Barman/Barista - szkolenie wraz z egzaminem
Barman/Barista - szkolenie wraz z egzaminem
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
1. Funkcje:
- Uczestnicy kursu będą odpowiedzialni za przygotowywanie wysokiej jakości napoje kawowe, alkoholowe i bezalkoholowe.
- Mogą to być barmani, bariści, kelnerzy, właściciele restauracji itp.
2. Doświadczenie:
- Nie jest wymagane doświadczenie zawodowe w gastronomii, ale podstawowe umiejętności przygotowania koktajli i kawy są mile widziane.
- Kurs jest otwarty dla osób z różnym poziomem doświadczenia.
3. Zakres zadań:
- Przygotowywanie różnorodnych napojów alkoholowych, kawowych dekoracji, kompozycji itp. Zdobienie i prezentacja napojów.
- Organizacja pracy za barem.
4. Wiedza i umiejętności:
- Podstawowa wiedza z zakresu serwisu napojów mieszanych i alkoholi (oceniana na podstawie pretestu).
- Umiejętność łączenia smaków i tekstur.
- Kreatywność i innowacyjność w tworzeniu unikalnych receptur.
Kurs jest dostosowany do różnych poziomów wiedzy i umiejętności, a celem jest rozwijanie umiejętności potrzebnych do tworzenia wyjątkowych napojów kawowych i alkoholowych.
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników16
- Data zakończenia rekrutacji19-10-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa „Barman/Barista - szkolenie wraz z egzaminem” przygotowuje do samodzielnej pracy na stanowisku Barman/Barista oraz uzyskania kwalifikacji. Kurs ma na celu podniesienie jakości usług gastronomicznych, rozwijanie umiejętności zawodowych pracowników, a także dostosowywanie się do zmieniających się potrzeb i oczekiwań klientówna rynku.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Definiuje zasady obsługi klienta wpunkcie gastronomicznym | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasady obsługiklienta w punkcie gastronomicznym | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje się do zasad wysokiej kulturyosobistej | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje wysoką kulturęosobistą | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje sposoby szybkiegonawiązywania kontaktu z klientami | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje szybkienawiązywanie kontaktu z klientami | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje tematy dotycząceumiejętności interpersonalnych - komunikatywności i otwartości | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje rozwinięteumiejętności interpersonalne - komunikatywność i otwartość | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady autoprezentacji ipierwszego wrażenia | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadyautoprezentacji i pierwszego wrażenia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady komunikacji werbalneji pozawerbalnej | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadykomunikacji werbalnej i pozawerbalnej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje tematy dotyczące savoir-vivrez zakresu branży gastronomicznej | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasady savoir-vivre z zakresu branży gastronomicznej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje standardy profesjonalnegoprzyjęcia zamówienia | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje profesjonalneprzyjęcie zamówienia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady przygotowaniaróżnego rodzaju napojów - dobór składników | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje przygotowanieróżnego rodzaju napojów - dobór składników | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia techniki przygotowywanianapojów | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje różne technikiprzygotowywania napojów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje i organizuje zapasy i składaniezamówień | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje śledzeniezapasów i składanie zamówienia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje się do zasad wysokiegopoziomu uważności na obsługiwanych gości | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje wysoki poziomuważności na obsługiwanych gości | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje zasady dotyczące zdolnościpodzielności uwagi i szybkiego reagowania | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zdolnośćpodzielności uwagi i szybkiego reagowania | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje zasady dobrej pamięci | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje dobrą pamięć | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje i organizuje współpracezespołową | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje współpracęzespołową | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje rożne metody parzenia kawy | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje rożne metodyparzenia kawy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia gatunki kaw, jej jakości orazsposobu przygotowywania i podawania kawy | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje gatunki kaw,jej jakość oraz sposób przygotowywania i podawania kawy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje sposoby doboruodpowiedniego gatunku kawy pod upodobania smakowe klienta | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje dobórodpowiedniego gatunku kawy pod upodobania smakowe klienta | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnionych do wydawania dokumentów potwierdzających uzyskanie kwalifikacji, w tym w zawodzie
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęCertyfikowany Egzaminator ICVC
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
1. Wiedza dotycząca zasad obsługi klienta w punkcie gastronomicznym
2. Wysoka kultura osobista
3. Umiejętność szybkiego nawiązywania kontaktu z klientami
4. Rozwinięte umiejętności interpersonalne - komunikatywność i otwartość
5. Wiedza dotycząca autoprezentacji i pierwszego wrażenia
6. Znajomość zasad komunikacji werbalnej i pozawerbalnej
7. Znajomość zasad savoir vivre z zakresu branży gastronomicznej
8. Umiejętność profesjonalnego przyjęcia zamówienia
9. Wiedza na temat przygotowania różnego rodzaju napojów - dobór składników
10. Znajomość różnych technik przygotowywani napojów
11. Umiejętność śledzenia zapasów i składanie zamówienia
12. Wysoki poziom uważności na obsługiwanych gości
13. Zdolność podzielności uwagi i szybkiego reagowania
14. Dobra pamięć
15. Umiejętność współpracy zespołowej
16. Znajomość różnych metod parzenia kawy
17. Wiedza z zakresu gatunku kaw, jej jakości oraz sposobu przygotowywania i podawania kawy
18. Umiejętność doboru odpowiedniego gatunku kawy pod upodobania smakowe klienta
19. Powtórzenie wiadomości
20. Walidacja
21. Certyfikacja
Ze względu na tematykę szkolenia oraz założone cele zajęcia będą miały charakter warsztatowy (aktywizujący), prowadzone będą w formie wykładów, ćwiczeń, treningów oraz poprzez symulacje, ćwiczenia indywidualne i grupowe, odgrywanie ról, burzę mózgów z wykorzystaniem nowoczesnych metod w dużym stopniu nastawionych na ćwiczenia, aktywność uczestników.
Poziom wiedzy kursantów zostanie zbadany na początku szkolenia, poprzez przeprowadzenie pre-testu, natomiast przyrost wiedzy po odbyciu kursu zweryfikowany zostanie na postawie post-testu.
Każdy uczestnik dostanie możliwość oceny szkolenia, zakresu tematycznego, trenera, wyczerpanego zakresu tematycznego poprzez wypełnienie anonimowej ankiety.
Szkolenie adresowane jest do osób pełnoletnich, które chcą:
- podnieść kwalifikacje zawodowe
- nabyć nowe kwalifikacje zawodowe
- przekwalifikować się.
Szkolenie przeprowadzone zostanie w wymiarze 40 godzin dydaktycznych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 6 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 6 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 150,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 150,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 200,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe (skrypt, teczkę, notes, długopis, fartuch) zapewnia wykonawca usługi.
Warunki uczestnictwa
W przypadku uczestników z dofinansowaniem do szkolenia, warunki uczestnictwa są określone w Regulaminie rekrutacji i uczestnictwa w projekcie u Operatora Projektu, u którego będą składane dokumenty rekrutacyjne.
Informacje dodatkowe
Harmonogram zawiera godziny dydaktyczne (45 minut).
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Pracownia warsztatowa wyposażona jest w odpowiedni sprzęt gastronomiczny adekwatny do typu szkolenia