Szkolenie: Barman-Barista z egzaminem.
Szkolenie: Barman-Barista z egzaminem.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie „Barman-Barista z egzaminem.” jest skierowane do:
- Osób, które chcą rozpocząć karierę w gastronomii jako barman lub barista
- Pracowników branży HoReCa, którzy chcą poszerzyć swoje kwalifikacje
- Studentów i osób poszukujących pracy w sektorze usług gastronomicznych
- Właścicieli kawiarni, barów i restauracji, którzy chcą podnieść standard obsługi w swoich lokalach
- Pasjonatów kawy i sztuki barmańskiej, którzy chcą nauczyć się profesjonalnych technik
Nie wymagamy wcześniejszego doświadczenia – szkolenie jest dostosowane zarówno do osób początkujących, jak i tych, które chcą rozwijać swoje umiejętności w zawodzie.
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji25-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi24
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem usługi „Barman-Barista – z egzaminem” jest przygotowanie uczestników do samodzielnej i profesjonalnej pracy na stanowisku Barmana/Baristy oraz uzyskanie kwalifikacji. Kurs ma na celu podniesienie standardów obsługi w branży gastronomicznej, rozwój praktycznych umiejętności zawodowych uczestników oraz dostosowanie ich kompetencji do zmieniających się trendów i oczekiwań rynku.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje zasady obsługi klienta w punkcie gastronomicznym | Kryteria weryfikacji Opisuje i wyjaśnia zasady obsługi klienta w punkcie gastronomicznym | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Prezentuje wysoką kulturę osobistą | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje wysoką kulturę osobistą | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje sposoby szybkiego nawiązywania kontaktu z klientami | Kryteria weryfikacji Omawia sposoby szybkiego nawiązywania kontaktu z klientami | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje rozwinięte umiejętności interpersonalne – komunikatywność i otwartość | Kryteria weryfikacji Omawia rozwinięte umiejętności interpersonalne – komunikatywność i otwartość | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje zasady dotyczące autoprezentacji i pierwszego wrażenia | Kryteria weryfikacji Omawia zasady dotyczące autoprezentacji i pierwszego wrażenia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Prezentuje zasady komunikacji werbalnej i pozawerbalnej | Kryteria weryfikacji Omawia zasady komunikacji werbalnej i pozawerbalnej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Prezentuje zagadnienia savoir vivre z zakresu branży gastronomicznej | Kryteria weryfikacji Omawia zagadnienia savoir vivre z zakresu branży gastronomicznej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Prezentuje umiejętności profesjonalnego przyjęcia zamówienia | Kryteria weryfikacji Omawia zasady profesjonalnego przyjęcia zamówienia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Prezentuje wiedze na temat przygotowania różnego rodzaju napojów – dobór składników | Kryteria weryfikacji Omawia przygotowanie różnego rodzaju napojów – dobór składników | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje różne techniki przygotowywania napojów | Kryteria weryfikacji Omawia różne techniki przygotowywania napojów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje umiejętności śledzenia zapasów i składania zamówienia | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje umiejętności śledzenia zapasów i składania zamówienia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Prezentuje wysoki poziom uważności na obsługiwanych gości | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje wysoki poziom uważności na obsługiwanych gości | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Prezentuje zagadnienia dotyczące zdolności podzielności uwagi i szybkiego reagowania | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje zdolność podzielności uwagi i szybkiego reagowania | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Prezentuje zasady dobrej pamięci | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje zasady dobrej pamięci | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Prezentuje umiejętności współpracy zespołowej | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje umiejętności współpracy zespołowej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Prezentuje różne metody parzenia kawy | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje różne metody parzenia kawy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Prezentuje wiedzę z zakresu gatunku kaw, jej jakości oraz sposobu przygotowywania i podawania kawy | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje wiedzę z zakresu gatunku kaw, jej jakości oraz sposobu przygotowywania i podawania kawy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Prezentuje sposoby doboru odpowiedniego gatunku kawy pod upodobania smakowe klienta | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje sposoby doboru odpowiedniego gatunku kawy pod upodobania smakowe klienta | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęCertyfikowany Egzaminator ICVC
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Program szkolenia:
- Zasady profesjonalnej obsługi klienta w gastronomii
- Znaczenie wysokiej kultury osobistej
- Techniki szybkiego nawiązywania kontaktu z klientem
- Rozwijanie umiejętności interpersonalnych i otwartości
- Zasady autoprezentacji i budowania pierwszego wrażenia
- Komunikacja werbalna i niewerbalna w obsłudze klienta
- Savoir vivre w branży gastronomicznej
- Profesjonalne przyjmowanie zamówień
- Wiedza o składnikach i przygotowaniu napojów
- Techniki przygotowywania napojów
- Kontrola zapasów i składanie zamówień
- Uważność na potrzeby gości
- Podzielność uwagi i szybkie reagowanie
- Ćwiczenie pamięci w pracy z klientem
- Współpraca zespołowa w gastronomii
- Metody parzenia kawy
- Gatunki i jakość kaw oraz sposoby jej podawania
- Dobór gatunku kawy do preferencji klienta
Usługi szkoleniowe w ramach projektu są realizowane w godzinach dydaktycznych tj. 1 godz. = 45 min.
Czas trwania szkolenia: 24 godziny dydaktyczne, w tym walidacja i certyfikacja uczestnika.
Podczas dnia szkoleniowego przewidziane są dwie przerwy: 15-minutowa oraz 30-minutowa.
Przerwy są wliczane w czas trwania usługi oraz w jej koszty.
Warunki organizacyjne usługi:
Szkolenie odbędzie się w sali gastronomicznej, dostosowanej do realizacji zajęć praktycznych. Na miejsce zostanie dostarczony:
- Profesjonalny ekspres ciśnieniowy kolbowy wraz z młynkiem,
- Niezbędne akcesoria baristyczne (tampery, dzbanki do spieniania mleka, termometry, filiżanki, syropy itp.),
- Wyposażenie barmańskie, w tym: shaker, jigger, muddler, łyżki barmańskie, strainery, sprzęt do dekoracji koktajli, szkło do różnych rodzajów drinków oraz zestaw alkoholi szkoleniowych.
Sala będzie wyposażona również w niezbędne stanowiska robocze umożliwiające każdemu uczestnikowi bezpieczne i komfortowe wykonywanie ćwiczeń praktycznych.
Szkolenie „Barman-Barista z egzaminem.” jest skierowane do:
- Osób, które chcą rozpocząć karierę w gastronomii jako barman lub barista
- Pracowników branży HoReCa, którzy chcą poszerzyć swoje kwalifikacje
- Studentów i osób poszukujących pracy w sektorze usług gastronomicznych
- Właścicieli kawiarni, barów i restauracji, którzy chcą podnieść standard obsługi w swoich lokalach
- Pasjonatów kawy i sztuki barmańskiej, którzy chcą nauczyć się profesjonalnych technik
Proces walidacji:
Walidacja umiejętności uczestników odbędzie się na zakończenie szkolenia i zostanie przeprowadzona przez niezależnego walidatora.
Proces walidacji będzie oparty na metodzie:
- testu teoretycznego
🔹 Czas trwania walidacji: 60 minut
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 24 Zasady profesjonalnej obsługi klienta w gastronomii | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 24 Znaczenie wysokiej kultury osobistej | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 24 Przerwa | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 24 Techniki szybkiego nawiązywania kontaktu z klientem | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 24 Rozwijanie umiejętności interpersonalnych i otwartości | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 24 Przerwa | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 24 Zasady autoprezentacji i budowania pierwszego wrażenia | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 24 Komunikacja werbalna i niewerbalna w obsłudze klienta | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 24 Savoir vivre w branży gastronomicznej | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 24 Profesjonalne przyjmowanie zamówień | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 24 Wiedza o składnikach i przygotowaniu napojów | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 24 Techniki przygotowywania napojów | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 24 Kontrola zapasów i składanie zamówień | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 24 Przerwa | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 24 Uważność na potrzeby gości | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 24 Podzielność uwagi i szybkie reagowanie | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 24 Ćwiczenie pamięci w pracy z klientem | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 24 Przerwa | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 24 Współpraca zespołowa w gastronomii | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 24 Metody parzenia kawy | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 24 Gatunki i jakość kaw oraz sposoby jej podawania | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 24 Dobór gatunku kawy do preferencji klienta | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 24 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 24 Certyfikacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 4 320,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 4 320,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 180,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 180,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 200,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Bianka Pietrzyk
W ostatnich 5 latach prowadziła liczne szkolenia dla baristów i barmanów, współpracując z prestiżowymi lokalami gastronomicznymi, hotelami oraz akademiami kulinarnymi. Pracowała z różnymi grupami zawodowymi, a jej podejście do nauki jest spersonalizowane – dostosowuje programy szkoleniowe do potrzeb uczestników oraz obowiązujących trendów rynkowych.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Prezentacja.
Informacje dodatkowe
Usługi szkoleniowe w ramach projektu są realizowane w godzinach dydaktycznych tj. 1 godz. = 45 min.
Czas trwania szkolenia: 24 godziny dydaktyczne, w tym 60 minut walidacja.
Podczas dnia szkoleniowego przewidziane są dwie przerwy: 15-minutowa oraz 30-minutowa .
Przerwy są wliczane w czas trwania usługi oraz w jej koszty.
Usługa rozwojowa nie jest świadczona przez podmiot pełniący funkcję
Operatora lub Partnera Operatora w danym projekcie PSF lub w którymkolwiek
Regionalnym Programie lub FERS albo przez podmiot powiązany z Operatorem lub
Partnerem kapitałowo lub osobowo.
Cena usługi nie obejmuje kosztów niezwiązanych bezpośrednio z usługa
rozwojową, w szczególności kosztów środków trwałych przekazywanych
Uczestnikom/-czkom projektu, kosztów dojazdu, zakwaterowania i wyżywienia.
Adres
Adres
ul. Gdańska 25
14-260 Lubawa
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- sala gastronomiczna