Przygotowanie deserów restauracyjnych
Przygotowanie deserów restauracyjnych
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Usługa skierowana do osób które chcą rozszerzyć swoją wiedzę i umiejętności oraz uzyskać kompetencje w zakresie przygotowania i ekspozycji deserów na słodki stoł.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników17
- Data zakończenia rekrutacji12-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi68
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Osoba posiadająca kwalifikację "Przygotowanie deserów restauracyjnych" samodzielnie wykonuje desery zimne i gorące, określa zapotrzebowanie na surowce. Wykazuje się wiedzą dotyczącą zasad magazynowania surowców, półproduktów. Osoba posiadająca kwalifikację jest przygotowana do tworzenia zestawów deserów na wydarzenia organizowane w restauracjach, kawiarniach lub w formie cateringu.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Organizuje stanowisko pracy zgodnie z obowiązującymi wymaganiami bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP) oraz HaccP | Kryteria weryfikacji a. rozróżnia maszyny, urządzenia i narzędzia stosowane w produkcji deserów restauracyjnychb. omawia przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP) na stanowisku c. omawia przepisy ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska d. wskazuje krytyczne punkty kontroli w procesach produkcji deserów oraz podejmuje działania korygujące zgodnie z HACCP | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Omawia i magazynuje (przechowuje) surowce, półprodukty i produkty cukiernicze | Kryteria weryfikacji a. rozpoznaje surowce cukierniczeb. ocenia organoleptycznie półprodukty i produkty cukiernicze c. omawia warunki magazynowania (przechowywania) surowców, półproduktów i produktów cukierniczych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Przygotowuje proces produkcji deserów restauracyjnych | Kryteria weryfikacji a. planuje proces technologiczny produkcji deserówb. stosuje receptury deserów c. dobiera podstawowe surowce i dodatki do produkcji deserów d. charakteryzuje i dobiera urządzenia i drobny sprzęt cukierniczy do produkcji deserów (np. miesiarki, ubijarki, piece cukiernicze, urządzenia do produkcji lodów, pacojet, radełka, syfony do bitej śmietanki i ciepłych sosów) e. używa określeń zawodowych odpowiednich dla branży cukierniczej, np. "kupażowanie", "macerowanie", "ganasz", "temperowanie czekolady" | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Wytwarza desery restauracyjne | Kryteria weryfikacji a. sporządza wykaz surowców i alergenów występujących w deserzeb. dobiera i przygotowuje półprodukty do produkcji deserów c. sporządza desery (w tym z uwzględnieniem preferencji zdrowotnych klienta), np. mono-desery, lody na bazie surowców naturalnych (np. na wodzie mineralnej, śmietanie, maśle), na bazie różnych rodzajów ciast, praliny z różnymi ganaszami d. stosuje przepisy HACCP przy produkcji deserów e. przeprowadza ocenę organoleptyczną deserów w poszczególnych fazach produkcji | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Wykonuje elementy dekracyjne deserów restauracyjnych | Kryteria weryfikacji a. dobiera surowce i półprodukty do dekoracji deserówb. dobiera urządzenia, sprzęt i narzędzia do wykonania dekoracji deserów c. wykonuje dekoracje do deserów (np. elementy karmelowe, czekoladowe, z kremu maślanego, z ciasta cygaretkowego, ptysiowego, waflowego, mirror glace - polewę lustrzaną) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Wydaje desery restauracyjne | Kryteria weryfikacji a. dobiera zastawę stołowąb. dobiera dodatki do deseru c. porcjuje i dekoruje deser d. stosuje przepisy HACCP przy wydawaniu deserów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Omawia wizerunek deseranta | Kryteria weryfikacji a. charakteryzuje zadania, za które odpowiada deserantb. przedstawia podstawowe zasady etyki i tajemnicy zawodowej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Efekty uczenia się Dba o własny rozwój zawodowy | Kryteria weryfikacji a. podaje przykładowe możliwości rozwoju zawodowegob. wymienia techniki radzenia sobie ze stresem | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjePrzygotowanie deserów restauracyjnych
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
68 h dydaktycznych
Przerwy są wliczone w czas trwania szkolenia.
Walidację i Certyfikację przeprowadza podmiot zewnętrzny.
Moduł 1.
Organizowanie Pracy Deserowni
1) Organizowanie stanowiska pracy zgodnie z obowiązującymi wymaganiami bezpieczeństwa i higieny pracy(BHP)oraz HACCP
2) Omawianie i magazynowanie(przechowywanie)surowców ,półproduktów i produktów
cukierniczych
Moduł 2.
Wytwarzanie i dekorowanie deserów restauracyjnych
1) Przygotowanie procesu produkcji deserów restauracyjnych
2) Wytwarzanie deserów restauracyjnych
3) Wykonywanie elementów dekoracyjnych deserów restauracyjnych
4) Wydawanie deserów restauracyjnych
Moduł 3.
Doskonalenie umiejętności zawodowych
1) Omawianie wizerunku deseranta
2) Dbanie o własny rozwój zawodowy
3) Egzamin
Ze względu na tematykę szkolenia oraz założone cele zajęcia będą miały charakter warsztatowy (aktywizujący), prowadzone będą w formie wykładów, ćwiczeń, treningów oraz poprzez symulacje, ćwiczenia indywidualne i grupowe w dużym stopniu nastawionych na aktywność uczestników.
Osoba posiadająca kwalifikację "Przygotowanie deserów restauracyjnych" samodzielnie wykonuje desery zimne i gorące, określa zapotrzebowanie na surowce. Wykazuje się wiedzą dotyczącą zasad magazynowania surowców, półproduktów. Osoba posiadająca kwalifikację jest przygotowana do tworzenia zestawów deserów na wydarzenia organizowane w restauracjach, kawiarniach lub w formie cateringu. Przewiduje i określa zagrożenia związane z występowaniem szkodliwych czynników w środowisku pracy na organizm człowieka. Przestrzega zasad dobrej praktyki higienicznej oraz bierze udział we wdrażaniu systemu HACCP. Organizuje stanowisko pracy zgodnie z obowiązującymi wymaganiami ergonomii, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska. Stosuje środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych. Aktualizuje wiedzę i doskonali umiejętności zawodowe poprzez uczestnictwo w dodatkowych szkoleniach podnoszących i poszerzających kwalifikacje zawodowe. Przestrzega tajemnicy zawodowej. Osoba posiadająca kwalifikację może podjąć pracę w karczmach, zajazdach oraz restauracjach samodzielnych lub też będących częścią kompleksów hotelowych, w których jest zaplecze cukiernicze i wydzielone deserownie. Może również prowadzić własną działalność gospodarczą.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 33 Organizowanie stanowiska pracy zgodnie z obowiązującymi wymaganiami bezpieczeństwa i higieny pracy(BHP)oraz HACCP | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 14-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 33 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 14-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 33 Omawianie i magazynowanie(przechowywanie)surowców ,półproduktów i produktów | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 14-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 33 Przygotowanie procesu produkcji deserów restauracyjnych | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 14-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 33 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 14-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 33 Przygotowanie procesu produkcji deserów restauracyjnych | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 14-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 33 Wytwarzanie deserów restauracyjnych | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 33 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 33 Wytwarzanie deserów restauracyjnych | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 33 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:30 | Godzina zakończenia 18:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 33 Wytwarzanie deserów restauracyjnych | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:45 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 33 Wytwarzanie deserów restauracyjnych | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 33 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 33 Wytwarzanie deserów restauracyjnych | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 33 Wytwarzanie deserów restauracyjnych | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 33 Wytwarzanie deserów restauracyjnych | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 33 Wytwarzanie deserów restauracyjnych | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 21-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 33 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 21-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 33 Wytwarzanie deserów restauracyjnych | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 21-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 33 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 21-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 33 Wytwarzanie deserów restauracyjnych | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 21-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:45 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 33 Wytwarzanie deserów restauracyjnych | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 33 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 33 Wykonywanie elementów dekoracyjnych deserów restauracyjnych | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 05:00 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 33 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 33 Wykonywanie elementów dekoracyjnych deserów restauracyjnych | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:45 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 33 Wydawanie deserów restauracyjnych | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 33 Omawianie wizerunku deseranta | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 33 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 33 Dbanie o własny rozwój zawodowy | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 33 Przerwa | Prowadzący Agata Kubacka | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 32 z 33 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 33 z 33 Certyfikacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 6 800,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 6 800,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 100,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 100,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 300,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 300,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 101,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 101,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Agata Kubacka
Przygodę z cukiernictwem rozpoczęła w roku 2015 r. Swój warsztat doskonaliła na stanowisku cukiernik - dekorator wyrobów cukierniczych w sieci cukierni Wiślańska w Toruniu.
W roku 2018 otworzyła własną kawiarnię "Słodkolandia" którą prowadziła przez dwa lata, następnie przekształcając ją w cukiernię Zdrofit food z wyrobami alternatywnymi (bezglutenowe, wegańskie, bezcukrowe) dla osób ze szczegónymi potrzebami żywieniowymi.
Obecnie właścicielka firmy Zdrofit food, od 6 lat również szkoleniowiec z zakresu cukiernictwa klasycznego oraz alternatywnego. Doradca ds. rozwoju słodkich biznesów oraz rozszerzania oferty o produkty alternatywne.
Aktywna uczestniczka wszelkiego rodzaju imprezach gastronomicznych, eventów, juror konkursów cukierniczych dla młodzieży
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy otrzymują pisemne listy składników i receptury przygotowania potraw określonych w programie szkolenia. Aktywnie uczestniczą w każdym etapie przygotowania większości potraw objętych programem wykonując poszczególne czynności samodzielnie pod nadzorem prowadzącego. Pozwala to na zdobycie praktycznej wiedzy i doświadczenia.
Warunki uczestnictwa
W przypadku szkoleń dofinansowanych warunkiem uczestnictwa jest spełnienie wymogów operatora u którego skladane będą dokumenty o dofinansowanie usługi rozwojowej.
Informacje dodatkowe
Zapisy na uslugę tylko po wcześniejszym kontakcie z firmą szkoleniową.
Zwolnienie z VAT na podstawie rozporządzenia MF z dnia 10.11.2020 (Dz. ustaw 2020 poz. 1983 par.3.ust.1 pkt 14)