Ciasta drożdżowe i desery - szkolenie
Ciasta drożdżowe i desery - szkolenie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane do osób dorosłych, zainteresowanych rozwijaniem umiejętności kulinarnych w zakresie wypieku ciast drożdżowych i przygotowywania deserów. Uczestnik nie musi posiadać wiedzy w zakresie niniejszego szkolenia.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników16
- Data zakończenia rekrutacji04-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi30
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa "Ciasta drożdżowe i desery - szkolenie" prowadzi do samodzielnego przygotowywania tradycyjnych i nowoczesnych wypieków oraz deserów drożdżowych z zachowaniem zasad higieny, estetyki i organizacji pracy.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Przygotowuje różne rodzaje ciast drożdżowych | Kryteria weryfikacji - dobiera odpowiednie składniki i narzędzia zgodnie z recepturą- prawidłowo przygotowuje zaczyn i wyrabia ciasto drożdżowe ręcznie lub mechanicznie - zapewnia odpowiednie warunki fermentacji ciasta (czas, temperatura, przykrycie) - wypieka ciasto z zachowaniem odpowiednich parametrów i technik pieczenia | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wykonuje tradycyjne i nowoczesne desery na bazie ciasta drożdżowego | Kryteria weryfikacji - samodzielnie planuje koncepcję deseru z uwzględnieniem estetyki i smaku- przygotowuje ciasto i komponenty deserowe zgodnie z przyjętym projektem (np. kremy, owoce, dodatki) - składa deser w zaplanowanej formie (monoporcje, warstwowe pucharki, mini torciki) - dekoruje gotowy produkt z dbałością o szczegóły wizualne i estetykę podania | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Przestrzega zasad higieny i organizacji pracy podczas przygotowywania wypieków i deserów | Kryteria weryfikacji - pracuje z zachowaniem czystości i ładu na stanowisku przez cały czas trwania zadania- przestrzega zasad higieny osobistej - efektywnie planuje działania, organizuje przestrzeń i współpracuje z innymi - przestrzega zasad bezpieczeństwa podczas korzystania ze sprzętu i surowców | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Dzień 1
Podstawy ciasta drożdżowego
- Teoria: rodzaje ciast drożdżowych (ciasto lekkie, ciężkie, parzone, parzone z dodatkami)
- Składniki i ich funkcje (drożdże, mąka, tłuszcz, jajka, mleko itp.)
- Zasady fermentacji i wyrastania
Praca z ciastem drożdżowym
- Przygotowanie ciasta: metody wyrabiania (ręczne vs. mechaniczne)
- Zaczyn: klasyczny, poolish, biga
- Praktyka: bułeczki maślane, chałki, drożdżówki z serem i owocami
Wyrastanie i pieczenie
- Temperatura i czas – jak wpływają na efekt końcowy
- Pieczenie i glazurowanie
- Degustacja i omówienie błędów
Dzień 2
Drożdżowe wypieki regionalne i międzynarodowe
- Babka drożdżowa (tradycyjna i nowoczesna)
- Strucla z makiem i orzechami
- Brioche francuska, babka piaskowa z ciasta półdrożdżowego
Nadziewanie, warstwowanie, dekorowanie
- Farsze: mak, czekolada, twaróg, owoce
- Techniki zwijania i formowania
- Praktyka: strucle, zawijańce, rogaliki
Desery na bazie ciasta drożdżowego
- Pudding chlebowy
- Zapiekanki drożdżowe z owocami
- Praca zespołowa nad własnym przepisem
Podsumowanie dnia
- Prezentacja wypieków przez uczestników
- Wspólna degustacja
Dzień 3
Połączenie ciast z kremami i musami
- Desery z warstwą drożdżową i kremową (np. torciki z ciasta drożdżowego)
- Wprowadzenie do kremów: patissiere, chantilly, mascarpone
- Praktyka: mini torciki z owocami
Desery w pucharkach i monoporcje
- Warstwowe desery w pucharkach z bazą drożdżową
- Musy, żele, dekoracje
Praktyczna prezentacja deserów i wskazówki gastronomiczne
- Prezentacja własnych deserów przez uczestników
- Omówienie smaków, tekstur, wyglądu
- Porady dotyczące sprzedaży i prezentacji deserów w gastronomii
Walidacja usługi
Szkolenie jest skierowane do osób ceniących kreatywność, ekologię oraz rozwój umiejętności artystycznych i kulinarnych. Szkolenie trwa 30 godziny dydaktyczne. Przerwy wliczają się do czasu trwania usługi. Maksymalna ilość osób w grupie wynosi 16. Realizacja zadań i ćwiczeń będzie przeprowadzona w taki sposób, aby stopniowo narastał ich stopień trudności, ale ich realizacja była w zasięgu możliwości uczestników. Szkolenie przewiduje pracę całej grupy, jak również w podziale na grupy.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 22 Podstawy ciasta drożdżowego | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 22 Przerwa | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 22 Praca z ciastem drożdżowym cz. 1 | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 22 Przerwa | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 22 Praca z ciastem drożdżowym cz. 2 | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 22 Przerwa | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 22 Wyrastanie i pieczenie | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 22 Drożdżowe wypieki regionalne i międzynarodowe | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 22 Przerwa | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 22 Nadziewanie, warstwowanie, dekorowanie | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 22 Przerwa | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 22 Desery na bazie ciasta drożdżowego | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 22 Przerwa | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 22 Podsumowanie dnia | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 22 Połączenie ciast z kremami i musami | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 22 Przerwa | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 22 Desery w pucharkach i monoporcje cz. 1 | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 22 Przerwa | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 22 Desery w pucharkach i monoporcje cz. 2 | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 22 Przerwa | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 22 Praktyczna prezentacja deserów i wskazówki gastronomiczne | Prowadzący Paulina Poterucha-Gulina | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 22 Walidacja usługi | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 4 800,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 4 800,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 160,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 160,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Paulina Poterucha-Gulina
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Pliki dokumentów przygotowanych w dowolnym formacie.
Informacje dodatkowe
- Po szkoleniu uczestnik otrzyma zaświadczenie.
- Warunkiem uzyskania zaświadczenia jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć usługi rozwojowej oraz zaliczenie zajęć.
- 1 godzina rozliczeniowa = 45 minut dydaktycznych.
- Szkolenie trwa 30 godzin dydaktycznych.
- Zwolnienie z VAT na podstawie § 3 ust. 1 pkt 14 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień (tekst jednolity Dz.U. z 2020r., poz. 1983).
- Organizator zapewnia dostępność osobom ze szczególnymi potrzebami podczas realizacji usług rozwojowych zgodnie z Ustawą z dnia 19 lipca 2019 r. o zapewnianiu dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami (Dz.U. 2022 poz. 2240) oraz „Standardami dostępności dla polityki spójności 2021-2027”.
- Harmonogram z przerwami opracowano zgodnie z wymogami Znaku Jakości MSUES 2.0, co zapewnia efektywność nauki i komfort uczestników oraz potwierdza wysoką jakość świadczonej usługi.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi