Zielone Kompetencje w Nowoczesnym Cukiernictwie- Cukiernik z egzaminem Czeladniczym
Możliwość dofinansowania
Zielone Kompetencje w Nowoczesnym Cukiernictwie- Cukiernik z egzaminem Czeladniczym
Numer usługi 2025/06/29/164244/2844671
5 600,00 PLN
brutto
5 600,00 PLNnetto
140,00 PLNbrutto/h
140,00 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Grupa docelowa usługi:
- osoby pragnące rozpocząć karierę w cukiernictwie
- osoby dorosłe z własnej inicjatywy podnoszące umiejętności i kompetencje w zawodzie kucharz
- osoby zamieszkujące, pracujące, lub uczące się na terenie województwa podkarpackiego, powiat bieszczadzki, powiat brzozowski, powiat leski, powiat sanocki
- osoby pracujące chcące podnieść swoje kwalifikacje
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników15
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat VCC Akademia Edukacyjna
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs przygotowuje do pracy w zawodzie cukiernika z uwzględnieniem zasad ekologii i zrównoważonego rozwoju.Uczestnicy uczą się nowoczesnych technik cukierniczych, pracy z masami, tortami i dekoracjami, a także zdobywają zielone kompetencje – m.in. w zakresie ograniczania odpadów, użycia naturalnych składników i energooszczędnych rozwiązań.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą z zakresu cukiernictwa, doboru i łączenia składników oraz zasad przechowywania produktów spożywczych. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje wiedzę z zakresu cukiernictwa, doboru i łączenia produktów oraz zasad ich przechowywania. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zasad organizacji pracy pod kątem zasad HACCP, BHP i p.poż. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasady organizacji pracy pod kątem HACCP, BHP i p.poż. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą tworzenia wyrobów cukierniczych (ciasta, torty, dekoracje). | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasady tworzenia wyrobów cukierniczych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Efekty uczenia się Stosuje techniki ograniczające marnowanie żywności i wybiera składniki zgodnie z zasadami ekologii. | Kryteria weryfikacji Dobiera surowce z uwzględnieniem lokalności, sezonowości i idei zero waste. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Obsługuje maszyny i urządzenia cukiernicze z zachowaniem zasad bezpieczeństwa i energooszczędności. | Kryteria weryfikacji Dobiera i obsługuje odpowiedni sprzęt zgodnie z procedurami i normami eko. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się nadzienia, tynki i dekoracje oraz estetycznie prezentuje wyroby cukiernicze, stosując zasady zrównoważonego rozwoju. | Kryteria weryfikacji Przygotowuje produkty według receptur i technologii, stosując odpowiednie techniki dekoracji oraz ekologiczne rozwiązania. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeCukiernik
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęIzba Rzemieślnicza Lubelszczyzny
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoIzba Rzemieślnicza Lubelszczyzny
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
- Surowce gastronomiczne i zielone podejście do produktów spożywczych
- Rodzaje surowców cukierniczych (tradycyjne, roślinne, lokalne, sezonowe)
- Wybór składników w duchu zero waste i ekologii
- Wpływ jakości surowca na smak i strukturę wyrobów
- Przechowywanie i logistyka przy zachowaniu zasad zrównoważonego rozwoju
- Technologia gastronomiczna z elementami zielonego cukiernictwa
- Nowoczesne techniki obróbki ciasta i składników
- Procesy pieczenia i chłodzenia z uwzględnieniem energooszczędności
- Ekologiczne zamienniki i dodatki cukiernicze (naturalne barwniki, żelatyna roślinna, itp.)
- Maszyny i urządzenia w nowoczesnym cukiernictwie
- Obsługa i konserwacja maszyn i urządzeń cukierniczych
- Zasady bezpieczeństwa pracy
- Wybór energooszczędnego sprzętu i jego wpływ na środowisko
- Techniki cukiernicze – nowoczesne podejście
- Przygotowanie nowoczesnych kremów (ganache, musy, kremy bazowe z roślinną alternatywą)
- Wytwarzanie wkładów do tortów i monoporcji (żelki, chrupki, biszkopty bez marnotrawstwa)
- Nowoczesne techniki tynkowania tortów (ganache, krem maślany, tynk na bazie białej czekolady)
- Dekoracja i prezentacja wyrobów cukierniczych
- Sztuka nowoczesnej dekoracji: efekty lustrzane (glazury), welur, naturalne barwniki
- Kompozycja, kolory i tekstury w prezentacji tortów i monoporcji
- Ekologiczne opakowania i sposoby serwowania przyjazne środowisku
- Zajęcia praktyczne obejmuje – nowoczesne torty i monoporcje
- Nowoczesne torty tynkowane (np. z ganache, kremem maślanym, biszkopt)
- Monoporcje musowe z warstwami (kremy, żelki, chrupki, biszkopt, mus)
- Tworzenie struktur wewnętrznych (różne tekstury: żelka, crunchy, miękki biszkopt, krem,chrupka)
- Tynkowanie i dekorowanie zgodnie z najnowszymi trendami (glazury lustrzane, efekt weluru, tynki pastelowe, ozdoby jadalne)
- Ekologiczne rozwiązania w praktyce: ograniczanie odpadów, racjonalne wykorzystanie składników, recykling materiałów dekoracyjnych
- Egzamin potwiedzający kwalifikacje
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 0
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 600,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 600,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 140,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 140,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 100,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 100,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 1 000,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 1 000,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 0
Brak wyników.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik otrzymuje materiały szkoleniowe według potrzeb.
Adres
Adres
Pielnia
38-533 Pielnia
woj. podkarpackie
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
Kontakt
Kontakt
Artur Zaskórski
E-mail
artur.zas@interia.pl
Telefon
(+48) 606 206 249