Szkolenie kelnerskie
Szkolenie kelnerskie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do kelnerów, kelnerek oraz pracowników obsługi sali zatrudnionych w restauracjach, hotelach i innych obiektach gastronomicznych. Udział w szkoleniu mogą wziąć zarówno osoby początkujące, które chcą zdobyć podstawy profesjonalnej obsługi Gościa, jak i pracownicy z doświadczeniem pragnący podnieść swoje kwalifikacje w zakresie komunikacji, savoir-vivre’u, radzenia sobie z sytuacjami trudnymi i mistrzowskiego serwisu.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji22-10-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi14
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest rozwój kompetencji kelnerskich poprzez zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie profesjonalnej obsługi Gościa, komunikacji interpersonalnej, savoir-vivre’u i rodzajów serwisów. Uczestnicy nauczą się radzić sobie z reklamacjami i trudnymi sytuacjami, poznają zasady ergonomii i BHP pracy kelnera oraz elementy mistrzowskiego serwisu, w tym obsługę wina, co pozwoli im świadczyć usługi na wyższym poziomie jakości.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Zna zasady komunikacji interpersonalnej, savoir-vivre’u oraz rodzaje serwisów i zastawy stołowej. | Kryteria weryfikacji Poprawnie omawia podstawowe zasady komunikacji, savoir-vivre oraz elementy serwisów i zastawy. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Potrafi stosować techniki komunikacji bez agresji, aktywnego słuchania i delegowania zadań. | Kryteria weryfikacji Opisuje sposoby stosowania technik komunikacyjnych w obsłudze Gościa. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Zna zasady BHP i ergonomii pracy w restauracji oraz potrafi je wykorzystać w praktyce. | Kryteria weryfikacji Wskazuje zasady BHP i ergonomii oraz wyjaśnia ich znaczenie w pracy kelnera. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Potrafi radzić sobie z reklamacjami i sytuacjami trudnymi, korzystając z wiedzy o typach osobowości Gości (DISC). | Kryteria weryfikacji Wyjaśnia sposoby rozwiązywania reklamacji i dopasowania komunikacji do typu Gościa. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Stosuje zasady profesjonalnej obsługi wina i elementy mistrzowskiego serwisu. | Kryteria weryfikacji Opisuje etapy serwisu wina i zasady obsługi na wysokim poziomie. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Program szkolenia
Czas trwania: 2 dni / 14 godzin zegarowych
Godziny zajęć: 09:00 – 16:00 (z uwzględnieniem przerw)
Grupa docelowa: Kelnerzy, kelnerki oraz pracownicy obsługi sali w restauracjach, hotelach i innych obiektach gastronomicznych, zarówno początkujący, jak i z doświadczeniem, którzy chcą podnieść swoje kompetencje w zakresie profesjonalnej obsługi Gościa.
Dzień 1 – Profesjonalizm, komunikacja i podstawy serwisu kelnerskiego
09:00 – 09:30 | Wprowadzenie do szkolenia
Cele i zasady szkolenia, omówienie programu.
09:30 – 10:30 | Analiza SWOT pracy kelnera
Mocne i słabe strony pracy kelnera, szanse i zagrożenia w zawodzie.
10:30 – 11:30 | Komunikacja bez agresji
Techniki komunikacji z Gościem i zespołem bez konfliktów.
11:30 – 12:30 | Kelnerski savoir-vivre
Zasady etykiety i profesjonalnego zachowania w obsłudze.
12:30 – 13:00 | Przerwa obiadowa
13:00 – 14:00 | Komunikacja w restauracji: słuchaj i deleguj
Umiejętność aktywnego słuchania i przekazywania zadań.
14:00 – 15:00 | Rodzaje serwisów kelnerskich i ćwiczenia
Omówienie i praktyka wybranych rodzajów serwisów.
15:00 – 15:45 | Rodzaje zastawy stołowej
Charakterystyka elementów zastawy – wiedza praktyczna.
15:45 – 16:00 | Podsumowanie dnia
Wnioski, pytania uczestników.
Dzień 2 – Obsługa z klasą: zachowania, sytuacje trudne i mistrzowski serwis
09:00 – 09:15 | Wprowadzenie do dnia drugiego
Cele i plan zajęć.
09:15 – 10:15 | Rozpatrywanie reklamacji
Metody skutecznego i profesjonalnego przyjmowania reklamacji.
10:15 – 11:15 | DISC – jak czytać „charaktery” Gości
Analiza typów osobowości i dopasowanie obsługi.
11:15 – 12:15 | Kelnerskie BHP
Bezpieczeństwo i higiena pracy w zawodzie kelnera.
