Kurs Barmański
Kurs Barmański
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie adresowane jest do wszystkich osób zainteresowanych tematyką szkolenia, zarówno do osób pracujących, jak i chcących pracować w kawiarniach restauracjach, barach, pubach i innych pkt. gastronomicznych, salach bankietowych, czy eventowych.Szkolenie jest odpowiednie dla osób na każdym poziomie zaawansowania zarówno posiadających podstawowe umiejętności i doświadczenie w pracy za barem, jak i osób bez wiedzy branżowej i doświadczenia zawodowego, zainteresowanych tematyką szkolenia i chcących uzyskać kompetencje w tym zakresie.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji23-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi45
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa „Kurs Barmański ” przygotowuje do samodzielnej pracy w branży gastronomicznej za barem w restauracjach, kawiarniach, pubach, barach, jak również innych punktach gastr. typu sale bankietowe oraz eventoweEfekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się -Obsługuje gości/klienta w zakładzie gastronomicznym zgodnie z przyjętym standardem branżowym w najwyższych jakościach z zachowaniem wysokiej kultury osobistej i współcześnie obowiązujących trendów w serwisie konsumenta. | Kryteria weryfikacji -określa obowiązki barmana, wymagania i umiejętności do wykonywania zadań zawodowych-opisuje cechy osobo we, sylwetkę i zawodowy wizerunek barmana -omawia postawę za barem oraz zasady etyki zawodowej : uczciwość, dyskrecja, cierpliwość -stosuje zasady komunikacji werbalnej i niewerbalnej, formy grzecznościowe i oficjalne -przytacza przykłady właściwych i oczekiwanych zachowań barmana w relacjach z gośćmi -tworzy komunikaty dostosowane do sytuacji oraz przestrzeni gastronomicznej i przyjętych akceptowanych form grzecznościowych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Profesjonalnie przyjmuje zamówienia | Kryteria weryfikacji - stosuje zasady odpowiedniego doboru form grzecznościowych-postępuje zgodnie z zasadami etyki zawodowej -respektuje reguły kultury osobistej i przestrzeni indywidualnej wrażliwości gościa/klienta | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się -Przygotowuje różnego rodzaju napoje w tym również mieszane i wieloskładnikowe | Kryteria weryfikacji -rozróżnia pojęcie techniki klasyczne, workingowe, alternatywne-stosuje narzędzia skutecznej komunikacji w budowaniu atmosfery -wskazuje typy klientów -wskazuje kolejne etapy obsługi w zależności od typu baru -wykonuje czynności związane z przyjęciem zamówienia (powitanie, wyrażenie gotowości, doprecyzowanie, doradzenie, przyjęcie) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się -Wymienia składniki przygotowywanych napojów i zastosowane techniki komponowania | Kryteria weryfikacji -wskazuje podział i omawia charakterystykę napojów mieszanych alkoholowych i bezalkoholowych-omawia zasady związane z procesami produkcji -omawia zagadnienia dotyczące pochodzenia i historii -omawia i dobiera szkło ze względu na pojemność i tradycję oraz typ napoju -omawia i dobiera sprzęt barmański oraz wszelkie niezbędne narzędzia konieczne do przygotowania danego napoju zgodnie z jego typem, charakterem oraz standardem wykonania -podaje receptury napojów mieszanych, wieloskładnikowych -opisuje mieszany napój alkoholowy i bezalkoholowy -omawia popularne trendy i wersje napojów mieszanych -opisuje napoje zgodnie z preferencjami gościa | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się -Wykonuje pracę z zachowaniem zasad i umiejętności reagowania w trudnych i krysyzowych sytuacjach | Kryteria weryfikacji -prezentuje zasady reagowania w trudnych sytuacjach-reaguje na typy sytuacji trudnych -wymienia skuteczne techniki rozwiązywania problemów -wymienia sposoby radzenia sobie ze stresem | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się -Współpracuje z zespołem stosując profesjonalne zasady wyboru i oceny właściwych priorytetów | Kryteria weryfikacji -organizuje pracę zespołową-dzieli się pomysłami -wymienia zasady oceny właściwych priorytetów -dzieli się zdobytymi umiejętnościami i wiedzą -przekazuje informacje i ciekawostki branżowe -omawia zasady motywowania grupy współpracowników | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się -Wskazuje podstawowe zasady etyki zawodowej barmana | Kryteria weryfikacji -opisuje podstawowe zasady etyki barmana-podaje przykłady właściwego zachowania -wykonuje pracę z zachowaniem zasad dbałości o środowisko | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęOpen Bar Tomasz Szczęsny
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoOpen Bar Bur
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Program obejmuje 12h dydaktycznych tj. 1h = 45minut plus przerwa 15 minut która nie wlicza się w do czasu trwania usługi.
Minimalne wymagania w stosunku do uczestników: Szkolenie jest odpowiednie dla osób na każdym poziomie zaawansowania zarówno posiadających podstawowe umiejętności i doświadczenie w pracy za barem, jak i osób bez wiedzy branżowej i doświadczenia zawodowego, zainteresowanych tematyką szkolenia i chcących uzyskać kompetencje w tym zakresie.
Warunki Organizacyjne - logistyczne: program zakłada 2h teorii oraz 10h ćwiczeń praktycznych realizowanych za barem w sali treningowej która jest wypełni wyposażona w asortyment, sprzęt oraz dodatki niezbędne do przeprowadzenia kursu. Specyfika kursu nie wymaga podziału na grupy oraz udziału statystów itp.
Zagadnienia poruszane/ zakres i tematyka szkolenia
- Wprowadzenie do zawodu barmana, etyka zawodowa ( 2h lek.) TEORIA
-obowiązki barmana
-cechy osobowe, wizerunek
-postawa za barem
-kultura pracy, etyka zawodowa
-praca w zespole
-ruch i jego optymalizacja
-techniki klasyczne, workingowe i alternatywne
-ergonomia pracy
-zasady segregacji odpadów
2. Obsługa gości/klienta, przyjęcie zamówienia, profesjonalny serwis, rozliczenie (3h lek.) ĆWICZENIA
-bar koktajlowy
-bar hotelowy
-bar klubowy
-bar eventowy
3. Wyposażenie i organizacja baru, podstawowy sprzęt barmański, sposoby posługiwania się, metody i technika pracy (3h lek) ĆWICZENIA
-rodzaje miar, jednostki
-szkło, pojemności i nazewnictwo
-shaker
-szklanice, kubki, crusher, muddler, squeezer itd.
4. Przygotowanie i serwowanie różnego rodzaju napojów w tym również
wieloskładnikowych ( 3h lek) ĆWICZENIA
-podstawy towaroznawcze
-zarys technologii napojów bezalkoholowych i alkoholowych
-podział alkoholi
-podział koktajli
-zasady komponowania napojów mieszanych, techniki miksowania
- metody sprzedaży, śledzenia stanów zatowarowania i składania zamówienia
zgodnie z zasadą zrównoważonych zakupów i logistyki oraz redukcji plastiku
-receptury i ich teoretyczne oraz praktyczne zastosowanie
-sztuka dekoracji oraz prezentacji
-technika working flair oraz speed working w zarysie
- Walidacja (1 h lek)
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 6 700,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 6 700,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 148,89 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 148,89 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 200,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Tomek Szczęsny
Instruktor Praktycznej Nauki Zawodu
Szkolenia barmańskie, baristyczne, manager gastronomii prowadzi od 2006 roku.
W ciągu ostatnich 5 lat przeprowadził 26 szkoleń barmańskich, 20 szkoleń baristycznych, oraz 10 szkoleń manager gastronomii.
Wybrane doświadczenie zawodowe:
01/2016 – do chwili obecnej - Open Bar – właściciel, instruktor, trener barmaństwa
07/2006 - 01/2016 - Barman Service – trener, manager gastronomii, instruktor sztuki barmańskiej
Posiadane kursy, szkolenia, certyfikaty:
Instruktor praktycznej nauki zawodu
Instruktor Sztuki Barmańskiej
Barman II ST.
Kelner/Barista – BarmanService
Manager Gastronomii – BarmanService
Master Class – Pitu
Underberg - Profi service
Shlumberger - Master Class
Publikacje:
Materiały szkoleniowe Kurs barmański I st
Materiały szkoleniowe Kurs barmański II st
Kurs kelnerski i baristyczny
Artykuły Gastronomiczne i publikacje na portalach branżowych
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały Szkoleniowe w postaci SKRYPT autorski BARMAN SERVICE
Uczestnicy otrzymają wszelkie materiały szkoleniowe do części teoretycznej oraz praktycznej. Materiały do części teoretycznej skrypt. Materiały do wykonywania zajęć praktycznych tj. urządzenia i narzędzia (szklanki, mieszadła oraz niezbędne wyposażenie baru) oraz materiały zużywalne niezbędne do realizacji szkolenia. Uczestnicy otrzymają wszelkie materiały niezbędne do przeprowadzenia Walidacji zarówno do części teoretycznej jak i praktycznej egzaminu.
Informacje dodatkowe
Uczestnicy przyjmują do wiadomości, że usługa może być poddana monitoringowi z ramienia Operatora lub PARP i wyrażają na to zgodę.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Sala specjalistyczna Barmańska, wyposażona w niezbędny asortyment oraz sprzęt.