Florystyka
Możliwość dofinansowania
Florystyka
Numer usługi 2025/06/08/32733/2801325
5 600,00 PLN
brutto
5 600,00 PLNnetto
112,00 PLNbrutto/h
112,00 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Artystyczne
- Grupa docelowa usługi
Osoby pracujące w branży florystycznej, które chcą doskonalić swój warsztat oraz osoby planujące pracować w tej branży, które chcą zdobyć niezbędną wiedzę i umiejętności.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników25
- Data zakończenia rekrutacji21-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi50
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje do wykonywania zawodu FLORYSTA oraz przygotowuje do egzaminu czeladniczego z możliwością zdobycia kwalifikacji w tym zawodzie (tytuł Czeladnik).Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Uczeń posługuje się terminologią florystyczną i rozpoznaje różne rodzaje kompozycji florystycznych. | Kryteria weryfikacji Poprawne użycie terminologii oraz zdolność klasyfikowania kompozycji według rodzaju i techniki. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczeń rozpoznaje i dobiera materiały florystyczne oraz narzędzia do kompozycji. | Kryteria weryfikacji Poprawne rozpoznawanie roślin i narzędzi oraz skuteczny dobór materiałów do zadania. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Uczeń tworzy różne rodzaje bukietów i dobiera odpowiednie kwiaty oraz akcesoria. | Kryteria weryfikacji Poprawność doboru kwiatów, technik i akcesoriów oraz umiejętność wykonania bukietu zgodnego z wymaganiami. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Uczeń wykonuje bukiety okolicznościowe, kompozycje oraz dekoracje na różne okazje dostosowane do stylu i oczekiwań klienta. | Kryteria weryfikacji Ocenienie jakości kompozycji, sprawdzanie umiejętności doboru kwiatów i akcesoriów odpowiednich do kontekstu | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Uczeń wykonuje różne rodzaje wianków (na drzwi, stół, głowę) używając różnych roślin. | Kryteria weryfikacji Ocenienie techniki wykonania wianka oraz poprawności doboru roślin do wybranego rodzaju wianka. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Uczeń określa metody suszenia kwiatów oraz tworzy kompozycje z suszonych roślin. | Kryteria weryfikacji Ocenienie jakości suszenia roślin oraz efektywności ich wykorzystania w kompozycjach. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Uczeń tworzy ofertę florystyczną oraz efektywnie zarządza czasem i zleceniami. Uczeń określa metody promocji usług florystycznych oraz wykorzystania mediów społecznościowych w biznesie florystycznym. | Kryteria weryfikacji Ocena jakości oferty florystycznej oraz skuteczności planowania i realizacji zleceń. Sprawdzenie skuteczności zaprojektowanej kampanii promującej kwiaciarnię oraz użycia mediów społecznościowych w promocji. | Metoda walidacji Prezentacja |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeFlorysta
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęLubelska Izba Rzemieślnicza
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoLubelska Izba Rzemieślnicza
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
Moduł 1: Wprowadzenie do florystyki
- Historia florystyki
- Początki florystyki w Polsce i na świecie
- Przemiany we florystyce na przestrzeni lat
- Najnowsze trendy we florystyce
- Podstawowe pojęcia florystyczne
- Terminologia florystyczna
- Rodzaje kompozycji florystycznych
- Znaczenie florystyki w kulturze i sztuce
- Symbolika kwiatów w różnych kulturach
- Florystyka w dekoracjach okolicznościowych
- Materiały florystyczne
- Rodzaje kwiatów ciętych, roślin doniczkowych i suszonych
- Akcesoria i narzędzia florystyczne
- Kwiaty sezonowe i ich właściwości
Moduł 2: Kompozycje florystyczne
- Podstawy tworzenia kompozycji bukietowych
- Techniki układania bukietów
- Rodzaje bukietów: okolicznościowe, ślubne, koktajlowe
- Dobór kwiatów i akcesoriów
- Kompozycje w wazonach i donicach
- Tworzenie aranżacji do wnętrz
- Kompozycje oparte na technice „bez wody”
- Układanie kompozycji w różnorodnych pojemnikach
- Florystyka ślubna
- Bukiety ślubne, dekoracje stołów i kościoła
- Kompozycje dla panny młodej i druhen
- Florystyka żałobna
- Bukiety kondolencyjne, bukiety wiązane w ręku, wiązanki we florecie, dekoracje żałobne
- Dekoracje okolicznościowe
- Florystyka na różne okazje: urodziny, rocznice, pogrzeby, itd.
- Tworzenie kompozycji sezonowych
Moduł 3: Praktyczne techniki florystyczne
- Tworzenie wianków
- Wianek na drzwi, stół i na głowę
- Praca z różnymi rodzajami roślin
- Dekorowanie przestrzeni z użyciem kwiatów
- Aranżowanie dekoracji na imprezy i eventy
- Stworzenie ozdób florystycznych do sali, stołów i przestrzeni
- Techniki suszenia kwiatów
- Metody suszenia kwiatów i roślin
- Tworzenie kompozycji z suszonych kwiatów
- Praca z materiałami nietypowymi
- Wykorzystanie tkanin, piór, koralików, wstążek
- Tworzenie kompozycji z dodatkowymi akcesoriami
Moduł 4: Aspekty biznesowe florystyki
- Podstawy prowadzenia działalności florystycznej
- Tworzenie oferty florystycznej
- Zarządzanie czasem i zleceniami
- Marketing we florystyce
- Promocja usług florystycznych
- Wykorzystanie mediów społecznościowych do promocji kwiaciarni
- Podstawy obsługi klienta i sprzedaży
- Sztuka doradztwa florystycznego
- Sprzedaż dodatków florystycznych
Podsumowanie i zakończenie kursu
- Powtórka najważniejszych zagadnień
- Egzamin
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 11
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 11 Historia florystyki. Podstawowe pojęcia florystyczne. Znaczenie florystyki w kulturze i sztuce | Prowadzący Kamil Furman | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 11 Materiały florystyczne. Podstawy tworzenia kompozycji bukietowych | Prowadzący Kamil Furman | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 18:15 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 11 Kompozycje w wazonach i donicach | Prowadzący Kamil Furman | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 11 Florystyka ślubna | Prowadzący Kamil Furman | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 11 Florystyka żałobna | Prowadzący Kamil Furman | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 11 Dekoracje okolicznościowe | Prowadzący Kamil Furman | Data realizacji zajęć 26-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 11 Tworzenie wianków | Prowadzący Kamil Furman | Data realizacji zajęć 28-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 07:00 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 11 Dekorowanie przestrzeni z użyciem kwiatów. Techniki suszenia kwiatów | Prowadzący Kamil Furman | Data realizacji zajęć 28-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 11 Praca z materiałami nietypowymi. Podstawy prowadzenia działalności florystycznej | Prowadzący Kamil Furman | Data realizacji zajęć 05-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 11 Marketing we florystyce. Podstawy obsługi klienta i sprzedaży. Powtórzenie | Prowadzący Kamil Furman | Data realizacji zajęć 05-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 11 Egzamin | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 17-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 600,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 600,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 112,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 112,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 1 004,36 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 1 004,36 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 1 004,36 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 1 004,36 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Kamil Furman
Mistrz florystyki.
Nauczyciel florystyki w CNiB Żak od 2019r.
Trener kursów florystycznych od 2023 r.
Egzaminator.
Własna działalność gospodarcza.
Nauczyciel florystyki w CNiB Żak od 2019r.
Trener kursów florystycznych od 2023 r.
Egzaminator.
Własna działalność gospodarcza.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnik szkolenia otrzyma materiały szkoleniowe niezbędne do realizacji zajęć zarówno części teoretycznej, jak i części praktycznej.
Informacje dodatkowe
Usługa jest realizowana w godzinach dydaktycznych (1 godzina dydaktyczna = 45 minut).
Dostawca usługi dopuszcza nieobecność na zajęciach na poziomie 20%.
Cena szkolenia zawiera koszt walidacji/egzaminu.
W dniu 28.11 zajęcia prowadzone w Łańcucie ul. Kowalska 1
Adres
Adres
ul. Hetmańska 2
35-045 Rzeszów
woj. podkarpackie
Sala szkoleniowa posiada stanowiska pracy dla każdego uczestnika szkolenia w pełni wyposażone w niezbędne materiały do przeprowadzenia szkolenia w ilości dostosowanej do swobodnej pracy grupy szkoleniowej.
Kontakt
Kontakt
Szymon Bukal
E-mail
biurobukal@gmail.com
Telefon
(+48) 792 622 844