Szkolenie piekarnicze -"PIECZYWO WIEDEŃSKIE"
Szkolenie piekarnicze -"PIECZYWO WIEDEŃSKIE"
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Piekarze, cukiernicy, kucharze, osoby przyuczające się oraz wszyscy, którzy chcą nabyć lub rozszerzyć swoją wiedzę i umiejętności piekarskie.
Zapraszamy początkujących piekarzy, pasjonatów piekarnictwa oraz wszystkich, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę oraz nabyć umiejętności pod okiem Mistrza Piekarstwa Wiesława Kuci.
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji17-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi22
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie przygotowuje do samodzielnego wypieku różnego rodzaju drobnego pieczywa wiedeńskiego, doboru surowców i parametrów do produkcji w zakładzie pracy.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się WIEDZA: definiuje poszczególne rodzaje pieczywa wiedeńskiego. | Kryteria weryfikacji omawia i stosuje tradycyjne receptury | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się UMIEJETNOŚCI: Przygotowuje i wypieka różnorodne wyroby piekarnicze typu "wiedeńskiego" | Kryteria weryfikacji przygotowuje dodatki do wypieków | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji dobiera zakres temperatury do rodzaju wypieku | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustala cele i priorytety w działaniu | Kryteria weryfikacji ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Wypieki wiedeńskie należą się do najbardziej popularnych i znanych na świecie. Wiedeńczycy słynną z dobrego smaku i elegancji. Trzeba koniecznie poznać sztukę i tajemnice tych rozmaitych drobnych wyrobów.
Poznasz mnóstwo technik i form różnorodnego pieczywa od wypieków z ciasta półfrancuskiego, przez kruche sable po wypieki drożdżowe.
Tym razem to zupełnie NOWY, AUTORSKI PROGRAM MISTRZA. POZNACIE NOWE PROJEKTY I RECEPTURY!!!
Wykorzystajcie ten idealny, jesienny czas przed sezonem świątecznym i zaskoczcie swoich klientów ofertą wzbogaconą o nowe fantastyczne wiedeńskie wypieki.
Wykonacie aż 10 różnych rodzajów wypieków:
- Dicolor croissant - croissant dwukolorowy
- Caramel croissant - croissant karmelowy z kremem orzechowym
- Black shrimp danish with cottage - wytrawny wypiek typu danish z krewetką & serkiem
- Kardamon danish - kardamonka
- Flan parisien - flan paryski
- Pistache brioche - brioszka pistacjowa
- Mille- fille - ciasto tysiąca listków
- Quiche z kurkami
- Rolls sandwich - kanapka z rollsa
- Raspberry flower - malinowe ciastko z półfrancuskiego ciasta
Zapraszamy piekarzy, pasjonatów piekarnictwa oraz wszystkich, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę oraz nabyć umiejętności pod czujnym i doświadczonym okiem Mistrza Piekarstwa Wiesława Kuci.
Mistrz z wykształcenia jest piekarzem, specjalizuje się w piekarstwie artystycznym. Swoją wiedzę ugruntował studiując Technologię Żywności i Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Jest wielokrotnym uczestnikiem i laureatem krajowych i międzynarodowych konkursów w piekarstwie artystycznym.
Plan szkolenia:
- Omówienie i wybór surowców stosowanych przy produkcji pieczywa wiedeńskiego
- Technologia wytwarzania ciasta półfrancuskiego oraz francuskiego
- Technologia produkcji ciasta drożdżowego
- Wytwarzanie czekoladowego sable
- Formowanie i wypiek poszczególnych produktów
- Przygotowanie kremów i nadzień słodkich
- Przygotowanie nadzień i dodatków wytrawnych
- Dekoracja i prezentacja gotowych wyrobów
- Nauka ekspozycji wyrobów wiedeńskich
- Omówienie błędów i ich przyczyn oraz jak ich unikać w produkcji
Usługa realizowana w formule godzin dydaktycznych 45 min. przerwy są realizowane na prośbę uczestników, maksymalnie 15 min. Przerwy nie wliczają się w liczbę godzin usługi. Usługa zostaje wtedy wydłużona o czas zrealizowanych przerw.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 13 Przywitanie uczestników, zapoznanie z przepisami BHP, Rodo itd. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 13 Omówienie planu szkolenia, surowców, receptur i sprzętu niezbędnego do produkcji piekarniczej | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 13 Przygotowanie surowców i naważenie zgodnie z recepturami | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 13 Produkcja ciast francuskich i półfrancuskich do wyrobów wiedeńskich; Omówienie technologii ich produkcji | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 13 Formowanie wypieków i wypiek wstępny | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 13 Metoda produkcji ciast drożdżowych I i II fazowa | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 13 Przypomnienie zagadnień z dnia poprzedniego, pytania. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 21-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 13 Przygotowanie wszystkich nadzień, kremów, wypełnień | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 21-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 13 Wypiek kolejnych aplikacji wiedeńskich | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 21-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 13 Przygotowanie i składanie wypieczonych aplikacji; dekoracja | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 21-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 13 Nauka ekspozycji | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 21-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 13 Podsumowanie szkolenia, pytania, przyczyny wad w produktach wypieczonych - jak ich unikać. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 21-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 13 walidacja szkolenia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 21-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 2 300,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 300,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 104,55 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 104,55 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Wiesław Kucia
Od 2008 r. właściciel Szkoły Artystycznej, w której prowadzi szkolenia piekarskie i cukiernicze.
studia wyższe - Technolog Żywności i Żywienia Człowieka
dyplom Mistrza Piekarstwa
studium pedagogiczne
Od 2005 r. liczne szkolenia piekarskie i cukiernicze prowadzone w Polsce i za granicą. Ostatnie 17 lat aktywnie działa w branży piekarniczej i cukierniczej.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej i piekarskiej
- Materiały do notowania dla uczestników : notatnik i długopis.
Informacje dodatkowe
- Warunkiem nabycia kompetencji przez uczestnika szkolenia jest uczestnictwo kursanta podczas całego szkolenia (min. 80 procentowa obecność), jego aktywność podczas części teoretycznej oraz w trakcie części praktycznej, na pracowni.
- Szkolenie odbywa się w małej grupie max. 12 osobowej.
- Usługa jest realizowana codziennie od 08:00 do 16:15 - godziny dydaktyczne
- Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników- usługa jest wydłużona o czas trwania zrealizowanych przerw.
- Walidacja wlicza się liczbę godzin usługi.
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień,
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Dokumenty do pobrania
Adres
Adres
najbardziej wymagającego szkolenia. Nasza pracownia jest w stanie pomieścić 25 osób czynnie biorących udział w szkoleniu oraz 50 słuchaczy. Dobrze zaprojektowane, wygodne stanowiska pracy sprostają wymaganiom każdego prowadzącego oraz najbardziej wymagających kursantów. Studio jest zaprojektowane w klasycznym industrialnym stylu, co daje możliwość szybkiej zmiany aranżacji i dostosowania wnętrza do każdych wymagań.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi