Kurs WSET 3
Kurs WSET 3
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do osób, które:
- posiadają ukończony kurs WSET 2 (zalecane) lub równoważną wiedzę branżową,
- pracują lub planują pracować w sektorze winiarskim, gastronomicznym, hotelarskim, handlu winem, imporcie, edukacji winiarskiej lub doradztwie,
- prowadzą degustacje, szkolenia, restauracje lub sklepy specjalistyczne z winem,
- pasjonują się winem i pragną pogłębić wiedzę o jego pochodzeniu, stylach i ocenie jakości.
Grupa docelowa obejmuje m.in.:
sommelierów, importerów, restauratorów, handlowców branży HoReCa, nauczycieli szkół gastronomicznych, autorów publikacji o winie, a także pasjonatów dążących do profesjonalizacji wiedzy.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników14
- Data zakończenia rekrutacji30-01-2026
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi36
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa szkoleniowa „Kurs WSET 3 przygotowuje uczestników do samodzielnej analizy, oceny i opisu win z wykorzystaniem międzynarodowego systemu degustacyjnego WSET (SAT).Celem szkolenia jest rozwinięcie wiedzy, umiejętności i kompetencji zawodowych w zakresie interpretacji czynników wpływających na styl, jakość i wartość wina, rozpoznawania regionów, szczepów, metod produkcji oraz prawidłowego posługiwania się językiem degustacyjnym.
Szkolenie stanowi przygotowanie do egz. WSET Level 3 Award.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje czynniki naturalne i ludzkie wpływające na styl i jakość wina. | Kryteria weryfikacji opisuje wpływ klimatu, gleby, technik produkcji i dojrzewania na styl i strukturę wina. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia główne regiony winiarskie świata i ich kluczowe szczepy | Kryteria weryfikacji identyfikuje regiony po stylu i budowie wina. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Analizuje i ocenia wina przy użyciu systematycznego podejścia do degustacji (SAT) | Kryteria weryfikacji wykonuje ocenę wina w degustacji w ciemno i uzasadnia wnioski dotyczące stylu i jakości. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Interpretuje wpływ decyzji winiarskich na końcowy charakter produktu | Kryteria weryfikacji wskazuje korelacje między techniką produkcji a smakiem, aromatem i potencjałem wina. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Buduje kulturę komunikacji o winie w sposób profesjonalny i etyczny | Kryteria weryfikacji stosuje język degustacyjny WSET i zasady odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu podczas dyskusji i degustacji. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie „Kurs WSET 3” to 36-godzinny kurs (20% teorii, 80% praktyki), realizowany w oparciu o oficjalne materiały WSET Global (Wine & Spirit Education Trust), zgodnie z ich międzynarodowym standardem.
Program obejmuje pogłębione studium win spokojnych, musujących i wzmocnionych z całego świata, z naciskiem na analizę czynników naturalnych (klimat, terroir, szczepy) i ludzkich (techniki uprawy, decyzje winiarza), które kształtują styl i jakość wina.
Uczestnicy zdobywają umiejętność interpretacji wina poprzez systematyczne podejście do degustacji (SAT), ucząc się profesjonalnej oceny koloru, aromatu, smaku i jakości wina.
Zajęcia mają charakter interaktywny i warsztatowy – obejmują degustacje komentowane, ćwiczenia porównawcze, studia przypadków, quizy i pracę w grupach.
Szkolenie prowadzone jest w formie mieszanej ( stacjonarna połączona z zdalną w czasie rzeczywistym), stacjonarnie sala wyposażonej w odpowiednie zaplecze dydaktyczne i sensoryczne.
Każdy uczestnik otrzymuje:
- oficjalny podręcznik WSET Level 3 Award in Wines,
- zestaw materiałów do not degustacyjnych,
- dostęp do win degustacyjnych zgodnych z programem (ok. 80 próbek).
Po zakończeniu kursu uczestnicy mogą przystąpić do egzaminu zewnętrznego WSET, który uprawnia do uzyskania międzynarodowego certyfikatu WSET 3.
Moduł I – Wprowadzenie i metodologia WSET
- Wprowadzenie do systemu WSET oraz struktury kursu.
- Systematyczne podejście do degustacji (SAT): zasady, etapy, język opisu wina.
