Kurs Sommelierski - wino w teorii i praktyce
Kurs Sommelierski - wino w teorii i praktyce
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Kurs przeznaczony jest da osób, które:
- planują rozpocząć pracę w gastronomii lub hotelarstwie;
- prowadzą lub zamierzają prowadzić własną działalność
- są zainteresowane tematyką szkolenia (hobbystycznie)
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji15-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi8
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Nabycie kompetencji jako sommelier.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługiwanie się wiedzą dotyczącą wina | Kryteria weryfikacji Potrafi definiować, klasyfikować wina, szczepy, jakość win, dobiera wina do potraw | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Praktyczna wiedza z zakresu serwowania win | Kryteria weryfikacji Potrafi prawidłowo otwierać butelki z winem,przeprowadzać dekantację wina, w profesjonalny sposób serwować wina, oceniać organoleptycznie wina | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Teoria:
- wprowadzenie w świata win: definicja wina, szczepy,
- winifikacja
- klasyfikacja win
- jakość wina – rodzaje aromatów i smaków wina, defekty win
- podstawy wiedzy sommelierskiej
- zawód Sommelier w praktyce
- dobieranie win do potraw
Praktyka:
- prawidłowe otwieranie butelki z winem
- dekantacja wina
- profesjonalny serwis wina
- ocena organoleptyczna wina (degustacja)
Walidacja
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 3 Teoria | Prowadzący Tomasz Hallmann | Data realizacji zajęć 17-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 3 Praktyka | Prowadzący Tomasz Hallmann | Data realizacji zajęć 18-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 3 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 18-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 476,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 200,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto184,50 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Tomasz Hallmann
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt – pełne kompendium
Warunki uczestnictwa
Osoby pełnoletnie
Informacje dodatkowe
Przerwy na życzenie uczestników (5-10 minut ), nie są wliczane do czasu trwania usługi.
Wszystko co niezbędne do odbycia szkolenia zapewnia organizator.
Uczestnicy przyjmują do wiadomości, że usługa może być poddana monitoringowi z ramienia Operatora lub BUR i wyrażają na to zgodę.
Warunkiem ukończenia szkolenia (a zarazem otrzymania zaświadczenia o ukończeniu) jest frekwencja na poziomie minimum 80%, oraz podejście do walidacji (oceny dokonuje niezależna osoba przeprowadzająca walidację).
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja