Dyplomowany enolog - technologia winiarska i miodosytnicza
Dyplomowany enolog - technologia winiarska i miodosytnicza
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikatory projektówMałopolski Pociąg do kariery
- Grupa docelowa usługi
Studia podyplomowe są skierowane w pierwszej kolejności do osób zatrudnionych w przemyśle winiarskim i posiadających lub chcących założyć w przyszłości własne winnice i winiarnie, w drugiej kolejności do osób pozostających bez zatrudnienia, pragnących zwiększyć swoje szanse na zdobycie pracy.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji30-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi200
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem kształcenia w ramach studiów podyplomowych „Dyplomowany Enolog – technologia winiarska i miodosytnicza” jest przekazanie wiedzy studentom oraz nabycie przez nich umiejętności i kompetencji z technologii żywności, w szczególności technologii winiarskiej, a także podstaw uprawy wybranych owoców wykorzystywanych do produkcji win. Wykłady i ćwiczenia prowadzone będą przez wykładowców Uniwersytetu Rolniczego oraz specjalistów z dziedziny enologii.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Efekty uczenia się w opisie programu studiów podyplomowych - załącznik | Kryteria weryfikacji Kryteria weryfikacji w opisie programu studiów podyplomowych - załącznik | Metoda walidacji Prezentacja |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Dodatkowe pliki
Program
Program
Usługa obejmuje 200 godzin zajęć dydaktycznych, podzielonych na wykłady, seminaria, ćwiczenia laboratoryjne i terenowe oraz praktykę kierunkową. Podczas zajęć Słuchacze mogą zapoznać się ze sposobami uprawy winorośli oraz innych roślin, których owoce można wykorzystać do produkcji win, poznają zagrożenia pochodzące ze strony klimatu, zakażeń i owadów. Program studiów podyplomowych obejmuje zagadnienia związane z produkcją win, zachodzącymi przemianami chemicznymi i biologicznymi podczas poszczególnych etapów wytwarzania napojów. Słuchacze zapoznają się także z aspektami prawnymi i ekonomicznymi zakładania winnicy i produkcji win oraz aspektami ekonomi produkcji napojów alkoholowych. Zagadnienia poruszane podczas zajęć obejmują także produkcję miodów pitnych.
Po skończonych zajęciach Słuchacze przystępują do zaliczeń i egzaminów z poszczególnych boków tematycznych omawianych podczas zajęć oraz egzaminu końcowego.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 41 Seminarium dyplomowe | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 04-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 41 Wstępna obróbka miazgi i moszczu przed fermentacją | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 04-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 41 Winifikacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 04-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 41 Charakterystyka surowców winiarskich | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 05-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 41 Charakterystyka surowców winiarskich | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 05-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 41 Praktyka produkcyjna | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 18-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 07:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 41 Zakładanie winnicy i winiarni | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 19-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 41 Wstępna obróbka miazgi i moszczu przed fermentacją (gr. 1) | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 41 Winifikacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 41 Podstawy mikrobiologii winiarskiej | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 41 Chemia wina | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 23-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 41 Chemia wina 1 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 13-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 41 Podstawy mikrobiologii winiarskiej 1 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 13-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 41 Regulacje prawne w produkcji i dystrybucji wina | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 14-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 41 Marketing w winiarstwie | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 14-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 41 Seminarium dyplomowe | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 14-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 41 Podstawy mikrobiologii winiarskiej 2 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 17-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 41 Chemia wina 2 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 17-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 41 Obliczenia winiarskie | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 18-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 41 Regiony winiarskie świata | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 18-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 41 Seminarium dyplomowe | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 18-01-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 41 Fermentacja jabłkowo-mlekowa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 21-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 41 Wady i choroby wina | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 21-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 41 Dojrzewanie, stabilizacja i rozlew wina | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 21-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 41 Praktyka produkcyjna | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-03-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 07:30 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 41 Fermentacja jabłkowo-mlekowa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 04-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 41 Dojrzewanie, stabilizacja i rozlew wina | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 04-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 41 Cydry, wina owocowe i wina specjalne | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 05-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 41 Analiza sensoryczna i ocena degustacyjna | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 05-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 41 Miodosytnictwo | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 25-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 41 Budowa i zarządzanie marką winiarską | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 25-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 32 z 41 Maszyny i urządzenia w winiarstwie | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 26-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 33 z 41 Projektowanie winiarni | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 26-04-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 34 z 41 Seminarium dyplomowe | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 16-05-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 35 z 41 Analiza sensoryczna i ocena degustacyjna | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 16-05-2026 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 06:30 |
Przedmiot / temat zajęć 36 z 41 Uprawa i ochrona roślin winiarskich | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 17-05-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 37 z 41 Uprawa i ochrona roślin winiarskich | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 17-05-2026 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 38 z 41 Seminarium dyplomowe | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 30-05-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 39 z 41 Wady i choroby wina | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 30-05-2026 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 40 z 41 Miodosytnictwo | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 30-05-2026 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 41 z 41 Uprawa i ochrona roślin winiarskich | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 31-05-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 03:45 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 800,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 800,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 29,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 29,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Tomasz Tarko
Magdalena Januszek
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
-
Warunki uczestnictwa
Zasady rekrutacji
Warunkiem zakwalifikowania na studium podyplomowe jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów wyższych lub licencjackich/inżynierskich oraz złożenie w sekretariacie następujących dokumentów:
- kserokopii dyplomu,
- podania do Kierownika studium,
- umowy o warunkach odpłatności za studia podyplomowe,
- fotografii
- kwestionariusza osobowego.
Rekrutacja w systemie IRK (Internetowa Rejestracja Kandydatów)
https://irk.urk.edu.pl/pl/offer/Studia_podyplomowe_2025/programme/TENOY.SP.02/?from=registration:Studia_podyplomowe_2025
Informacje dodatkowe
Liczba godzin usługi - podana jako godziny dydaktyczne