Szkolenie piekarnicze -klasyczny croissant francuski w jeden dzień
Szkolenie piekarnicze -klasyczny croissant francuski w jeden dzień
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Piekarze, cukiernicy, kucharze, osoby przyuczające się do zawodu oraz wszyscy, którzy chcą nabyć lub rozszerzyć swoją wiedzę i umiejętności piekarskie pod okiem Mistrza Piekarstwa Wiesława Kuci.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji04-02-2026
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi11
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie pozwala na samodzielne przygotowanie różnego rodzaju pieczywa półfrancuskiego typu croissant, pain au chocolate, pain aux raisins; na samodzielny dobór odpowiednich surowców i parametrów do produkcji ciasta półfrancuskiego w zakładzie pracy.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się WIEDZA: Definiuje różne rodzaje pieczywa opartego na cieście półfrancuskim. | Kryteria weryfikacji Omawia i stosuje tradycyjne receptury. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się UMIEJETNOŚCI: Przygotowuje, formuje, dekoruje i wypieka różne wyroby oparte na cieście półfrancuskim. | Kryteria weryfikacji Przygotowuje odpowiednie dodatki do wypieków. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Dobiera odpowiedni zakres temperatury do rodzaju wypieku. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustala cele i priorytety w działaniu. | Kryteria weryfikacji Ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Stosuje zasady komunikacjiinterpersonalnej - potrafi przekazać swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym, posiada kompetencje społeczne, niezbędne do wykonywania pracy w zespole, radzi sobie w trudnych sytuacjach w środowisku cukierniczym. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Tylko u nas podczas jednego dnia poznasz tajniki ciasta półfrancuskiego oraz produkcji klasycznych maślanych croissantów.
Zapraszamy na jednodniowe szkolenie KLASYCZNY CROISSANT FRANCUSKI w dniu 06.02.2026
Jednodniowe szkolenie klasyczny croissant francuski ponownie odbędzie się w Lublinie. Zapraszamy więc fanów pieczywa francuskiego z całej Polski do odwiedzenia Koziego Grodu na nasze jednodniowe szkolenie. Tylko u nas - w jeden dzień poznasz tajniki produkcji bardzo wymagającego ciasta półfrancuskiego oraz wypiekania najlepszych, chrupiących, maślanych klasycznych francuskich croissantów.
Historia klasycznego croissanta francuskiego:
Croissant to absolutnie wyjątkowy produkt, rogalik o delikatnej strukturze, pełen maślanego smaku. Wypieczony z rana, wypełni Twój sklep, kawiarnię, restauracje czy stoisko pięknym zapachem, zachęcając klientów do zakupu. Istnieje kilka wersji różnych legend dotyczących tych rogalików. Według niektórych przekazów, croissanty wynaleziono na krótko po zakończeniu oblężenia Wiednia w 1683 roku. Podobno to polski szlachcic, szpieg i dyplomata Jerzy Franciszek Kulczycki, właściciel kawiarni „Zur blauen Flasche”, namówił właściciela pobliskiej piekarni, Petera Wendela, by zaczął wypiekać bułeczki w kształcie półksiężyca, aby upamiętnić zwycięstwo nad tureckimi wojskami. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest związany z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu, stąd zapewne często wypieki z ciasta francuskiego określa się mianem pieczywa wiedeńskiego. Chcesz poznać najlepszy przepis na te wspaniałe chrupiące francuskie rogaliki? Oraz wykonać jego różne wariacje z wykorzystaniem ciasta francuskiego?
Usługa realizowana w formule godzin dydaktycznych 45 min.
DLACZEGO WARTO WZIĄĆ UDZIAŁ W TYM SZKOLENIU Z WYPIEKÓW FRANCUSKICH?
- Produkcja ciasta półfrancuskiego (viennoiserie):
- Nauczysz się przygotowywać elastyczne, dobrze rozwinięte ciasto bazowe, idealne do dalszej laminacji. Poznasz znaczenie odpowiednich proporcji, temperatury oraz procesu fermentacji w kontrolowanych warunkach.
- Technika laminacji (wałkowania z masłem):
- Zgłębisz technikę prawidłowego składania ciasta z masłem, tak aby uzyskać perfekcyjne, cienkie warstwy i równomierne listkowanie. Przećwiczysz metody składania oraz zasady pracy z ciastem chłodzonym.
- Formowanie i wypiek croissantów:
- Dowiesz się, jak prawidłowo porcjować, zwijać i formować rogaliki, aby po wypieku zachwycały kształtem, strukturą i smakiem. Omówimy także techniki rozrostu końcowego oraz wypieku w różnych typach pieców.
Ponadto:
- Kursanci dostają specjalnie przygotowane skrypty z wszystkimi recepturami, używanymi podczas szkolenia oraz piękne fartuszki, które również zabieracie ze sobą po szkoleniu.
- Podczas szkolenia każdy uczestnik uczestniczy czynnie w wykonywaniu i wypieku tych wszystkich francuskich specjałów ich dekoracji oraz zabiera je do domu.
- Wszyscy kursanci wrócą po szkoleniu ze słodkim upominkiem.
Podczas szkolenia wykonacie:
- Croissant klasyczny
- Croissant podwójnie pieczony (double baked)
- Pain aux raisins
- Pain au chocolat
- Waniliowy cruffin
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 9 Przywitanie uczestników, zapoznanie z przepisami BHP, RODO itd. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 06-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 9 Omówienie planu szkolenia, surowców, receptur i sprzętu niezbędnego przy produkcji ciasta półfrancuskiego. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 06-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 9 Przygotowanie i naważenie wszystkich surowców zgodnie z recepturami. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 06-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 9 Przygotowanie ciasta półfrancuskiego | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 06-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 9 Formowanie wypieków + przygotowanie nadzień kremów, polew, pomad. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 06-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 9 Wypiek przygotowanych aplikacji. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 06-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 9 Przygotowanie dekoracji i wykańczanie wypieków gotowych. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 06-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 9 Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, przygotowanie wystawy wypieków, pytania. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 06-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 9 Walidacja szkolenia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 06-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 1 300,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 1 300,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 118,18 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 118,18 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Wiesław Kucia
cukiernictwo - praliny, desery, monoporcje, torty, styl angielski
Od 2008 r. technolog i przedstawiciel firmy Modecor (dekoracje cukiernicze)
Od 2008 r. właściciel Szkoły Artystycznej, w której prowadzi szkolenia piekarskie i cukiernicze.
studia wyższe - Technolog Żywności i Żywienia Człowieka
dyplom Mistrza Piekarstwa
studium pedagogiczne
Od 2005 r. liczne szkolenia piekarskie i cukiernicze prowadzone w Polsce i za granicą.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
1. Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
2. Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej
3. Materiały do notowania dla kursantów (notatniki i długopis)
Informacje dodatkowe
* Szkolenie odbywa się w małych grupach- 10 - max 12 osób.
* Usługa jest realizowana od 08:00 do 16:15 - 11h/dziennie w trybie godzin dydaktycznych.
* Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników a usługa jest wydłużona o czas trwania zrealizowanych przerw.
* Walidacja wlicza się liczbę godzin usługi.
* Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych (45min).
*W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień, Warunkiem ukończenia szkolenia jest minimum 80% obecność uczestnika na szkoleniu weryfikowana listą obecności.
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Dokumenty do pobrania
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi