Kurs WSET 2
Możliwość dofinansowania
Kurs WSET 2
Numer usługi 2025/06/17/185340/2822394
3 500,00 PLN
brutto
2 845,53 PLNnetto
159,09 PLNbrutto/h
129,34 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Dla pasjonatów, hobbystów, osób z branży HoReCa, profesjonalnych sprzedawców, restauratorów, handlowców i kelnerów oraz dla wszystkich, którzy chcą rozwijać swoją wiedzę o winie.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników14
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi22
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs WSET 2 pomaga swobodnie rozpoznawać wina na etapie czytania etykiety w sklepie/u importera, czy nazwy w menu restauracji – rozumieć konsekwencje informacji na etykiecie (co będzie oznaczał dany szczep z danego kraju, apelacji, wyprodukowany określoną metodą);na etapie degustacji rozumieć dlaczego wino nam smakuje lub nie i czy jest to typowe dla takiego wina, czy wynika z innych czynników.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Poznasz szczepy winogron oraz regiony winiarskie na świecie, analizując ich charakterystykę poprzez degustację kilkudziesięciu szczepów białych i czerwonych, takich jak Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Cabernet-Sauvignon, Merlot, Tempranillo i inne. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu będzie potrafił rozpoznawać szczepy winogron oraz regiony winiarskie na świecie, analizując ich charakterystykę poprzez degustację kilkudziesięciu szczepów białych i czerwonych, takich jak Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Cabernet-Sauvignon, Merlot, Tempranillo i inne. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Zrozumiesz, jak czytać etykiety win i zapoznasz się z słownictwem związanym z winem, uwzględniając różnice między etykietami francuskimi, niemieckimi, włoskimi, hiszpańskimi i nowo światowymi. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu będzie potrafił czytać etykiety win uwzględniając różnice między etykietami francuskimi, niemieckimi, włoskimi, hiszpańskimi i nowo światowymi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Dowiesz się, jak czynniki takie jak klimat, gleba, metody uprawy, fermentacji i starzenia wpływają na jakość i cechy wina. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu będzie wiedział jak czynniki takie jak klimat, gleba, metody uprawy, fermentacji i starzenia wpływają na jakość i cechy wina. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Nauczysz się, jak dobierać wina do potraw, stosując zasady harmonizacji smaków i uczestnicząc w ćwiczeniach z dobierania win. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu będzie potrafił dobierać wina do potraw, stosując zasady harmonizacji smaków i uczestnicząc w ćwiczeniach z dobierania win. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozwiniesz umiejętność degustacji i oceny wina zgodnie z systemem WSET Systematic Approach to Tasting, analizując 40 win. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu będzie potrafił degustować i ocenić wino zgodnie z systemem WSET Systematic Approach to Tasting, analizując 40 win. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
TAK
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
TAK
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
TAK
Program
Program
Program
- Szczepy i regiony winiarskie na świecie – omówienie i degustacyjna analiza kilkudziesięciu szczepów białych i czerwonych (m.in. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Gewurztraminer, Semillon, Chenin Blanc, Viognier, Garganega, Torrontes, Muscat, Prosecco, Pinot Noir, Cabernet-Sauvignon i Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Grenache, Tempranillo, Sangiovese, Malbec, Zinfandel-Primitivo).
- Czytanie etykiet i słownictwo związane z winem – różnice między francuskimi, niemieckimi, włoskimi, hiszpańskimi i nowo światowymi.
- Czynniki wpływające na jakość i cechy wina – od klimatu i gleby przez metody uprawy, fermentacji, starzenia.
- Zasady dobierania win do potraw – połączenia smaków i ćwiczenia z doboru.
- Degustacja oraz ocena wina według systemu WSET Systematic Approach to Tasting (40 win).
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 25
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin | Forma stacjonarna |
---|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 25 Wprowadzenie do kursu | Prowadzący Krzysztof Sajnóg | Data realizacji zajęć 26-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 18:15 | Liczba godzin 00:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 25 Kalibracja palety – degustacja metodą WSET/SAT | Prowadzący Krzysztof Sajnóg | Data realizacji zajęć 26-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:15 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 25 Przerwa | Prowadzący Krzysztof Sajnóg | Data realizacji zajęć 26-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:45 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 25 Przykładowe szczepy i regiony (4 przykłady) | Prowadzący Krzysztof Sajnóg | Data realizacji zajęć 26-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 20:00 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 25 Czynniki wpływające na jakość i smak wina. | Prowadzący Ola Harabasz | Data realizacji zajęć 27-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 25 Przerwa | Prowadzący Ola Harabasz | Data realizacji zajęć 27-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 25 Metody produkcji - konwencjonalne, organiczne, rola beczkowania | Prowadzący Ola Harabasz | Data realizacji zajęć 27-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 25 Wina różowe | Prowadzący Ola Harabasz | Data realizacji zajęć 27-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 25 Wina musujące. | Prowadzący Michał Stykowski | Data realizacji zajęć 28-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 25 Ważne białe szczepy świata cześć 1 | Prowadzący Michał Stykowski | Data realizacji zajęć 28-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 25 Przerwa | Prowadzący Michał Stykowski | Data realizacji zajęć 28-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 25 Ważne szczepy białe część 2 | Prowadzący Michał Stykowski | Data realizacji zajęć 28-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 25 Białe szczepy regionalne | Prowadzący Wojtek Szczypiński | Data realizacji zajęć 03-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 25 Przerwa | Prowadzący Wojtek Szczypiński | Data realizacji zajęć 03-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 25 Dwa najważniejsze czerwone szczepy świata. | Prowadzący Wojtek Szczypiński | Data realizacji zajęć 03-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 20:45 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 25 Wina słodkie | Prowadzący Wojtek Szczypiński | Data realizacji zajęć 03-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 20:45 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 25 Białe szczepy regionalne | Prowadzący Anna Fotowicz | Data realizacji zajęć 04-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 01:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 25 Przerwa | Prowadzący Anna Fotowicz | Data realizacji zajęć 04-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 25 Czerwone szczepy starego i nowego świata | Prowadzący Anna Fotowicz | Data realizacji zajęć 04-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 25 Pairing wina i jedzenia | Prowadzący Anna Fotowicz | Data realizacji zajęć 04-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 25 Trzy ważne czerwone szczepy świata | Prowadzący Krzysztof Sajnóg | Data realizacji zajęć 05-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 25 Przerwa | Prowadzący Krzysztof Sajnóg | Data realizacji zajęć 05-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 25 Wina wzmacniane | Prowadzący Krzysztof Sajnóg | Data realizacji zajęć 05-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 00:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 25 Powtórka | Prowadzący Krzysztof Sajnóg | Data realizacji zajęć 05-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 25 Egzamin | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 | Forma stacjonarna Tak |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 3 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 845,53 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 159,09 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 129,34 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 5
1 z 5
Ola Harabasz
Ola Harabasz - doświadczona Sommelierka, która zdobywała umiejętności w najlepszych restauracjach Polsce a w ostatnim czasie w Kopenhadze w nagradzanej restauracji Geranium. Ukończyła WSET 3 Wines i WSET 3 Spirits (oba z wyróżnieniem) oraz Court of Master Sommeliers Advanced. Po pracy uwielbia dobre Negroni i emocje związane z Formułą 1.
2 z 5
Krzysztof Sajnóg
Absolwent WSET 3 (z wyróżnieniem) oraz studiów podyplomowych z enoturystyki na Collegium Civitas. Jako jedna z pierwszych osób w Polsce ukończył komplet kursów Spanish Wine Scholar, French Wine Scholar i Italian Wine Scholar – wszystkie zaliczone z wyróżnieniem. W wolnych od nauki chwilach pomaga uczyć się innym, pisze o winie i podróżuje po bardziej i mniej znanych apelacjach Hiszpanii, Grecji i Węgier.
3 z 5
Wojtek Szczypiński
Ukończył z wyróżnieniem kurs WSET 3, przymierza się do poziomu 4. Prowadzenie szkoleń i degustacji łączy z pracą w agencji reklamowej dla klienta branży alkoholowej oraz rozwijaniem autorskiego bloga.
4 z 5
Michał Stykowski
Absolwent WSET 3, pierwszy Polak z tytułem Spanish Wine Scholar. Specjalizuje się w winach hiszpańskich, sędzia na konkursach wina m.in. Bacchus Vini.
5 z 5
Anna Fotowicz
Absolwentka kursu WSET 3 z wyróżnieniem. Specjalizuje się w winach francuskich.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Podręcznik WSET Level 2 Award in Wines
Próbki win
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Usługa będzie realizowana w formule hybrydowej - możliwość udziału stacjonarnie lub online.
Udział w kursie dla osób, które będą łączyły się online możliwy będzie za pomocą połączenia internetowego z wykorzystaniem komputera i aplikacji Google Meet.
Adres
Adres
ul. ks. Ignacego Skorupki 5
00-546 Warszawa
woj. mazowieckie
sala szkoleniowa
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
Kontakt
Kontakt
Szymon Milonas
E-mail
kursy@winedukacja.pl
Telefon
(+48) 574 428 227