Szkolenie cukiernicze - WEGAŃSKIE CUKIERNICTWO WYPIEKOWE
Szkolenie cukiernicze - WEGAŃSKIE CUKIERNICTWO WYPIEKOWE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Cukiernicy, piekarze, kucharze, a także wszyscy, którzy chcą nabyć umiejętność tworzenia nowoczesnych prostych wegańskich wypieków.
Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników8
- Data zakończenia rekrutacji17-10-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi12
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem jest nabycie praktycznych umiejętności w zakresie tworzenia prostych wegańskich wypieków: pieczenie spodów, różnych rodzajów ciast, robienie wegańskich kremów, musów, ganaszy. Uczestnik nauczy się również korzystania z maszyn, urządzeń i sprzętu potrzebnych do nowoczesnej produkcji cukierniczej.Dodatkowo uczestnik pozna nowoczesne sposoby dekoracji wypieków cukierniczych.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Efekty dotyczące wiedzy: charakteryzuje różne rodzaje wegańskich wypieków i odpowiednio dobiera do potrzeb klienta. | Kryteria weryfikacji Ustala najważniejsze parametry przy produkcji różnych rodzajów wegańskich wypieków. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Efekty dotyczące umiejętności: przygotowuje samodzielnie różne rodzaje drobnych prostych wypieków wegańskich, wypieka je i odpowiednio dekoruje i aranżuje . | Kryteria weryfikacji Dopasowuje odpowiednie surowce, narzędzia i warunki produkcji do przygotowania odpowiednich wegańskich wypieków. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustala cele i priorytety w działaniu. | Kryteria weryfikacji Ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Na szkoleniu poznasz nowe autorskie przepisy na proste wegańskie ciasta z obniżoną zawartością cukru oraz na produkty bez dodatku cukru. Nie obawiaj się – są to klasyczne formy i smaki – łatwe do odtworzenia w Twojej pracowni czy domu i do wprowadzenia bezpośrednio do sprzedaży.
Trener Szkoły Artystycznej nauczy Ciebie jak piec klasyczne ciasta i ciasteczka w niebanalnych kompozycjach smakowych w wersji wege.
Poznasz też nowe oryginalne formy prezentacji oraz dekoracji nowoczesnych ciast i ciastek.
Dlaczego warto do nas przyjechać na szkolenie z wegańskiego cukiernictwa wypiekowego?
Zapisz się na nasze szkolenie i poznaj w ciągu zaledwie jednego dnia zdrowe cukiernictwo bezglutenowe i wegańskie.
- Posiadamy duże doświadczenie w szkoleniach piekarskich i cukierniczych - szkolimy Was od 2008 roku.
- Uzupełnisz swoją ofertę o produkty dla wegan - zainteresowanie produktami wegańskimi stale rośnie – nie daj się wyprzedzić konkurencji.
- Poznasz klasyczne formy i smaki - łatwe do odtworzenia w Twojej pracowni czy domu i do wprowadzenia bezpośrednio do sprzedaży.
- Kursanci dostają specjalnie przygotowane skrypty ze wszystkimi recepturami, używanymi podczas szkolenia oraz piękne fartuszki, które mogą zabrać ze sobą po szkoleniu do domu lub pracy.
- Podczas tych warsztatów poznasz mnóstwo technik wypieku różnych ciast w wersji bez użycia produktów pochodzenia odzwierzęcego.
- Dodatkowo zaprezentowane zostaną nowoczesne sposoby dekorowania, które zachwycają swoją elegancją prostotą ale i łatwością wykonania.
- Ponadto, nasi trenerzy zawsze odpowiadają na pytania naszych kursantów związane z przedmiotem szkolenia- więc i tym razem, nie będzie inaczej.
- Wykonasz efektowne proste formy i aplikacje wypieków wegańskich w jeden dzień.
- Wszyscy wrócą po szkoleniu ze słodkim upominkiem w postaci własnoręcznie wypieczonych ciast i ciasteczek.
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych wypieków wegańskich. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu szkolenia.
Na szkoleniu zostaną wykonane desery:
- Wegańska krucha TARTALETKA / szarlotka z wegańskim kremem patissiere - BEZ CUKRU
- Wegańska MUFFINKA czekoladowa z kremem i żelką figową- BEZ CUKRU
- Wegańska BABKA piaskowa z kremem orzechowym
- Wegańskie CIASTECZKO AMERYKAŃSKIE - pistacjowe
- Wegańska DROŻDŻÓWKA z Crème patissiere i wiśnią
- Wegańskie BROWNIE z karmelizowanymi orzechami
Walidacja
Część praktyczna szkolenia prowadzona jest w małych grupach.
Trener pokazuje pewne techniki a grupa powtarza pod okiem Trenera.
Przerwy nie wliczają sie w liczbę godzin usługi, Przerwy są realizowane na prośbę uczestników, usługa jest wydłużona o czas zrealizowanych przerw.
Warunkiem nabycia kompetencji jest uczestnictwo kursanta podczas całego szkolenia (min. 80 procentowa obecność), jego aktywność podczas części teoretycznej oraz w trakcie części praktycznej, na pracowni.
Każdy z uczestników szkolenia w części warsztatowej/praktycznej pracuje i bierze czynny udział w produkcji wypieków wegańskich.
Usługa przeznaczona jest dla osób początkujących w cukiernictwie oraz dla trochę bardziej zaawansowanych, które chcą wprowadzić nowy produkt -wegańskie wypieki do oferty swojej firmy.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 9 WPROWADZENIE do szkolenia, zapoznanie z przepisami BHP, RODO itd. | Prowadzący Anna Ligęza | Data realizacji zajęć 20-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 9 Omówienie receptur oraz surowców wegańskich - zamienników produktów odzwierzęcych stosowanych w cukiernictwie. | Prowadzący Anna Ligęza | Data realizacji zajęć 20-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 9 Przygotowanie wszystkich surowców zgodnie z recepturami i ich rozważenie | Prowadzący Anna Ligęza | Data realizacji zajęć 20-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 9 Wypiek wszystkich ciast, spodów i wypiekowych produktów. | Prowadzący Anna Ligęza | Data realizacji zajęć 20-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 9 Przygotowanie kremów, polew, nadzień i wypełnień wegańskich. | Prowadzący Anna Ligęza | Data realizacji zajęć 20-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 9 Przygotowanie dekoracji - różne techniki i metody | Prowadzący Anna Ligęza | Data realizacji zajęć 20-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 9 Składanie wszystkich deserów i finalna dekoracja oraz nauka ekspozycji | Prowadzący Anna Ligęza | Data realizacji zajęć 20-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 9 Podsumowanie szkolenia, pytania technologiczne, systematyzowanie zdobytej wiedzy | Prowadzący Anna Ligęza | Data realizacji zajęć 20-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 9 Walidacja szkolenia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 20-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 1 375,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 1 375,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 114,58 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 114,58 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Anna Ligęza
Doświadczenie gastronomiczne zdobywała kończąc Liceum Zawodowe z uzyskanym tytułem kucharza zawodowego. Pracowała również w restauracjach w Polsce i za granicą.
Ze Szkołą Artystyczną związana już od kilku lat, aktywnie uczestniczyła w dziesiątkach kursów i szkoleń w Szkole i w innych placówkach szkolących.
Od kilku lat zadeklarowana wegetarianka, skąd wzięło się zapewne zainteresowanie cukiernictwem wegańskim, bezglutenowym i zdrowym.
Ostatnie 5 lat aktywnie działa w branży cukierniczej, odpowiadając za jakość szkoleń i weryfikując efekty uczestników.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej
- Materiały do notowania dla kursantów (notatniki i długopis)
Informacje dodatkowe
Szkolenie odbywa się w małej grupie max. 8mio osobowej.
*Usługa jest realizowana codziennie od 08:00 do 17:00 - 12h w trybie godzin dydaktycznych.
- Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników, usługa jest wydłużona o czas trwania zrealizowanych przerw.
- Walidacja wlicza się w liczbę godzin usługi.
- Przerwy nie wliczają się w liczbę godzin usługi.
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych (45min).
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a
- Warunkiem ukończenia szkolenia jest minimum 80% obecność uczestnika na szkoleniu weryfikowana listą obecności .
Zawarto umowę z WUP w Toruniu w ramach Projektu Kierunek – Rozwój
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Dokumenty do pobrania
Adres
Adres
- Stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
- Surowce Skrypt z recepturami
- Fartuch z logo szkoły na własność
- Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia.
Nasze studio wyposażone jest w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, cukierniczy oraz piekarniczy, tak aby zapewnić możliwość zorganizowania nawet najbardziej wymagającego szkolenia. Nasza pracownia jest w stanie pomieścić 25 osób czynnie biorących udział w szkoleniu oraz 50 słuchaczy. Dobrze zaprojektowane, wygodne stanowiska pracy sprostają wymaganiom każdego prowadzącego oraz najbardziej wymagających kursantów. Studio jest zaprojektowane w klasycznym industrialnym stylu, co daje możliwość szybkiej zmiany aranżacji i dostosowania wnętrza do każdych wymagań.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi