KURS WSET 1
Możliwość dofinansowania
KURS WSET 1
Numer usługi 2025/06/23/185340/2832122
1 150,00 PLN
brutto
934,96 PLNnetto
127,78 PLNbrutto/h
103,88 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Dla entuzjastów i początkujących pasjonatów wina oraz osób rozpoczynających pracę w branży winiarskiej lub gastronomicznej.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników14
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi9
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs WSET 1 pozwala zdobyć podstawy w zakresie rozpoznawania najważniejszych stylów, rodzajów i szczepów wina.Uczestnicy kursu poznają różnice w sposobie produkcji różnych rodzajów win, spróbować win produkowanych w odmienny sposób, poznać najważniejsze wina świata i podstawy rozumienia etykiet winiarskich.
Kurs kończy się egzaminem i daje możliwość uzyskania certyfikatu.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Poznasz różne rodzaje i typy win, rozumiejąc ich cechy i różnice. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu potrafi rozpoznać różne rodzaje i typy win, rozumiejąc ich cechy i różnice. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Zdobędziesz wiedzę o najważniejszych szczepach winogron i ich charakterystyce, poznając ich wpływ na smak wina. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu ma wiedzę o najważniejszych szczepach winogron i ich charakterystyce. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Nauczysz się technik degustacji win, aby prawidłowo ocenić i rozpoznać ich cechy. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu ma techniki degustacji win, aby móc prawidłowo ocenić i rozpoznać ich cechy.Potrafi dobierać wina do potraw, tworząc harmonijne połączenia smakowe. Potrafi odczytywać etykiety winiarskie i interpretować zawarte na nich informacje. Rozumie zasady przechowywania i serwowania win. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Dowiesz się, jak dobierać wina do potraw, tworząc harmonijne połączenia smakowe. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu potrafi dobierać wina do potraw, tworząc harmonijne połączenia smakowe. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Nauczysz się odczytywać etykiety winiarskie i interpretować zawarte na nich informacje. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu potrafi odczytywać etykiety winiarskie i interpretować zawarte na nich informacje. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
TAK
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
TAK
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
TAK
Program
Program
Program
- Rodzaje i typy win.
- Charakterystyczne cechy najważniejszych szczepów winogron.
- Sposoby degustacji win.
- Zasady dobierania win do potraw.
- Przechowywanie i serwowanie win.
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 12
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 12 Wprowadzenie i zagadnienia związane z uprawą winorośli i produkcją wina | Prowadzący Aleksandra Harabasz | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 12 Typologia i główne style win | Prowadzący Aleksandra Harabasz | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 12 Przerwa | Prowadzący Aleksandra Harabasz | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 12 Najważniejsze wina musujące świata | Prowadzący Aleksandra Harabasz | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 12 Najważniejsze białe szczepy i wina świata | Prowadzący Aleksandra Harabasz | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 20:00 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 12 Najważniejsze szczepy czerwone i wina z nich produkowane | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 12-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 12 Przerwa | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 12-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 12 Zagadnienia związane z serwisem i przechowywaniem wina | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 12-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 12 Reguły łączenia win z potrawami | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 12-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:45 | Godzina zakończenia 20:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 12 Najważniejsze wina wzmacniane świata | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 12-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 20:15 | Godzina zakończenia 20:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 12 Przerwa | Prowadzący Łukasz Wojnarowicz | Data realizacji zajęć 12-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 20:45 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 12 Egzamin | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 12-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 21:00 | Godzina zakończenia 22:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 1 150,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 934,96 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 127,78 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 103,88 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 2
1 z 2
Aleksandra Harabasz
Zdobywała umiejętności w najlepszych restauracjach Polsce, a ostatnio w Kopenhadze w nagradzanej restauracji Geranium. Ukończyła WSET 3 Wines i WSET 3 Spirits (oba z wyróżnieniem) oraz Court of Master Sommeliers Advanced.
2 z 2
Łukasz Wojnarowicz
Absolwent Diploma in Wines and Spirits, z tytułem Weinakademikera, nadawanym przez Weinakademie Österreich w Rust. Wykładowca Collegium Civitas, dziennikarz magazynu Czas Wina i sędzia na zawodach winiarskich.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Podręcznik Wset Level 1
Próbki win
Adres
Adres
ul. ks. Ignacego Skorupki 5
00-546 Warszawa
woj. mazowieckie
Sala szkoleniowa
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
Kontakt
Kontakt
Szymon Milonas
E-mail
kursy@winedukacja.pl
Telefon
(+48) 574 428 227