Szkolenie cukiernicze - MONOPORCJE ŚWIĄTECZNE
Szkolenie cukiernicze - MONOPORCJE ŚWIĄTECZNE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Cukiernicy, piekarze, kucharze, a także wszyscy, którzy chcą nabyć umiejętność tworzenia nowoczesnych deserów w formie monoporcji świątecznych.
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji28-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi12
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestnika do wykonywania samodzielnie nowoczesnych sztukowych ciastek- monoporcji, ich składania, dekorowania w stylu świątecznym i odpowiedniej ekspozycji w witrynie.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Efekty dotyczące wiedzy: charakteryzuje różne rodzaje deserów- monoporcji i odpowiednio dobiera do potrzeb klienta. | Kryteria weryfikacji Ustala najważniejsze parametry przy produkcji różnych rodzajów deserów- monoporcji. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Efekty dotyczące umiejętności: przygotowuje samodzielnie różne rodzaje drobnych deserów tak zwanych monoporcji, wypieka je i odpowiednio dekoruje i aranżuje w styluokresie świątecznym | Kryteria weryfikacji Dopasowuje odpowiednie surowce, narzędzia i warunki produkcji do przygotowania odpowiednich deserów -monoporcji na słodki stół. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustala cele i priorytety w działaniu. | Kryteria weryfikacji Ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Nowoczesne modne kolorowe desery w formie monoporcji w świątecznej aranżacji. Poznasz klasyczne formy i smaki – łatwe do odtworzenia w Twojej pracowni czy domu i do wprowadzenia bezpośrednio do sprzedaży.
Uzupełnisz swoją ofertę o produkty w aranżacji świątecznej – nie daj się wyprzedzić konkurencji.
Wyjątkowo atrakcyjna oferta – szkolenie potrwa tylko jeden dzień.
Jeden bardzo intensywny dzień, pod okiem naszego Mistrza Jakuba Janiuka, wypełniony praktyczną wiedzą na temat technik cukierniczych oraz kompozycji smakowych w najmodniejszej ostatnio odsłonie: monoporcji oraz tradycyjnych ciast w świątecznej aranżacji. Każda z nich stanowi osobny deser, a zestawione ze sobą można wykorzystać do stworzenia kompozycji słodkiego stołu. Różnorodne formy, kształty i kompozycje smakowe na pewno Was zaskoczą.
Specjalnie dla Was nowy program z zimowymi- świątecznymi kompozycjami smakowymi!
Wykonacie aż 6 różnych monoporcji o smakach:
- Monoporcja - PREZENT - mus cynamonowy, karmelizowane jabłko, sable orzech włoski
- Monoporcja - CZAPKA MIKOŁAJA - mus migdałowy, chrupka migdałowa, żel malinowy, financier migdałowy
- Mopoporcja - RING- mus kokosowy, żel pomarańcza /goździk, sable
- Piernik tradycyjny z konfiturą z czarnej porzeczki
- Keks pomarańczowo - makowy
- Pistacjowy sernik baskijski
Dlaczego warto skorzystać z zaproszenia do Szkoły Artystycznej na szkolenie z monoporcji świątecznych?
- Posiadamy duże doświadczenie w szkoleniach piekarskich i cukierniczych - szkolimy Was od 2008 roku.
- Uzupełnisz swoją ofertę o produkty w aranżacji świątecznej – nie daj się wyprzedzić konkurencji.
- Poznasz klasyczne formy i smaki - łatwe do odtworzenia w Twojej pracowni czy domu i do wprowadzenia bezpośrednio do sprzedaży.
- Kursanci dostają specjalnie przygotowane skrypty ze wszystkimi recepturami, używanymi podczas szkolenia oraz piękne fartuszki, które mogą zabrać ze sobą po szkoleniu do domu lub pracy.
- Dodatkowo zaprezentowane zostaną nowoczesne sposoby dekorowania, które zachwycają swoją elegancją prostotą ale i łatwością wykonania.
- Wykonasz efektowne proste formy i aplikacje wypieków świątecznych już w jeden dzień.
- Wszyscy wrócą po szkoleniu ze słodkim upominkiem w postaci własnoręcznie wypieczonych ciast i monoporcji.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych od 8:00 do 17:00- 12h dziennie.
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych deserów - monoporcji. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu szkolenia. Warunkiem nabycia kwalifikacji jest uczestnictwo kursanta podczas całego szkolenia (min. 80 procentowa obecność), jego aktywność podczas części teoretycznej oraz w trakcie części praktycznej, na pracowni.
Pracownia spełnia wymogi i potrzeby do pracy z monoporcjami (odpowiednio niska temperatura, odpowiednie blaty robocze, piec konwekcyjno-parowy oraz zamrażarka szokowa).
Pracownia wyposażona w materiały niezbędne do prezentacji multimedialnej (rzutnik, ekran, komputer).
Każdy z uczestników szkolenia w części warsztatowej/praktycznej pracuje i bierze czynny udział w produkcji monoporcji.
Ostatecznym potwierdzeniem jego kompetencji i nabytych umiejętności jest końcowa prezentacja własnoręcznie wykonanych produktów: wszystkich monoporcji oraz ich dekoracji.
Jakub Janiuk-prowadzący to szkolenie, posiada doświadczenie w pracy z osobami, które dopiero stawiają pierwsze kroki w zawodzie lub są amatorami i pasjonatami pieczenia ciast, ciasteczek i tortów.
Przed rozpoczęciem usługi każdy z uczestników przedstawia się i prezentuje poziom, jaki posiada, co do tej pory robił, jakie ma potrzeby i czego oczekuje, co pozwala trenerowi dostosować usługę do poziomu całej grupy.
Minimalna liczba uczestników z jednego zakładu pracy - to jedna osoba, która po usłudze będzie w stanie przekazać współpracownikom, receptury oraz nabytą wiedzę współpracownikom lub podwładnym.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 9 Przywitanie uczestników, zapoznanie z przepisami BHP, RODO. Omówienie planu szkolenia. | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 9 Przygotowanie różnego rodzaju ciast na spody monoporcji | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 02:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 9 Przygotowanie wsadów monoprcji, żelek, nadzień oraz polew typu glaze i zamsz | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 9 Przygotowanie dekoracji deserów i monoporcji | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 9 Składanie wszystkich monoporcji | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 9 Dekoracje czekoladowe - wykonanie dekoracji w stylu świątecznym | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 9 Dekorowanie deserów- monoporcji, prezentacja końcowa | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 9 Zakończenie szkolenia, wręczenie certyfikatów, pytania | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 9 Walidacja szkolenia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 1 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 1 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 125,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 125,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Jakub Janiuk
Jakub regularnie bierze udział w wielu kursach i konkursach cukierniczych w Polsce i za granicą, dzięki czemu ciągle rozwija technikę cukierniczą i zdolności artystyczne.
Jakub jest również absolwentem wielu szkoleń w Szkole Artystycznej Wiesław Kucia
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej
- Materiały do notowania dla kursantów (notatniki i długopis)
Informacje dodatkowe
Szkolenie odbywa się w małej grupie max. 10cio-12to osobowej.
Usługa jest realizowana codziennie od 08:00 do 17:00 - 12h w godzinach dydaktycznych.
UWAGI !
1. Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników-, usługa jest wówczas wydłużona o czas trwania zrealizowanych przerw.
2. Walidacja wlicza się liczbę godzin usługi.
3. Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
4. Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych (45min).
5. W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień,
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Dokumenty do pobrania
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi