Szkolenie cukiernicze - CUKIERNICTWO WYPIEKOWE
Szkolenie cukiernicze - CUKIERNICTWO WYPIEKOWE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Cukiernicy, piekarze, kucharze, a także wszyscy, którzy chcą nabyć umiejętność tworzenia nowoczesnych prostych wypieków cukierniczych.
Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.
usługa jest również adresowana również do Uczestników Projektu „Profesjonalne
Kadry Podlasia- wsparcie mieszkańców subregionu białostockiego
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji22-01-2026
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi12
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem jest nabycie praktycznych umiejętności w zakresie tworzenia prostych wypieków: pieczenie spodów, różnych rodzajów ciast, kremów, musów, ganaszy. Uczestnik nauczy się również korzystania z maszyn, urządzeń i sprzętu potrzebnych do nowoczesnej produkcji cukierniczej.Dodatkowo uczestnik pozna nowoczesne sposoby dekoracji wypieków cukierniczych.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Efekty dotyczące wiedzy: charakteryzuje różne rodzaje wypieków cukierniczych i odpowiednio dobiera do potrzeb klienta. | Kryteria weryfikacji Ustala najważniejsze parametry przy produkcji różnych rodzajów wypieków cukierniczych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Efekty dotyczące umiejętności: przygotowuje samodzielnie różne rodzaje drobnych prostych wypieków cukierniczych, wypieka je i odpowiednio dekoruje i aranżuje . | Kryteria weryfikacji Dopasowuje odpowiednie surowce, narzędzia i warunki produkcji do przygotowania odpowiednich wypieków . | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustala cele i priorytety w działaniu. | Kryteria weryfikacji Ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Klasyczne cukiernictwo w nowoczesnej formie. Jednodniowy, profesjonalny kurs podstaw cukiernictwa dla początkujących. Zapraszamy, gdyż zapowiada się nie tylko dobra zabawa, ale również mega dawka wiedzy i nowych umiejętności. Poznanie podstaw cukiernictwa jest niezbędne w przypadku chęci rozwoju i dalszego podnoszenia swoich umiejętności oraz nauce bardziej wymagających technik cukierniczych. Bez solidnych podstaw nie będziesz mogła/mógł doskonalić swoich kompetencji i rozwijać się zawodowo jako piekarz czy cukiernik.
Na naszym jednodniowym szkoleniu cukierniczym zdobędziesz podstawy do rozwoju, uzupełnisz wiedzę i udoskonalisz już posiadane umiejętności w zakresie podstaw cukiernictwa.
Zapraszamy również trochę bardziej zaawansowanych cukierników, młodych adeptów sztuki cukierniczej, uczniów szkół branżowych, domowych pasjonatów oraz wszystkich, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę oraz nabyć nowe umiejętności w klasycznym cukiernictwie wypiekowym.
Dlaczego warto do nas przyjechać na szkolenie z cukiernictwa wypiekowego?
Zapisz się na nasze szkolenie i poznaj w ciągu zaledwie jednego dnia zdrowe cukiernictwo wypiekowe:
- Posiadamy duże doświadczenie w szkoleniach piekarskich i cukierniczych - szkolimy Was od 2008 roku.
- Uzupełnisz swoją ofertę o produkty wypiekowe - zainteresowanie produktami wypiekowymi stale rośnie – nie daj się wyprzedzić konkurencji.
- Poznasz klasyczne formy i smaki - łatwe do odtworzenia w Twojej pracowni czy domu i do wprowadzenia bezpośrednio do sprzedaży.
- Kursanci dostają specjalnie przygotowane skrypty ze wszystkimi recepturami, używanymi podczas szkolenia oraz piękne fartuszki, które mogą zabrać ze sobą po szkoleniu do domu lub pracy.
- Podczas tych warsztatów poznasz mnóstwo technik wypieku różnych ciast
- Dodatkowo zaprezentowane zostaną nowoczesne sposoby dekorowania, które zachwycają swoją elegancją prostotą ale i łatwością wykonania.
- Ponadto, nasi trenerzy zawsze odpowiadają na pytania naszych kursantów związane z przedmiotem szkolenia- więc i tym razem, nie będzie inaczej.
- Wykonasz efektowne proste formy i aplikacje wypieków cukierniczych w jeden dzień.
- Wszyscy wrócą po szkoleniu ze słodkim upominkiem w postaci własnoręcznie wypieczonych ciast i ciasteczek.
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych PROSTYCH wypieków cukierniczych. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu szkolenia.
Na szkoleniu zostaną wykonane desery:
Na szkoleniu z cukiernictwa wypiekowego tylko w jeden dzień nauczysz się piec:
- Madelains– małe francuskie ciasteczko o charakterystycznym muszelkowatym kształcie dekorowane czekoladą deserową
- Cannele– to małe francuskie ciastko o smaku rumu i wanilii z miękkim i delikatnym kremowym środkiem i ciemną, grubą karmelizowaną skórką
- Travel cake– ciastko biszkoptowo-tłuszczowe z nadzieniem z mandarynki + ganache pistacjowy
- Tartaletka – gruszka/ migdał/ wino – Sable waniliowe / Gruszki w winie / Frangipane
- American cookie – w 3 smakach !!! Czekoladowe, Wanilia- Malina, Wanilia – malina – Pistacja
- Pate choux– ptysie z ciasta parzonego o smaku wanilia / truskawka / karmel
- Brownie – z ganachem z orzecha laskowego i polewą "Rocher" z ziarnem kakaowym
- Baba au Rhum – neapolitańska babeczka drożdżowa nasączona syropem wykonanym z mocnego alkoholu, zwykle rumu, a czasami wypełnione bitą śmietaną lub kremem cukierniczym
Walidacja
Część praktyczna szkolenia prowadzona jest w małych grupach.
Trener pokazuje pewne techniki a grupa powtarza pod okiem Trenera.
Przerwy nie wliczają się w liczbę godzin usługi, Przerwy są realizowane na prośbę uczestników, usługa wówczas jest wydłużona o czas zrealizowanych przerw.
Warunkiem nabycia kompetencji jest uczestnictwo kursanta podczas całego szkolenia (min. 80 procentowa obecność), jego aktywność podczas części teoretycznej oraz w trakcie części praktycznej, na pracowni.
Każdy z uczestników szkolenia w części warsztatowej/praktycznej pracuje i bierze czynny udział w produkcji wypieków.
Usługa przeznaczona jest dla osób początkujących w cukiernictwie oraz dla trochę bardziej zaawansowanych, które chcą wprowadzić nowy produkt - wypieki cukiernicze do oferty swojej firmy.
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 8 Przywitanie uczestników, zapoznanie z przepisami RODO, BHP itd | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 24-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 8 Omówienie surowców, sprzętu, narzędzi i maszyn w nowoczesnej produkcji cukierniczej | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 24-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 8 Omówienie wykonywanych ciast biszkoptowych, kruchego, financiera, drożdżowego i innych | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 24-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 8 Przygotowanie wszystkich ciast wypiekowych | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 24-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 8 Techniki wykonywania nadzień i łączenie smaków | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 24-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 8 Przygotowanie elementów składowych dekoracji | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 24-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 8 Składanie wszystkich pozycji wypiekowych, dekoracja, ekspozycja | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 24-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 8 walidacja szkolenia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 24-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 1 300,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 1 300,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 108,33 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 108,33 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Jakub Janiuk
Ostatnie 5 lat czynnie działa w branży prowadząc różne szkolenia cukiernicze.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej
- Materiały do notowania dla kursantów (notatniki i długopis)
Informacje dodatkowe
*Usługa jest realizowana codziennie od 08:00 do 17:00 - 12h w trybie godzin dydaktycznych.
- Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników, usługa jest wydłużona o czas trwania zrealizowanych przerw.
- Walidacja wlicza się w liczbę godzin usługi.
- Przerwy nie wliczają się w liczbę godzin usługi.
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych (45min).
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a
- Warunkiem ukończenia szkolenia jest minimum 80% obecność uczestnika na szkoleniu weryfikowana listą obecności .
ZAWARTO UMOWĘ Z WUP KRAKÓW NA ROZLICZANIE USŁUG Z WYKORZYSTANIEM ELEKTRONICZNYCH BONÓW SZKOLENIOWYCH W RAMACH PROJEKTU NOWY START W MAŁOPOLSCE Z EURES-em i Projektu Małopolski Pociąg do Kariery
Zawarto umowę z WUP w Toruniu w ramach Projektu Kierunek – Rozwój.
SZKOLENIE ROZLICZANE JEST W RAMACH PRZYZNANYCH BON
Adres
Adres
- Stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
- Surowce Skrypt z recepturami
- Fartuch z logo szkoły na własność
- Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia.
Nasze studio wyposażone jest w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, cukierniczy oraz piekarniczy, tak aby zapewnić możliwość zorganizowania nawet najbardziej wymagającego szkolenia. Nasza pracownia jest w stanie pomieścić 25 osób czynnie biorących udział w szkoleniu oraz 50 słuchaczy. Dobrze zaprojektowane, wygodne stanowiska pracy sprostają wymaganiom każdego prowadzącego oraz najbardziej wymagających kursantów. Studio jest zaprojektowane w klasycznym industrialnym stylu, co daje możliwość szybkiej zmiany aranżacji i dostosowania wnętrza do każdych wymagań.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi