Szkolenie cukiernicze - czekolada, praliny i trufle
Szkolenie cukiernicze - czekolada, praliny i trufle
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Wszystkie osoby, które chcą podnieść swoje kwalifikacje z zakresu pracy z czekoladą, tworzenia prali: pralin formowanych, pralin krojonych(ciętych), trufli, batonów i tabliczek czekolady, w tym cukiernicy, piekarze, kucharze i osoby przyuczające się.
Brak wymagań dotyczących wcześniejszego doświadczenia kursantów w pracy z czekoladą.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników8
- Data zakończenia rekrutacji15-04-2026
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi22
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestnika do pracy z czekoladą, do produkcji pralin: pralin formowanych, pralin krojonych (ciętych) trufli, batonów oraz tabliczek czekolady.Uczestnik pozna tajemnice czekolady. Nauczy się temperować czekoladę, tworzyć praliny oraz drobne dekoracje czekoladowe.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Efekty dotyczące wiedzy: uczestnik charakteryzuje różne rodzaje czekolady oraz sposoby temperowania czekolady. | Kryteria weryfikacji Ustala najważniejsze parametry przy produkcji różnych rodzajów deserów czekoladowych, pralin, pralin krojonych, trufli, tabliczek, batonów oraz drobnych dekoracji czekoladowych. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Efekty dotyczące umiejętności: uczestnik przygotowuje samodzielnie różne rodzaje konfekcji czekoladowej: pralin: Krojonych (ciętych), pralin formowanych, trufli, batonów i tabliczek czekolady. | Kryteria weryfikacji Uczestnik dopasowuje odpowiednie surowce, narzędzia i warunki produkcji do przygotowania czekolady oraz dobiera odpowiednie metody temperowania czekolady. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: uczestnik ustala cele i priorytety w działaniu. | Kryteria weryfikacji Ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Usługa przygotowuje uczestnika do pracy z czekoladą, do produkcji pralin, pralin formowanych, pralin krojonych(ciętych) trufli, batonów oraz tabliczek czekolady.
Uczestnik na szkoleniu pozna tajemnice czekolady. Nauczy się temperować czekoladę, tworzyć praliny oraz drobne dekoracje czekoladowe.
W nowej odsłonie szkolenia "Szkolenie cukiernicze - czekolada & praliny" kursant nauczy się, jak od podstaw wykonać wykwintne czekoladki w powszechnie znanych w cukiernictwie formach:
- pralin formowanych,
- pralin krojonych (ciętych),
- tabliczek czekoladowych,
- batonów,
- oraz trufli.
Pozna mnóstwo technik związanych z pracą z czekoladą:
- od temperowania czekolady różnymi metodami,
- przez wylewanie korpusików w formach,
- robienie ganaszy, po barwienie czekolady
- i eksponowanie pralin do zdjęć.
Szkolenie ma charakter teoretyczno- praktyczny.
Teoria- 3h dydaktyczne
ZAKRES TEMATYCZNY:
- Przywitanie uczestników, wstęp do szkolenia
- Przedstawienie planu szkolenia, wywiad swobodny z uczestnikami dotyczący ich doświadczenia w pracy z czekoladą
- Teoria dotycząca czekolady, rodzajów, metod temperowania itd.
- Podsumowanie pierwszego dnia szkolenia - pytania oraz omówienie planu na dzień drugi szkolenia
Praktyka- 19h dydaktycznych
ZAKRES TEMATYCZNY:
- Przygotowanie czekolad, form i narzędzi do pracy z czekoladą
- Praca z barwnikami na bazie masła kakaowego, malowanie form oraz wylewanie korpusów pralin
- Przygotowanie pralin krojonych ciętych oraz nadzień do pralin
- Przygotowanie ganachy oraz wypełnienie korpusów
- Temperowanie czekolady w praktyce
- Zamykanie korpusów pralin, wylewanie tabliczek czekolady, dekoracja pralin krojonych
- Prezentacja wykonanych wyrobów, degustacja, podsumowanie szkolenia.
- Walidacja szkolenia, obserwacja w warunkach symulowanych. Wręczenie uczestnikom certyfikatów.
Smaki i formy pralin jakie zostaną wykonane podczas dwóch dni tego szkolenia czekoladowego:
Praliny Formowane:
- Mango/Kalamansi/Czerwony Pieprz
- Pistacja/Róża
- Rokitnik/Yuzu/Madagaskar
- Orzech Laskowy/Porzeczka
- Truskawka/Bazylia/Earl Grey
- Kokos/Ananas/Rozmaryn
Tabliczki Czekoladowe:
- Dubajska czekolada pistacjowa
- Ruby/Malina/Fiołek
Batony:
- Słony Karmel/Marakuja
- Cytryna/Mięta/Oliwa
Praliny cięte/krojone:
- Orzech Ziemny/Karmel/Wiśnia/Lawenda
- Bergamotka/EarlGrey
Trufle:
- Mexique/Cognac
- Truskawka/Tonka
Tylko u nas! Podczas szkolenia odpowiadamy na wszystkie wasze pytania związane z czekoladą i pracą z czekoladą.
Mnogość technik, elementów i różnych zastosowań kochanej przez wszystkich CZEKOLADY. To szkolenie to niesamowita dawka wiedzy i inspiracji. Zachwyć swoich klientów, znajomych czy rodzinę tymi małymi czekoladowymi dziełami sztuki. Podczas szkolenia każdy uczestnik wykona samodzielnie swoje praliny, czekoladki, batony i trufle oraz zabierze je do domu.
To są warsztaty praktyczne, nie wymagają wcześniejszego doświadczenia w pracy z czekoladą.
Kursanci na początku szkolenia dostają specjalnie przygotowane skrypty z autorskimi recepturami, używanymi podczas szkolenia oraz fartuszki, które również zabierają ze sobą po szkoleniu.
Pracownia spełnia wymogi i potrzeby do pracy z czekoladą (odpowiednio niska temperatura, odpowiednie blaty robocze - kamienne do temperowania czekolady).
Pracownia wyposażona w materiały niezbędne do prezentacji multimedialnej (rzutnik, ekran, komputer).
Każdy z uczestników szkolenia w części warsztatowej/praktycznej pracuje indywidualnie przy samodzielnym stanowisku pracy.
Szkolenie odbywa się w bardzo małej grupie - max 8 uczestników.
Usługa jest realizowana codziennie od 08:00 do 16:15 - 11h w godzinach dydaktycznych.
Przerwy wliczają się w liczbę godzin usługi.
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 14 Przywitanie uczestników, zapoznanie z zasadami BHP, RODO itd | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 17-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 14 Przedstawienie planu szkolenia, wywiad swobodny z uczestnikami dot. ich doświadczenia z czekoladą | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 17-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 14 Teoria dotycząca czekolady, rodzajów, metod temperowania itd | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 17-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 14 Przygotowanie czekolad, form i narzędzi do pracy z czekoladą- omówienie. | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 17-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 14 Przerwa obiadowa | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 17-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 14 Praca z barwnikami na bazie masła kakaowego, malowanie form oraz wylewanie korpusów | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 17-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 14 Przygotowanie pralin krojonych oraz nadzień | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 17-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 14 Podsumowanie dnia poprzedniego, pytania dotyczące dnia poprzedniego oraz plan na dzień drugi szkolenia | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 18-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 14 Przygotowanie ganache oraz wypełnienie korpusów | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 18-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 14 Temperowanie czekolady w praktyce | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 18-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 14 Przerwa obiadowa | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 18-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 14 Zamykanie korpusów pralin, wylewanie tabliczek, dekoracja pralin krojonych | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 18-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 14 Prezentacja wykonanych wyrobów, degustacja, podsumowanie szkolenia i wręczenie certyfikatów. | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 18-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 14 Walidacja szkolenia obserwacja w warunkach symulowanych | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 18-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 2 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 113,64 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 113,64 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Jakub Janiuk
Jakub regularnie bierze udział w wielu kursach i konkursach cukierniczych w Polsce i za granicą, dzięki czemu ciągle rozwija technikę cukierniczą i zdolności artystyczne. Jest on finalistą Polskich Eliminacji do World Chocolate Masters z 2025r.
Uwielbia kontakt i pracę z ludźmi – świetnie potrafi przekazywać wiedzę i umiejętności. Jakub jest również absolwentem wielu szkoleń w Szkole Artystycznej Wiesław Kucia. Ostatnie 5 lat aktywnie działa w branży cukierniczej, na bieżąco podnosząc swoje kompetencje i umiejętności. Jakub Janiuk w swojej karierze przeszkolił kilkaset osób a w Szkole Artystycznej ok 100 osób.
Od kilku lat odpowiada za szkolenia cukiernicze i wdrożenia cukiernicze u klientów.
Trener prowadzący posiada kwalifikacje i doświadczenie zawodowe nabyte nie wcześniej niż 5 lat wstecz przed datą rozpoczęcia realizacji usługi rozwojowej.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenera skrypt z recepturami, sposobami wykonania wręczany na początku szkolenia.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej.
- Materiały do notowania dla kursantów (notatniki i długopis).
- Możliwość prezentacji multimedialnej.
Informacje dodatkowe
Szkolenie odbywa się w małej grupie max. 8mio osobowej.
Usługa jest realizowana codziennie od 08:00 do 16:15 - 11h w godzinach dydaktycznych.
Szkolenie ma charakter teoretyczno- praktyczny:
Teoria- 3h dydaktyczne
Praktyka- 19h dydaktycznych.
UWAGI !
- Przerwy w szkoleniu wliczają się w liczbę godzin usługi.
- Walidacja wlicza się liczbę godzin usługi.
3. Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
4. Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych (45min).
5. W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień,
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Dokumenty do pobrania
Adres
Adres
- Stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
- Surowce Skrypt z recepturami
- Fartuch z logo szkoły na własność
- Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia.
Nasze studio wyposażone jest w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, cukierniczy oraz piekarniczy, tak aby zapewnić możliwość zorganizowania nawet najbardziej wymagającego szkolenia. Nasza pracownia jest w stanie pomieścić 25 osób czynnie biorących udział w szkoleniu oraz 50 słuchaczy. Dobrze zaprojektowane, wygodne stanowiska pracy sprostają wymaganiom każdego prowadzącego oraz najbardziej wymagających kursantów. Studio jest zaprojektowane w klasycznym industrialnym stylu, co daje możliwość szybkiej zmiany aranżacji i dostosowania wnętrza do każdych wymagań.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi