
- Gruszka–Kajmak.
- Kokos–Mango–Marakuja.
Moduł 7. Prezentacja i degustacja
- Prezentacja wykonanych deserów.
- Analiza smaku, tekstury i estetyki.
- Podsumowanie szkolenia.
----
Po zrealizowanym szkoleniu uczestnik otrzyma certyfikat o ukończeniu usługi.
Warunkiem uzyskania certyfikatu jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć
Usługa realizowana jest w godzinach dydaktycznych tj. za godzinę usługi szkoleniowej rozumie się 45 minut
Szkolenie zawiera 4h teorii i 9h praktyki (jw.)
Fakt uczestnictwa w każdym dniu usługi rozwojowej musi zostać potwierdzony przez uczestnika własnoręcznym podpisem złożonym na udostępnionej przez organizatora liście obecności
Walidacja wlicza się w czas trwania usługi
Trener dostosowuje przerwy do potrzeb uczestników (max. 10 min.) i odpowiednio wydłuża zajęcia. Przerwy nie są wpisane w harmonogram szkolenia i nie stanowią kosztów kwalifikowalnych.
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 8 Wprowadzenie do nowoczesnego cukiernictwa | Prowadzący Igor Zaryitskyi | Data realizacji zajęć 21-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 8 Podstawy ciast i spody do monoporcji | Prowadzący Igor Zaryitskyi | Data realizacji zajęć 21-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 8 Musy, kremy i nadzienia owocowe | Prowadzący Igor Zaryitskyi | Data realizacji zajęć 21-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 8 Formowanie monoporcji | Prowadzący Igor Zaryitskyi | Data realizacji zajęć 21-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 8 Techniki wykończeniowe | Prowadzący Igor Zaryitskyi | Data realizacji zajęć 21-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 8 Realizacja receptur | Prowadzący Igor Zaryitskyi | Data realizacji zajęć 21-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 8 Prezentacja i degustacja | Prowadzący Igor Zaryitskyi | Data realizacji zajęć 21-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 8 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 21-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 1 476,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 1 200,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 123,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 100,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Igor Zaryitskyi
Od ponad dekady bierze udział w prestiżowych konkursach międzynarodowych, zdobywając podium m.in. w Mondial des Arts Sucres (Paryż, 2010), World Chocolate Masters preselection (Stambuł, 2013) oraz tytuł Mistrza Ukrainy w konkursie Best Ukraine Pastry Chef (Lwów, 2015). Jego osiągnięcia wieńczy reprezentowanie Polski w finale World Chocolate Masters 2022, gdzie zaprezentował swoje unikatowe spojrzenie na cukiernictwo artystyczne.
Na szkoleniach łączy wysoką wiedzę techniczną, bogate doświadczenie praktyczne oraz nieprzeciętny zmysł artystyczny, inspirując uczestników do twórczego podejścia w pracy cukierniczej.
W ostatnich 5 latach rozwijał intensywnie swoją działalność szkoleniową i konkursową na arenie międzynarodowej, stając się rozpoznawalnym ekspertem w dziedzinie czekolady i nowoczesnych technik cukierniczych.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
skrytp szkoleniowy
Informacje dodatkowe
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.
Usługa będzie zwolniona z VAT, w przypadku gdy uczestnik posiada dofinasowanie na poziomie minimum 70%.
Zwolnienie z podatku VAT na podstawie art. 43 ust 1 pkt 29 lit. c ustawy o VAT oraz art. 3 ust. 1 pkt 14 Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 20.12.2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień