Szkolenie cukiernicze - FRESH PASTRY
Szkolenie cukiernicze - FRESH PASTRY
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Wszystkie osoby, które chcą podnieść swoje kwalifikacje z zakresu tworzenia klasycznych świezych ciast - w tym cukiernicy, piekarze, kucharze i osoby przyuczające się.
Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji22-08-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi22
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestników do samodzielnego tworzenia klasycznych ciast cukierniczych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Efekty dotyczące wiedzy: charakteryzuje różne rodzaje ciast klasycznych i odpowiednio dobiera do potrzeb klienta. | Kryteria weryfikacji Ustala najważniejsze parametry przy produkcji różnych rodzajów ciast w zależności od potrzeb wykorzystania. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Efekty dotyczące umiejętności: przygotowuje samodzielnie różne rodzaje ciast, wypieka je i odpowiednio składa, dekoruje i aranżuje ciasta w witrynie. | Kryteria weryfikacji Dopasowuje odpowiednie surowce, narzędzia i warunki produkcji do przygotowania odpowiednich rodzajów ciast . | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustala cele i priorytety w działaniu. | Kryteria weryfikacji Ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Na naszym dwudniowym kursie poznacie tradycyjne i nowoczesne receptury nowoczesnych ciast typu fres pastry. Tylko u nas Jacek Mucha w roli trenera szkolenia. Mistrz smaku i dekoracji.
Jest to zupełnie nowa oferta szkolenia – autorski program Mistrza Jacka Muchy. Przygotuj nową atrakcyjną ofertę dla swoich klientów na nowy sezon 2026! Wszystkie aplikacje, które przedstawimy na szkoleniu charakteryzują się ciekawą formą podania, a do ich produkcji użyjemy produktów sezonowych z wykorzystaniem ogólnodostępnych artykułów, co naszym zdaniem zawsze podnosi atrakcyjność receptur i stanowi dodatkowy atut dla kursantów w ich codziennej pracy po ukończeniu kursu. Na dwudniowym szkoleniu, które poprowadzi Jacek Mucha, nauczycie się przygotowywać klasyczne eleganckie desery i ciasta z nowoczesnym „twistem”. Dostaniesz autorskie receptury i nauczysz się jak zrobić idealne atrakcyjne pyszne desery i ciasta na bankiety, przyjęcia i do nowoczesnej witryny cukierniczej Przygotuj nową atrakcyjną ofertę dla swoich klientów na nowy sezon 2026.
Na szkoleniu z Jackiem Muchą wykonacie aż 7 ciast o smakach:
- Ptyś karmel / wanilia (monoporcja)
- Czekolada / wiśnia / pekan (monoporcja)
- wanilia / mascarpone / malina (monoporcja)
- Tarta- morela / migdał
- Tort - pralina / biała czekolada / jeżyny
- Beza ( pavlova )
- Szarlotka
Nie zastanawiaj się czy to szkolenie cukiernicze jest właśnie dla Ciebie!
Zrób sobie test sprawdzający czy warto wziąć w nim udział i odpowiedz sobie na poniższe pytania:
- Czy potrzebujesz inspiracji i szukasz nowych efektownych klasycznych deserów, które zachwycą Twoich klientów oraz gości?
- Czy chcesz "podszlifować" swój warsztat cukierniczy oraz nauczyć się nowych technik cukierniczych, sztuki wykańczania, dekorowania i serwowania ciast i deserów?
- Czy chcesz otrzymać najlepsze przepisy na te wszystkie desery oraz poznać tajniki ich produkcji i wykańczania?
- Czy chcesz poznać tak różnorodne desery i ciasta podczas jednego szkolenia, które poprowadzi doświadczony cukiernik i ekspert znający najlepsze rozwiązania kulinarne i cukiernicze?
- Czy interesują Cię najnowsze trendy w kompozycji i kreacji deserów i ciast?
- Czy szukasz klasycznych smaków ale z nutą zaskoczenia dla Swoich klientów? Pan Jacek to ENTUZJASTA nieoczywistych połączeń technik, struktur i smaków
Kurs skierowany jest do osób średnio-zaawansowanych, ale mile widziane są również osoby początkujące, które nie mają czego się obawiać, gdyż wspólnymi siłami zrealizujemy cały program i nauczymy się wielu ciekawych i wartościowych rzeczy.
DLACZEGO WARTO DO NAS PRZYJECHAĆ NA SZKOLENIE Z CIAST FRESH PASTRY Z JACKIEM MUCHĄ?
- Będziesz uczestniczył czynnie w procesie tworzenia tych niezwykłych ciast klasycznych pod okiem Jacka Muchy
- Dowiesz się jakich błędów unikać przy produkcji ciast oraz jak niwelować skutki tych błędów
- Podczas tych praktycznych warsztatów cukierniczych poznasz mnóstwo technik, od przygotowywania różnego rodzaju ciast na spody, przez rozmaite musy, żelki i ganasze po piękne polewy
- Dodatkowo zaprezentowane zostaną nowoczesne sposoby dekorowania, które zachwycają swoją elegancją, prostotą ale i łatwością wykonania
- Będziesz pracować nad formą i estetyką nowoczesnego wykańczania ciast
- Poznasz najciekawsze i najmodniejsze połączenia smakowe
- Otrzymasz specjalnie przygotowany skrypt z wszystkimi autorskimi recepturami przygotowanymi przez Jacka oraz piękny fartuszek na własność
- Wszystkie ciasta po szkoleniu zabierzecie do domu!
- Zwieńczeniem dwudniowego szkolenia będzie piękna aranżacja w formie słodkiego stołu oraz możliwość zrobienia zdjęć
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych - 11h dziennie.
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia klasycznych ciast typu fresh pastry.
Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu szkolenia.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 12 Wstęp, zapoznanie z przepisami BHP, RODO. Omówienie planu szkolenia, zapoznanie z uczestnikami. | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 25-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 12 Omówienie zastosowania i wykorzystania ciast klasycznych typu fresh pastry w nowoczesnym cukiernictwie. | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 25-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 12 Przygotowanie różnych spodów ciast z wykorzystaniem różnych metod produkcji | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 25-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 02:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 12 Przygotowanie kremów gotowanych i pieczonych | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 25-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 12 Wykonanie ciast kruchych, biszkoptów i bezowych. | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 25-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 12 Podsumowanie dnia poprzedniego, pytania itd. | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 26-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 12 Przygotowanie polew, nadzień, ganachy itd.. | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 26-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 12 Przygotowanie dekoracji ciast | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 26-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 12 Składanie ciast | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 26-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 12 Dekorowanie ciast, nauka krojenia, porcjowania, prezentacja końcowa, nauka ekspozycji | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 26-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 12 Zakończenie szkolenia, pytania uczestników, dyskusja, wręczenie certyfikatów | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 26-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 12 Walidacja szkolenia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 26-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 2 300,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 300,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 104,55 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 104,55 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Jacek Mucha
W zawodzie od ponad 20 lat. Doświadczenie zdobywał w cukierniach, renomowanych hotelach oraz prestiżowych restauracjach typu Fine Dinning, między innymi w Nolita Restaurant w Warszawie, gdzie pełnił funkcję szefa cukierni.
Uczestniczył w wielu szkoleniach w Polsce i za granicą. Entuzjasta nieoczywistych połączeń technik, struktur i smaków. Inspirowany klasycznym cukiernictwem, łącząc je z nowoczesnością nadaje swój własny styl.
Indywidualista, zwolennik swobody działania w dążeniu do osiągnięcia doskonałości smaku. Prowadzi szkolenia w Szkole Artystycznej Wiesław Kucia od kilku lat.
Ostatnie 5 lat aktywnie działa w branży cukierniczej.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej
- Materiały do notowania dla kursantów ( notatnik i długopis).
Informacje dodatkowe
UWAGI !
1. Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników- usługa jest wydłużona o czas trwania zrealizowanych przerw. Przerwy nie wliczają sie w liczbę godzin usługi.
2. Walidacja wlicza się liczbę godzin usługi.
3. Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
4. Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych (45min).
5. W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień,
ZAWARTO UMOWĘ Z WUP KRAKÓW NA ROZLICZANIE USŁUG Z WYKORZYSTANIEM ELEKTRONICZNYCH BONÓW SZKOLENIOWYCH W RAMACH PROJEKTU NOWY START W MAŁOPOLSCE Z EURES-em i Projektu Małopolski Pociag do Kariery
Zawarto umowę z WUP w Toruniu w ramach Projektu Kierunek – Rozwój.
SZKOLENIE ROZLICZANE JEST W RAMACH PRZYZNANYC
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Dokumenty do pobrania
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi