Szkolenie piekarnicze - ciasto półfrancuskie - klasyczny croissant
Szkolenie piekarnicze - ciasto półfrancuskie - klasyczny croissant
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Piekarze, cukiernicy, kucharze, osoby przyuczające się do zawodu oraz wszyscy, którzy chcą nabyć lub rozszerzyć swoją wiedzę i umiejętności piekarskie pod okiem Mistrza Piekarstwa Wiesława Kuci.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji02-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi22
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie pozwala na samodzielne przygotowanie różnego rodzaju pieczywa półfrancuskiego typu croissant, pain au chocolate, pain aux raisins, new york rolls, cube i wielu innych; na samodzielny dobór odpowiednich surowców i parametrów do produkcji ciasta półfrancuskiego w zakładzie pracy.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się WIEDZA: Definiuje różne rodzaje pieczywa opartego na cieście półfrancuskim. | Kryteria weryfikacji Omawia i stosuje tradycyjne receptury. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się UMIEJETNOŚCI: Przygotowuje, formuje, dekoruje i wypieka różne wyroby oparte na cieście półfrancuskim. | Kryteria weryfikacji Przygotowuje odpowiednie dodatki do wypieków. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Dobiera odpowiedni zakres temperatury do rodzaju wypieku. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustala cele i priorytety w działaniu. | Kryteria weryfikacji Ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Stosuje zasady komunikacjiinterpersonalnej - potrafi przekazać swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym, posiada kompetencje społeczne, niezbędne do wykonywania pracy w zespole, radzi sobie w trudnych sytuacjach w środowisku cukierniczym. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Na szkoleniu uczestnicy poznają techniki wytwarzania i wypieką:
- Croissant klasyczny
- Croissant podwójnie pieczony (double baked)
- Pain aux raisins
- Pain au chocolat
- Raspberry flower
- Waniliowy cruffin
- Rolls ( nowojorski croissant )
Zapraszamy na dwudniowe szkolenie KLASYCZNY CROISSANT FRANCUSKI w dniach 04 i 05 września 2025 r.
Uwaga!!! Niespodzianka - w programie pojawi się absolutny hit OSTATNICH LAT - czyli okrągłe croissanty - nowojorski hit - rolls.
Okrągłe viralowe croissanty zwane również croonami podbijają media społecznościowe i serca smakoszy. Rogalik króluje na TikToku i całkiem niedawno dotarł do Polski.
Ta edycja szkolenia będzie wyjątkowo nastawiona na część warsztatową, podczas której każdy z Was będzie miał okazję samodzielnie zrobić croissanty i naprawdę "oswoić" ciasto półfrancuskie.
Zapewniamy kameralne grupy ( maksimum 12. osobowe) i stanowisko pracy dla każdego.
Po tych dwu dniach praktycznej nauki będziesz wypiekał najwspanialsze francuskie rogaliki croissant i różne inne wariacje z ciasta półfrancuskiego i odpowiesz sobie na pytanie dlaczego wcześniej Ci nie wychodziły takie pyszne, delikatne i chrupiące.
Usługa realizowana w formule godzin dydaktycznych 45 min.
DLACZEGO WARTO WZIĄĆ UDZIAŁ W TYM SZKOLENIU Z WYPIEKÓW FRANCuSKICH?
- Kursanci dostają specjalnie przygotowane skrypty z wszystkimi recepturami, używanymi podczas szkolenia oraz piękne fartuszki, które również zabieracie ze sobą po szkoleniu.
- Podczas szkolenia każdy uczestnik uczestniczy czynnie w wykonywaniu i wypieku tych wszystkich francuskich specjałów ich dekoracji oraz zabiera je do domu.
- Wszyscy kursanci wrócą po szkoleniu ze słodkim upominkiem.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 12 Przywitanie uczestników, zapoznanie z przepisami BHP, RODO itd. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 04-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 12 Omówienie planu szkolenia, surowców, receptur i sprzętu niezbędnego przy produkcji ciasta półfrancuskiego. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 04-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 12 Przygotowanie i naważenie wszystkich surowców zgodnie z recepturami. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 04-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 12 Przygotowanie ciasta półfrancuskiego do długiej fermentacji. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 04-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 12 Metody produkcji ciast półfrancuskich. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 04-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 12 Formowanie wypieków + przygotowanie nadzień kremów, polew, pomad. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 04-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 12 Techniki formowania różnych aplikacji. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 04-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 12 Przywitanie uczestników, podsumowanie dnia poprzedniego, pytania | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 12 Wypiek przygotowanych aplikacji. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 12 Przygotowanie dekoracji i wykańczanie wypieków gotowych. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 12 Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, przygotowanie wystawy wypieków, pytania. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 12 Walidacja szkolenia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 2 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 113,64 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 113,64 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Wiesław Kucia
cukiernictwo - praliny, desery, monoporcje, torty, styl angielski
Od 2008 r. technolog i przedstawiciel firmy Modecor (dekoracje cukiernicze)
Od 2008 r. właściciel Szkoły Artystycznej, w której prowadzi szkolenia piekarskie i cukiernicze.
studia wyższe - Technolog Żywności i Żywienia Człowieka
dyplom Mistrza Piekarstwa
studium pedagogiczne
Od 2005 r. liczne szkolenia piekarskie i cukiernicze prowadzone w Polsce i za granicą.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
1. Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
2. Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej
3. Materiały do notowania dla kursantów (notatniki i długopis)
Informacje dodatkowe
* Szkolenie odbywa się w małych grupach- 10 - max 12 osób.
* Usługa jest realizowana od 08:00 do 16:15 - 11h/dziennie w trybie godzin dydaktycznych.
* Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników a usługa jest wydłużona o czas trwania zrealizowanych przerw.
* Walidacja wlicza się liczbę godzin usługi.
* Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych (45min).
*W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień, Warunkiem ukończenia szkolenia jest minimum 80% obecność uczestnika na szkoleniu weryfikowana listą obecności.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi