Kurs Baristyczny
Kurs Baristyczny
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Kurs przeznaczony jest dla osób, które:
- planują rozpocząć pracę w gastronomii,
- prowadzą lub zamierzają prowadzić własną działalności,
- są zainteresowane tematyką szkolenia (hobbystycznie)
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji01-12-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi15
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestników do samodzielnego przygotowywanie napojów kawowych w zawodzie barista. Uczestnicy zdobędą wiedzę z zakresu, m.in. definiowania gatunków kawy, rozróżniania techniki przygotowywania i parzenia kawy, obsługę sprzętu baristycznego, ale przede wszystkim przygotowywania napojów kawowych. Uczestnicy zdobędą umiejętności minimalizacji strat surowcowych, pełnego wykorzystania składników oraz ograniczeniaEfekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Teoria - Zdobycie kompetencji do zawodu barista | Kryteria weryfikacji Omawia historię i pochodzenie kawy, | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Teoria - Zdobycie kompetencji do zawodu barista Omawia historię i pochodzenie kawy,Definiuje gatunki kawy (m.in. arabikę irobustę) ze względu na budowę, zawartość kofeiny i kwasowość, | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Omawia techniki uprawy kawy oraz obróbki ziaren | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje zasadę 4M | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Definiuje cechy idealnego espresso | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Rozróżnia techniki przygotowania i parzenia kawy | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Omawia zasady i technikę spieniania mleka | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Praktyczna wiedza z obsługi baristycznej | Kryteria weryfikacji • Przygotowuje ekspres i młynek do pracy (sprawdza czystość grupy, dyszy do spieniania mleka, kontroluje wskaźniki temperatury i ciśnienia, czystość odbijaka i tampera),• sprawdza ustawienie grubości mielenia ziarna w młynku, • przygotowuje sprzęt do alternatywnych metod sporządzania kaw (stan techniczny, czystość, kompletność wszystkich elementów), • przygotowuje naczynia i sprzęt do spieniania mleka, • przygotowuje naczynia do podaniakawy i napojów kawowych, • czyści i konserwuje ekspres po zakończeniu pracy (stosuje środki doczyszczenia), • sprząta stanowisko pracy. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje wszystkie rodzaje kawy:• espresso, • latte macchiato, • cappuccino, • americano, • espresso con panna, • espresso macchiato, • mocha, • Irish coffee, • frappe, • kawa mrożona | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje spienione mleko | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
1. Historia kawy
2. Użytkowe gatunki kawy
3. Uprawa kawy
4. Metody zbierania kawy
5. Obróbka ziaren
6. Zasada 4M
7. Cechy idealnego espresso
8. Techniki przygotowania i parzenia kawy
9. Spienianie mleka
10. Obsługa wszelkiego sprzętu baristycznego (profesjonalny ekspres ciśnieniowy, młynek do mielenia, dzbanki, tampery itp.)
11. Przygotowywanie wszystkich rodzajów kaw (espresso, latte macchiato, cappuccino, americano, espresso con panna, espresso macchiato, mocha, irish coffee, frappe, kawa mrożona)
12. Czyszczenie i konserwacja sprzętu.
13.Walidacja
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. | |||||
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 2 767,50 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 250,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 184,50 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 150,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Tomasz Hallmann
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały kompendium z teoria i receptury
Warunki uczestnictwa
Osoby pełnoletnie
Kurs skierowany jest zarówno do osób początkujących jak i pracujących już baristów i barmanów chcących podnieść kwalifikacje.
Informacje dodatkowe
Podane godziny są godzinami zegarowymi
Teoria 7,5 godziny
Praktyka 7,5 godziny
Przerwy na życzenie uczestników (5-10 minut ), nie są wliczane do czasu trwania usługi.
Uczestnicy przyjmują do wiadomości, że usługa może być poddana monitoringowi z ramienia Operatora lub BUR i wyrażają na to zgodę.
Warunkiem ukończenia szkolenia (a zarazem otrzymania zaświadczenia o ukończeniu) jest frekwencja na poziomie minimum 80%, oraz podejście do walidacji (oceny dokonuje niezależna osoba przeprowadzająca walidację).
Wszystko co niezbędne do odbycia szkolenia zapewnia organizator.
Uczestnicy nie mają przydzielonych indywidualnych stanowisk. Wszystko niezbędne do odbycia szkolenia zapewnia dostawca usługi. W zależności od zadania uczestnicy wykonują na przydzielonych sprzęcie lub na współdzielonych urządzeniach.
Walidacja:
Egzamin teoretyczny pisemny w wersji papierowej
Egzamin praktyczny – obserwacja w warunkach symulowanych
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja