Studia podyplomowe "Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie – Menadżer jakości w przemyśle spożywczym"
Studia podyplomowe "Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie – Menadżer jakości w przemyśle spożywczym"
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Edukacja
- Grupa docelowa usługi
Studia Podyplomowe kierowane są do osób, które mają wykształcenie wyższe i chcą poszerzyć swoje kwalifikacje i uprawnienia zawodowe, jako doradcy systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem higieniczno-sanitarnym żywności.
Dzięki współpracy z TÜV program studiów ma bardzo praktyczny charakter, a słuchacze mają dostęp do najnowszych rozwiązań stosowanych w procesie wdrażania Systemu Zarządzania Jakością oraz systemu HACCP. Nasi absolwenci, dzięki umiejętnościom zdobytym w trakcie zajęć oraz uzyskanym dokumentom otrzymują propozycje pracy na stanowiskach kierowniczych w branży spożywczej i instytucjach nadzorujących.
- Minimalna liczba uczestników13
- Maksymalna liczba uczestników17
- Data zakończenia rekrutacji30-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi240
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem studiów jest przekazanie studentom wiedzy, w głównej mierze praktycznej, która jest konieczna przy opracowaniu, wdrażaniu, utrzymywaniu i doskonaleniu systemów zarządzania według standardów międzynarodowych oraz systemu HACCP. Omawiane zagadnienia dotyczą również sytuacji kryzysowych, szacowania ryzyka, zafałszowań żywności (Food fraud), ochrony żywności (Food defense), wymagań norm z rodziny IFS i BRC, wymagań sieci handlowych oraz oceny dostawcy.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Absolwent ma uporządkowaną i podbudowaną teoretycznie wiedzę obejmującą kluczowe zagadnienia z bezpieczeństwa produkcji żywności, normalizacji, audytów i certyfikacji, wymagań prawnych, higienicznych, zagrożeń występujących na poszczególnych etapach produkcji, planowania i nadzoru procesu technologicznego oraz rozpoznawania zagrożenia środowiskowego. | Kryteria weryfikacji Identyfikuje i wyjaśnia wszystkie kluczowe zagrożenia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Trafnie przywołuje akty prawne i ich zastosowanie | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Proponuje logiczne, praktyczne i zgodne z normami działania | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Absolwent zna i rozumie w pogłębionym stopniu opis zjawisk fizycznych i procesów przetwarzania żywności, pomiary podstawowych wielkości fizycznych, analizy chemiczne i mikrobiologiczne i wykorzystuje tą wiedzę do opracowania i wdrażania systemów bezpieczeństwa żywności oraz opracowywania procedur i instrukcji | Kryteria weryfikacji Wykazuje znajomość analiz chemicznych/mikrobiologicznych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Posiada umiejętność tworzenia dokumentacji | Metoda walidacji Prezentacja | |
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Kryteria weryfikacji Stosuje posiadaną wiedzę w systemie HACCP | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Efekty uczenia się Absolwent zna i rozumie główne trendy rozwojowe z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwem produkcji w przedsiębiorstwie produkcyjnym | Kryteria weryfikacji Absolwent rozpoznaje i opisuje główne trendy oraz zna ich źródła | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Odwołuje się do aktualnych norm, raportów branżowych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Efekty uczenia się Absolwent zna i rozumie w pogłębionym stopniu zasady utrzymania obiektów i systemów technologicznych, zgodnie z obowiązującym prawem i zasadami GMP i GHP w zakresie produkcji żywności | Kryteria weryfikacji Zna szczegółowe zasady GHP/GMP i ich źródła prawne | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Trafnie identyfikuje problemy i powiązania z systemem | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Ma świadomość wpływu różnych czynników (np. zanieczyszczenia krzyżowe, higiena personelu, odpowiednia dokumentacja) na jakość i bezpieczeństwo produktu | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Efekty uczenia się Absolwent potrafi wykonywać zadania oraz formułować i rozwiązywać problemy z wykorzystaniem nowoczesnej wiedzy z zakresu zarządzania jakością i nadzorowania produkcji, dystrybucji i magazynowania produktów spożywczych. | Kryteria weryfikacji Poprawianie identyfikuje problem, zbiera danie i analizuje sytuację | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Proponuje realne, zgodne z wiedzą branżową i możliwe do wdrożenia rozwiązania | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Kryteria weryfikacji Opracowuje i wdraża działania korygujące lub zapobiegawcze, | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Efekty uczenia się Absolwent potrafi komunikować się ze zróżnicowanymi kręgami odbiorców w szczególności z dostawcami, odbiorcami i jednostkami nadzorującymi w obszarze produkcji i kontroli żywności oraz umie odpowiednio uzasadniać swoje decyzje z wykorzystaniem specjalistycznej wiedzy i terminologii. | Kryteria weryfikacji Komunikuje się w sposób jasny, profesjonalny, terminologicznie poprawny | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Poprawienie, zgodnie z przepisami i danymi wewnętrznymi uzasadnia decyzje dotyczące produkcji i kontroli żywności | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Kryteria weryfikacji Poprawnie używa terminologii z zakresu systemów jakości, bezpieczeństwa, kontroli | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Absolwent potrafi identyfikować zagrożenia biologiczne, chemiczne i fizyczne związane z produkcją bezpiecznej żywności oraz wskazywać przyczyny i źródła ich pochodzenia środowiskowego | Kryteria weryfikacji Zna i poprawnie rozróżnia wszystkie typy zagrożeń i identyfikuje konkretne źródła środowiskowe | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Wykorzystuje aktualną wiedzę branżową i normy do analizy ryzyka (np. w HACCP) | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Efekty uczenia się Absolwent potrafi kierować pracą zespołu zajmującego się planowaniem, organizacją i realizacją zadań w procesach magazynowania, produkcji i audytu | Kryteria weryfikacji Potrafi planować i organizować pracę zespołu i przydzielać zadania | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Realizuje zadania zgodnie z procedurami jakościowymi i zasadami bezpieczeństwa, prawidłowo reaguje na niezgodności | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Umie motywować zespół do wspólnej pracy, komunikując się w sposób jasny, adekwatny do odbiorców i sytuacji | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Absolwent jest gotów do odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych w zakresie zarządzania jakością w przedsiębiorstwie z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych związanych z rozwojem cywilizacyjnym i społecznym, w tym: rozwijania dorobku zawodu, podtrzymywania etosu zawodu, przestrzegania i rozwijania zasad etyki zawodowej oraz działania na rzecz przestrzegania tych zasad. | Kryteria weryfikacji Rozumienie wpływu zarządzania jakością na zdrowie publiczne, środowisko, zaufanie konsumentów | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Wyraża gotowość do działania zgodnie z etyką zawodową, dostrzega odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Wykazuje zaangażowanie w rozwój zawodowy poprzez chęć podnoszenia kwalifikacji, udział w wydarzeniach branżowych i edukacyjnych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
- Mikrobiologia w przemyśle spożywczym
- Mycie i dezynfekcja w przemyśle spożywczym
- Higiena i bezpieczeństwo żywności
- Prawo żywnościowe
- Podstawy normalizacji
- Normy z rodziny ISO 9001, ISO22000, ISO 14000, ISO18000
- Wymagania IFS, BRC
- Codeks Alimentarius
- Dobre praktyki produkcyjne, higieniczne i laboratoryjne
- System HACCP, dokumentacja
- Audyt i certyfikacja
- Zakres pracy sanepidu i weterynarii
- Zarządzanie procesem, projektem i ludźmi
- System zarządzania TQM, zintegrowane systemy i ich doskonalenie
- Kwantyfikacja satysfakcji klienta
- Metody statystyczne w zarządzaniu jakością
- Seminarium dyplomowe, egzamin dyplomowy
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 800,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 800,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 24,17 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 24,17 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Sylwia Mierzejewska
Pełnomocnik jakości, Menadżer jakości w przemyśle spożywczym
wyższe
6 lat
Iwona Michalska Pożoga
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały do zajęć przygotowane i dystrybuowane przez prowadzących indywidualnie podczas zajęć
Warunki uczestnictwa
ZASADY REKRUTACJI
Uczestnikiem studiów podyplomowych może być osoba, która posiada kwalifikację pełną co najmniej na poziomie 6 uzyskaną w systemie szkolnictwa wyższego i nauki (wykształcenie wyższe - ukończone studia I lub II stopnia).
WYMAGANE DOKUMENTY
podanie o przyjęcie na studia podyplomowe , kwestionariusz osobowy, kserokopia dyplomu ukończenia studiów wyższych, oryginał do poświadczenia kserokopii,
WARUNKI REKRUTACJI
Komplet dokumentów można składać osobiście-109BC lub 223C, ul. Racławicka 15-16 lub na adres:
Politechnika Koszalińska, Wydział Inżynierii Mechanicznej i Energetyki
ul. Racławicka 15-17, 75-620 Koszalin, z dopiskiem: „S Mierzejewska - Studia Podyplomowe ZJ”
Informacje dodatkowe
Zajęcia prowadzone są w systemie 45 min. W harmonogramie ujęte zostały przerwy 10-15 min. Organizator zastrzega sobie możliwość dokonania zmian w harmonogramie.
Ze względu na ograniczoną liczbę możliwych do przedstawienia w karcie usługi efektów uczenia się opublikowano tylko wybrane efekty z programu studiów.
W programie studiów zaplanowano realizację zajęć w wymiarze 240h dydaktycznych
Uwaga: Uruchomienie studiów uzależnione jest od liczby chętnych słuchaczy.