Kurs fotografii kulinarnej i produktowej z obróbką zdjęć
Kurs fotografii kulinarnej i produktowej z obróbką zdjęć
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Artystyczne
- Grupa docelowa usługi
Kurs skierowany jest do osób, które chcą zająć się fotografią kulinarną. Jeśli nie znasz jeszcze obsługi aparatu, możemy o ten element rozszerzyć to szkolenie.
Szkolenie jest skierowane do:
- Właścicieli małych i średnich firm, którzy chcą zwiększyć swoją widoczność w social media i pozyskać nowych klientów.
- Specjalistów ds. marketingu i osób odpowiedzialnych za promocję firmy w social media.
- Przedsiębiorców w branży usługowej, takich jak fryzjerzy, barberzy, kosmetolodzy, trenerzy personalni, którzy chcą skutecznie promować swoje usługi online.
- Osób, które planują rozpocząć działalność online i chcą budować swoją obecność w mediach społecznościowych od podstaw.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników1
- Data zakończenia rekrutacji06-09-2025
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi36
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje do praktycznego zastosowania umiejętności z zakresu fotografii kulinarnej, w celu tworzenia kadrów pełnych smaku, zgodnych z zasadami kompozycji i przyciągających wzrok. Celem jest nie tylko technika, lecz nauka o oświetleniu i trikach, jakimi można wykorzystać przy fotografii jedzenia. Szkolenie skierowane jest zarówno do początkujących, jak i średniozaawansowanych fotografów, którzy chcą wejść w świat fotografii kulinarnej z odpowiednim przygotowaniem i wrażliwością.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wiedza – zna niezbędne zagadnienia z kompozycji obrazu, ustawień aparatu oraz oświetlenia | Kryteria weryfikacji Uczestnik ustawia światło i wykonuje zdjęcia zgodne z założeniami stylistycznymi. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Umiejętności – ustawia aparat fotograficzny we właściwy sposób i porafi przygotować plan sesji. Potrafi wykorzystać naturalne i sztuczne źródła światła do fotografowania potraw. | Kryteria weryfikacji Uczestnik ustawia światło i wykonuje zdjęcia zgodne z założeniami stylistycznymi. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Kompetencje społeczne – ustala sobie cele i priorytety działania. | Kryteria weryfikacji Każdemu działaniu przypisuje priorytet, aby uzyskać założony cel. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Zapewniamy dostęp do pakietu 24 programów ADOBE
FOTOGRAFIA PRODUKTU
- Prezentacja wyposażenia studia i omówienie jego działania:
- lampy błyskowe: parametry, właściwości, obsługa
- akcesoria do lamp: modelowanie światła
- wyposażenie dodatkowe studia (softboxy, blendy itp.)
- Aparat fotograficzny i jego praca w przestrzeni studyjnej:
- synchronizacja z migawką aparatu
- sposoby wyzwolenia lamp błyskowych (kostka+kabelek, radiowyzwalacz, podczerwień)
- wyzwalanie wielu źródeł światła (z użyciem zewnętrznej lampy błyskowej aparatu)
- ogniskowa i odległość od modela a charakter zdjęcia
- Ćwiczenia: faktury materiałów
- obiekty o czarnej fakturze
- obiekty o mieszanej fakturze
- zwiększenie ekspozycji lamp
- zwiększenie ilości świateł
- Ćwiczenia: obiekty trójwymiarowe
- podkreślenie kształtu i konturu
- wskazówki wzrokowe, zniekształcenie perspektywiczne
- obiektywy a zniekształcenia obrazu
- wielkość światła a kontrast
- podkreślenie charakteru światła
- używanie cienia do wprowadzania głębi
- osadzenie przedmiotu, kontrola cienia
- elementy odbijające światło, blenda
- głębia w tle
- kontrola światła wpadającego przez obiektyw
- Ćwiczenia: metal
- płaski metal
- forma wizualizacji metalu, jasny czy ciemny
- klucz oświetleniowy: jasne odwzorowanie metalu
- klucz oświetleniowy: ciemne odwzorowanie metalu
- gradacja dla oświetlenia metalu
- pudełka o charakterze metalu
- oświetlenie metalu a tło (białe, czarne)
- Ćwiczenia: szkło
- przezroczystość szkła: możliwe problemy
- tworzenie zarysu krawędzi szklanych obiektów
- metoda jasnego tła
- sekwencja pracy ze szkłem: wybór tła, ustawienie światła, ustawienie aparatu, wykonanie zdjęcia
FOTOGRAFIA KULINARNA
Wprowadzenie
- nieco o trendach w fotografii kulinarnej
- packshot, a fotografia kulinarna - różnice
- sprzęt... czyli z czym najlepiej pracować, czy jest tak ważny?
- oświetlenie - naturalne czy sztuczne?
- kompozycja - znacie reguły? krótko je przypomnimy, ale pokażemy też, że warto je łamać
- głębia ostrości - kiedy zdecydowanie nam przeszkadza
- poszukiwanie perspektywy
Zaczynamy ćwiczenia!
- proste produkty/potrawy - od czegoś trzeba zacząć - zrealizujemy tu kilka różnych ujęć żywności prostej, zdjęcia produktów (orzechy, pomidory, owoce, pralinki, czekolada, etc.) w różnych wersjach kolorystycznych (biały, czarny, kontrast i akcent kolorystyczny) na surowym tle.
- triki uatrakcyjniające - w trakcie ćwiczeń poznacie triki, które sprawiają, że jedzenie będzie prezentowało się atrakcyjniej
- trudniejsze aranżacje - ten sam produkt/danie można prezentować w wersji surowej, ale i bogatszej w otoczeniu - jak dobierać dodatki? jak wydobyć kolor, fakturę?
- ćwiczeń ciąg dalszy, praca z innymi produktami
- własna aranżacja kursantów z dostępnych zasobów produktowych i gadżetowych
- prosta obróbka przykładowych zdjęć - w jakim stylu obrabiamy lifestyle, a w jakim komercyjne realizacje, kadrowanie na bloga, Instagrama, Facebooka
OBRÓBKA ZDJĘĆ W ADOBE PHOTOSHOP
Wstęp
- prezentacja możliwości programu
- prezentacja poszczególnych części składowych photoshopa
- organizacja przestrzeni roboczej (workspace) i najefektywniejszy układ paneli pomocniczych
- omówienie poszczególnych paneli według wagi i celu użycia (nawigator, historia, akcje, warstwy, kanały)
Podstawowa obróbka
- dopasowania (adjustments)
- poziomy (levels), krzywe (curves)
- użycie filtrów fotograficznych cyfrowych
- cienie i prześwietlenia (shadows/highlights)
Omówienie narzędzi do modyfikacji koloru
- barwa, nasycenia zdjęcia (hue/saturation)
- dopasowania balansu kolorów (color balance)
- ew. jaskrawość (vibrance) – PS cs4
- dopasuj kolor (match color)
- wymień kolor (replace color)
Fotografia czarno-biała, oraz duo-tone
- palety kolorów, wybieranie kolorów, odcieni
- czarno-białe (Black&White)
- mikser kanałów (channel miner)
- mapę gradientu - gradient map
- grayscale
- tryb kolorystyczny lab
Pędzle – grubość, twardość, gęstość (krycie), tryby pracy
- pędzel historii – zasada działania
- pędzel do rozjaśniania, przyciemniania, zasady działania
- pędzel nasycenia koloru – zasada działania
- pędzel rozmiękczania, oraz smarowania – zasada działania
Kadrowanie – zasady kadrowania (siła przyciemnienia odciętych boków, perspektywa w kadrowaniu, dobieranie szerokości, wysokości)
Zapisywanie zdjęć:
- Formaty JPG, TIFF, PSD
- Wielkość użytkowa
- Jakość zapisywanych zdjęć
Zaznaczenia w photoshopie
- Narzędzia do zaznaczenia lasso – typy I sposoby użycia
- Różdżka
- Grubości zaznaczenia
- Sposoby modyfikacji zaznaczenia – transform selection
- Zmiana grubości zaznaczenia (feather oraz refining edge)
Działanie obiektowe
- warstwy
- transformacja obiektów – zmiana wielkości, perspektywy, proporcji, wyginanie, siatka warp
- wycinanie, wklejanie, przenoszenie, nakładanie
- gęstość obiektów (krycie)
- tryby mieszania
Zaawansowane sposoby zaznaczania
- zaznaczanie poprzez zasięg koloru
- szybka maska Quick mask
- maska
- ścieżki
- proces zamiany ścieżki na maski
warstw – rodzaje i użytkowanie
- wprowadzanie stylów warstw
- wgrywanie dodatkowych stylów warstw
Podstawowe i zaawansowane filtry - sposoby ich wykorzystania w fotografii:
- rozmycia (blur)
- zniekształcenia (Distort)
- wszystkie najważniejsze filtry używane w obróbce fotografii, lub projektach nowoczesnych mediów
- mieszanie filtrów i różnych efektów graficznych w obróbce zdjęć
- WYOSTRZANIE ZDJĘĆ unsharp mask, smart sharpen, filtr górnoprzepustowy
- WYGŁADZANIE ZDJĘĆ median i inne
- dodawanie / Usuwanie szumów
- textures – grain – dodawanie ziarna
- mgła w plenerze – renderowanie efektów mgły i światła
Usługa realizowana w formule godzin dydaktycznych 45 min. Przerwy i walidacja wliczają się w czas trwania usługi. Uczestnikowi przysługuje przerwa na każde 4 godzin – 15 minut. Przerwa realizowana jest na prośbę uczestnika.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin | Forma stacjonarna |
---|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 8 Fotografia produktu cz.1 | Prowadzący Jacek Narkielun | Data realizacji zajęć 13-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 06:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 8 Fotografia produktu cz.2 | Prowadzący Jacek Narkielun | Data realizacji zajęć 14-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 8 Fotografia kulinarna cz.1 | Prowadzący Jacek Narkielun | Data realizacji zajęć 14-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 8 Fotografia kulinarna cz.2 | Prowadzący Jacek Narkielun | Data realizacji zajęć 20-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 06:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 8 Obróbka zdjęć w Adobe Photohsop cz. 1 | Prowadzący Mikołaj Nowosad | Data realizacji zajęć 23-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 8 Obróbka zdjęć w Adobe Photohsop cz. 2 | Prowadzący Mikołaj Nowosad | Data realizacji zajęć 25-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 8 Obróbka zdjęć w Adobe Photohsop cz. 3 | Prowadzący Mikołaj Nowosad | Data realizacji zajęć 27-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 20:45 | Liczba godzin 02:45 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 8 Walidacja - test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | Prowadzący Mikołaj Nowosad | Data realizacji zajęć 27-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 20:45 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Nie |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 6 690,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 6 690,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 185,83 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 185,83 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Kacper Bijoś
Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. Leona Schillera w Łodzi
Specjalizacja:
Fotografia analogowa i techniki szlachetne, fotografia dokumentalna, konceptualna
Parę słów od siebie:
W mojej twórczości inspiruje mnie miejsce, z którego pochodzę, region, historia, zwyczaje. Szukam intrygujących sytuacji - faktur, detali i płaszczyzn. W ciągu ostatnich 5 lat, licząc wstecz od dnia rozpoczęcia usługi, aktywnie działa w branży zbierając i rozwijając swoje doświadczenie zawodowe oraz podnosząc swoje kwalifikacje.
Jacek Narkielun
Mikołaj Nowosad
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
prezentacje multimedialne
Informacje dodatkowe
Istnieje możliwość indywidualnego dostosowania terminów zajęć. W celu uzyskania informacji odnośnie dofinansowania, prosimy o kontakt z wybranym przez siebie operatorem.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Wymagany jest dostęp do komputera ze stabilnym łączem internetowym, zainstalowane oprogramowanie Adobe Photoshop oraz dostęp do mikrofonu oraz głośników, by móc porozumiewać się z instruktorem w trakcie zajęć. Zajęcia będą odbywały się za pomocą platformy google meets. Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie zostanie wykonany poprzez platformę Google - formularze Google.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Kącik kawowy