Kurs Kelner/barman wraz z egzaminem (kod zawodu: 513101 - kelner)
Kurs Kelner/barman wraz z egzaminem (kod zawodu: 513101 - kelner)
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie adresowane jest dla osób pragnących poznać wiedzę i umiejętności w zawodzie kelner/barman.
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji16-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi60
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Przygotowanie uczestnika do samodzielnej pracy w zawodzie kelner/barman.Absolwent kursu profesjonalnie obsługuje gości zgodnie z obowiązującymi standardami. Posiada umiejętności wymagane do realizacji zadań i rozwiązywania problemów poprzez odpowiedni dobór urządzeń, bielizny i zastawy stołowej oraz metod serwowania potraw i napojów (w tym alkoholowych). Uczestnik jest przygotowany do wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się • przewiduje zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka oraz mienia i środowiska związane z wykonywaniem zawodu.• organizuje stanowisko pracy zgodnie z obowiązującymi wymaganiami ergonomii, przepisami bhp, ochrony p.poż. i ochrony środowiska. • przestrzega zasad kultury i etyki • przestrzega tajemnicy zawodowej • współpracuje w zespole | Kryteria weryfikacji Wywiad swobodny | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się • rozróżnia surowce i towary handlowe stosowane do produkcji potraw, napojów• obsługuje maszyny i urządzenia stosowane e zakładzie • przestrzega procedur i stosuje instrukcje stanowiskowe systemów zapewnienia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności podczas sporządzania i ekspedycji potraw i napojów • doradza gościom w wyborze potraw i napojów. • przyjmuje i rejestruje zamówienia | Kryteria weryfikacji Wywiad swobodny | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się • nakrywa stół zgodnie z zamówieniem • wykonuje usługi kelnerskie podczas przyjęć okolicznościowych • wykonuje czynności porządkowe • dokonuje rozliczeń gotówkowych i bezgotówkowych • współpracuje w zespole | Kryteria weryfikacji Wywiad swobodny | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotóworgan władzy publicznej lub samorządu zawodowego, uprawniony do wydawania dokumentów potwierdzających kwalifikację na podstawie ustawy lub rozporządzenia
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęIzba Rzemieślnicza
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoIzba Rzemieślnicza
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
PROGRAM
- Profesjonalny wygląd i prezencja kelnera w kreowaniu pozytywnego wizerunku restauracji;
- Przygotowanie stanowiska pracy kelnera;
- Bielizna stołowa: techniki składania, rozkładania i zdejmowania obrusów;
- Prawidłowe dobieranie sprzętu do charakteru potrawy i napoju;
- Nakrywanie i dekoracja stołu;
- Styl obsługi (francuski, rosyjski, angielski, niemiecki);
- Techniki noszenia naczyń;
- Techniki noszenia tac;
- Techniki zbierania zastawy stołowej po konsumpcji;
- Zasady podawania zup i dań zasadniczych;
- Zasady obsługi przy podawaniu przekąsek i deserów;
- Zasady podawania napojów gorących;
- Zasady podawania napojów zimnych;
- Dobór alkoholu do rodzaju potrawy;
- Sposoby serwowania alkoholi;
- Techniki podawania wina;
- Obsługa gości z uwzględnieniem ich zwyczajów żywieniowych i kultury jedzenia;
- Kompletne procedury obsługi gościa od momentu wejścia do restauracji;
- Trudne sytuacje w restauracji oraz techniki komunikacji z gościem.
Nazwa: Kelner
Kod: 513101
Synteza:
Zajmuje się kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych oraz prowadzi dokumentację sprzedaży i rozliczenia kelnerskie.
Zadania zawodowe:
przygotowywanie sali konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej, tj.: przygotowanie (polerowanie) sztućców, szkła, porcelany oraz naczyń do wydawania potraw i napojów, nakrywanie stołów do konsumpcji z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych (np. kompozycje kwiatowe);
udzielanie konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, wartości odżywczych potraw i technologii ich przyrządzania;
doradzanie konsumentowi odpowiedniego asortymentu potraw i napojów w zależności od wymagań dietetycznych, przyzwyczajeń i specyfiki kuchni (regionalna, staropolska, innych narodów);
przyjmowanie i rejestrowanie zamówień konsumenckich;
pobieranie potraw i napojów z kuchni i bufetów oraz ocenianie ich dekoracji i estetyki;
serwowanie potraw i napojów;
sporządzanie lub wykańczanie potraw w obecności konsumenta (tranżerowanie mięsa, filetowanie ryb, grillowanie potraw, flambirowanie zakąsek i deserów, sporządzanie zakąsek gorących i zimnych oraz ich doprawianie, sporządzanie i serwowanie koktajli bezalkoholowych i alkoholowych);
posługiwanie się narzędziami i przyrządami typu: tace, wózki kelnerskie do serwowania potraw, przyrządy do otwierania puszek i butelek, sztućce do serwowania potraw;
obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w części handlowej zakładu gastronomicznego, np.: elektronicznych kas kelnerskich, kalkulatorów, komputerów, kostkarek do lodu;
zmiana nakryć i obrusów w obecności konsumenta;
sprzątanie ze stołów z zachowaniem odpowiedniej kolejności i warunków higienicznych;
inkasowanie należności, rozliczanie z pobranych potraw i napojów oraz dziennego utargu;
utrzymywanie porządku na stanowisku pracy oraz przestrzeganie zasad bhp, ppoż. i sanitarno-higienicznych;
obsługiwanie uczestników przyjęć okolicznościowych z uwzględnieniem obowiązujących zasad nakrywania stołów, rozsadzania gości, pierwszeństwa obsługi;
opracowywanie karty potraw i napojów na przyjęcia okolicznościowe;
propagowanie nowych wyrobów kulinarnych i napojów.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 4 800,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 4 800,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 80,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 80,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 400,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 400,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 400,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 400,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Beata Pokorny
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe zapewnia wykonawca usługi.
Warunki uczestnictwa
Uczestnik szkolenia musi mieć ukończone 18 lat i nie prowadzić własnej działalności gospodarczej
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe