Serwis napojów mieszanych i alkoholi
Serwis napojów mieszanych i alkoholi
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Kurs jest odpowiedni dla osób na każdym poziomie zaawansowania, zarówno posiadających podstawowe umiejętności i doświadczenie w pracy za barem, jak i osób bez wiedzy branżowej i doświadczenia zawodowego, zainteresowanych tematyką szkolenia i chcących uzyskać kwalikacje w tym zakresie.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników30
- Data zakończenia rekrutacji14-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi49
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Osoba posiadająca kwalifikację “Serwis napojów mieszanych i alkoholi” przyrządza mieszane napoje alkoholowe oraz bezalkoholowe .Jest to osoba przygotowana do profesjonalnej obsługi gości, w tym w szczególności do dbania o dobrą atmosferę w relacji z nimi, rozpoznawania potrzeb i reagowania na nie oraz oraz proponowania konstruktywnych rozwiązań w sytuacjach nietypowych lub odnoszących się do wymagających klientów. Osoba posiadająca kwalifikację “Serwis napojów mieszanych i alkoholi” może znaleźćEfekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą alkoholi , napojów alkoholowych i dodatków | Kryteria weryfikacji charakteryzuje i rozróżnia typy mocnych alkoholi (wódki czyste, wódki gatunkowe aromatyzowane, wódki gatunkowe naturalne)charakteryzuje i rozróżnia typy win (gronowe, wermuty, wina południowe, musujące) charakteryzuje i rozróżnia inne rodzaje alkoholi fermentowanych (piwo, cydry, kumys, miód pitny) charakteryzuje typy dodatków używanych w przygotowaniu napojów mieszanych (owoce, syropy, napoje, przyprawy, sosy) omawia i charakteryzuje składniki napojów mieszanych (składniki główne, modyfikatory, bonifikatory, składniki dodatkowe, składniki przyprawowe, składniki szprycerujące, dodatki dekoracyjne, dodatki komplementarne) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Przygotowuje i podaje mieszane napoje alkoholowe i alkohole | Kryteria weryfikacji wymienia i charakteryzuje techniki przygotowywania mieszanych i niemieszanych napojów alkoholowych (np. shakerowania)omawia i dobiera szkło do typu napoju omawia i dobiera sprzęt i narzędzia do przygotowania danego typu napoju podaje receptury wskazanych mieszanych napojów alkoholowych według klasyfikacji IBA - official cocktails (klasyfikacja Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów) (Mojito, Margarita, Daiquiri, Sex on the Beach, Pina Colada, Kamikaze Original, Cosmopolitan, Tequila Sunrise, Martini Cocktail, Long Island Ice Tea, Black Russian, Manhattan, B-52, Kir Royale, Krwawa Mary); przygotowuje do podania i podaje alkohole (jeden z listy: wódka czysta, whisky/whiskey, brandy, piwo) przygotowuje mieszany napój alkoholowy (jeden z listy: Mojito, Margarita, Daiquiri, Sex on the Beach, Pina Colada, Kamikaze Original, Cosmopolitan, Tequila Sunrise, Martini Cocktail, Long Island Ice Tea, Black Russian, Manhattan, B-52, Kir Royale, Krwawa Mary) przygotowuje autorski mieszany napój alkoholowy według podanych preferencji gościa (moc, typ alkoholu, słodycz, kwasowość, gorycz) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się przygotowuje i podaje mieszane napoje bezalkoholowe | Kryteria weryfikacji omawia techniki przygotowania mieszanych napojów bezalkoholowych (np. blenderowanie)omawia trendy w przygotowaniu mieszanych napojów bezalkoholowych (bezalkoholowe wersje klasycznych drinków, smoothie, fit drinks) podaje receptury wskazanych mieszanych napojów bezalkoholowych (Mojito Virgin, Pina Colada Virgin, Tequila Sunrise Virgin) przygotowuje napój bezalkoholowy według podanych preferencji gościa (np. smoothie) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Przygotowanie przekąsek | Kryteria weryfikacji wymienia i charakteryzuje rodzaje drobnych przekąsek stosowanych w barzepodaje propozycje przekąsek, które można przygotować w barze - 1. Charakteryzuje zasady obsługi gości 2. Stosuje się do zasad obsługi gości | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeSerwis napojów mieszanych i alkoholi
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęCentrum Szkolenia Barmanów
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoCentrum Szkolenia Barmanów
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
1.Wprowadzenie do zawodu barmana, etyka zawodowa
2. Obsługa gości/klientów, przyjęcie zamówienia, profesjonalny serwis, rozliczenie
3. Sprzęt i narzędzia do przygotowania napojów alkoholowych i bezalkoholowych
4. Podstawowa wiedza dotycząca alkoholi napojów alkoholowych i dodatków
5. Przygotowanie i podanie mieszanych napojów alkoholowych i alkoholi
6. Przygotowanie i podanie mieszanych napojów bezalkoholowych
7. Przygotowanie przekąsek
8 .Dodatkowe zajęcia z przygotowania kawy
9. Walidacja i certykacja efektów szkolenia
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 600,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 600,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 114,29 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 114,29 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 900,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 900,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 900,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 900,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Mateusz Gola
Certyfikowany Trener Barmański International Bartender Association.
Wice prezydent Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Osoba posiadająca kwalifikacje może znaleźć zatrudnienie: - w lokalach gastronomicznych, cocktail barach, pubach, restauracjach, hotelach, kawiarniach, także tych zlokalizowanych na przykład centrach spa, w kasynach, na statkach; - jako osoba pełniąca usługi mobilne, np. podczas przyjęć u klienta; - prowadzić pokazy i szkolenia. Ponadto może brać udział w konkursach branżowych, zdobywać tytuły i rozwijać swoje kompetencje biorąc udział w seminariach, sympozjach barmańskich, szkoleniach itp, publikować w prasie branżowej.