Kelner - barman - barista z egzaminem czeladniczym
Kelner - barman - barista z egzaminem czeladniczym
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Grupę docelową usługi stanowią:
* osoby dorosłe, które z własnej inicjatywy chcą podnieść swoje umiejętności /kompetencje / kwalifikacje;
* zamieszkujące, pracujących lub uczących się na terenie woj. podkarpackiego,
* osoby chcące zdobyć i opanować wiedzę wraz z umiejętnościami niezbędnymi do pracy na stanowisku kelnera/ barmana;
* osoby pracujące w gastronimii chcące potwierdzić swoje kwalifikacje,
* osoby posiadajace wykształcenie minimum podstawowe / gimnazjalne.
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników14
- Data zakończenia rekrutacji23-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat VCC Akademia Edukacyjna
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs przygotowuje do wykonywania pracy na stanowisku kelner/barman/barista.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi:- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych. - określać prawa i obowiązki pracownika oraz pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy - określać zagrożenia związane z występowaniem szkodliwych czynników w środowisku pracy - stosować środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych - udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia | Kryteria weryfikacji Uczestnik przestrzega przepisów prawa dotyczących realizacji zadań zawodowych oraz przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi:- stosować przepisy prawa dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej oraz stosować przepisy prawa pracy, przepisy prawa dotyczące ochrony danych osobowych oraz przepisy prawa podatkowego i prawa autorskiego - analizować działania prowadzone przez przedsiębiorstwa funkcjonujące w branży - przygotowywać dokumentację niezbędną do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej | Kryteria weryfikacji Uczestnik zna i potrafi stosować przepisy dotyczące podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi:- wykorzystywać kompetencje personalne i społeczne w tym kreatywność i konsekwencje w realizacji zadań, otwartość na zmiany, przestrzega zasad kultury i etyki - potrafi ponosić odpowiedzialność za podejmowane działania, przewiduje skutki podejmowanych działań oraz współpracuje w zespole | Kryteria weryfikacji Uczestnik omawia i stosuje kompetencje personalne i społeczne | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi:- rozróżniać surowce i towary handlowe stosowane w produkcji potraw, napojów oraz w bezpośredniej sprzedaży w zakładzie gastronomicznym - dokonywać oceny towaroznawczej produktów spożywczych oraz określa ich zastosowanie - określać rolę składników pokarmowych - stosować programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań | Kryteria weryfikacji Uczestnik omawia i stosuje zagadnienia oraz umiejętności stanowiące podbudowę zawodu | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi wykonywać czynności z zakresu pracy na stanowisku kelnera | Kryteria weryfikacji - obsługuje klientów- serwuje i prezentuje potrawy i napoje - nakłada i podaje potrawy - używa naczyń i sztućców - wykonuje czynności z zakresu dekantacji wina - obsługuje przyjęcia, bankiety i inne wydarzenia specjalne | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi posługiwać się wiedzą z zakresu pracy na stanowisku kelnera | Kryteria weryfikacji - charakteryzuje pracę kelnera- omawia zasady higieny i bezpieczeństwa w pracy w pracy kelnera - charakteryzuje zasady obsługi klienta - omawia zasady obsługi kasy fiskalnej oraz terminali płatniczych - rozróżnia techniki serwowania i prezentacji potraw i napojów - omawia zasady etykiety i savoir-vivre w pracy kelnerskiej - definiuje dress code kelnera - charakteryzuje zasady obsługi przyjęć, bankietów i innych wydarzeń specjalnych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi posługiwać się wiedzą z zakresu pracy na stanowisku barmana- wykonywać czynności z zakresu pracy na stanowisku barmana | Kryteria weryfikacji - charakteryzuje pracę barmana- rozróżnia wyposażenie baru, narzędzia i sprzęt używany przez barmana - omawia zasady przechowywania i konserwacji produktów alkoholowych i niealkoholowych - rozróżnia rodzaje alkoholi i ich cechy charakterystyczne - charakteryzuje zasady odpowiedzialnej sprzedaży i podawania alkoholu, w tym prawne aspekty pracy w branży alkoholowej - używa narzędzi i sprzętu barmańskiego - podaje alkohol - przygotowuje popularne, nowe i personalizowane drinki i koktajle - obsługuje gości - wykorzystuje sezonowe składniki i trendy w świecie barmaństwa - serwuje drinki | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi posługiwać się wiedzą z zakresu pracy na stanowisku baristywykonywać czynności z zakresu pracy na stanowisku baristy | Kryteria weryfikacji - charakteryzuje pracę baristy- omawia zasady działania i obsługi ekspresów do kawy - rozróżnia rodzaje kawy i techniki parzenia kawy - omawia zasady przygotowywania różnych napojów kawowych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeKelner
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęIzba Rzemieślnicza
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoIzba Rzemieślnicza
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
Kelner
Charakterystyka pracy kelnera
Zasady higieny i bezpieczeństwa w pracy
Obsługa klienta
Techniki serwowania potraw i napojów
Nakładanie i podawanie potraw
Obsługa naczyń i sztućców
Opisywanie i doradzanie dań i napojów
Barman
Charakterystyka pracy barmana
Wyposażenie baru
Narzędzia i sprzęt używany przez barmana
Rodzaje alkoholi i ich cechy charakterystyczne
Podstawowe techniki mieszania i muddlingu
Korzystanie z shakera, mieszadła i innych narzędzi
Przygotowywanie popularnych drinków i koktajli
Barista
Charakterystyka pracy baristy
Zasady działania ekspresów do kawy
Obsługa ekspresu: kalibracja, czyszczenie, konserwacja
Rodzaje kawy
Proces palenia kawy: jasny, średni, ciemny stopień palenia
Techniki parzenia kawy
Przygotowanie różnych napojów kawowych
Egzamin potwierdzający kwalifikacje.
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 7 Charakterystyka pracy kelnera, barmana i baristy. Zasady higieny i bezpieczeństwa w pracy, obsługa klienta | Prowadzący Grzegorz Miąc | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 7 Techniki serwowania potraw i napojów. Nakładanie i podawanie potraw. Obsługa naczyń i sztućców. Opisywanie i doradzanie dań i napojów | Prowadzący Grzegorz Miąc | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 7 Wyposażenie baru. Narzędzia i sprzęt używany przez barmana. Rodzaje alkoholi i ich cechy charakterystyczne | Prowadzący Grzegorz Miąc | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 7 Podstawowe techniki mieszania i muddlingu. Korzystanie z shakera, mieszadła i innych narzędzi. Przygotowywanie popularnych drinków i koktajli. | Prowadzący Grzegorz Miąc | Data realizacji zajęć 27-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 7 Podstawowe techniki mieszania i muddlingu. Korzystanie z shakera, mieszadła i innych narzędzi. Przygotowywanie popularnych drinków i koktajli. | Prowadzący Grzegorz Miąc | Data realizacji zajęć 28-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 7 Obsługa ekspresu. Rodzaje kawy. Proces palenia kawy. Techniki parzenia kawy. Przygotowanie różnych napojów kawowych. | Prowadzący Grzegorz Miąc | Data realizacji zajęć 01-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 7 Egzamin potwierdzający kwalifikacje. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 02-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 04:00 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 600,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 600,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 140,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 140,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 100,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 100,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 1 000,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 1 000,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Grzegorz Miąc
Pan Grzegorz to osoba posiadająca wiedzę i doświadczenie w zakresie obsługi klienta w gastronomii, przygotowywania napojów alkoholowych i bezalkoholowych, obsługi kelnerkiej, a także przygotowywania kawy i innych napojów kawowych. Jako specjalista ze wskazanego obszaru odpowiedzialny jest za nauczanie i rozwijanie umiejętności słuchaczy w tych dziedzinach, a także za dbanie o wysoką jakość usług w lokalach gastronomicznych.
Jest również praktykiem z wieloletnim doświadczeniem zawodowym.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik otrzymuje materiały szkoleniowe.
Według potrzeb szkoleniowych: materiały do zajęć praktycznych, materiały pomocnicze, narzędzia itp.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi