Cukiernik - szkolenie wraz z egzaminem
Cukiernik - szkolenie wraz z egzaminem
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
-
Funkcje:
- Uczestnicy kursu będą odpowiedzialni za przygotowywanie wysokiej jakości deserów restauracyjnych.
- Mogą to być cukiernicy, kucharze, właściciele restauracji lub osoby związane z branżą spożywczą.
-
Doświadczenie:
- Nie jest wymagane doświadczenie zawodowe w cukiernictwie, ale podstawowe umiejętności w przygotowywaniu deserów są mile widziane.
- Kurs jest otwarty dla osób z różnym poziomem doświadczenia.
-
Zakres zadań:
- Przygotowywanie różnorodnych deserów, takich jak ciasta, ciasteczka, torty, babeczki itp.
- Zdobienie i prezentacja deserów.
- Organizacja pracy w kuchni.
-
Wiedza i umiejętności:
- Podstawowa wiedza z zakresu cukiernictwa (oceniana na podstawie pretestu).
- Umiejętność łączenia smaków i tekstur.
- Kreatywność i innowacyjność w tworzeniu unikalnych receptur.
Kurs jest dostosowany do różnych poziomów wiedzy i umiejętności, a celem jest rozwijanie umiejętności potrzebnych do tworzenia wyjątkowych deserów.
-
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników18
- Data zakończenia rekrutacji19-10-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa "Cukiernik - szkolenie wraz z egzaminem" przygotowuje uczestników do samodzielnego wykonywania zawodu Cukiernik poprzez zdobycie niezbędnych umiejętności, wiedzy i doświadczenia w zakresie przygotowywania różnorodnych, ciast, tortów oraz innych słodkości. opanowanie technik cukierniczych, kreowania i projektowania deserów, rozwój umiejętności organizacyjnych i zarządzania czasem z zachowaniem standardów BHP.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zakresu cukiernictwa. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje Szeroko pojętą wiedzę z zakresu cukiernictwa. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zakresu doboru i łączenia produktów spożywczych. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zakres doboru i łączenia produktów spożywczych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą sprawnego poruszania się po cukierni. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje sprawne poruszanie się po cukierni. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zakresu składników odżywczych i wyrobów ciastkarskich. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje składniki odżywcze i wyroby ciastkarskie. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zasad dot. przechowywania artykułów spożywczych. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasady dot. przechowywania artykułów spożywczych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zakresu zabezpieczania surowców i wyrobów gotowych przed zepsuciem. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zakres zabezpieczania surowców i wyrobów gotowych przed zepsuciem. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zakresu klasyfikacji wyrobów ciastkarskich. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zakres klasyfikacji wyrobów ciastkarskich. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą procesów technologicznych półproduktów wyrobów cukierniczych. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje organizację własnego stanowiska pracy. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą dekorowania oraz zdobienia ciast. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje dekorowanie oraz zdobienie ciast. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą wypieku różnych produktów cukierniczych. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje wypiek różnych produktów cukierniczych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą doboru składników pod wybrany wypiek. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje dobór składników pod wybrany wypiek. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zakresu magazynowania produktów. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje magazynowanie produktów. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą obsługi maszyn i urządzeń w produkcji ciastkarskiej. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje obsługę maszyn i urządzeń w produkcji ciastkarskiej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą organizacji własnego stanowiska pracy. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje organizację własnego stanowiska pracy. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zarządzania czasem pracy. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zarządzanie czasem pracy. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą umiejętności pracy w zespole. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje umiejętność pracy w zespole. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą umiejętności komunikacyjnych | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje umiejętności komunikacyjne. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą wykonywania czynności porządkowych. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje wykonywanie czynności porządkowych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zasad organizacji pracy pod kątem zasad HACCP, BHP i p.poż. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasady organizacji pracy pod kątem zasad HACCP, BHP i p.poż. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnionych do wydawania dokumentów potwierdzających uzyskanie kwalifikacji, w tym w zawodzie
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęCertyfikowany Egzaminator ICVC
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Program
- Szeroko pojęta wiedza z zakresu cukiernictwa.
- Wiedza z zakresu doboru i łączenia produktów spożywczych.
- Umiejętność sprawnego poruszania się po cukierni.
- Wiedza z zakresu składników odżywczych i wyrobów ciastkarskich.
- Znajomość zasad dot. przechowywania artykułów spożywczych.
- Wiedza z zakresu zabezpieczania surowców i wyrobów gotowych przed zepsuciem.
- Wiedza z zakresu klasyfikacji wyrobów ciastkarskich.
- Znajomość procesów technologicznych półproduktów wyrobów cukierniczych.
- Umiejętność dekorowania oraz zdobienia ciast.
- Umiejętność wypieku różnych produktów cukierniczych.
- Umiejętność doboru składników pod wybrany wypiek.
- Wiedza z zakresu magazynowania produktów.
- Umiejętność obsługi maszyn i urządzeń w produkcji ciastkarskiej.
- Wiedza na temat organizacji własnego stanowiska pracy.
- Umiejętność zarządzania czasem pracy.
- Umiejętność pracy w zespole.
- Rozwinięte umiejętności komunikacyjne.
- Umiejętność wykonywania czynności porządkowych.
- Znajomość zasad organizacji pracy pod kątem zasad HACCP, BHP i p.poż.
- Powtórzenie wiadomości.
- Walidacja
- Certyfikacja
Ze względu na tematykę szkolenia oraz założone cele zajęcia będą miały charakter warsztatowy (aktywizujący), prowadzone będą w formie wykładów, ćwiczeń, treningów oraz poprzez symulacje, ćwiczenia indywidualne i grupowe, odgrywanie ról, burzę mózgów z wykorzystaniem nowoczesnych metod w dużym stopniu nastawionych na ćwiczenia, aktywność uczestników.
Poziom wiedzy kursantów zostanie zbadany na początku szkolenia, poprzez przeprowadzenie pre-testu, natomiast przyrost wiedzy po odbyciu kursu zweryfikowany zostanie na postawie post-testu.
Każdy uczestnik dostanie możliwość oceny szkolenia, zakresu tematycznego, trenera, wyczerpanego zakresu tematycznego poprzez wypełnienie anonimowej ankiety.
Szkolenie adresowane jest do osób pełnoletnich oraz niepełnoletnich (za zgodą opiekuna prawnego), które chcą:
- podnieść kwalifikacje zawodowe
- nabyć nowe kwalifikacje zawodowe
- przekwalifikować się.
Ze względu na warsztatowy charakter zajęć przerwy nie są wliczane w czas trwania usługi (szkolenia).
Szkolenie przeprowadzone zostanie w wymiarze 40 godzin dydaktycznych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 6 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 6 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 150,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 150,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 200,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe (skrypt, teczkę, notes, długopis, fartuch) zapewnia wykonawca usługi.
Warunki uczestnictwa
W przypadku uczestników z dofinansowaniem do szkolenia, warunki uczestnictwa są określone w Regulaminie rekrutacji i uczestnictwa w projekcie u Operatora Projektu, u którego bedą składane dokumenty rekrutacyjne.
Informacje dodatkowe
Harmonogram zawiera godziny dydaktyczne (45 minut).
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Pracownia warsztatowa wyposażona jest w odpowiedni sprzęt gastronomiczny adekwatny do typu szkolenia