Serwis napojów mieszanych i alkoholi – szkolenie zakończone egzaminem ZSK
Serwis napojów mieszanych i alkoholi – szkolenie zakończone egzaminem ZSK
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Osoby dorosłe, z wyłączeniem osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą, które chcą z własnej inicjatywy podnieść swoje kompetencje/kwalifikacje i spełniają jedno z poniższych kryteriów:
a) mieszkają na terenie woj. warmińsko-mazurskiego (w rozumieniu Kodeksu Cywilnego),
b) są zatrudnione na terenie woj. warmińsko-mazurskiego,
c) pobierają naukę na terenie woj. warmińsko-mazurskiego.
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji09-01-2026
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi42
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat VCC Akademia Edukacyjna
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie "Serwis napojów mieszanych i alkoholi" potwierdza przygotowanie uczestników do samodzielnej pracy za barem: przyrządzania mieszanych napojów alkoholowych i bezalkoholowych według gotowych receptur oraz tworząc autorskie receptury, a także do przygotowywania i serwowania drobnych przekąsek na życzenie gości. Uczestnik będzie również przygotowany do profesjonalnej obsługi gości z uwzględnieniem standardów różnych lokali gastronomicznych. Szkolenie kończy się egzaminem zewnętrznym.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą alkoholi, napojów alkoholowych i dodatków | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje i rozróżnia typy mocnych alkoholi (wódki czyste, wódki gatunkowe aromatyzowane, wódki gatunkowe naturalne) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje i rozróżnia typy win (gronowe, wermuty, wina południowe, musujące) | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje i rozróżnia inne rodzaje alkoholi fermentowanych (piwo, cydry, kumys, miód pitny) | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje typy dodatków używanych w przygotowaniu napojów mieszanych (owoce, syropy, napoje, przyprawy, sosy) | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje składniki napojów mieszanych (składniki główne, modyfikatory, bonifikatory, składniki dodatkowe, składniki przyprawowe, składniki szprycerujące, dodatki dekoracyjne, dodatki komplementarne) | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Przygotowuje i podaje mieszane napoje alkoholowe i alkohole | Kryteria weryfikacji Wymienia i charakteryzuje techniki przygotowywania mieszanych i niemieszanych napojów alkoholowych (np. shakerowania) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Omawia i dobiera szkło do typu napoju | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Omawia i dobiera sprzęt i narzędzia do przygotowania danego typu napoju | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Podaje receptury wskazanych mieszanych napojów alkoholowych według klasyfikacji IBA - official cocktails | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje do podania i podaje alkohole | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje mieszany napój alkoholowy (jeden z listy: Mojito, Margarita, Daiquiri, Sex on the Beach, Pina Colada, Kamikaze Original, Cosmopolitan, Tequila Sunrise, Martini Cocktail, Long Island Ice Tea, Black Russian, Manhattan, B-52, Kir Royale, Krwawa Mary) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje autorski mieszany napój alkoholowy według podanych preferencji gościa (moc, typ alkoholu, słodycz, kwasowość, gorycz) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Przygotowuje i podaje mieszane napoje bezalkoholowe | Kryteria weryfikacji Omawia techniki przygotowania mieszanych napojów bezalkoholowych (np. blenderowanie) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Omawia trendy w przygotowaniu mieszanych napojów bezalkoholowych (bezalkoholowe wersje klasycznych drinków, smoothie, fit drinks) | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Podaje receptury wskazanych mieszanych napojów bezalkoholowych | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje napój bezalkoholowy według podanych preferencji gościa (np. smoothie) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Omawia rodzaje drobnych przekąsek | Kryteria weryfikacji Wymienia i charakteryzuje rodzaje drobnych przekąsek stosowanych w barze | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Podaje propozycje przekąsek, które można przygotować w barze | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Przygotowuje drobne przekąski | Kryteria weryfikacji Przygotowuje przykładową zimną przekąskę z dbałością o estetykę serwowania, np. tartinki, koreczki, roladki | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Serwuje wybrane przekąski w barze | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Charakteryzuje zasady obsługi gościa | Kryteria weryfikacji Omawia zasadę gościnności w pracy barmana | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Omawia zasady etyki w pracy barmana (np. dyskrecja, cierpliwość, uczciwość, uprzejmość) | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Stosuje się do zasad obsługi gości | Kryteria weryfikacji Zadaje pytania służące identyfikacji potrzeb gościa | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Zadaje pytania służące zebraniu opinii na temat przygotowanego napoju mieszanego | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Prezentuje przygotowany napój omawiając użyte składniki, ich pochodzenie oraz sposób wykorzystania | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Omawia sposoby dbania o dobre relacje z gośćmi (np. zwroty grzecznościowe, sposoby rozładowania stresu, anegdoty) | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Omawia przykładowe trudne i nietypowe sytuacje w pracy barmana i podaje propozycje rozwiązań | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Omawia prawne uwarunkowania serwowania alkoholu gościom | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeSerwis napojów mieszanych i alkoholi
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęFundacja VCC
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoFundacja VCC
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Warunki organizacyjne:
Usługa szkoleniowa będzie realizowana w formie zajęć: teoretycznych (wykłady) oraz praktycznych (ćwiczenia). Aby realizacja usługi pozwoliła na osiągnięcie celu konieczne jest wykonanie podczas szkolenia ćwiczeń wskazanych przez Trenera.
Sala zapewnia odpowiednią ilość miejsc siedzących oraz umożliwia przeprowadzenie części praktycznej szkolenia. Sala wyposażona jest w sprzęt i akcesoria barmańskie umożliwiające przeprowadzenie szkolenia oraz egzaminu, zapewniony jest dostęp do bieżącej wody. W zależności od ilości osób, trener może podzielić uczestników na grupy.
Weryfikacja obecności uczestników na szkoleniu nastąpi na podstawie list obecności.
Liczba godzin usługi przedstawiona jest w wymiarze godzin dydaktycznych, przerwy wliczają się do godzin usługi, egzamin wlicza się do godzin szkolenia. Szkolenie kończy się egzaminem zewnętrznym. Zdany egzamin nadaje kwalifikacje wolnorynkowe.
Komisja walidacyjna składa się z co najmniej dwóch członków.
Egzamin składa się z dwóch etapów:
- Egzamin teoretyczny (test wiedzy) przeprowadzany jest przy pomocy Systemu Egzaminacyjnego, dostępnego on-line. Egzamin teoretyczny odbywa się w obecności Operatora Systemu Egzaminacyjnego.
- Egzamin praktyczny przeprowadza uprawniony Egzaminator VCC. Proces egzaminowania polega na wykonywaniu praktycznych zadań weryfikujących wszystkie wymagane dla kwalifikacji efekty uczenia się mające wymiar praktycznych umiejętności. Część praktyczną egzaminu ocenia Egzaminator VCC, który ocenia wykonywane przez uczestników zadania z wykorzystaniem opracowanego przez Fundację VCC arkusza oceny. W części praktycznej dopuszcza się zastosowanie następujących metod weryfikacji: obserwacja (w warunkach symulowanych lub rzeczywistych); rozmowa z komisją walidacyjną (rozmowa ma mieć każdorazowo charakter uzupełniający).
Zajęcia teoretyczne: 9 godz. 15 min.
Zajęcia praktyczne: 19 godz. 15 min.
Egzamin teoretyczny: 70 min.
Egzamin praktyczny: 60 min. na każdego uczestnika (egzamin indywidualny)
PROGRAM
Dzień 1
Część teoretyczna:
1. Wewnętrzne zasady lokalu pod kątem jakości serwisu, obsługi i gościnności
2. Organizacja stanowiska pracy, w tym zasady higieny pracy
3. Szkło i sprzęt barmański
4. Zasady przechowywania i kontrola dat ważności napojów i artykułów spożywczych
5. Omówienie rodzajów napojów alkoholowych i bezalkoholowych
6. Omówienie przygotowania i serwowania drinków alkoholowych i bezalkoholowych
7. Omówienie drobnych przekąsek stosowanych w barze
Część praktyczna:
1. Techniki mieszania koktajli
- shejkowanie,
- stirrowanie,
- muddlerowanie,
- blenderowanie itp
Dzień 2
1.Techniki mieszania koktajli – część praktyczna - c.d.
2. Zasady łączenia alkoholi – część teoretyczna
3. Symulowanie rozmów z gościem – część praktyczna
4. Obsługa gościa w lokalu, pomoc w wyborze napojów – część praktyczna
5. Przygotowanie stanowiska pracy – część praktyczna
6. Używanie miar barowych, dobieranie szkła oraz sprzętu barmańskiego – część praktyczna
Dzień 3
Część praktyczna:
1. Techniki mieszania drinków
2. Analizowanie receptur drinków i dobór składników
3. Przygotowanie i serwowanie drinków alkoholowych i bezalkoholowych
4. Doskonalenie umiejętności posługiwania się sprzętem barmańskim
5. Przygotowanie koktajli: long, short, shot, rainbow z uwzględnieniem potrzeb i charakteru lokalu
6. Dekorowanie koktajli w różnych odsłonach i stylach
7. Tworzenie własnych kompozycji smakowych
8. Przygotowywanie i serwowanie drobnych przekąsek stosowanych w barze z dbałością o estetykę serwowania
Dzień 4 – Egzamin VCC
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. | |||||
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 119,05 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 119,05 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 1 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 1 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 1 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 1 200,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Łukasz Ziarko
Od 2014 r. jest właścicielem i trenerem w Coffee4fun Olsztyńskiej Szkole Baristów – jedynej szkoły dla Baristów na Warmii i Mazurach. Posiada wieloletnie doświadczenie w pracy barmana, baristy i sommeliera. Swoją szeroką wiedzę i bogate doświadczenie zdobywał między innymi pracując jako Bar Manager w Grand Hotel Tiffi, Head Bartender w Restauracji Przystań, w Apartamentach & Pub Smętek oraz Restauracji Janus. Od 2015 roku realizuje zajęcia z baristyki jako specjalista-praktyk dla Studentów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego
Odbyte kursy i szkolenia:
Kurs Barista Skills Professional - 2022
Kurs Sommelier WSET2" - Wineria Wine Academy - Warszawa
„Kurs Sommelierski ENO 1 „ – Cellegium Vini - Kraków
"Akademia Espresso Primulator" - kurs Latte Art – ”Poznańska Akademia Barmanów” – Poznań
„Warsztaty jałowcowe” - "Poznańska Akademia Barmanów"- Poznań
Kurs Barmański II Stopnia "Barman Mixer" – Stowarzyszenie Polskich Barmanów SPB - Jastrzębia Góra
Warsztaty piwowarskie - Browar Lech - Poznań
Kurs Working Flair "Bar Action" - Piła
Kurs "Master of Mixology" Marie Brizard - Olsztyn
"Basic Barista" Akademia Kawy i Herbaty J.J Darboven Poland - Rumia
Kurs Barmański I Stopnia "Poznańska Akademia Barmanów " Ełk
Technik hotelarz
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik otrzymuje skrypt szkoleniowy.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem skorzystania z usługi rozwojowej jest zapis na szkolenie za pośrednictwem Bazy Usług Rozwojowych.
Informacje dodatkowe
Na zakończenie szkolenia przewidziany jest certyfikowany egzamin zewnętrzny. Egzamin teoretyczny (test wiedzy) – 70 min. oraz Egzamin praktyczny – po 60 min. na każdego uczestnika (egzamin indywidualny).
Dokument potwierdzający nadanie kwalifikacji: Certyfikat kwalifikacji wolnorynkowej
Usługa rozwojowa nie jest świadczona przez podmiot pełniący funkcję Operatora lub Partnera Operatora w danym projekcie PSF lub w którymkolwiek Regionalnym Programie lub FERS albo przez podmiot powiązany z Operatorem lub Partnerem kapitałowo lub osobowo.
Cena usługi nie obejmuje kosztów niezwiązanych bezpośrednio z usługa rozwojową, w szczególności kosztów środków trwałych przekazywanych Uczestnikom/-czkom projektu, kosztów dojazdu i zakwaterowania.
Podstawa zwolnienia z VAT: par. 3. ust. 1 pkt 14 Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 20.12.2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień.
Adres
Adres
Sala wyposażona w niezbędny sprzęt i akcesoria do przeprowadzenia szkolenia oraz egzaminu.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi