Szkolenie Kelner/Barman (kod zawodu 513101 - Kelner)
Szkolenie Kelner/Barman (kod zawodu 513101 - Kelner)
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie jest skierowane dla osób dorosłych powyżej 18 roku życia, które chcą nabyć kompetencje w zawodzie Kelner.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji11-01-2026
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi50
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs przygotowuje uczestników zdobycia umiejętności w zakresie zawodu Kelner (kod zawodu 513101) oraz do samodzielnej pracy na wskazanym stanowisku. Kurs ma na celu podniesienie jakości usług gastronomicznych, rozwijanie umiejętności zawodowych pracowników, a także dostosowywanie się do zmieniających się potrzeb i oczekiwań klientów na rynku.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje zasadyobsługi klienta w punkcie gastronomicznym | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje wiedzędotyczącą zasad obsługi klienta w punkcie gastronomicznym | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje się do zasad wysokiej kulturyosobistej | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje wysoką kulturęosobistą | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje zasadynakrywania do stołu | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadynakrywania do stołu | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje umiejętności szybkiegonawiązania kontaktu z klientami | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje umiejętnościszybkiego nawiązania kontaktu z klientami | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje umiejętnościinterpersonalne – komunikatywność i otwartość | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje rozwinięteumiejętności interpersonalne – komunikatywność i otwartość | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady autoprezentacji ipierwszego wrażenia | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadyautoprezentacji i pierwszego wrażenia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady komunikacji werbalneji pozawerbalnej | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadykomunikacji werbalnej i pozawerbalnej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje tematy dotyczące savoir vivrez zakresu branży gastronomicznej | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje tematydotyczące savoir vivre z zakresu branży gastronomicznej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje standardy profesjonalnegoprzyjęcia zamówienia | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje profesjonalneprzyjęcie zamówienia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje się do zasad udzielaniawyczerpujących informacji | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadyudzielania wyczerpujących informacji | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady dotyczące jakościpodawanych potraw | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadydotyczące jakości podawanych potraw | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady przygotowaniaróżnego rodzaju napojów – dobór składników | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadyprzygotowania różnego rodzaju napojów – dobór składników | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia techniki przygotowywanianapojów | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje technikiprzygotowywania napojów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje i organizuje zapasy orazskładanie zamówienia | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje śledzeniezapasów i składanie zamówienia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje wysoki poziom uważności naobsługiwanych gości | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje wysoki poziomuważności na obsługiwanych gości | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje i organizuje współpracęzespołową | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje współpracezespołową | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Usługa jest realizowana w godzinach dydaktycznych (1 godzina dydaktyczna = 45 minut).
Przerwy nie są wliczone w czas trwania szkolenia.
Program:
1. Zasady obsługi klienta w punkcie gastronomicznym
2. Wysoka kultura osobista
3. Organizacja stanowiska pracy kelnera i barmana
4. Zasady nakrywania do stołu
5. Umiejętność szybkiego nawiązania kontaktu z klientami
6. Rozwinięte umiejętności interpersonalne – komunikatywność i otwartość
7. Zasady autoprezentacji i pierwszego wrażenia
8. Zasady komunikacji werbalnej i pozawerbalnej
9. Savoir vivre w branży gastronomicznej
10. Profesjonalne przyjęcie zamówienia
11. Udzielanie wyczerpujących informacji
12. Jakość podawanych potraw
13. Przygotowanie różnego rodzaju napojów – dobór składników (napoje bezalkoholowe, kawowe, drinki klasyczne i autorskie)
14. Techniki przygotowywania napojów (w tym techniki barmańskie), dekorowanie drinków
15. Podstawy miksologii
16. Rodzaje alkoholi i ich charakterystyka
17. Zasady odpowiedzialnego serwowania alkoholu
18. Śledzenie zapasów i składanie zamówienia
19. Wysoki poziom uważności na obsługiwanych gości
20. Współpraca zespołowa
21. Powtórzenie wiadomości
22. Walidacja
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 7 200,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 7 200,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 144,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 144,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Beata Cygan
Pełnienie funkcji trenera kursu 1 stopnia barmana, 1 stopnia kursu baristy, kursu kelnera, kursu kucharza dla młodzieży i osób dorosłych
Kurs barmański 1 stopnia
Kurs baristyczny
Pełnienie funkcji egzaminatora Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Krakowie w zawodach: Kucharz, Kelner, Technik żywienia i usług gastronomicznych
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dydaktyczne w formie skryptów zostaną wybrane przez lektora i będą rozdane uczestnikom w trakcie trwania szkolenia.
Informacje dodatkowe
Usługa jest realizowana w godzinach dydaktycznych (1 godzina dydaktyczna = 45 minut).
Dostawca usługi dopuszcza nieobecność na zajęciach na poziomie 20%.
Cena szkolenia zawiera koszt walidacji/egzaminu wewnętrznego.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi