Tradycyjne Wypieki – Szkolenie
Tradycyjne Wypieki – Szkolenie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
- Osoby początkujące oraz na poziomie średniozaawansowanym, pragnące rozwijać swoje umiejętności w branży cukierniczej.
- Osoby planujące rozpoczęcie własnej działalności cukierniczej lub w obszarze szeroko pojętej gastronomii.
- Pracownicy cukierni, kawiarni i lokali gastronomicznych, chcący podnieść swoje kwalifikacje zawodowe.
- Pasjonaci wypieków, którzy chcą zdobyć profesjonalną wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie cukiernictwa.
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji16-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi18
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usług Szkoleniowo-Rozwojowych SUS 3.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestnika do samodzielnego wykonywania tradycyjnych wypieków cukierniczych. Uczestnik poznaje klasyczne receptury ciast i ciastek, uczy się pracy z ciastem drożdżowym, kruchym i biszkoptowym oraz przygotowania kremów i nadzień. Szkolenie rozwija umiejętności praktyczne w zakresie wypieku, dekoracji i przechowywania tradycyjnych słodkości.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje tradycyjne receptury cukiernicze i techniki ich przygotowania. | Kryteria weryfikacji Wymienia rodzaje ciast i opisuje różnice między nimi. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Wyjaśnia zasady wypieku ciast drożdżowych, serników i makowców. | Kryteria weryfikacji Omawia procesy przygotowania, pieczenia i dekoracji. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Wykonuje tradycyjne wypieki krok po kroku według receptur. | Kryteria weryfikacji Prezentuje gotowe ciasta o odpowiedniej strukturze i smaku. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Stosuje klasyczne techniki dekoracyjne. | Kryteria weryfikacji Przygotowuje estetyczne wypieki zgodne z recepturą | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Organizuje pracę podczas wieloetapowych wypieków | Kryteria weryfikacji Planuje kolejność działań i utrzymuje porządek pracy. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Współpracuje podczas warsztatów. | Kryteria weryfikacji Wspiera innych uczestników i wymienia się doświadczeniem. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Usługa przygotowuje uczestnika do samodzielnego wykonywania tradycyjnych wypieków cukierniczych. Uczestnik poznaje klasyczne receptury ciast i ciastek, uczy się pracy z ciastem drożdżowym, kruchym i biszkoptowym oraz przygotowania kremów i nadzień. Szkolenie rozwija umiejętności praktyczne w zakresie wypieku, dekoracji i przechowywania tradycyjnych słodkości.
Grupa docelowa szkolenia:
- Osoby początkujące oraz na poziomie średniozaawansowanym, pragnące rozwijać swoje umiejętności w branży cukierniczej.
- Osoby planujące rozpoczęcie własnej działalności cukierniczej lub w obszarze szeroko pojętej gastronomii.
- Pracownicy cukierni, kawiarni i lokali gastronomicznych, chcący podnieść swoje kwalifikacje zawodowe.
- Pasjonaci wypieków, którzy chcą zdobyć profesjonalną wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie cukiernictwa.
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.
PROGRAM:
Moduł 1. Wprowadzenie do tradycyjnych wypieków
- Rodzaje ciast i techniki przygotowania.
- Przegląd podstawowych receptur i tradycji cukierniczej.
Moduł 2. Ciasto kruche i tarty
- Przygotowanie ciasta kruchego – zasady i najczęstsze błędy.
- Wypiek tarty owocowej.
- Dekoracje tart.
Moduł 3. Biszkopty i klasyczne kremy
- Przygotowanie stabilnego biszkoptu.
- Krem śmietanowy i klasyczny krem budyniowy.
- Łączenie biszkoptu z kremem – ciasto przekładane.
Moduł 4. Bezy i rolady
- Beza francuska i włoska – różnice i zastosowania.
- Rolada biszkoptowa z kremem.
- Dekoracyjne wykończenie wypieków.
Moduł 5. Ciasto drożdżowe i tradycyjne placki
- Drożdżówka z kruszonką.
- Placek drożdżowy z owocami.
- Pielęgnacja ciasta drożdżowego i techniki wyrastania.
Moduł 6. Serniki i makowce
- Sernik pieczony tradycyjny.
- Makowiec zawijany – przygotowanie masy makowej.
- Techniki wypieku ciast z nadzieniem.
Moduł 7. Babki i ciasta świąteczne
- Babka piaskowa i babka drożdżowa.
- Klasyczne wypieki świąteczne.
- Wykończenie: lukry i polewy.
Moduł 8. Prezentacja i podsumowanie
- Finalne dekoracje i aranżacja wypieków.
- Degustacja i analiza smaków.
- Wręczenie certyfikatów.
Walidacja
----
Po zrealizowanym szkoleniu uczestnik otrzyma certyfikat o ukończeniu usługi.
Warunkiem uzyskania certyfikatu jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć
Usługa realizowana jest w godzinach dydaktycznych tj. za godzinę usługi szkoleniowej rozumie się 45 minut
Szkolenie zawiera 4h teorii i 14h praktyki (jw.)
Fakt uczestnictwa w każdym dniu usługi rozwojowej musi zostać potwierdzony przez uczestnika własnoręcznym podpisem złożonym na udostępnionej przez organizatora liście obecności
Walidacja wlicza się w czas trwania usługi
Trener dostosowuje przerwy do potrzeb uczestników (max. 10 min.) i odpowiednio wydłuża zajęcia. Przerwy nie są wpisane w harmonogram szkolenia i nie stanowią kosztów kwalifikowalnych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 9 Rodzaje ciast, tradycje, techniki | Prowadzący Michał Iwaniuk | Data realizacji zajęć 17-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 9 Ciasto kruche, tarty owocowe, dekoracje | Prowadzący Michał Iwaniuk | Data realizacji zajęć 17-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 9 Biszkopt, kremy klasyczne, ciasta przekładane | Prowadzący Michał Iwaniuk | Data realizacji zajęć 17-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 9 Bezy francuskie i włoskie, rolady | Prowadzący Michał Iwaniuk | Data realizacji zajęć 17-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 9 Drożdżówka, placek drożdżowy, techniki wyrastania | Prowadzący Michał Iwaniuk | Data realizacji zajęć 18-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 9 Sernik tradycyjny, makowiec zawijany | Prowadzący Michał Iwaniuk | Data realizacji zajęć 18-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 9 Babki, klasyczne ciasta świąteczne, lukry | Prowadzący Michał Iwaniuk | Data realizacji zajęć 18-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 9 Dekoracje, degustacja, certyfikaty | Prowadzący Michał Iwaniuk | Data realizacji zajęć 18-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 9 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 18-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 3 075,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 170,83 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 138,89 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Michał Iwaniuk
Autor autorskiej czekolady Mazovia – Or Noir, powstałej w ramach przygotowań do WCM, wyróżniającej się głębokim smakiem, nutą owoców leśnych i aromatem czerwonych kwiatów. Współautor książek „Kreacje” i „Kreacje Świąteczne”, a także współtwórca i współwłaściciel autorskiej cukierni Mazovia Patisserie w hotelu Hilton w Warszawie.
Od lat prowadzi szkolenia i masterclassy dla profesjonalistów oraz pasjonatów cukiernictwa, specjalizując się w deserach w formie monoporcji, konfekcji czekoladowej oraz tortach artystycznych. Jako technolog i artysta łączy ogromną wiedzę, perfekcyjną technikę oraz wyjątkowe wyczucie estetyki. W ostatnich 5 latach intensywnie rozwija działalność szkoleniową w Polsce i za granicą, przekazując uczestnikom doświadczenie zdobyte podczas pracy na najwyższym poziomie światowego cukiernictwa.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
skrytp szkoleniowy
Informacje dodatkowe
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.