Przygotowanie i ekspozycja słodkiego bufetu od podstaw - Kurs z egzaminem
Przygotowanie i ekspozycja słodkiego bufetu od podstaw - Kurs z egzaminem
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Usługa skierowana do osób które chcą rozszerzyć swoją wiedzę i umiejętności oraz uzyskać kompetencje w zakresie przygotowania i ekspozycji deserów na słodki stoł.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników17
- Data zakończenia rekrutacji12-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi68
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Uczestnik samodzielnie przygotowuje słodki stół, potrafi wypiekać ciasta, potrafi przygotować kremy oraz poznaje zasady ekspozycji na słodkim bufecieEfekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Organizuje stanowisko pracy zgodnie zwymaganiami BHP | Kryteria weryfikacji - rozróżnia urządzenia i narzędziastosowane w wytwarzaniu deserów -omawia przepisy BHP na stanowisku | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Omawia i magazynuje surowce ipółprodukty i produkty cukiernicze | Kryteria weryfikacji - rozpoznaje surowce cukiernicze- ocenia organoleptycznie półprodukty i produkty cukiernicze - omawia warunki magazynowania (przechowywania) surowców, półproduktów i produktów cukierniczych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Przygotowuje proces produkcji deserówrestauracyjnych | Kryteria weryfikacji - planuje proces technologicznyprodukcji deserów - stosuje receptury deserów - dobiera podstawowe surowce i dodatki do produkcji deserów - charakteryzuje i dobiera urządzenia i drobny sprzęt cukierniczy do produkcji deserów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się podstawową wiedzą zzakresu tworzenia ciast i deserów | Kryteria weryfikacji wymienia techniki dekorwaniarozróżnia sprzęt stosowany do przygotowania deserów | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Potrafi dobrać smaki oraz tekstury,samodzielnie tworzy desery na słodki stół | Kryteria weryfikacji umiejętnie dobiera i przygotowujeprodukty | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Potrafi udekorować desery i tortytworząc spójna całość. | Kryteria weryfikacji umiejętnie dekoruje, ozdabia powstałedesery | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Potrafi ułożyć desery na stole tak, abybyły jak najlepiej wyeksponowane | Kryteria weryfikacji zna zasady ustawnia i włsciwegoeksopnowania deserów na słodkim stole | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wytwarza desery restauracyjne | Kryteria weryfikacji - dobiera i przygotowuje półprodukty doprodukcji deserów - sporządza desery a bazie różnych rodzajów ciast - przeprowadza ocenę organoleptyczną deserów w poszczególnych fazach produkcji | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wykonuje elementy dekoracyjnedeserów restauracyjnych | Kryteria weryfikacji - dobiera surowce i półprodukty dodekoracji deserów - dobiera urządzenia, sprzęt i narzędzia do wykonania dekoracji deserów - wykonuje dekoracje do deserów | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjePrzygotowanie deserów restauracyjnych
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
68 h dydaktycznych
Przerwy są wliczone w czas trwania szkolenia.
Moduł I
Zasady BHP w cukiernictwie
1. Bezpieczeństwo osobiste i bezpieczna obsługa maszyn i urządzeń.
2. Organizacja stanowiska pracy
3. Bezpieczeństwo przy pracy z substancjami
Moduł II
Desery w pojemnikach
1. Zasady przygotowania deserów w pojemniku
2. Tworzenie warstwy chrupkiej
3. Metody przetwarzania owoców do deserów w pojemnikach
4. Nauka przygotowania warstwy smakowej, musu , kremu, puddingu.
Modul III
Desery na słodki stół - typu finger food
1. Nauka wypiekania ciast kruchego, biszkoptowego, finansier.
2. Obróbka owoców wykorzystywanych do deserów
3. Tworzenie musów, kremów i nadzień.
Moduł IV
Ciasta sernikowe w wersji bufetowej
1. Wypiekanie ciast, biszkoptów stosowanych do serników
2. Zasady przygotowania ciasta sernikowego
3. Tworzenie serników porcjowanych, minie serników, serników na patyku, w wersjach na zimno i na ciepło.
Moduł V
Ciasta tortowe na bufet restauracyujny
!. Wypiekanie ciast, biszkoptów do ciast tortowych.
4. Nauka przygotowanie warstw chrupkich
5. Nauka zastosowania owoców, żelki, frużeliny, owoce świeże
6. Nauka przygotowania kremów i musów.
5. Składanie ciast tortowych.
6. Sztuka wykorzystywanie resztek.
Moduł VI
Dekorowanie deserów
1. Nauka dekoracji deserów restauracyjnych
2. Zasady ekspozycji deserów na słodkim bufecie.
4. Ekspozycja deserów , tortów i ciast na słodkim stole.
Moduł IV Sprawdzenie zdobytej wiedzy.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 38 Bezpieczeństwo osobiste i bezpieczna obsługa maszyn i urządzeń. | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 14-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 38 Organizacja stanowiska pracy | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 14-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 38 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 14-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 38 Bezpieczeństwo przy pracy z substancjami | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 14-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 38 Zasady przygotowania deserów w pojemniku | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 14-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 38 Tworzenie warstwy chrupkiej | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 14-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 38 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 14-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 38 Nauka przygotowania warstwy smakowej, musu , kremu, puddingu | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 14-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 38 Nauka wypiekania ciast kruchego, biszkoptowego, finansier | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 38 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 38 Nauka wypiekania ciast kruchego, biszkoptowego, finansier | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 38 Obróbka owoców wykorzystywanych do deserów | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 38 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:30 | Godzina zakończenia 18:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 38 Tworzenie musów, kremów i nadzień. | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:45 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 38 Tworzenie musów, kremów i nadzień. | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 38 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 38 Wypiekanie ciast, biszkoptów stosowanych do serników | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 38 Zasady przygotowania ciasta sernikowego | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 38 Tworzenie serników porcjowanych, minie serników, serników na patyku, w wersjach na zimno i na ciepło. | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 38 Wypiekanie ciast, biszkoptów do ciast tortowych. | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 21-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 38 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 21-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 38 Nauka przygotowanie warstw chrupkich | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 21-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 38 Nauka zastosowania owoców, żelki, frużeliny, owoce świeże | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 21-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:30 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 38 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 21-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 38 Nauka przygotowania kremów i musów. | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 21-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:45 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 38 Nauka przygotowania kremów i musów. | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 38 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 38 Składanie ciast tortowych. | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 38 Sztuka wykorzystywanie resztek | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 38 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 38 Nauka dekoracji deserów restauracyjnych | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:45 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 32 z 38 Nauka dekoracji deserów restauracyjnych | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 33 z 38 Zasady ekspozycji deserów na słodkim bufecie. | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 34 z 38 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 35 z 38 Ekspozycja deserów , tortów i ciast na słodkim stole. | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 36 z 38 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 37 z 38 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 38 z 38 Certyfikacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 6 800,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 6 800,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 100,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 100,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 400,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 400,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 300,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 300,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Agata Kubacka
Stworzyła w Koninie jedyną cukiernię produkującą ciasta i torty bez glutenu, cukru i wege –
Słodkolandię. Pasjonatka w tworzeniu nowych rzeczy, a prywatnie ogromny łasuch. Swoją
nieprzeciętną kreatywność przełożyła na własny biznes, który stał się unikalny w regionie. Jak sama
o sobie mówi jej artystyczna dusza nie pozwala jej na nudę, a odwaga, upór i ciężka praca pozwoliły
osiągnąć sukces w branży
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy otrzymują pisemne listy składników i receptury przygotowania potraw określonych w programie szkolenia. Aktywnie uczestniczą w każdym etapie przygotowania większości potraw objętych programem wykonując poszczególne czynności samodzielnie pod nadzorem prowadzącego. Pozwala to na zdobycie praktycznej wiedzy i doświadczenia.
Warunki uczestnictwa
W przypadku szkoleń dofinansowanych warunkiem uczestnictwa jest spełnienie wymogów operatora u którego skladane będą dokumenty o dofinansowanie usługi rozwojowej.
Informacje dodatkowe
Zapisy na uslugę tylko po wcześniejszym kontakcie z firmą szkoleniową.
Zwolnienie z VAT na podstawie rozporządzenia MF z dnia 10.11.2020 (Dz. ustaw 2020 poz. 1983 par.3.ust.1 pkt 14)