Barista z elementami barmaństwa – szkolenie
Barista z elementami barmaństwa – szkolenie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Osoby dorosłe, z wyłączeniem osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą, które chcą z własnej inicjatywy podnieść swoje kompetencje/kwalifikacje i spełniają jedno z poniższych kryteriów:
a) mieszkają na terenie woj. warmińsko-mazurskiego (w rozumieniu Kodeksu Cywilnego),
b) są zatrudnione na terenie woj. warmińsko-mazurskiego,
c) pobierają naukę na terenie woj. warmińsko-mazurskiego.
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników8
- Data zakończenia rekrutacji29-08-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi36
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat VCC Akademia Edukacyjna
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestników do samodzielnego przygotowywania i podawania kawy oraz alkoholi i koktajli alkoholowych.Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia pozwoli na samodzielne przygotowywanie różnych odmian kawy, w tym kaw mlecznych, z uwzględnieniem sztuki dekorowania - latte art oraz przygotowywanie koktajli klasycznych i autorskich mieszanek alkoholowych z wykorzystaniem różnych technik barmańskich i technik zdobień.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się podstawową wiedzą o kawie | Kryteria weryfikacji Omawia podział kaw | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje odmiany Arabica i Robusta | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Wymienia elementy kształtujące smak kawy | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Omawia zasadę działania i budowę ekspresu kolbowego | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Przygotowuje kawy | Kryteria weryfikacji Dopasowuje ustawienia młynka i mielenie ziaren do różnych metod parzenia kawy | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje espresso i jego odmiany m.in. ristretto, doppio, lungo, americano | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Stosuje prawidłową technikę spieniania mleka | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Wykonuje podstawowe wzory latte art m.in. serce, rozetka, tulipan | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Posługuje się podstawową wiedzą o alkoholach i ich rodzajach | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje główne grupy alkoholi | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Omawia wybrane techniki barmańskie m.in. shake, stir, build, muddle | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Wymienia i omawia podstawowy sprzęt i akcesoria barmańskie | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Przygotowuje i podaje mieszane napoje alkoholowe | Kryteria weryfikacji Przygotowuje wybrane koktajle klasyczne m.in. Mojito, Caipirinha, Cuba Libre | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Stosuje poznane techniki barmańskie | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Tworzy autorskie kompozycje smakowe | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Wykorzystuje techniki zdobienia: skórki cytrusowe, owoce, zioła, syropy | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Pracuje samodzielnie | Kryteria weryfikacji Porównuje swoje umiejętności, wiedzę i osiągnięcia z wyznaczonymi celami, aby ocenić postępy | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Podejmuje działania z obszarami do poprawy | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Usługa szkoleniowa będzie realizowana w formie zajęć: teoretycznych (wykłady) oraz praktycznych (ćwiczenia). Aby realizacja usługi pozwoliła na osiągnięcie celu konieczne jest wykonanie podczas szkolenia ćwiczeń wskazanych przez Trenera.
Sala zapewnia odpowiednią ilość miejsc siedzących oraz umożliwia przeprowadzenie części praktycznej szkolenia. Lokal wyposażony jest w sprzęt i akcesoria umożliwiające przeprowadzenie szkolenia, w lokalu zapewniony jest dostęp do bieżącej wody.
Szkolenie dostosowane do potrzeb osób niedosłyszących - zapewniona obecność tłumacza migowego przez cały okres trwania szkolenia.
Liczba godzin usługi przedstawiona jest w wymiarze godzin dydaktycznych, przerwy wliczają się do godzin usługi, walidacja wlicza się do godzin szkolenia.
Walidacja obejmuje każdego z uczestników. Walidacja przeprowadzana jest w formie stacjonarnej, na koniec szkolenia i trwa łącznie do 30 minut. Za spełnienie każdego z kryterium weryfikacji przyznawany jest 1 pkt., za niespełnienie kryterium uczestnik otrzymuje 0 pkt. Maksymalna ilość pkt do zdobycia to 17. Minimalny próg zaliczenia wynosi 12 pkt. Walidacja została opracowana przez Walidatora z odpowiednim doświadczeniem oraz zostanie przeprowadzona przez Walidatora tj. pana Łukasza Ziarko. Do przeprowadzenia walidacji wykorzystane zostaną metody: "wywiad swobodny" dla części teoretycznej oraz "obserwacja w warunkach symulowanych" dla części praktycznej.
Obowiązuje lista obecności dla potwierdzenia obecności uczestnika.
Zaliczenie następuje gdy uczestnik uzyskał przynajmniej minimalną liczbę punktów w części teoretycznej, przynajmniej minimalną liczbę punktów w części praktycznej oraz był obecny w szkoleniu na poziomie minimum 80%.
Walidacja jest ustalana indywidualnie z Uczestnikiem usługi i odbędzie się w okresie od 14:15 do 18:15. Termin walidacji dostępny będzie u osoby nadzorującej usługę po stronie Dostawcy Usług.
Zajęcia teoretyczne: 7 godz.
Zajęcia praktyczne: 24 godz. 15 min.
Walidacja: 30 min.
Aby realizacja usługi pozwoliła na osiągnięcie celu konieczne jest wykonanie podczas szkolenia ćwiczeń wskazanych przez trenera.
PROGRAM
Dzień 1
1. Zapoznanie ze światem kawy
- Historia kawy - część teoretyczna
- Porównanie odmian Arabica i Robusta - część teoretyczna
- Podział kaw - część teoretyczna
2. Profil smakowy i aromatyczny kawy
- Elementy kształtujące smak kawy (warunki uprawy, wysokość, gleba, typ obróbki) - część teoretyczna
- Warsztat degustacyjny – rozpoznawanie smaków i aromatów - część praktyczna
3. Obsługa profesjonalnego ekspresu
- Zasada działania i budowa ekspresu kolbowego - część praktyczna
- Codzienna konserwacja oraz prawidłowe czyszczenie urządzenia - część praktyczna
Dzień 2
4. Ustawienia młynka i mielenie ziaren
- Dopasowanie mielenia do różnych metod parzenia - część praktyczna
- Precyzyjne dozowanie i równomierne rozprowadzenie zmielonej kawy - część praktyczna
- Jak ekstrakcja wpływa na smak – znaczenie czasu parzenia - część teoretyczna
5. Parzenie espresso i jego odmian
- Kluczowe zasady zaparzania klasycznego espresso - część teoretyczna
- Warianty: m.in. ristretto, doppio, lungo, americano – różnice w przygotowaniu i smaku - część praktyczna
- Identyfikacja i korekta błędów w procesie parzenia - część praktyczna
6. Technika spieniania mleka
- Prawidłowe napowietrzanie i struktura mleka - część praktyczna
- Tworzenie jedwabistej, gładkiej mikropianki - część praktyczna
Dzień 3
7. Podstawy sztuki latte art
- Omówienie metod dekorowania napojów mlecznych - część teoretyczna
- Ćwiczenia: podstawowe wzory, takie jak serce, rozetka i tulipan - część praktyczna
8. Podstawowa wiedza o alkoholach i ich rodzajach
- Charakterystyka głównych grup alkoholi (wódki, rumy, likiery itd.) - część teoretyczna
- Rozpoznawanie i zastosowanie alkoholi w koktajlach - część praktyczna
9. Wprowadzenie do sztuki mieszania napojów
- Techniki barmańskie: m.in. shake, stir, build, muddle - część praktyczna
- Zasady łączenia składników pod względem smaku i proporcji - część praktyczna
Dzień 4
10. Organizacja przestrzeni barmańskiej
- Przegląd sprzętu i akcesoriów (m.in. shaker, jigger, muddler, strainer) - część praktyczna
- Podstawowe składniki i dodatki na stanowisku pracy - część praktyczna
11. Przygotowanie koktajli klasycznych
- Warsztat praktyczny: m.in. Mojito, Caipirinha, Cuba Libre - część praktyczna
- Technika, smak i prezentacja - część praktyczna
12. Kreowanie własnych napojów i dekoracji
- Tworzenie autorskich kompozycji smakowych - część praktyczna
- Techniki zdobienia: skórki cytrusowe, owoce, zioła, syropy - część praktyczna
Walidacja
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 31 Zapoznanie ze światem kawy - część teoretyczna | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 30-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 31 Przerwa | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 30-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 31 Elementy kształtujące smak kawy - część teoretyczna | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 30-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 31 Warsztat degustacyjny – rozpoznawanie smaków i aromatów - część praktyczna | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 30-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 31 Obsługa profesjonalnego ekspresu - część praktyczna | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 30-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 31 Przerwa | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 30-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 31 Obsługa profesjonalnego ekspresu - część praktyczna - c.d. | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 30-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 31 Dopasowanie mielenia do różnych metod parzenia - część praktyczna | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 31-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 31 Precyzyjne dozowanie i równomierne rozprowadzenie zmielonej kawy - część praktyczna | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 31-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 31 Przerwa | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 31-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 31 Jak ekstrakcja wpływa na smak – znaczenie czasu parzenia - część teoretyczna | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 31-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 31 Kluczowe zasady zaparzania klasycznego espresso - część teoretyczna | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 31-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 31 Warianty: m.in. ristretto, doppio, lungo, americano – różnice w przygotowaniu i smaku - część praktyczna | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 31-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 31 Przerwa | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 31-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 31 Warianty: m.in. ristretto, doppio, lungo, americano – różnice w przygotowaniu i smaku - część praktyczna - c.d. | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 31-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 31 Identyfikacja i korekta błędów w procesie parzenia - część praktyczna | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 31-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 31 Technika spieniania mleka - część praktyczna | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 31-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 31 Omówienie metod dekorowania napojów mlecznych - część teoretyczna | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 31 Ćwiczenia: podstawowe wzory, takie jak serce, rozetka i tulipan - część praktyczna | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 31 Przerwa | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 31 Ćwiczenia: podstawowe wzory, takie jak serce, rozetka i tulipan - część praktyczna - c.d. | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 31 Charakterystyka głównych grup alkoholi - część teoretyczna | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 31 Rozpoznawanie i zastosowanie alkoholi w koktajlach - część praktyczna | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 31 Przerwa | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 31 Wprowadzenie do sztuki mieszania napojów - część praktyczna | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 31 Organizacja przestrzeni barmańskiej - część praktyczna | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 31 Przerwa | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 31 Przygotowanie koktajli klasycznych - część praktyczna | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 31 Przerwa | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 31 Kreowanie własnych napojów i dekoracji - część praktyczna | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 31 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 138,89 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 138,89 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Bianka Pietrzyk
W latach 2006-2007 ukończyła w specjalistyczne kursy barmańskie I i II stopnia Stowarzyszenia Polskich Barmanów i uzyskała tytuł zawodowy BARMANA – MIXERA.
Bogatą wiedzę i doświadczenie zdobywała pracując m.in. w Hotelu SPA dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, Hotelu Platinum w Ostródzie, Hotelu Manor w Olsztynie, Hotelu Dyplomat w Olsztynie oraz w Hotelu Masuria Worliny.
Od 2008 roku do chwili obecnej prowadzi szkolenia baristyczne, barmańskie, sommelierskie, kelnerskie i inne, m.in.: manager gastronomii, zarządzanie hotelem/restauracją, standardy profesjonalnej obsługi w restauracji, savoir vivre w hotelarstwie i gastronomii czy obsługa systemów gastronomicznych.
Przeprowadziła kilka tysięcy godzin szkoleniowych dla szkół, Zakładów Doskonalenia Zawodowego, stowarzyszeń, firm prywatnych (hoteli, ośrodków wczasowych, restauracji), biur projektowych i Urzędów Pracy.
Od 2012 roku prowadzi własną firmę „Perfect Management” świadczącą pełen zakres usług dla lokali gastronomicznych i hoteli.
Ukończyła liczne kursy m.in. Szkolenie Sommelier (2019), Heineken Star Server (2013), Finlandia Finnishing School Master of Vodka (2012), Manager gastronomii (2008), Seminarium nt. Kawy (2007), De Kuyper Drink Master (2007) oraz studia podyplomowe m.in. w zakresie Kształcenia Pedagogicznego (2017) nadające uprawnienia pedagogiczne oraz Organizacja i Zarządzanie w Turystyce, Hotelarstwie i Gastronomii (2024).
Wykształcenie: wyższe
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Wszystkie niezbędne materiały (skrypt), akcesoria i produkty do przeprowadzenia szkolenia zapewnia organizator.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem skorzystania z usługi rozwojowej jest zapis na szkolenie za pośrednictwem Bazy Usług Rozwojowych.
Informacje dodatkowe
Warunkiem uzyskania zaświadczenia jest ocena weryfikacji efektów uczenia się- uczestnik zaliczył/nie zaliczył.
W czasie szkolenia przewiduje się również krótkie przerwy według potrzeb uczestnika.
W cenę usługi nie są wliczone koszty noclegów i wyżywienia. Liczba godzin usług przedstawiona jest wymiarze godzin dydaktycznych. Przerwy wliczają się do godzin usługi.
Szkolenie dostosowane do potrzeb osób niedosłyszących - zapewniona obecność tłumacza migowego.
Usługa rozwojowa nie jest świadczona przez podmiot pełniący funkcję Operatora lub Partnera Operatora w danym projekcie PSF lub w którymkolwiek Regionalnym Programie lub FERS albo przez podmiot powiązany z Operatorem lub Partnerem kapitałowo lub osobowo.
Cena usługi nie obejmuje kosztów niezwiązanych bezpośrednio z usługa rozwojową, w szczególności kosztów środków trwałych przekazywanych Uczestnikom/-czkom projektu, kosztów dojazdu i zakwaterowania.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Szkolenie dostosowane do potrzeb osób niedosłyszących - zapewniona obecność tłumacza migowego.