Kurs baristy
Kurs baristy
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikatory projektówMałopolski Pociąg do kariery, Nowy start w Małopolsce z EURESEM
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie przeznaczone dla wszystkich zainteresowanych samodzielną, profesjonalną pracą w kawiarni gdzie zdobędzie zarówno wiedzę, jak i umiejętności jako barista.
Usługa jest skierowana do osoba indywidualnych.
Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu "Małopolski pociąg do kariery - sezon 1" i/lub dla Uczestników Projektu "Nowy start w Małopolsce z EURESem", oraz dla uczestników posiadających mbony.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników5
- Data zakończenia rekrutacji26-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi20
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest nabycie niezbędnej wiedzy jak i umiejętności do pracy w kawiarni, jak również rozwiać swoje zainteresowania i pasję zdobycia nowych umiejętności.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się 1. Uczestnik potrafi przygotować espresso i cappuccino zgodnie ze standardami serwisu.” | Kryteria weryfikacji Wykonuje proces ekstrakcji kawy, uzyskując prawidłowy czas, objętość i cremę.” | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się 2. Uczestnik rozróżnia gatunki kawy i ich pochodzenie. | Kryteria weryfikacji Wymienia różnice między arabiką i robustą. Omawia wpływ stopnia palenia na smak. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
1.WSTĘP DO ZAWODU BARISTY - 4 godz. edukacyjne zajęcia teoretyczne
Historia kawy i jej znaczenie w kulturze
Rodzaje kawy i sposób jej uprawy.
Rejony uprawy kawy.
Standardy sanitarne w kawiarni
2.METODY PARZENIA KAWY - 2 godz. edukacyjne, zajęcia praktyczne
Espresso i jego podstawowe parametry
Alternatywne metody parzenia
Techniki ekstrakcji i wpływ zmiennych( grubość mielenia, temperatura, czas parzenia)
3.OBSŁUGA SPRZETU BARISTYCZNEGO - 2 godz. edukacyjne, zajęcia praktyczne
Budowa i obsługa ekspresu ciśnieniowego
Regulacja młynka i mielenie kawy
Czyszczenie i konserwacja sprzętu
4.TECHNIKI PARZENIA I PODAWANIA KAWY - 12 godz. eduk. zajęcia praktyczne
Przygotowanie idealnego espresso
Nauka przyrządzania kawy czarnej, americano, americana
Przygotowywanie kawy Latte, Latte Macchiato, Cappuccino
Różnica miedzy ristretto, espresso, lungo
Błędy w ekstrakcji i jak je korygować
Spienianie mleka do różnych rodzajów kaw
Podstawowe wzory latte art. (serce, rozeta, tulipan)
Trendy w kawie.
Walidacja / - 1 godz. eduk.
Przerwy nie wliczane w godziny szkolenia.
Na każdych zajęciach jest lista obecności, gdzie uczestnik potwierdza obecność na zajęciach.
Harmonogram zostanie ustalony z uczestnikami szkolenia.
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. | |||||
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 1 800,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 1 800,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 90,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 90,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Sławomir Kozera
Od 2019 r. prowadzi liczne szkolenia jako specjalista w zawodach barista barman.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
uczestnik otrzymuje zeszyt długopis
Warunki uczestnictwa
- ukończone 18 lat,
- brak przeciwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku zgodnym z kierunkiem szkolenia,
- przystąpienie do procesu walidacji częściowej i całościowej.
Informacje dodatkowe
- Kurs obejmuje 20 godzin dydaktycznych co stanowi 15 godzin zegarowych
- Niepubliczna Placówka Kształcenia Ustawicznego w Bochni ma podpisaną umowę z Wojewódzkim Urzędem Pracy w Krakowie.
- Zastrzegamy prawo do zmiany harmonogramu, kadry wykładowców i walidatorów w przypadku zaistnienia nieprzewidzianych okoliczności.
- Warunkiem ukończenia kursu jest obecność na zajęciach (minimum 80% godzin kursu), przystąpienie do procesu walidacji.
- Szkolenie jest realizowane jest 1 grupie
- Podczas kursu zostaną zastosowane metody interaktywne i aktywizujące, takie jak: ćwiczenia praktyczne przy ekspresie ciśnieniowym,
- praca w parach i zespołach (np. wspólne przygotowywanie różnych rodzajów kawy),
- symulacje obsługi klienta i pracy w kawiarni,
- omówienie i analiza najczęstszych błędów praktycznych,
- warsztaty sensoryczne z degustacją różnych rodzajów kaw,
Zwolnienie z VAT art 43 Ust 1Ustawy o VAT
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Lokal wyposażony w profesjonalny sprzęt baristyczny.