Kurs specjalista ds. dietetyki i odchudzania.
Kurs specjalista ds. dietetyki i odchudzania.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Grupa docelowa usługi
Nasza oferta skierowana jest dla wszystkich osób dorosłych, bez względu na aktualny poziomu wykształcenia i doświadczenia. Usługa szkoleniowa jest dedykowany w szczególności dla osób, które są zainteresowane zdrowym stylem życia, odżywianiem czy też chcą związać swą przyszłość zawodową z szeroko pojętą dietetyką.
Usługa adresowana również dla Uczestników Projektów:
- Kierunek – Rozwój,
- Nowy start w Małopolsce z EURESem.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji09-01-2026
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi32
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs „Specjalista ds. dietetyki i odchudzania” przygotowuje do profesjonalnego i świadomego wykonywania zadań z zakresu poradnictwa żywieniowego, planowania diet oraz wspierania klientów w procesie redukcji masy ciała i poprawy zdrowia. Uczestnik zdobywa kompleksową wiedzę z zakresu zasad prawidłowego żywienia, psychodietetyki, suplementacji oraz organizacji pracy dietetyka, dzięki czemu jest przygotowany do samodzielnego prowadzenia usług dietetycznych lub pracy w poradniach, gabinetach zdrowiaEfekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Analizuje możliwości pracy dietetyka w różnych formach działalności | Kryteria weryfikacji Wskazuje różnice między formami zatrudnienia dietetyka. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji Identyfikuje szanse i zagrożenia związane z prowadzeniem gabinetu. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Efekty uczenia się Charakteryzuje wymagania prawne i organizacyjne dotyczące świadczenia usług dietetycznych | Kryteria weryfikacji Przyporządkowuje obowiązki formalne (RODO, rejestracja działalności, obowiązki wobec klienta). | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji Określa podstawowe zasady BHP w pracy dietetyka. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Efekty uczenia się Wyjaśnia wpływ stylu życia i czynników psychologicznych na masę ciała | Kryteria weryfikacji Wskazuje powiązania między stresem, snem, emocjami a nawykami żywieniowymi. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji Opisuje zastosowanie psychodietetyki w pracy z klientem. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Efekty uczenia się Klasyfikuje składniki pokarmowe oraz przypisuje im rolę w procesach metabolicznych | Kryteria weryfikacji Wyróżnia makro- i mikroskładniki. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji Przypisuje wybrane witaminy do konkretnych funkcji fizjologicznych. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Kryteria weryfikacji Opisuje funkcje błonnika i wody w organizmie. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Efekty uczenia się Oblicza indywidualne zapotrzebowanie energetyczne klienta w oparciu o PPM i CPM | Kryteria weryfikacji Stosuje wzory w obliczeniach. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji Dopasowuje kaloryczność do poziomu aktywności fizycznej i celu klienta. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Efekty uczenia się Porównuje rodzaje diet ze względu na cel, zasady i możliwe zagrożenia | Kryteria weryfikacji Wskazuje przeciwwskazania do stosowania diet eliminacyjnych lub alternatywnych. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje diety redukcyjne. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Efekty uczenia się Ocenia skuteczność i bezpieczeństwo suplementacji w procesie redukcji masy ciała | Kryteria weryfikacji Wyróżnia składniki aktywne wykorzystywane w suplementach. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji Rozróżnia rzetelne dane naukowe od marketingowych mitów. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Efekty uczenia się Rozpoznaje objawy i klasyfikuje zaburzenia odżywiania zgodnie z nomenklaturą diagnostyczną | Kryteria weryfikacji Wskazuje różnice między anoreksją, bulimią i kompulsywnym objadaniem. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji Wyjaśnia, kiedy konieczne jest skierowanie klienta do specjalisty. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Usługa, tj. kurs „Specjalista ds. dietetyki i odchudzania” umożliwia zdobycie podstawowych kompetencji zawodowych, które pomogą uczestnikowi zdobyć odpowiednie kompetencje do samodzielnej pracy w zawodach związanych ze zdrowym odżywianiem oraz dietetyką.
Kurs daje solidne podstawy wiedzy dietetycznej dla każdego, kto chce poszerzać swoją wiedzę i chce ją wykorzystać na potrzeby własne, rodziny jak i pracy z klientem. Na kursie zostaną poruszone najważniejsze zagadnienia dające podstawy kompetencji dietetycznych, m.in. rola żywienia w zdrowiu człowieka, czym są jak i wpływają składniki pokarmowe na organizm człowieka, skuteczna praca z klientem wymagającym redukcji tkanki tłuszczowej, rodzaje i charakterystyka zastosowania najważniejszych diet,, suplementacja diety i jej racjonalne zastosowanie w żywieniu człowieka, podstawowe narzędzia i metody kompleksowej diagnozy w pracy dietetyka, holistyczne podejście do zdrowia i odżywiania.
Warunki organizacyjne:
- forma zajęć - zdalna w czasie rzeczywistym,
- minimalna liczba uczestników usługi to 5 osób, a maksymalna to 10 osób,
- zajęcia w ramach kursu obejmują 32 godziny zegarowe łącznie z walidacją, w tym 12 godzin praktycznych i 19 godzin teoretycznych,
- zajęcia w ramach usługi zdalnej w czasie rzeczywistym prowadzone są na platformie Clickmeeting, która umożliwia m.in. rozmowę na żywo, chat, współdzielenie ekranu itp.
- ewentualne przerwy w trakcie zajęć nie wliczają się w czas trwania całej usługi,
- w przypadku zajęć trwających 4 godziny przewiduje się stosowanie przerwy 15-minutowej,
- walidacja prowadzona jest zgodnie z kartą usługi i załączonym harmonogramem,
- termin walidacji jest adekwatny do zaplanowanych metod oceny efektów uczenia się,
- walidacja prowadzona jest w formie testu teoretycznego z wynikiem generowanym automatycznie. Test udostępniony zostanie na platformie ClickMeeting przez osobę prowadzącą usługę, ale nie uczestniczącą w procesie sprawdzania i oceniania,
- walidacja jest integralną częścią kształcenia, gdyż dopiero po jej przeprowadzeniu (bez względu na wynik) można uznać usługę za zakończoną zgodnie z wytycznymi.
L.p. | Szczegółowa Tematyka | Liczba Godzin |
1. | Organizacja pracy na stanowisku specjalista ds. dietetyki i odchudzania:
| 2 |
2. | Holistyka na drodze do zdrowia, dobrego samopoczucia i prawidłowej wagi:
| 4 |
3. | Składniki pokarmowe, charakterystyka i rola w żywieniu człowieka:
| 6 |
4. | Praktyka komponowania diet:
| 8 |
5. | Rodzaje diet i ich rola w odchudzaniu:
| 4 |
6. | Zaburzenia odżywiania Klasyfikacja zaburzeń odżywiania:
| 4 |
7. | Suplementacja diety. Suplementacja diety we wsparciu terapii otyłości:
| 3 |
8. | Walidacja. | 1 |
Razem | 32 |
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 17 Organizacja pracy na stanowisku specjalista ds. dietetyki i odchudzania (czat/rozmowa na żywo). | Prowadzący Cyprian Lisowski | Data realizacji zajęć 12-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 17 Holistyka na drodze do zdrowia, dobrego samopoczucia i prawidłowej wagi (czat/rozmowa na żywo). | Prowadzący Cyprian Lisowski | Data realizacji zajęć 12-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 18:45 | Godzina zakończenia 20:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 17 Holistyka na drodze do zdrowia, dobrego samopoczucia i prawidłowej wagi (czat/rozmowa na żywo). | Prowadzący Cyprian Lisowski | Data realizacji zajęć 19-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 17 Składniki pokarmowe, charakterystyka i rola w żywieniu człowieka (czat/rozmowa na żywo). | Prowadzący Cyprian Lisowski | Data realizacji zajęć 19-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 18:45 | Godzina zakończenia 20:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 17 Składniki pokarmowe, charakterystyka i rola w żywieniu człowieka (czat/rozmowa na żywo). | Prowadzący Cyprian Lisowski | Data realizacji zajęć 26-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 17 Składniki pokarmowe, charakterystyka i rola w żywieniu człowieka (czat/rozmowa na żywo). | Prowadzący Cyprian Lisowski | Data realizacji zajęć 26-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 18:45 | Godzina zakończenia 20:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 17 Praktyka komponowania diet (czat/rozmowa na żywo). | Prowadzący Cyprian Lisowski | Data realizacji zajęć 02-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 17 Praktyka komponowania diet (czat/rozmowa na żywo). | Prowadzący Cyprian Lisowski | Data realizacji zajęć 02-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 18:45 | Godzina zakończenia 20:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 17 Praktyka komponowania diet (czat/rozmowa na żywo). | Prowadzący Cyprian Lisowski | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 17 Praktyka komponowania diet (czat/rozmowa na żywo). | Prowadzący Cyprian Lisowski | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 18:45 | Godzina zakończenia 20:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 17 Rodzaje diet i ich rola w odchudzaniu (czat/rozmowa na żywo). | Prowadzący Cyprian Lisowski | Data realizacji zajęć 16-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 17 Rodzaje diet i ich rola w odchudzaniu (czat/rozmowa na żywo). | Prowadzący Cyprian Lisowski | Data realizacji zajęć 16-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 18:45 | Godzina zakończenia 20:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 17 Zaburzenia odżywiania (czat/rozmowa na żywo). | Prowadzący Cyprian Lisowski | Data realizacji zajęć 23-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 17 Zaburzenia odżywiania (czat/rozmowa na żywo). | Prowadzący Cyprian Lisowski | Data realizacji zajęć 23-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 18:45 | Godzina zakończenia 20:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 17 Suplementacja diety (czat/rozmowa na żywo). | Prowadzący Cyprian Lisowski | Data realizacji zajęć 02-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 17 Suplementacja diety (czat/rozmowa na żywo). | Prowadzący Cyprian Lisowski | Data realizacji zajęć 02-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 18:45 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 17 Walidacja – Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie. | Prowadzący Cyprian Lisowski | Data realizacji zajęć 02-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:45 | Godzina zakończenia 20:45 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 2 880,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 880,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 90,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 90,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Cyprian Lisowski
Jest absolwentem studiów I stopnia na kierunku dietetyka, specjalność poradnictwo dietetyczne (2020), a także studiów II stopnia na kierunku żywienie człowieka i dietetyka (2022). Swoją wiedzę stale poszerza, uczestnicząc w konferencjach i sympozjach naukowych poświęconych żywieniu i dietetyce (2022, 2024, 2025), a także realizując liczne kursy i szkolenia branżowe (2021, 2022, 2023, 2024, 2025).
Posiada bogate doświadczenie praktyczne w prowadzeniu warsztatów z zakresu świadomego zarządzania zdrowiem, analizy składu ciała, zdrowego odżywiania oraz poradnictwa żywieniowego. Doskonale zna programy komputerowe do układania jadłospisów, co pozwala mu skutecznie łączyć teorię z praktyką i indywidualnie dopasowywać rozwiązania dla różnych potrzeb.
Jego pasją jest edukowanie i inspirowanie do zmiany stylu życia, a misją – wspieranie uczestników w osiąganiu zdrowia, lepszego samopoczucia i trwałych efektów w zakresie odchudzania.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały w wersji elektronicznej w formie prezentacji ppt lub pdf.
Warunki uczestnictwa
Uczestnicy kursu, którzy:
- mają ukończone 18 lat,
- mają brak przeciwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku zgodnym z kierunkiem kursu,
- przystąpią do procesu walidacji.
Informacje dodatkowe
- Zastrzegamy prawo do zmiany harmonogramu, wykładowców i walidatorów w przypadku zaistnienia nieprzewidzianych okoliczności.
- Warunkiem ukończenia kursu jest obecność na zajęciach (min. 80%), przystąpienie do walidacji.
- Po zakończonym kursie uczestnik otrzymuje odpowiednie zaświadczenie.
- Usługa jest zwolniona z VAT-u na podst. Art. 43 ust. 1 pkt 29 lit. c Ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. z 2011r. Nr 177 poz. 1054, z późn. zm.) oraz § 3 pkt 14 Rozp. MF w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień z dnia 20 grudnia 2013r. (Dz.U. z dnia 10.04.2018 r. Nr 701).
- Zawarto umowę z WUP Toruń w ramach Projektu Kierunek – Rozwój.
- Zawarto umowę z WUP Kraków w ramach projektu „Nowy start w Małopolsce z EURESem”.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Usługa będzie prowadzona na platformie ClickMeeting.
Wymagania, które muszą zostać spełnione:
- Procesor dwurdzeniowy 2GHz lub lepszy (zalecany czterordzeniowy);
- 2GB pamięci RAM (zalecane 4GB lub więcej);
- System operacyjny taki jak Windows 10 (zalecany Windows 11), Mac OS wersja 13 (zalecana najnowsza wersja), Linux, Chrome OS.
Ponieważ ClickMeeting jest platformą opartą na przeglądarce, wymagane jest korzystanie z Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge (Chromium), Yandex lub Opera.
Aby móc korzystać z usługi na niektórych urządzeniach mobilnych, konieczne może być pobranie odpowiedniej aplikacji w iTunes App Store lub Google Play Store.
Do korzystania z usługi w pełnym zakresie dźwięku i obrazu, konieczne jest posiadanie kamery internetowej, mikrofonu lub zestawu słuchawkowego, lub głośników podłączonych do urządzenia i rozpoznanych przez urządzenie i nie powinny być one jednocześnie używane przez żadną inną aplikację.