12:15 – 12:45 | Przerwa obiadowa
12:45 – 13:45 | Ergonomia pracy w restauracji
Organizacja pracy, efektywność i komfort obsługi.
13:45 – 15:00 | Mistrzowski serwis wina
Standardy obsługi wina – teoria i praktyka.
15:00 – 15:50 | Scenki praktyczne i integracja wiedzy
Ćwiczenia w realnych sytuacjach obsługowych.
15:50– 16:00 | Podsumowanie szkolenia i walidacja
Omówienie efektów, refleksje, walidacja uczestników.
Warunki organizacyjne
Szkolenie realizowane jest stacjonarnie w sali wykładowej dostosowanej do prowadzenia zajęć edukacyjnych. Obejmuje 14 godzin zegarowych i odbywa się w ciągu dwóch dni (09:00–16:00, z uwzględnieniem przerw).
Walidacja efektów uczenia się
Walidator nie uczestniczy w części edukacyjnej. Walidacja prowadzona jest w formie wywiadu swobodnego, podczas którego uczestnicy omawiają poznane techniki sprzedażowe, sposoby prezentacji menu, zastosowanie komunikacji niewerbalnej i integrację technik sprzedażowych z obsługą Gościa. Ocena dokonywana jest indywidualnie, obiektywnie i zgodnie z metodyką BUR.
Uczestnicy otrzymują certyfikaty potwierdzające pozytywne ukończenie szkolenia.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 18 Wprowadzenie do szkolenia | Prowadzący Patryk Ziomek | Data realizacji zajęć 27-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 18 Analiza SWOT pracy kelnera | Prowadzący Patryk Ziomek | Data realizacji zajęć 27-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 18 Komunikacja bez agresji | Prowadzący Patryk Ziomek | Data realizacji zajęć 27-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 18 Kelnerski savoir-vivre | Prowadzący Patryk Ziomek | Data realizacji zajęć 27-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 18 Przerwa obiadowa | Prowadzący Patryk Ziomek | Data realizacji zajęć 27-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 18 Komunikacja w restauracji: słuchaj i deleguj | Prowadzący Patryk Ziomek | Data realizacji zajęć 27-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 18 Rodzaje serwisów kelnerskich i ćwiczenia | Prowadzący Patryk Ziomek | Data realizacji zajęć 27-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 18 Rodzaje zastawy stołowej | Prowadzący Patryk Ziomek | Data realizacji zajęć 27-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 18 Podsumowanie dnia | Prowadzący Patryk Ziomek | Data realizacji zajęć 27-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 18 Wprowadzenie do dnia drugiego | Prowadzący Patryk Ziomek | Data realizacji zajęć 28-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 18 Rozpatrywanie reklamacji | Prowadzący Patryk Ziomek | Data realizacji zajęć 28-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 18 DISC – jak czytać „charaktery” Gości | Prowadzący Patryk Ziomek | Data realizacji zajęć 28-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 18 Kelnerskie BHP | Prowadzący Patryk Ziomek | Data realizacji zajęć 28-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 18 Przerwa obiadowa | Prowadzący Patryk Ziomek | Data realizacji zajęć 28-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 18 Ergonomia pracy w restauracji | Prowadzący Patryk Ziomek | Data realizacji zajęć 28-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 18 Mistrzowski serwis wina | Prowadzący Patryk Ziomek | Data realizacji zajęć 28-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 18 Scenki praktyczne i integracja wiedzy | Prowadzący Patryk Ziomek | Data realizacji zajęć 28-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:50 | Liczba godzin 00:50 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 18 Podsumowanie szkolenia i walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:50 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:10 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 1 399,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 1 399,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 99,93 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 99,93 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Patryk Ziomek
Trener prowadzi szkolenia kelnerskie, sprzedażowe i motywacyjne dla pracowników restauracji, hoteli i osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę w branży. Znany z konkretnego podejścia, poczucia humoru i nacisku na jakość obsługi oraz dbałość o szczegóły.
Na co dzień współpracuje z renomowanymi obiektami 4 i 5 gwiazdkowymi na terenie Karkonoszy. Nie uznaje półśrodków i zawsze daje z siebie 100% – dokładnie tego samego uczy swoich kursantów.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Podstawa zwolnienia z VAT
art. 113 ust. 1 ustawy o VAT.
Wartość usługi i koszty dodatkowe:
Cena usługi obejmuje:
– wynagrodzenie trenera,
– materiały szkoleniowe,
– koszty administracyjne związane z organizacją szkolenia,
– certyfikaty potwierdzające ukończenie usługi.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi