Kompleksowe Szkolenie Barista plus Szkolenie Matcha.
Kompleksowe Szkolenie Barista plus Szkolenie Matcha.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikatory projektówZachodniopomorskie Bony Szkoleniowe
- Grupa docelowa usługi
Grupą docelową są, osoby chcące rozpocząć pracę w gastronomii, kawiarniach, restauracjach, hotelach, handlowcy z branży i inne punkty gastronomiczne, jak i osoby zatrudnione w gastronomii w celu podniesienia kompetencji, również zapraszam osoby zainteresowane tamatyka kawy i matcha. Program został opracowany tak, aby umożliwić rozwój kompetencji zarówno osobom początkującym jak i posiadających doświadczenie, którzy chcą pogłębić i usystematyzować wiedzę i umiejętności praktyczne. "Usługa rozwojowa adresowana również dla uczestników projektu Zachodniopomorskie Bony Szkoleniowe"
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji20-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi27
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest kompleksowe przygotowanie uczestnika do pracy w zawodzie barista. Uczestnik zdobędzie wiedzę z zakresu odmian kaw, drogi od plantacji po filiżankę, ustawienie młynka, zasad prawidłowej ekstrakcji espresso, spienianie mleka i napojów roślinnych, przygotowanie napojów kawowych. Nauczy sie przygotowywać kawę metodą alternatywną. Pozna historię matcha i nauczy się ją prawidłowo przygotowywać jak i napojów na bazie matchy. Nuczy się zasad dbania i konserwacji sprzętów kawowych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakterystyka ziarna kawy: | Kryteria weryfikacji -omawia historię, pochodzenie, regiony kawy.-wymienia gatunki kaw i różnicę między nimi. -omawia etapy pozyskiwania ziarna kawy. -omawia sposób wypalenia i przechowywania kawy. -omawia różnice miedzy jest specialty kawa, a komercyjną. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakterystyka napoi kawowych. | Kryteria weryfikacji -omawia rodzaje kaw i napoi kawowych.-omawia alternatywne metody zaparzenia kawy. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą na temat ekspresu kolbowego, młynka do kawy, akcesoriów baristy. | Kryteria weryfikacji -omawia urządzenia i akcesoria do przygotowania kawy-potrafi przygotować odpowiednio stanowisko baristy -potrafi samodzielnie ustawić młynek. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Potrafi przygotować kawę, napoje kawowe i kawę metodą zaparzania alternatywnego. | Kryteria weryfikacji -przygotowuje poprawnie espresso, i inne kawy, napoje kawowe( americano, crema, doppio, cappuccino, flat white, latte macchiato, drip(V60).-wskazuje różnice w kawie niedoparzonej i przeparzonej -dobiera odpowiedniej wielkości dzbanki do spieniania mleka. -potrafi dobrać odpowiednie mleko, rozumie znaczenie parametrów mleka, -omawia zasady i potrafi technikę spieniania mleka do różnych napoi kawowych. -omawia zasady i techniki spieniania napoi roślinnych (owsiane, kokosowe, migdałowe) -maluję na powierzchni kawy standardowe wzory latte art ( serce, tulipan) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Potrafi przygotować altenratywna metodą kawę Drip( V60) | Kryteria weryfikacji -omawia techniki i zasady przygotowania V60-omawia proces ekstrakcji kawy -potrafi przygotować niezbędne akcesoria do przygotowania Drip -potrafi przygotować Drip -omawia parametry jakościowe kawy( aromaty, body, kwasowość, czystość smaku( ocena własna) -potrafi wymienić parametry oceniania smaku kawy | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą na temat Matcha i potrafi ją przygotować. | Kryteria weryfikacji -omawia historię, rodzaję i właściwości zdrowotne matcha.-potrafi samodzielnie poprawnie przygotować matchę ceremonialna -potrafi przygotowac napoje na bazie matcha, matcha latte, matcha truskawkowa, matcha na ciepło, matcha na zimno, -potrafi odpwiednio dobrać parametry matchy do napojów. - | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Potrafi odpowiednio serwować kawę, matchę, drip(V60) | Kryteria weryfikacji -serwuje kawy, napoje kawowe, drip, matcha.-dobiera odpowiednie naczynie i akcesoria -potrafi zgodnie z zasadami i ekonomicznie zarządzać stanowiskiem baristy -potrafi sprawnie przygotować kawę, matchę, drip | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Potrafi dbać o sprzęt i wszystkie akcesoria baristy. | Kryteria weryfikacji -potrafi dbać o stanowisko, by zachować je w czystości podczas pracy-poprawnie czyści ekspres i młynek do kawy -poprawnie czyści wszystkie akcesoria baristy, set matcha, drip. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Dzień 1.
Wprowadzenie do świata kawy:
Uczestnik poznaję czym jest kawa premium, komercyjna i specialty, czym one się różnią. Dowiaduję się jak historia, region uprawy, odmiana botaniczna i metoda obróbki wpływają na profil smakowy. Uczy się rozpoznawać cechu zielonego ziarna i poznaję wpływ procesu palenia oraz przechowywania na jakość napoju.
-poznaje historię kawy oraz najważniejsze regiony i odmiany botaniczne
-rozróżnia gatunki kawy i sposoby obróbki: sucha, mokra, honey
-uczy się rozpoznawać jakość zielonego ziarna, jego budowę i aromat
-dowiaduję się, jak kofeina działa na organizm i jak przechowywać kawę\
-zapoznaję się z procesem wypalenia i jego wpływem na smak kawy
Sprzęt baristy- ekspres, młynek, akcesoria.
Uczestnik dowiaduję się, jak zbudowany jest ekspres ciśnieniowy i jak przebiega jego prawidłowa obsługa i konserwacja. Poznaje działanie młynka, i jak prawidłowo użytkować akcesoria baristy.
-poznaje budowę ekspresu i młynka, i zasady obsługi sprzętów
-poznaję zasady obsługi akcesoriów baristy
Ustawienie poprawne młynka, analiza espresso.
Uczestnik poznaje działanie młynka, uczy się kalibracji mielenia oraz rozumie wpływ stopnia zmielenia na jakość ekstrakcji, poznaje zasady ekstrakcji espresso, uczy się pracy z parametrami takimi jak czas, ciśnienie i doza. Rozpoznaję błędy w zaparzaniu, takie jak niedoparzone czy przepalone i uczy się je korygować.
-uczy się kalibracji młynka oraz doboru grubości mielenia
-poznaje proces ekstrakcji
-dowiaduję się, jak skład wody ma wpływ na smak
-uczy się techniki ekstrakcji i pracy z parametrami
-rozpoznaje cechy poprawnego i niepoprawnego espresso
Nauka spieniania mleka.
Uczestnik uczy się prawidłowego spieniania mleka, doboru dzbanka i właściwości mleka.
-uczy się techniki spieniania i teksturowania mleka
-poznaję zasady doboru mleka, na co zwrócić uwagę
-dobiera odpowiednie dzbanki
Nauka latte art. Malowanie wzorów na kawie.
Uczestnik ćwiczy precyzyjne wylewanie mleka i tworzenie podstawowych wzorów
-ćwiczy latte art: serce, tulipan
Prawidłowe sprzątanie stanowiska baristy, czyszczenie ekspresu i akcesoriów.
Uczestnik uczy się jak prawidłowo czyścić ekspres, młynek, stanowisko, akcesoria.
Dzień 2.
Alternatywne metody parzenia kawy-Wprowadzenie.
Uczestnik poznaje alternatywne metody parzenia kawy, różnicę w metodach, Dowiaduję się jak dobrać metodę do rodzaju kawy i jak różnią się one pod względem ekstrakcji i smaku.
Warsztat sensoryczny- budowanie świadomości smaku.
Uczestnik bierze udział w warsztatach sensorycznych. Rozwija zmysł smaku i aromatu, poznaje podstawowe nuty sensoryczne i uczy się jak odróżniać słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami.
-ćwiczy identyfikację podstawowych 5 smaków
-ćwiczy aromaty występujące w kawie
-uczy się jak zbudowany mamy zmysł smaku i węchu
Alternatywna metoda parzenia kawy- praktyka.
Uczestnik poznaję i ćwiczy alternatywne metody parzenia kawy, takie jak drip(V60).
-ćwiczy praktyczne parzenie kaw różnymi metodami
-uczy się co wpływa na finalny smak kawy
-rozumie różnice w strukturze i profilu smakowym naparu
Praca z napojami roślinnymi i malowanie wzorów latte art.
Uczestnik poznaję właściwości różnych napoi roślinnych ( owsiane, sojowe, kokosowe) i uczy się technik ich spieniania. Dowiaduję się jak dobierać mleko do konkretnego napoju. Uczy się malowania latte art napojami roślinnymi.
-właściwości i zachowanie napoi roślinnych podczas spieniania
-techniki przygotowania mleka, owsianego, sojowego, kokosowego.
-ćwiczy latte art
Symulacja pracy w kawiarni. Przygotowanie kaw i napoi kawowych praktyka.
Uczestnik uczy się przygotowywać kawy na bazie espresso: doppio, americano, cappuccino, flat white, latte macchiato. Przygotowuje zestaw napojów, uczy się ergonomicznej pracy za barem. Uczy się prawidłowego serwisu w przypadku większej ilości różnych kaw.
-ćwiczenia praktyczne serwowania różnych kaw
-estetyczny i prawidłowy serwis
Podsumowanie i omówienie dwóch dni nauki. Korekty. Sprzątanie stanowiska.
Dzień 3.
Wprowadzenie do matcha.
Uczestnik poznaję historie matcha i różnicę miedzy rodzajami(ceremonialna, kulinarna). Dowiaduję się jakie właściwości zdrowotne i jaki wpływ może mieć na przyszłość na rynku.
-historia i rodzaje matchy
-wpływ matchy na rynek konsumenta
Nauka prawidłowego przygotowania matcha.
Uczestnik uczy się przygotowywać matche w wersji tradycyjnej (ceremonialna)
-uczy się jak prawidłowo użytkować set matcha
-uczy się dobierać odpowiednie proporcje i parametry
-ćwiczy przygotowanie prawidłowej matcha
Ćwiczenia praktyczne, przygotowanie matcha na różne sposoby.
Uczestnik poznaję kreatywne przepisy na napoje z matchy, uczy się jak dobierać składniki. Ćwiczy komponowanie smaków i tworzenia autorskich przepisów.
-przygotowywanie matchy na różne sposoby
-tworzenie autorskiej matchy z dodatkami
-uczy się estetycznego serwowania i balansu smaków
Najważniejsze zagadnienia, przypomnienia i omówienia każdego etapu szkolenia.
Test teoretyczny (a.b.c)
Test praktyczny
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 21 Wprowadzenie do świata kawy. | Prowadzący ANNA BERA | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 21 Sprzęt baristy- ekspres, młynek, akcesoria. | Prowadzący ANNA BERA | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 21 Ustawienie poprawne młynka, analiza espresso. | Prowadzący ANNA BERA | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 21 Przerwa. | Prowadzący ANNA BERA | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 21 Nauka spieniania mleka. | Prowadzący ANNA BERA | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 21 Nauka latte art. Malowanie wzorów na kawie. | Prowadzący ANNA BERA | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 21 Prawidłowe sprzątanie stanowiska baristy, czyszczenie ekspresu i akcesoriów. | Prowadzący ANNA BERA | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 21 Alternatywne metody parzenia kawy-wprowadzenie. | Prowadzący ANNA BERA | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 21 Warsztat sensoryczny- budowanie świadomości smaku. | Prowadzący ANNA BERA | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 21 Alternatywna metoda parzenia kawy-praktyka. | Prowadzący ANNA BERA | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 21 Przerwa | Prowadzący ANNA BERA | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 21 Praca z napojami roślinnymi i malowanie wzorów latte art. | Prowadzący ANNA BERA | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 21 Symulacja pracy w kawiarni. Przygotowanie kaw i napoi kawowych-praktyka. | Prowadzący ANNA BERA | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 21 Podsumowanie i omówienie dwóch dni nauki. | Prowadzący ANNA BERA | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 21 Wprowadzenie do matcha. | Prowadzący ANNA BERA | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 21 Nauka prawidłowego przygotowania matcha. | Prowadzący ANNA BERA | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 21 Ćwiczenia praktyczne przygotowania matcha na różne sposoby. | Prowadzący ANNA BERA | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 21 Przerwa | Prowadzący ANNA BERA | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 21 Najważniejsze zagadnienia, przypomnienia i omówienie każdego etapu szkolenia. | Prowadzący ANNA BERA | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 21 Test teoretyczny. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 21 Egzamin praktyczny. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 01:30 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 3 600,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 926,83 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 133,33 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 108,40 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
ANNA BERA
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy szkolenia otrzymają komplet materiałów do efektywnego udziału w zajęciach teoretycznych i praktycznych.
Szkolenie odbywa sie na wysokiej jakości kawy segmentu specialty, wypalanej przez Mistrza Polski Roasters.
Na szkoleniu bedą prezentowane różne ziarna, by uczestnik jak najlepiej poznał różnice w kawie.
Na szkoleniu bedą prezentowane i próbowane dwa rodzaje Matchy. Ceremonialna i Kulinarna.
Uczestniczy otrzymuja materiały wersja elektroniczną po ukończonym szkoleniu, w celu utrwalenia i zachowania niezbędnej wiedzy.
Warunki uczestnictwa
"Usługa rozwojowa adresowana również dla uczestników projektu-"Zachodniopomorskie Bony Szkoleniowe"
W szkoleniu mogą uczestniczyć osoby, które pragną pozyskać wiedzę teoretyczną i doświadczenie praktyczne z zakresu usług baristycznych. Szkolenie skierowane jest zarówno dla osób poczatkujących, jak i dla doświadczonych baristów pragnących poszerzyć swoje umiejętności.
Informacje dodatkowe
W czasie szkolenia przewiduję się również krótkie przerwy których harmonogram nie uwzględnia, i jedna lunchowa.
Lunch zapewniony przez organizatora szkolenia.
„Zawarto umowę z Wojewódzkim Urzędem Pracy w Szczecinie na świadczenie usług rozwojowych z wykorzystaniem elektronicznych bonów szkoleniowych w ramach projektu Zachodniopomorskie Bony Szkoleniowe”.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi