Kurs - Serwis napojów mieszanych i alkoholi wraz z egzaminem.
Kurs - Serwis napojów mieszanych i alkoholi wraz z egzaminem.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Grupę docelową usługi stanowią:
- absolwenci szkóło profilu gastronomicznym, hotelarskim, turystycznym,
- pracownicy branży gastronomicznej, hotelarskiej (lokale gastronomiczne, cocktail barach, puby, restauracje, hotele, kawiarnie itp)
- nauczyciele przedmiotów zawodowych w szkołach gastronomicznych,
- osoby posiadające kompetencje w zakresie serwisu napojów mieszanych i alkoholi, ale nieposiadające potwierdzonej kwalifikacji,
Osoby zgłaszające się do udziału w kursie wykonują pre test pozwalający na ocenę wiedzy, dzięki czemu poziom kursu jest dostosowywany do poziomu wiedzy Uczestników/czek.
Od Uczestników/czek wymagana jest:
- podstawowa wiedza z zakresu serwisu napojów mieszanych i alkoholi badana na podstawie pre testu,
- podstawowe umiejętności w zakresie serwisu napojów mieszanych i alkoholi,
- nie wymagane jest wylegitymowanie się doświadczeniem w pracy w zawodzie.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników18
- Data zakończenia rekrutacji21-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem kursu jest przygotowanie Uczestników/czek do samodzielnego przygotowania mieszanych napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych wg gotowych receptur oraz tworząc autorskie receptury. Osoba posiadająca kwalifikację “Serwis napojów mieszanych i alkoholi” dobiera adekwatne techniki, sprzęt i szkło do typu napoju. Przygotowuje i serwuje gościom drobne przekąski. Jest przygotowana do do profesjonalnej obsługi gości. W swojej pracy stosuje się do zasad etyki obowiązujących barmanów.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą alkoholi, napojów alkoholowych i dodatków. | Kryteria weryfikacji a) charakteryzuje i rozróżnia typy mocnych alkoholi (wódki czyste, wódki gatunkowe aromatyzowane, wódki gatunkowe naturalne)b) charakteryzuje i rozróżnia typy win (gronowe, wermuty, wina południowe, musujące) c) charakteryzuje i rozróżnia inne rodzaje alkoholi fermentowanych (piwo, cydry, kumys, miód pitny) d) charakteryzuje typy dodatków używanych w przygotowaniu napojów mieszanych (owoce, syropy, napoje, przyprawy, sosy) e) omawia i charakteryzuje składniki napojów mieszanych (składniki główne, modyfikatory, bonifikatory, składniki dodatkowe, składniki przyprawowe, składniki szprycerujące, dodatki dekoracyjne, dodatki komplementarne) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Przygotowuje i podaje mieszane napoje alkoholowe i alkohole. | Kryteria weryfikacji a) wymienia i charakteryzuje techniki przygotowywania mieszanych i niemieszanych napojów alkoholowych (np. shakerowania)b) omawia i dobiera szkło do typu napoju c) omawia i dobiera sprzęt i narzędzia do przygotowania danego typu napoju d) podaje receptury wskazanych mieszanych napojów alkoholowych według klasyfikacji IBA - official cocktails (klasyfikacja Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów); przygotowuje do podania i podaje alkohole e) przygotowuje mieszany napój alkoholowy f) przygotowuje autorski mieszany napój alkoholowy według podanych preferencji gościa | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Przygotowuje i podaje mieszane napoje bezalkoholowe (soft drinks). | Kryteria weryfikacji a) omawia techniki przygotowania mieszanych napojów bezalkoholowych (np. blenderowanie)b) omawia trendy w przygotowaniu mieszanych napojów bezalkoholowych (bezalkoholowe wersje klasycznych drinków, smoothie, fit drinks) c) podaje receptury wskazanych mieszanych napojów bezalkoholowych (Mojito Virgin, Pina Colada Virgin, Tequila Sunrise Virgin) d) przygotowuje napój bezalkoholowy według podanych preferencji gościa (np. smoothie) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Omawia rodzaje drobnych przekąsek. | Kryteria weryfikacji a) wymienia i charakteryzuje rodzaje drobnych przekąsek stosowanych w barzeb) podaje propozycje przekąsek, które można przygotować w barze | Metoda walidacji Prezentacja |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Przygotowuje drobne przekąski. | Kryteria weryfikacji a) przygotowuje przykładową zimną przekąskę z dbałością o estetykę serwowania, np. tartinki, koreczki, roladkib) serwuje wybrane przekąski w barze | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Charakteryzuje zasady obsługi gości. | Kryteria weryfikacji a) omawia zasadę gościnności w pracy barmanab) omawia zasady etyki w pracy barmana (np. dyskrecja, cierpliwość, uczciwość, uprzejmość) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Stosuje się do zasad obsługi gości. | Kryteria weryfikacji a) zadaje pytania służące identyfikacji potrzeb gościab) zadaje pytania służące zebraniu opinii na temat przygotowanego napoju mieszanego c) prezentuje przygotowany napój, omawiając użyte składniki, ich pochodzenie oraz sposób wykorzystania d) omawia sposoby dbania o dobre relacje z gośćmi (np. zwroty grzecznościowe, sposoby rozładowania stresu, anegdoty) e) omawia przykładowe trudne i nietypowe sytuacje w pracy barmana i podaje propozycje rozwiązań f) omawia prawne uwarunkowania serwowania alkoholu gościom | Metoda walidacji Prezentacja |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeSerwis napojów mieszanych i alkoholi
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęCentrum Szkolenia Barmanów Jerzy Czapla
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoCentrum Szkolenia Barmanów Jerzy Czapla
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Kurs obejmuje następujący zakres tematyczny:
1. Przygotowanie i podawanie alkoholi, mieszanych napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych (soft drinks).
2. Przygotowanie przekąsek.
3. Obsługiwanie gości.
Kurs prowadzony będzie w formie warsztatowej, zakładającej aktywny udział Uczestników/czek i przeprowadzenie ćwiczeń praktycznych.
Od Uczestników/czek wymagana jest:
- ukończonne 18 lat.
- podstawowa wiedza z zakresu serwisu napojów mieszanych i alkoholi badana na podstawie pre testu,
- podstawowe umiejętności w zakresie serwisu napojów mieszanych i alkoholi,
- nie wymagane jest wylegitymowanie się doświadczeniem w pracy w zawodzie.
Warunki organizacyjne dla przeprowadzenia Kursu:
a) maksymalna liczba Uczestników/czek kursu: 18
b) liczba stanowisk warsztatowych: każdy z Uczestników/czek posiada własne stanowisko warsztatowe
Jedna godzina oznacza jedną godzinę lekcyjną (45 min.).
Czas trwania usługi to 40 h, przerwy są dodatkowym czasem.
Kurs obejmuje 9 godzin zajęć teoretycznych oraz 27 godzin zajęć praktycznych.
Po zakończeniu kursu zostanie przeprowadzony zewnętrzny egzamin potwierdzający nabycie kwalifikacji zawodowych.
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 35 Mocne alkohole, wina, alkohole fermentowane. | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 35 Przerwa | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 35 Mocne alkohole, wina, alkohole fermentowane. | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 35 Przerwa | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 35 Składniki napojów mieszanych. | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 35 Przerwa | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:30 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 35 Techniki przygotowywania mieszanych i niemieszanych napojów alkoholowych. | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 35 Techniki przygotowywania mieszanych i niemieszanych napojów alkoholowych. | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:40 | Godzina zakończenia 13:10 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 35 Przerwa | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:10 | Godzina zakończenia 13:25 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 35 Sprzęt i narzędzia do przygotowania napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Dobór szkła. | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:25 | Godzina zakończenia 14:55 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 35 Przerwa | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:55 | Godzina zakończenia 15:10 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 35 Mieszane napoje alkoholowe - receptury i przygotowanie. | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:10 | Godzina zakończenia 16:40 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 35 Przerwa | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:40 | Godzina zakończenia 17:10 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 35 Mieszane napoje alkoholowe - receptury i przygotowanie. | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:10 | Godzina zakończenia 18:40 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 35 Mieszane napoje alkoholowe - receptury i przygotowanie. | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:40 | Godzina zakończenia 13:10 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 35 Przerwa | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:10 | Godzina zakończenia 13:25 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 35 Mieszane napoje alkoholowe - receptury i przygotowanie. | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:25 | Godzina zakończenia 14:55 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 35 Przerwa | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:55 | Godzina zakończenia 15:10 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 35 Techniki i trendy przygotowania mieszanych napojów bezalkoholowych. | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:10 | Godzina zakończenia 16:40 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 35 Przerwa | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:40 | Godzina zakończenia 17:10 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 35 Mieszane napoje bezalkoholowe - receptury i przygotowanie. | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:10 | Godzina zakończenia 18:40 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 35 Mieszane napoje bezalkoholowe - receptury i przygotowanie. | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 27-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 35 Przerwa | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 27-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 35 Mieszane napoje bezalkoholowe - receptury i przygotowanie. | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 27-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 35 Przerwa | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 27-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 35 Drobne przekąski - przygotowanie i serwowanie. | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 27-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 35 Przerwa | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 27-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:30 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 35 Gościnność w pracy barmana. | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 27-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 35 Zasady etyki w pracy barmana | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 27-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:45 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 35 Obsługa gości | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 28-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:40 | Godzina zakończenia 13:10 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 35 Przerwa | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 28-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:10 | Godzina zakończenia 13:25 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 32 z 35 Obsługa gości | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 28-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:25 | Godzina zakończenia 14:55 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 33 z 35 Przerwa | Prowadzący Mariusz Grzesik | Data realizacji zajęć 28-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:55 | Godzina zakończenia 15:10 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 34 z 35 Walidacja. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:10 | Godzina zakończenia 17:40 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 35 z 35 Certyfikacja. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:40 | Godzina zakończenia 18:10 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 6 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 6 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 150,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 150,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 1 000,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 1 000,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 200,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Mariusz Grzesik
Trener posiada umiejętność prostej, przystępnej komunikacji z uczestnikami usługi rozwojowej. Podczas realizacji usługi rozwojowej stosuje zapisy Standardów dostępności dla polityki spójności 2021 – 2027. Posiada doświadczenie w realizacji usługi rozwojowych dla osób ze szczególnymi potrzebami.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy/czki kursu otrzymają materiały szkoleniowe, tj.:
- skrypt,
- notes, teczka, długopis.
Warunki uczestnictwa
W przypadku kursów dofinansowanych warunkiem uczestnictwa w kursie jest spełnienie warunków przedstawionych przez danego Operatora, do którego składane będą dokumenty o dofinansowanie usługi rozwojowej.
Informacje dodatkowe
W efekcie ukończenia kursu Uczestnicy/czki uzyskają certyfikat ukończenia kursu, potwierdzający nabycie kwalifikacji 12636.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Uczestnicy będą mieli zapewnione profesjonalne, w pełni wyposażone stanowisko pracy.