- Zasady analizy sensorycznej i bezpieczeństwa podczas degustacji.
- Forma: wykład, degustacja wstępna, ćwiczenia indywidualne.
Moduł II – Czynniki naturalne i ludzkie wpływające na wino
- Klimat, gleba, topografia, wpływ terroir.
- Czynniki ludzkie: techniki uprawy, zbioru, fermentacji i dojrzewania.
- Rola decyzji winiarza w kształtowaniu stylu, jakości i ceny wina.
- Forma: wykład z elementami dyskusji, degustacja porównawcza.
Moduł III – Wina Europy
- Charakterystyka głównych regionów i szczepów Starego Świata:
- Francja – Alzacja, Burgundia, Bordeaux, Doliny Loary i Rodanu, Langwedocja;
- Niemcy, Austria, Tokaj;
- Hiszpania, Włochy, Portugalia, Grecja.
- Wpływ tradycji, klimatu i technologii na styl wina.
- Ćwiczenia z oceny i porównania win europejskich.
- Forma: wykład, analiza map regionów, degustacje prowadzone z komentarzem.
Moduł IV – Wina Nowego Świata
- Kluczowe regiony i szczepy: USA, Chile, Argentyna, Australia, Nowa Zelandia, RPA.
- Różnice między winami Starego i Nowego Świata – techniki produkcji i styl.
- Degustacja porównawcza: wpływ klimatu na aromat, strukturę i alkohol.
- Forma: degustacje komentowane, praca w grupach, analiza sensoryczna.
Moduł V – Wina musujące i wzmocnione
- Produkcja i charakterystyka win musujących: Champagne, Prosecco, Cava, Crémant.
- Wina wzmocnione: Sherry, Porto, Madeira – metody produkcji i styl.
- Degustacja i porównanie metod fermentacji oraz dojrzewania.
- Forma: wykład, degustacje porównawcze, analiza przypadków.
Moduł VI – Analiza stylu i jakości wina
- Systematyczne podejście do degustacji (SAT) w praktyce.
- Opisywanie i klasyfikacja win pod względem stylu, jakości i potencjału.
- Symulacje degustacji egzaminacyjnych.
- Forma: degustacja w ciemno, analiza grupowa i indywidualna.
Moduł VII – Przygotowanie do egzaminu i walidacja
- Powtórzenie i usystematyzowanie wiedzy z kursu.
- Test próbny WSET: pytania zamknięte i opisowe.
- Degustacja egzaminacyjna próbna – analiza 2 win w ciemno.
- Forma: test teoretyczny i degustacja praktyczna (walidacja w warunkach symulowanych).
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin | Forma stacjonarna |
|---|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 26 Wprowadzenie do kursu i technika degustacji | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 02-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 01:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 26 Przerwa | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 02-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 26 Czynniki naturalne i wpływ człowieka na winnicę | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 02-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 26 Produkcja wina - wpływ producenta | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 01:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 26 Przerwa | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 26 Białe wina z Niemiec, Austrii i Tokaju | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 26 Białe wina z Alzacji, Burgundii, Doliny Loary i Bordeaux | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 16-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 01:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 26 Przerwa | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 16-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 26 Białe wina z Alzacji, Burgundii, Doliny Loary i Bordeaux | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 16-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 26 Wina czerwone z Burgundii, Beaujolais oraz wina czerwone i białe z północnej Doliny Rodanu | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 23-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 01:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 26 Przerwa | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 23-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 26 Wina czerwone i różowe z Bordeaux, południowo-zachodniej Francji i Doliny Loary | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 23-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 26 Wina czerwone, białe i różowe z południowej Doliny Rodanu i południowej Francji | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 02-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 01:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 26 Przerwa | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 02-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 26 Białe i czerwone wina Hiszpanii | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 02-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 26 Wina Włoch | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 09-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 01:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 26 Przerwa | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 09-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 26 Wina Portugalii i Grecji | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 09-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 26 Wina z USA, Chile, Argentyny | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 16-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 01:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 26 Przerwa | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 16-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 26 Wina z RPA, Australii i Nowej Zelandii | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 16-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 26 Powtórki i wina musujące | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 23-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 01:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 26 Przerwa | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 23-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 26 Powtórki i wina wzmacniane | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 23-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 26 Próbny egzamin | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 30-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 26 Egzamin | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 13-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Tak |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 4 700,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 3 821,14 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 130,56 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 106,14 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Łukasz Wojnarowicz
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Podręcznik WSET Level 3 Award in Wines
Próbki win
Informacje dodatkowe
Wskazanie metod interaktywnych i aktywizujących prowadzenia usługi.
Kurs nie jest „tylko wykładem”, ale angażuje uczestników przez:
- teorię z elementami dyskusji – omawianie zagadnień, pytania i odpowiedzi, krótkie quizy,
- degustację wina – aktywne uczestnictwo, samodzielna analiza sensoryczna według schematu WSET,
- praktyczne ćwiczenia oceny – porównywanie win, notowanie i interpretacja,
- prace w parach lub grupach – np. wspólna analiza butelek, rozmowa o stylach.
Szkolenie prowadzone w formule interaktywnej: wykład z dyskusją, degustacje komentowane, indywidualne i grupowe ćwiczenia oceny win w oparciu o system WSET, studium przypadku oraz krótkie quizy podsumowujące wiedzę.
Ocena efektów uczenia się odbywa się poprzez:
- obserwację aktywności uczestników podczas ćwiczeń degustacyjnych i dyskusji,
- egzamin końcowy dla WSET 3 - test + pytania otwarte + tasting - osoba prowadząca walidację Szymon Milonas
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Usługa będzie realizowana w formule hybrydowej - możliwość udziału stacjonarnie lub online.
Szkolenie może być realizowane również w formule online, z wykorzystaniem platformy Google Meet. Link dostępowy do platformy będzie wysyłany do uczestników przed każdym spotkaniem mailem. Link do celów monitoringu również może zostać wysłany mailem na żądanie.
Minimalne wymagania techniczne po stronie uczestnika:
- komputer, laptop lub urządzenie mobilne z kamerą, mikrofonem i głośnikami/słuchawkami,
- aktualna przeglądarka internetowa (Google Chrome, Microsoft Edge, Firefox, Safari),
- stabilne łącze internetowe o przepustowości co najmniej 2 Mbps (zalecane 5 Mbps),
- możliwość korzystania z poczty e-mail do otrzymywania materiałów szkoleniowych,
- ciche i dobrze oświetlone miejsce do nauki.
Osoby uczestniczące online otrzymają (wysyłka do paczkomatu lub kurierem) przed każdą sesją próbki win w szklanych buteleczkach z opisem na każdej numeru wina i sesji - a szczegółową listę win otrzymają poprzez e-mail. Prowadzący informuje które aktualnie wino jest omawiane i osoby online również uczestniczą w ćwiczeniach degustacyjnych.
Godzina dydaktyczna to 60 minut.
Program kursu obejmuje zarówno część teoretyczną, jak i praktyczną, które są realizowane w sposób zintegrowany. Omawianie zagadnień teoretycznych (regiony, szczepy winorośli, style win, techniki produkcji) jest ściśle połączone z degustacją i oceną win odpowiadających omawianym treściom.
Łącznie kurs obejmuje 36 godzin dydaktycznych, w tym:
- ok. 28 godzin zajęć teoretycznych (wykład z elementami dyskusji, analiza materiałów),
- ok. 8 godzin zajęć praktycznych (degustacje prowadzone według systemu WSET, ćwiczenia z oceny i opisu win).
Ze względu na charakter szkolenia elementy te są przenikające się i realizowane równolegle w ramach poszczególnych modułów.
Warunkiem ukończenia szkolenia jest obecność na minimum 80% zajęć.
Obecność uczestników potwierdzana jest:
- w szkoleniu stacjonarnym – poprzez codzienną listę obecności podpisywaną przez uczestników,
- w szkoleniu online – poprzez rejestr logowania do platformy (Google Meet) oraz dodatkową listę obecności potwierdzaną przez trenera.
Usługa zwolniona z podatku VAT na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 29 lit. a) ustawy o podatku od towarów i usług (Dz.U. 2004 nr 54 poz. 535 z późn. zm.) jako usługa kształcenia zawodowego finansowana w co najmniej 70% ze środków publicznych.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi