KURS WSET 1
Możliwość dofinansowania
KURS WSET 1
Numer usługi 2025/06/24/185340/2832611
1 150,00 PLN
brutto
934,96 PLNnetto
127,78 PLNbrutto/h
103,88 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikatory projektówMałopolski Pociąg do kariery
- Grupa docelowa usługi
Dla entuzjastów i początkujących pasjonatów wina oraz osób rozpoczynających pracę w branży winiarskiej lub gastronomicznej.
Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu MP
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników14
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi9
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs WSET 1 pozwala zdobyć podstawy w zakresie rozpoznawania najważniejszych stylów, rodzajów i szczepów wina.Uczestnicy kursu poznają różnice w sposobie produkcji różnych rodzajów win, spróbować win produkowanych w odmienny sposób, poznać najważniejsze wina świata i podstawy rozumienia etykiet winiarskich.
Kurs kończy się egzaminem i daje możliwość uzyskania certyfikatu.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Poznasz różne rodzaje i typy win, rozumiejąc ich cechy i różnice. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu potrafi rozpoznać różne rodzaje i typy win, rozumiejąc ich cechy i różnice. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Zdobędziesz wiedzę o najważniejszych szczepach winogron i ich charakterystyce, poznając ich wpływ na smak wina. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu ma wiedzę o najważniejszych szczepach winogron i ich charakterystyce. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Nauczysz się technik degustacji win, aby prawidłowo ocenić i rozpoznać ich cechy. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu ma techniki degustacji win, aby móc prawidłowo ocenić i rozpoznać ich cechy.Potrafi dobierać wina do potraw, tworząc harmonijne połączenia smakowe. Potrafi odczytywać etykiety winiarskie i interpretować zawarte na nich informacje. Rozumie zasady przechowywania i serwowania win. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Dowiesz się, jak dobierać wina do potraw, tworząc harmonijne połączenia smakowe. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu potrafi dobierać wina do potraw, tworząc harmonijne połączenia smakowe. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Nauczysz się odczytywać etykiety winiarskie i interpretować zawarte na nich informacje. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu potrafi odczytywać etykiety winiarskie i interpretować zawarte na nich informacje. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
TAK
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
TAK
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
TAK
Program
Program
Program
- Rodzaje i typy win.
- Charakterystyczne cechy najważniejszych szczepów winogron.
- Sposoby degustacji win.
- Zasady dobierania win do potraw.
- Przechowywanie i serwowanie win.
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 12
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 12 Wprowadzenie i zagadnienia związane z uprawą winorośli i produkcją wina | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 12 Typologia i główne style win | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 12 Przerwa | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 12 Najważniejsze wina musujące świata | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 12 Najważniejsze białe szczepy i wina świata | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 12 Najważniejsze szczepy czerwone i wina z nich produkowane | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 30-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 12 Przerwa | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 30-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 12 Zagadnienia związane z serwisem i przechowywaniem wina | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 30-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 12 Reguły łączenia win z potrawami | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 30-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 12 Najważniejsze wina wzmacniane świata | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 30-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 12 Przerwa | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 30-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 12 Egzamin | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 30-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 1 150,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 934,96 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 127,78 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 103,88 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Tomasz Fijał
CEO Wine&Whisky Bar Ferment. Absolwent WSET 3.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Podręcznik Wset Level 1
Próbki win
usługa skierowana jest do Uczestników Projektów MP i/lub NSE.
Adres
Adres
ul. Lubicz 40
31-512 Kraków
woj. małopolskie
Sala szkoleniowa
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
Kontakt
Kontakt
Szymon Milonas
E-mail
kursy@winedukacja.pl
Telefon
(+48) 574 428 227