JEDNODNIOWE szkolenie cukiernicze - czekolada & praliny
JEDNODNIOWE szkolenie cukiernicze - czekolada & praliny
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Wszystkie osoby, które chcą podnieść swoje kwalifikacje z zakresu pracy z czekoladą, tworzenia prali: pralin, trufli, i tabliczek czekolady, w tym cukiernicy, piekarze, kucharze i osoby przyuczające się.
Brak wymagań dotyczących wcześniejszego doświadczenia kursantów w pracy z czekoladą.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników8
- Data zakończenia rekrutacji11-12-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi11
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestnika do pracy z czekoladą, do produkcji pralin: pralin, trufli, oraz tabliczek czekolady.Uczestnik pozna tajemnice czekolady. Nauczy się temperować czekoladę, tworzyć praliny oraz drobne dekoracje czekoladowe.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Efekty dotyczące wiedzy: uczestnik charakteryzuje różne rodzaje czekolady oraz sposoby temperowania czekolady. | Kryteria weryfikacji Ustala najważniejsze parametry przy produkcji różnych rodzajów deserów czekoladowych, pralin, pralin krojonych, trufli, tabliczek, batonów oraz drobnych dekoracji czekoladowych. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Efekty dotyczące umiejętności: uczestnik przygotowuje samodzielnie różne rodzaje konfekcji czekoladowej: pralin formowanych, trufli, i tabliczek czekolady. | Kryteria weryfikacji Uczestnik dopasowuje odpowiednie surowce, narzędzia i warunki produkcji do przygotowania czekolady oraz dobiera odpowiednie metody temperowania czekolady. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: uczestnik ustala cele i priorytety w działaniu. | Kryteria weryfikacji Ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Uczestnik na szkoleniu pozna tajemnice czekolady. Nauczy się temperować czekoladę, tworzyć praliny, tabliczki i trufle.
W nowej odsłonie JEDNODNIOWEGO szkolenia "Szkolenie cukiernicze - czekolada & praliny" kursant nauczy się, jak od podstaw wykonać wykwintne czekoladki w powszechnie znanych w cukiernictwie formach:
- pralin formowanych,
- tabliczek czekoladowych,
- oraz trufli.
Pozna mnóstwo technik związanych z pracą z czekoladą:
- od temperowania czekolady różnymi metodami,
- przez wylewanie korpusików w formach,
- robienie ganaszy, po barwienie czekolady
- i eksponowanie pralin do zdjęć.
Szkolenie ma charakter teoretyczno- praktyczny.
Teoria- 2h dydaktyczne
Praktyka- 9h dydaktycznych
Smaki i formy pralin jakie zostaną wykonane podczas dwóch dni tego szkolenia czekoladowego:
Praliny Formowane:
- Mango/ Marakuja
- Orzech Laskowy/Porzeczka
- Kokos/Ananas/Rozmaryn
Tabliczki Czekoladowe:
- "Dubajska" czekolada pistacjowa
- Karmelowa
- Rustykalna z orzechami
Trufle:
- Kawa
- Pistacja
Tylko u nas! Podczas szkolenia odpowiadamy na wszystkie wasze pytania związane z czekoladą i pracą z czekoladą.
Mnogość technik, elementów i różnych zastosowań kochanej przez wszystkich CZEKOLADY. To szkolenie to niesamowita dawka wiedzy i inspiracji. Zachwyć swoich klientów, znajomych czy rodzinę tymi małymi czekoladowymi dziełami sztuki. Podczas szkolenia każdy uczestnik wykona samodzielnie swoje praliny, czekoladki, batony i trufle oraz zabierze je do domu.
To są warsztaty praktyczne, nie wymagają wcześniejszego doświadczenia w pracy z czekoladą.
Kursanci na początku szkolenia dostają specjalnie przygotowane skrypty z autorskimi recepturami, używanymi podczas szkolenia oraz fartuszki, które również zabierają ze sobą po szkoleniu.
Pracownia spełnia wymogi i potrzeby do pracy z czekoladą (odpowiednio niska temperatura, odpowiednie blaty robocze - kamienne do temperowania czekolady).
Pracownia wyposażona w materiały niezbędne do prezentacji multimedialnej (rzutnik, ekran, komputer).
Każdy z uczestników szkolenia w części warsztatowej/praktycznej pracuje indywidualnie przy samodzielnym stanowisku pracy.
Szkolenie odbywa się w bardzo małej grupie - max 8 uczestników.
Usługa jest realizowana codziennie od 08:00 do 16:15 - 11h w godzinach dydaktycznych.
Przerwy wliczają się w liczbę godzin usługi.
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 10 Przywitanie uczestników, zapoznanie z zasadami BHP, RODO itd | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 13-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 10 Przedstawienie planu szkolenia, wywiad swobodny z uczestnikami dot. ich doświadczenia z czekoladą | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 13-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 10 Teoria dotycząca czekolady, rodzajów, metod temperowania itd | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 13-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 10 Przygotowanie czekolad, form i narzędzi do pracy z czekoladą- omówienie. | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 13-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 10 Temperowanie czekolady w praktyce | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 13-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 10 Praca z barwnikami na bazie masła kakaowego, malowanie form oraz wylewanie korpusów | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 13-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 10 Przerwa obiadowa | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 13-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 10 Przygotowanie ganache oraz nadzień iwypełnienie korpusów | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 13-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 10 Przygotowanie pralin krojonych oraz nadzień | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 13-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 10 Walidacja szkolenia obserwacja w warunkach symulowanych | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 13-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 1 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 1 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 136,36 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 136,36 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Jakub Janiuk
Jakub regularnie bierze udział w wielu kursach i konkursach cukierniczych w Polsce i za granicą, dzięki czemu ciągle rozwija technikę cukierniczą i zdolności artystyczne. Jest on finalistą Polskich Eliminacji do World Chocolate Masters z 2025r.
Uwielbia kontakt i pracę z ludźmi – świetnie potrafi przekazywać wiedzę i umiejętności. Jakub jest również absolwentem wielu szkoleń w Szkole Artystycznej Wiesław Kucia. Ostatnie 5 lat aktywnie działa w branży cukierniczej, na bieżąco podnosząc swoje kompetencje i umiejętności. Jakub Janiuk w swojej karierze przeszkolił kilkaset osób a w Szkole Artystycznej ok 100 osób.
Od kilku lat odpowiada za szkolenia cukiernicze i wdrożenia cukiernicze u klientów.
Trener prowadzący posiada kwalifikacje i doświadczenie zawodowe nabyte nie wcześniej niż 5 lat wstecz przed datą rozpoczęcia realizacji usługi rozwojowej.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenera skrypt z recepturami, sposobami wykonania wręczany na początku szkolenia.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej.
- Materiały do notowania dla kursantów (notatniki i długopis).
- Możliwość prezentacji multimedialnej.
Informacje dodatkowe
Szkolenie odbywa się w małej grupie max. 8mio osobowej.
Usługa jest realizowana codziennie od 08:00 do 16:15 - 11h w godzinach dydaktycznych.
Szkolenie ma charakter teoretyczno- praktyczny:
Teoria- 2h dydaktyczne
Praktyka- 9h dydaktycznych.
UWAGI !
- Przerwy w szkoleniu wliczają się w liczbę godzin usługi.
- Walidacja wlicza się liczbę godzin usługi.
3. Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
4. Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych (45min).
5. W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień,
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Dokumenty do pobrania
Adres
Adres
- Stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
- Surowce Skrypt z recepturami
- Fartuch z logo szkoły na własność
- Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia.
Nasze studio wyposażone jest w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, cukierniczy oraz piekarniczy, tak aby zapewnić możliwość zorganizowania nawet najbardziej wymagającego szkolenia. Nasza pracownia jest w stanie pomieścić 25 osób czynnie biorących udział w szkoleniu oraz 50 słuchaczy. Dobrze zaprojektowane, wygodne stanowiska pracy sprostają wymaganiom każdego prowadzącego oraz najbardziej wymagających kursantów. Studio jest zaprojektowane w klasycznym industrialnym stylu, co daje możliwość szybkiej zmiany aranżacji i dostosowania wnętrza do każdych wymagań.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi