Dietetyk Zwierzęcy I stopnia
Dietetyk Zwierzęcy I stopnia
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaEkologia i rolnictwo / Weterynaria
- Grupa docelowa usługi
Kurs dedykowany jest dla osób, które: marzą o zawodzie dietetyka zwierzęcego chcą klientom profesjonalnie doradzać, jak karmić ich pupila chcą poszerzyć swoje kwalifikacje i umiejętności chcą być odpowiedzialnymi właścicielami swoich zwierząt.
Kurs dotyczy zwierząt towarzyszących i ich potrzeb żywieniowych i zdrowotnych. Zawiera elementy nauk medycznych, technologii żywności, psychologii, biochemii, mikrobiologii, farmakologii i nauk o życiu. Kurs teoretyczno-warsztatowy zakończony egzaminem.
- Minimalna liczba uczestników25
- Maksymalna liczba uczestników50
- Data zakończenia rekrutacji31-12-2025
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi150
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Po zdanym egzaminie Uczestnik będzie przygotowany do:- przeprowadzenia stosownego wywiadu weterynaryjnego
- doradztwa w zakresie ustalania dawek pokarmowych i tworzeniu planów żywieniowych
- bilansowania dawek żywieniowe dla psów i kotów
- czytania ze zrozumieniem etykiety karm
- komponowania diety
- dostosowywania diety dla konkretnych zwierząt
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się 1.Przeprowadza wywiad weterynaryjny.2.Bilansuje dawki żywieniowe dla psówi kotów. 3.Czyta ze zrozumieniem etykiety gotowych karm komercyjnych. 4.Komponuje diety i dostosowuje je dla konkretnych zwierząt i ich zaburzeń. | Kryteria weryfikacji 1.Podczas wywiadu rozróżnia i wyodrębnia odchylenia od normy zgodnie z zasadami i metodologią.2.Wykorzystuje poznane algorytmy, w oparciu o które definiuje i projektuje właściwą dietę. 3.Poleca gotowe karmy zawierające określone składniki i uzasadnia ich przydatność w procesie terapeutycznym. 4.Przygotowuje dopasowaną do jednostki terapię spójną z diagnozą i suplementacją. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Program - kurs prowadzony jest metodą blended learning, łączy w sobie, materiały zamieszczone w strefie e-learningowej do samodzielnej nauki, webinary on-line na żywo, zjazdu stacjonarnego.
ZJAZD STACJONARNY
1.Podstawy marketingu a budowanie własnej marki.
2.Wywiad żywieniowy jako istotny element dietetycznego postępowania – jak szybko i skutecznie zebrać najważniejsze informacje Dr Olga Lasek.
3.Opracowanie planu żywienia szczeniąt, z uwzględnieniem przyrostów masy ciała Dr Olga Lasek.
4.Opracowanie planu żywienia karmą przemysłową Dr Olga Lasek.
5.Zasady bilansowania domowych dawek pokarmowych dla psów i kotów Dr Olga Lasek.
6.Zasady postępowania żywieniowego w stanach nagłych i krytycznych Dr Olga Lasek.
PLATFORMA ELEARNINGOWA
1.Omówienie Polski na tle Europy – dane demograficzne (psy i koty) oraz preferencje żywieniowe, potencjał i wielkość rynku karm dla zwierząt. dr Sybilla Berwid-Wójtowicz
2.Jednostki i ocena wartości odżywczej różnych pokarmów w dietetyce. dr Sybilla Berwid-Wójtowicz
3.Wpływ choroby na zachowanie. lek.wet. Martyna Woszczyło.
4.Alergie i nietolerancje pokarmowe – Stefanie Handl (język angielski))
5.Suplementacja. Stefanie Handl (język angielski)
6.Etogram psa i kota – dr Agata Kokocińska
7.Czytanie etykiet karm. Barbara Marcinkowska
8.Podstawy dietetyki. Vicky Zych
9.Wpływ diety na zachowanie. Urszula Bieniek
WEBINARY ON-LINE w czasie rzeczywistym
1.Anatomia i fi zjologia przewodu pokarmowego – lek.wet. Katarzyna Barłowska
2.Podstawy żywienia zdrowych psów i kotów na różnych etapach życia. Urszula Bieniek i Barbara Marcinkowska
3.Składniki pokarmowe. Vicky Zych
4.Szacowanie zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze i łączenie pokarmów/karm w celu bilansowania diety. dr Olga Lasek
5.Bilansowania dawek pokarmowych dla zwierząt chorych i zdrowych w oparciu o algorytmy w chorobie. dr Olga Lasek
6.Szacowanie zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze (energia, białko, tłuszcz itp.). dr Olga Lasek
7.Dobieranie diety komercyjnej i domowej adekwatnie do istniejącej choroby oraz stanu zdrowia zwierzęcia. dr Olga Lasek
8.Suplementacja behawioralna psów i kotów. lek.wet. Martyna Woszczyło
9.Manipulacja dietą w zaburzeniach zachowania psów i kotów – dr Sybilla Berwid-Wójtowicz
10.BARF/RAW Dr. med. vet., Stefanie Handl, Dipl. ECVCN (język wykładowy angielski)
11.Dieta psów i kotów a zmiany wynikające z komensalizmu w początkach udomowienia. Możliwości i ograniczenia nutrigenomiki. drSybilla Berwid-Wójtowicz
12.Etogramy, behawior pokarmowy, karmienie interaktywne. dr Agata Kokocińska/ Katarzyna Wawryniuk
WARSZTATY PRAKTYCZNE (dla chętnych)
1.Warsztaty komputerowe z przygotowywania dawek pokarmowych.
2.Zapoznanie z literaturą branżową.- dr Sybilla Berwid-Wójtowicz
3.Jak prowadzić wywiad dietetyczny, oraz podstawowe narzędzia i schematy pomagające w badaniu. – dr Sybilla Berwid-Wójtowicz
4.Ocena BCS i kału. – dr Sybilla Berwid-Wójtowicz
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin | Forma stacjonarna |
---|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 20 Anatomia i fizjologia przewodu pokarmowego cz.1 | Prowadzący Agata Kokocińska | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 20 Składniki pokarmowe. | Prowadzący Urszula Bieniek | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 20 Podstawy żywienia zdrowych psów i kotów na różnych etapach życia | Prowadzący Urszula Bieniek | Data realizacji zajęć 10-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 20 Anatomia i fizjologia przewodu pokarmowego cz.2 | Prowadzący Agata Kokocińska | Data realizacji zajęć 11-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 20 Szacowanie zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze i łączenie pokarmów/karm w celu bilansowania diety | Prowadzący Olga Lasek | Data realizacji zajęć 11-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 20 Szacowanie zapotrzebowania psów i kotów na energię metaboliczną w zależności od wieku, aktywności i stanu zdrowia oraz ustalanie dawkowania dziennego karmy pełnoporcjowej. | Prowadzący Olga Lasek | Data realizacji zajęć 17-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 20 Szacowanie zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze (białko, tłuszcz, składniki mineralne i witaminy). | Prowadzący Olga Lasek | Data realizacji zajęć 17-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 20 Zasady bilansowania dawek pokarmowych dla zwierząt chorych i zdrowych w oparciu o algorytmy w chorobie | Prowadzący Olga Lasek | Data realizacji zajęć 18-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 20 Dobieranie diety komercyjnej i domowej adekwatnie do istniejącej choroby oraz stanu zdrowia zwierzęcia. | Prowadzący Olga Lasek | Data realizacji zajęć 18-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 20 Manipulacja dietą w zaburzeniach zachowania psów i kotów. | Prowadzący Sybilla Berwid-Wójtowicz | Data realizacji zajęć 24-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 20 Dieta psów i kotów a zmiany wynikające z komensalizmu w początkach udomowienia. Możliwości i ograniczenia nutrigenomiki | Prowadzący Sybilla Berwid-Wójtowicz | Data realizacji zajęć 24-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 20 BARF/RAW Dr. med. vet., Stefanie Handl, Dipl. ECVCN (język wykładowy angielski) | Prowadzący Stefanie Handl | Data realizacji zajęć 25-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 06:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 20 Suplementacja behawioralna psów i kotów cz.1 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 21-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 06:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 20 Etogram psa i kota. | Prowadzący Agata Kokocińska | Data realizacji zajęć 22-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 20 Behawior pokarmowy. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 20 Komputerowe z przygotowywania dawek pokarmowych. | Prowadzący Bożena Wróblewska | Data realizacji zajęć 07-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 20 Zapoznanie z literaturą branżową. | Prowadzący Sybilla Berwid-Wójtowicz | Data realizacji zajęć 07-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 20 Jak prowadzić wywiad dietetyczny, oraz podstawowe narzędzia i schematy pomagające w badaniu. | Prowadzący Sybilla Berwid-Wójtowicz | Data realizacji zajęć 08-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 20 Ocena BCS i kału. | Prowadzący Sybilla Berwid-Wójtowicz | Data realizacji zajęć 08-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 20 Walidacja (egzamin) | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 6 750,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 6 750,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 45,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 45,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Bożena Wróblewska
Ukończyła liczne kursy i szkolenia związane z wychowywaniem zwierząt oraz ich żywieniem. Obecnie jest opiekunem 8 psów: owczarków środkowoazjatyckich i terierów brazylijskich. Wspiera opiekunów w prawidłowym żywieniu psów i pomagam w podejmowaniu decyzji o posiadaniu psa oraz prawidłowym wychowywaniu/ żywieniu psa.
Olga Lasek
Na co dzień pracowniczka naukowa i nauczycielka akademicka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Autorka licznych publikacji, rozdziału w podręczniku akademickim „Żywienia psów” oraz książki „PSI BUFET. 63 przepisy na zdrowe i smakowite dania dla twojego psa„. Prowadzi również jednoosobową działalność gospodarczą (https://olgalasek.pl/) – konsultuje psie i kocie miski. Naukę przemyca do praktyki w ramach cyklicznych konferencji jako organizatorka i wykładowczyni krakowskiej „szkoły żywienia psów” www.zywieniepsow.urk.edu.pl , gościnnie głos radiowy oraz specjalistka żywienia na krakowskich psich eventach.
Sybilla Berwid-Wójtowicz
Absolwentka Wydziału Nauk o Zwierzętach, doktoryzowała się na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej w Zakładzie Dietetyki, Katedry Nauk Fizjologicznych (obrona w 2006 roku).Specjalizuje się w żywieniu oraz dietetyce weterynaryjnej psów i kotów. W żywieniu ludzi absolwentka kształcenia podyplomowego z zakresu poradnictwa dietetycznego w Instytucie Żywności i Żywienia Człowieka w Warszawie oraz studiów Żywienia Klinicznego na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.
Jako wykładowca zewnętrzny regularnie wykłada na wydziałach medycyny weterynaryjnej oraz nauko zwierzętach na uczelniach w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu oraz w placówkach prywatnych jakm.in. Ethoplanet. Prowadzi szkolenia również poza granicami Polski. Regularnie bierze udział w konferencjach krajowych i zagranicznych. Prowadzi też konsultacje z zakresu wsparcia
dietetycznego chorych psów i kotów. Jest autorką (i recenzentką) przeszło kilkuset publikacji popularno-naukowych, regularnie publikując w pismach branżowych jak: Magazyn Weterynaryjny i Weterynaria w Praktyce. Jest członkiem zespołu ekspertów POLKARMA (organizacji reprezentującej FEDIAF w Polsce) oraz Europejskiego Stowarzyszenia Żywienia Weterynaryjnego i Porównawczego(ESVCN). W swojej działalności edukacyjnej skupia się na propagowaniu żywienia zwierząt opartego na wytycznych WSAVA, obowiązujących normach oraz dowodach (EBM). Ma bogate portfolio zawodowe, a od 2010 roku jest związana z Nestle Purina PetCare.
Katarzyna Barłowska
Absolwentka weterynarii wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego wLublinie. Uczestniczka licznych staży i praktyk zawodowych w lecznicach dla zwierząt w Polsce i zagranicą (m.in. 7-miesięczny staż w University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno).Słuchaczka kursu „Behawioryzm” organizowany przez Szkołę Psów CANAAN.
Lekarz weterynarii, opiekun zwierząt i kierownik Gabinetu Weterynaryjnego Instytutu Genetyki iHodowli Zwierząt PAN.
Obecnie w trakcie studiów doktoranckich w Zakładzie Embriologii Doświadczalnej Instytutu Genetykii Hodowli Zwierząt PAN. Organizatorka akcji adopcyjnych dla psów i kotów przy schroniskach dlazwierząt przy ul. Metalurgicznej w Lublinie oraz w Krzesimowie.
Urszula Bieniek
Absolwentka kursu Dietetyk zwierzęcy w Centrum Szkoleniowo-Doradczym Ethoplanet. CzłonkiniEuropean Society of Veterinary & Comparative Nutrition. Szczególnie zainteresowana żywieniempsów, w tym tematem IBD oraz odchudzaniem.
Edukację rozpoczęła od zakresu dietetyki ludzkiej: jest absolwentką studiów magisterskich nakierunku Dietetyka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Psychodietetyka naUniwersytecie SWPS w Warszawie.
Stefanie Handl
Dr.med.vet Stefanie Handl
EBVS® Europejski Specjalista Żywienia Weterynaryjnego
Stefanie ukończyła w 2002 roku Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej w Wiedniu. Tytuł doktora uzyskała w 2005 roku i rozpoczęła pracę jako asystent naukowy w Instytucie Żywienia Zwierząt na Uniwersytecie Medycyny Weterynaryjnej w Wiedniu. Spędziła 1,5 roku w Gastrointestinal Laboratory na Texas A&M University, a w 2011 roku ukończyła ECVCN. W 2013 roku otworzyła praktykę doradztwa w zakresie żywienia małych zwierząt w Wiedniu. Poza tym jest redaktorem naczelnym Veterinary Medicine Austria.
Agata Kokocińska
Etolog, zoopsycholog i trener zwierząt. Założycielka Ethoplanet, Etologicznego CentrumSzkoleniowo-Doradczego. Prezes Stowarzyszenia Zoopsychologów, Trenerów i Opiekunów Zwierząt SZTOZ Ethoplanet, naukowiec i wykładowca akademicki na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Z wykształcenia inżynier zootechniki w specjalności Hodowla Małych Zwierząt Użytkowych i Amatorskich, magister zootechniki w specjalności Dzikie Zwierzęta (Wydział Nauk o Zwierzętach, SGGW w Warszawie), a także pedagog specjalny (Wydział Nauk Pedagogicznych, Akademia Pedagogiki Specjalnej w Warszawie). Doktorat z zakresu komunikacji semiochemicznej i treningu(tytuł rozprawy doktorskiej: “Identyfikacja zapachowych biomarkerów czerniaka w moczu myszy, z zastosowaniem metod behawioralnych i analitycznych.”) zrobiła w Zakładzie Zachowania się Zwierząt Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN. Aktywny naukowiec i wykładowca akademicki.
Ukończyła wiele kursów i szkoleń z zakresu behawioru psów i kotów, w tym m.in. kurs dający kwalifikacje zoopsychologa w Europejskim Studium Przygotowania Zawodowego i Wiedzy Praktycznej, kurs instruktorski “trener psów” w szkole CANID, a także jest absolwentką Centre of Applied Pet Ethology (COAPE), gdzie ukończyła kurs Advanced Diploma in the Practical Aspects of Companion Animal Behaviour and Training. W 2019 roku otrzymała tytuł Professional Animal Trainer certyfi kowany przez BIAZA (British
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Wiele godzin nagrań w strefie elearningowej dla uczestników szkolenia.
Lista lektur.
Warunki uczestnictwa
1.Pełnoletność.
2.Ukończona min.szkoła średnia - scan ukończenie szkoły średniej (nie musi być matura) lub studiów
3.Posiadanie komputera lub laptopa wyposażonego w kamerkę i głośniki z aktualnym systemem operacyjnym (Windows, macOS lubLinux) i co najmniej 2 GB pamięci RAM plus pakiet Offi ce
4.Dostęp do internetu - szybkość pobierania i wysyłania co najmniej 5Mb/s.
5.Pakiet Office.
Informacje dodatkowe
1.Zwolnienie z podatku VAT ze względu na rodzaj prowadzonej działalności (art. 43 ust 1 ustawy o VAT)
2.Obowiązek uczestnictwa w minimum 80% zajęć.
3.Frekwencja potwierdzana listą obecności na zajęciach stacjonarnych oraz logowaniem po IP na webinarach on-line.
4.Czas zajęć podany jest w godz.zegarowych tak jak w harmonogramie.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Dla webinarów na żywo:
platforma ZOOM ( uczestnik powinien posiadać komputer lub laptop z dostępem do internetu)
Dla zajęć stacjonarnych:
sala dostosowane do potrzeb (rzutnik, ekran, flipchart, WF)
Adres
Adres
Lawendowe Rancho Ethoplanet
08-445 Czarnowiec, Czarnowiec 28, gmina Osieck
https://goo.gl/maps/hKz3w49STUdNuVJz7
Dojazd z kierunku Otwock lub Garwolin
Opcjonalnie, w razie potrzeby:
1.Centrum Konferencyjno-Apartamentowe Mrówka
02-971 Warszawa, ul. Przekorna 33
https://www.cka-mrowka.pl/pl/kontakt
2.Miejski Ogród Zoologiczny im. Antoniny i Jana
Żabińskich w Warszawie
03-461 Warszawa, ul.Ratuszowa 1/3
https://zoo.waw.pl/o-nas/misja-zoo
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Przyjazny dla zwierząt, sale wykładowe, sale warsztatowe, wybiegi dla zwierząt.