Szkolenie Nowoczesna gastronomia – (BBQ, steki,wędzenie, wołowina) - kwalifikacje
Szkolenie Nowoczesna gastronomia – (BBQ, steki,wędzenie, wołowina) - kwalifikacje
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do:
- osób początkujących oraz pasjonatów kulinarnych, chcących zdobyć praktyczne umiejętności w zakresie nowoczesnej gastronomii,
- pracowników i właścicieli lokali gastronomicznych, food trucków i restauracji, którzy chcą podnieść jakość oferty,
- kucharzy i osób z branży HoReCa pragnących rozwinąć kompetencje w obszarze BBQ, steków i technik wędzenia,
- mikroprzedsiębiorców i osób indywidualnych planujących rozpocząć działalność w branży gastronomicznej.
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników12
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi20
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest nabycie praktycznych umiejętności w zakresie przygotowania i obróbki wołowiny, technik grillowania, BBQ i wędzenia z wykorzystaniem nowoczesnych metod gastronomicznych. Uczestnicy zdobędą wiedzę teoretyczną i praktyczną pozwalającą na przygotowanie dań zgodnych z najwyższymi standardami jakości i bezpieczeństwa żywności.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Dobiera odpowiednie mięso wołowe do przygotowania dań BBQ i steków. | Kryteria weryfikacji rozpoznaje rodzaje i klasy wołowiny, | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji wskazuje zasady sezonowania i przechowywania, | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji dobiera mięso do wybranej metody obróbki. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Przygotowuje mięso do obróbki kulinarnej. | Kryteria weryfikacji prawidłowo porcjuje i oczyszcza mięso, | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji stosuje techniki marynowania i przyprawiania, | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji przygotowuje mięso zgodnie z zasadami higieny i BHP. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Zarządza sobą w czasie podczas pracy kucharza | Kryteria weryfikacji wskazuje sposoby organizacji czasu | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji rozpoznaje skutki nieefektywnego zarządzania czasem | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Efekty uczenia się Stosuje zasady higieny i bezpieczeństwa żywności w pracy kucharza | Kryteria weryfikacji przestrzega zasad HACCP podczas pracy | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji stosuje higienę osobistą i sanitarną, | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Kryteria weryfikacji zapewnia bezpieczne przechowywanie produktów. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęICVC Certyfikacja SP zoo
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja SP zoo
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Szkolenie skierowane jest dla osób nie posiadających doświadczenia lub dla osób które nie czują się jeszcze pewnie wykonując makijaże.
Dla lepszego efektu szkolenia dobrze, aby uczestnicy po szkoleniu mieli możliwość dalszego rozwijania nabytych kompetencji w praktyce pracy z klientami.
Warunkiem osiągnięcia zakładanych celów szkolenia jest aktywny udział w poniższych modułach szkolenia:
Program i harmonogram usługi :
Dzień 1 (8h):
I. Wprowadzenie
- Gatunki wołowiny i rodzaje steków (ribeye, rostbef, polędwica, tomahawk)
- Prezentacja sprzętu (grill, ruszt żeliwny, patelnia grillowa, termometr do mięsa)
- Stopnie wysmażenia i zasady odpoczynku mięsa
II. Główna część warsztatów – przygotowanie steków
- Klasyczny ribeye z grilla – nauka podstaw grillowania (temperatura, czas, odpoczynek)
- Stek w marynacie BBQ bourbon – przygotowanie marynaty alkoholowej i grillowanie
- Stek z masłem ziołowym – tworzenie aromatycznych dodatków i serwowanie
- Stek tex-mex z salsą pomidorową – praca z przyprawami i świeżą salsą
- Stek tomahawk w glazurze miodowo-musztardowej – grillowanie metodą pośrednią i glazurowanie
Dzień 2
III. Dodatki i sosy
- Sos chimichurri
- Sos pieprzowy na bazie śmietanki
- Grillowana kukurydza z masłem czosnkowym
- Pieczone ziemniaki z rozmarynem
- Coleslaw z białej kapusty
IV. Wędzenie i techniki BBQ
- Wędzenie wołowiny – rodzaje drewna, czas, temperatura
- Grillowanie „low & slow” i reverse sear
- Praktyczne ćwiczenia – przygotowanie elementów BBQ
V. Podsumowanie warsztatów i serwowanie
- Zasady komponowania dań BBQ
- Estetyka podania i dobór dodatków
- Degustacja przygotowanych potraw i omówienie efektów
Forma realizacji: Szkolenie ma charakter praktyczno-warsztatowy. Krótkie bloki teoretyczne są bezpośrednio wdrażane w praktyce. Każdy uczestnik pracuje przy samodzielnym stanowisku z dostępem do sprzętu i produktów.
Przed przystąpieniem do egzaminu certyfikującego zewnętrznego wymagane jest zdanie wewnętrznej walidacji działań praktycznych przez trenera szkolenia. Dopiero po decyzji pozytywnej po obserwacji w warunkach symulowanych. Kursantka przystępuje do zewnętrznego egzaminu.
Usługa jest realizowana w godzinach dydaktycznych. Przerwy nie wliczają się w czas szkolenia.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 15 Wprowadzenie | Prowadzący Krystian Cydejko | Data realizacji zajęć 11-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 15 Przerwa | Prowadzący Krystian Cydejko | Data realizacji zajęć 11-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 15 Główna część warsztatów – przygotowanie steków cz1 | Prowadzący Krystian Cydejko | Data realizacji zajęć 11-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 15 Przerwa obiadowa | Prowadzący Krystian Cydejko | Data realizacji zajęć 11-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 15 Główna część warsztatów – przygotowanie steków cz 2 | Prowadzący Krystian Cydejko | Data realizacji zajęć 11-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 15 Przerwa | Prowadzący Krystian Cydejko | Data realizacji zajęć 11-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 15 Główna część warsztatów – przygotowanie steków cz 3 | Prowadzący Krystian Cydejko | Data realizacji zajęć 11-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 15 Dodatki i sosy | Prowadzący Krystian Cydejko | Data realizacji zajęć 12-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 15 Przerwa | Prowadzący Krystian Cydejko | Data realizacji zajęć 12-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 15 Wędzenie i techniki BBQ cz1 | Prowadzący Krystian Cydejko | Data realizacji zajęć 12-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 15 Przerwa obiadowa. | Prowadzący Krystian Cydejko | Data realizacji zajęć 12-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 15 Wędzenie i techniki BBQ | Prowadzący Krystian Cydejko | Data realizacji zajęć 12-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 15 Przerwa na kawę. | Prowadzący Krystian Cydejko | Data realizacji zajęć 12-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 15 Podsumowanie warsztatów i serwowanie | Prowadzący Krystian Cydejko | Data realizacji zajęć 12-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 15 Test online, rozdanie certyfikatów, zakończenie. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 12-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 200,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 200,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 260,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 260,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 125,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 125,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 125,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 125,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Krystian Cydejko
Specjalista w dziedzinie deserów, wołowiny oraz kuchni francuskiej. Juror licznych konkursów kulinarnych, a także zdobywca Złotego Durszlaka w 14. edycji konkursu „Śląskie Smaki”.
Od 2021 roku aktywnie prowadzi szkolenia kulinarne, podczas których przeszkolił już ponad 100 kursantów – zarówno pasjonatów gotowania, jak i profesjonalnych kucharzy pragnących poszerzyć swoje umiejętności.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dydaktyczne i sprzęt wykorzystywany podczas zajęć: prezentacja multimedialna, skrypt
Materiały jakie uczestnicy otrzymują na własność: teczka kursanta zawierająca notatki,
Warunki uczestnictwa
Wymagania wstępne: 18 lat
Informacje dodatkowe
Usługa jest zwolniona z podatku VAT w przypadku, kiedy przedsiębiorstwo zwolnione jest z podatku VAT lub dofinansowanie wynosi co najmniej 70%. W innej sytuacji do ceny netto doliczany jest podatek VAT w wysokości 23%.Podstawa: § 3 ust. 1 pkt 14 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja