Kreatywne rękodzieło i kulinarna podróż z ekologicznym podejściem - szkolenie
Kreatywne rękodzieło i kulinarna podróż z ekologicznym podejściem - szkolenie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane do osób dorosłych, kreatywnych i otwartych na rozwój w różnych dziedzinach, a także ceniących ekologiczne podejście. Uczestnik nie musi posiadać wiedzy w zakresie niniejszego szkolenia.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji14-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi32
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa "Kreatywne rękodzieło i kulinarna podróż z ekologicznym podejściem - szkolenie" przygotowuje do samodzielnej realizacji projektów artystycznych oraz do odkrywania tradycyjnych smaków kuchni gruzińskiej, z uwzględnieniem ekologicznych materiałów i zrównoważonego podejścia w obu obszarach.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Analizuje tradycyjne techniki przygotowywania potraw gruzińskich | Kryteria weryfikacji - opisuje charakterystyczne metody gotowania używane w Gruzji- porównuje różnice między tradycyjnymi i nowoczesnymi podejściami w kuchni gruzińskiej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Efekty uczenia się Projektuje menu inspirowane kuchnią gruzińską, uwzględniając zasady ekologiczne | Kryteria weryfikacji - dobiera składniki zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju- komponuje menu z uwzględnieniem harmonii smaków i lokalnych produktów | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Tworzy tradycyjne potrawy gruzińskie, zachowując ich autentyczny charakter. | Kryteria weryfikacji - przygotowuje co najmniej dwie potrawy- wykorzystuje ekologiczne produkty do przygotowania dań | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Opisuje ekologiczne materiały wykorzystywane w rękodziele oraz charakteryzuje ich właściwości i zastosowanie | Kryteria weryfikacji - wymienia co najmniej 5 zrównoważonych materiałów wykorzystywanych w makramach i ozdobach florystycznych- przedstawia zalety i wady zastosowania materiałów naturalnych w porównaniu z syntetycznymi | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Efekty uczenia się Tworzy kompozycje florystyczne użytkowe z materiałów sezonowych i ekologicznych | Kryteria weryfikacji - dobiera kwiaty i zieleń do typu kompozycji zgodnie z porą roku- tworzy bukiet zgodny z zasadami proporcji i harmonii barw - wykorzystuje techniki florystyczne z użyciem materiałów biodegradowalnych - prezentuje gotową kompozycję zgodnie z założonym przeznaczeniem | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Projektuje ozdoby florystyczne zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju | Kryteria weryfikacji - tworzy kompozycję florystyczną z materiałów biodegradowalnych- tworzy aranżacje zgodnie z zasadami estetyki i harmonii kolorystycznej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Wprowadzenie do ozdób florystycznych
- Historia i tradycje
- Wpływ na współczesne trendy dekoracyjne
Materiały i narzędzia z uwzględnieniem zrównoważonych praktyk
- Wybór naturalnych i ekologicznych materiałów
- Bezpieczne i zrównoważone metody pracy
Florystyka użytkowa i dekoracyjna – tworzenie kompozycji
- Zasady kompozycji florystycznej: proporcje, linie, rytm, balans
- Dobór roślin sezonowych i materiałów biodegradowalnych
- Techniki florystyczne: drutowanie, wiązanie, gąbka florystyczna, kompozycje bez użycia plastiku
- Praktyczne tworzenie bukietów, dekoracji stołowych, wianków i kompozycji w naczyniach
- Trendy florystyczne w duchu zrównoważonego rozwoju
Walidacja usługi cz. 1
Wprowadzenie do kuchni gruzińskiej
- Historia i wpływy kulturowe na kuchnię Gruzji
- Charakterystyka produktów i smaków
Podstawowe składniki i techniki kulinarne
- Dobór ekologicznych produktów
Przygotowanie tradycyjnych dań
- Ekologiczne podejście w kuchni
- Ograniczenie odpadów i wykorzystanie resztek
Zakończenie – degustacja i inspiracje
- Degustacja przygotowanych potraw
Walidacja usługi cz. 2
Szkolenie jest skierowane do osób ceniących kreatywność, ekologię oraz rozwój umiejętności artystycznych i kulinarnych. Szkolenie trwa 32 godziny dydaktyczne. Przerwy wliczają się do czasu trwania usługi. Maksymalna ilość osób w grupie wynosi 16. Realizacja zadań i ćwiczeń będzie przeprowadzona w taki sposób, aby stopniowo narastał ich stopień trudności, ale ich realizacja była w zasięgu możliwości uczestników. Szkolenie przewiduje pracę całej grupy, jak również w podziale na grupy.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 22 Wprowadzenie do ozdób florystycznych. Materiały i narzędzia z uwzględnieniem zrównoważonych praktyk | Prowadzący Renata Tabiś | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 22 Przerwa | Prowadzący Renata Tabiś | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 22 Florystyka użytkowa i dekoracyjna – tworzenie kompozycji cz. 1 | Prowadzący Renata Tabiś | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:15 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 22 Przerwa | Prowadzący Renata Tabiś | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 22 Florystyka użytkowa i dekoracyjna – tworzenie kompozycji cz. 2 | Prowadzący Renata Tabiś | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 22 Florystyka użytkowa i dekoracyjna – tworzenie kompozycji cz. 3 | Prowadzący Renata Tabiś | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 22 Przerwa | Prowadzący Renata Tabiś | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 22 Florystyka użytkowa i dekoracyjna – tworzenie kompozycji cz. 4 | Prowadzący Renata Tabiś | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 22 Przerwa | Prowadzący Renata Tabiś | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 22 Florystyka użytkowa i dekoracyjna – tworzenie kompozycji cz. 5 | Prowadzący Renata Tabiś | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 22 Walidacja usługi cz. 1 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 22 Wprowadzenie do kuchni gruzińskiej. Podstawowe składniki i techniki kulinarne | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 22 Przerwa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 22 Przygotowanie tradycyjnych dań - cz. 1 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:15 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 22 Przerwa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 22 Przygotowanie tradycyjnych dań - cz. 2 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 22 Przygotowanie tradycyjnych dań - cz. 3 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 22 Przerwa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 22 Przygotowanie tradycyjnych dań - cz. 4 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 22 Przerwa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 22 Ekologiczne podejście w kuchni. Zakończenie – degustacja i inspiracje | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 22 Walidacja usługi cz. 2 | Prowadzący Bartłomiej Klag | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 156,25 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 156,25 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Bartłomiej Klag
Renata Tabiś
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Pliki dokumentów przygotowanych w dowolnym formacie.
Informacje dodatkowe
- Po szkoleniu uczestnik otrzyma zaświadczenie.
- Warunkiem uzyskania zaświadczenia jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć usługi rozwojowej oraz zaliczenie zajęć.
- 1 godzina rozliczeniowa = 45 minut dydaktycznych.
- Szkolenie trwa 32 godziny dydaktyczne.
- Zwolnienie z VAT na podstawie § 3 ust. 1 pkt 14 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień (tekst jednolity Dz.U. z 2020r., poz. 1983).
- Organizator zapewnia dostępność osobom ze szczególnymi potrzebami podczas realizacji usług rozwojowych zgodnie z Ustawą z dnia 19 lipca 2019 r. o zapewnianiu dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami (Dz.U. 2022 poz. 2240) oraz „Standardami dostępności dla polityki spójności 2021-2027”.
- Harmonogram z przerwami opracowano zgodnie z wymogami Znaku Jakości MSUES 2.0, co zapewnia efektywność nauki i komfort uczestników oraz potwierdza wysoką jakość świadczonej usługi.