Kurs Kelnerski
Kurs Kelnerski
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Kurs przeznaczony jest da osób, które:
- planują rozpocząć pracę w gastronomii lub hotelarstwie;
- prowadzą lub zamierzają prowadzić własną działalność
- są zainteresowane tematyką szkolenia (hobbystycznie)
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji19-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi8
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs kelnerski przygotowuje uczestników do samodzielnej pracy w zawodzie Kelnera/w branży gastronomicznej w restauracjach, kawiarniach, pubach, barach i innych punktach gastronomicznych typu sale bankietowe, czy eventowe.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Zdobycie kompetencji do zawodu kelner. | Kryteria weryfikacji Opisuje zawód kelnera , wtym cechy, zadania, wygląd i prezentacje | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Omawia zasady serwisu, metody obsługi (serwis niemiecki, serwis francuski, serwis angielski, serwis rosyjski) | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Omawia metody obsługi gości | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje rodzaje zastaw stołowych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Omawia zasady nakrywania stołów | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Omawia zasady dobrej pracy kelnera | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Opisuje metody zwiększenia sprzedaży | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Omawia podstawy wiedzy na temat win | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Omawia podstawy wiedzy na temat kaw | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Omawia podstawy wiedzy na temat cocktaili | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Praktyczna wiedza z obsługi kelnerskiej | Kryteria weryfikacji Obsługuje gości wg określonych zasad | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Serwuje wina | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Nakrywa stół | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Noszenie talerzy wg różnych technik | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Noszenie tacy wg różnych technik | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Sprząta ze stołu | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
1. Teoria:
- Kelner - cechy, zadania, wygląd i prezencja
- Typologia Gości
- Zasady serwisu, metody obsługi (serwis niemiecki, serwis francuski, serwis angielski, serwis rosyjski)
- Zastawa stołowa
- Zasady nakrywania stołów
- Zasady dobrej pracy
- Dobry kelner = dobry sprzedawca
- Metody zwiększania sprzedaży
- Podstawy wiedzy na temat win
- Podstawy wiedzy na temat kaw
- Podstawy wiedzy na temat cocktaili
2. Praktyka:
- Obsługa Gości
- Dekantacja i serwis wina
- Nakrywanie stołów
- Technika noszenia talerzy
- Technika noszenia tacy
- Sprzątanie ze stołu
3.Walidacja
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. | |||||
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 1 377,60 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 1 120,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 172,20 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 140,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Tomasz Hallmann
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt- pełne kompendium
Warunki uczestnictwa
pełnoletność
Informacje dodatkowe
Podane godziny są godzinami zegarowymi
Teoria 7,5 godziny
Praktyka 7,5 godziny
Przerwy na życzenie uczestników (5-10 minut ), nie są wliczane do czasu trwania usługi.
Uczestnicy przyjmują do wiadomości, że usługa może być poddana monitoringowi z ramienia Operatora lub BUR i wyrażają na to zgodę.
Warunkiem ukończenia szkolenia (a zarazem otrzymania zaświadczenia o ukończeniu) jest frekwencja na poziomie minimum 80%, orazpodejście do walidacji (oceny dokonuje niezależna osoba przeprowadzająca walidację).
Wszystko co niezbędne do odbycia szkolenia zapewnia organizator.
Uczestnicy nie mają przydzielonych indywidualnych stanowisk.
W zależności od zadania uczestnicy wykonują na przydzielonych sprzęcie lub na współdzielonych urządzeniach.
Walidacja:
Egzamin teoretyczny pisemny w wersji papierowej
Egzamin praktyczny – obserwacja w warunkach symulowanych
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja