Szkolenie. Zielono mi… i cyfrowo! Nowoczesne kompetencje w usługach przyszłości
Szkolenie. Zielono mi… i cyfrowo! Nowoczesne kompetencje w usługach przyszłości
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaTechniczne / Pozostałe techniczne
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie jest skierowane do wszystkich osób zainteresowanych sztuką parzenia kawy, niezależnie od stopnia doświadczenia. Obejmuje zarówno osoby początkujące, które chcą zdobyć solidne podstawy w przygotowywaniu kawy jak i entuzjastów poszukujących nowych inspiracji oraz technik do rozwijania swoich umiejętności w warunkach domowych. Dzięki modułowemu charakterowi i indywidualnemu podejściu, uczestnicy będą mogli przyswoić wiedzę teoretyczną i praktyczną w sposób dostosowany do ich potrzeb i tempa nauki, co sprawia, że szkolenie jest odpowiednie dla każdego – od nowicjusza po zaawansowanego miłośnika kawy oraz obsługi.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników16
- Data zakończenia rekrutacji03-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi21
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie przygotowuje do świadomego i odpowiedzialnego uczestnictwa w kulturze gastronomicznej poprzez rozwój zielonych i cyfrowych kompetencji w zakresie pracy baristy i kelnera. Uczestnicy poznają praktyczne aspekty zrównoważonej obsługi klienta, zarządzać zasobami w sposób przyjazny dla środowiska oraz wykorzystywać nowoczesne technologie wspierające efektywność, jakość i odpowiedzialność w codziennej pracy. Program łączy pasję do kawy i serwisu z wymaganiami współczesnej transformacji.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje wpływ zrównoważonej uprawy kawy na środowisko i jakość produktu | Kryteria weryfikacji Wymienia co najmniej trzy czynniki środowiskowe wynikające z uprawy kawy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wskazuje certyfikaty ekologiczne i społeczne związane z kawą i produktami gastronomicznymi | Kryteria weryfikacji Identyfikuje poprawnie trzy certyfikaty i opisuje ich znaczenie | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia narzędzia cyfrowe wspierające obsługę klienta w gastronomii | Kryteria weryfikacji Podaje przykłady minimum dwóch aplikacji cyfrowych stosowanych w obsłudze klienta | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady ograniczania odpadów i śladu węglowego w serwisie | Kryteria weryfikacji Wymienia i wyjaśnia przynajmniej dwie metody ograniczania strat | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Opisuje zasady wykorzystania energii i wody w sposób efektywny w gastronomii | Kryteria weryfikacji Opisuje przynajmniej trzy sposoby efektywnego zarządzania energią lub wodą | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Organizuje stanowisko pracy baristy z użyciem narzędzi cyfrowych | Kryteria weryfikacji Tworzy plan pracy z uwzględnieniem zadań i narzędzi cyfrowych | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Obsługuje cyfrowe systemy zamówień i płatności w lokalu gastronomicznym | Kryteria weryfikacji Wykonuje obsługę płatności w systemie POS zgodnie z procedurą | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Monitoruje zużycie zasobów z wykorzystaniem cyfrowych narzędzi ewidencyjnych | Kryteria weryfikacji Sporządza prosty raport zużycia zasobów na podstawie danych cyfrowych | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Współpracuje z zespołem w sposób zaangażowany i odpowiedzialny w duchu zielonych wartości | Kryteria weryfikacji Aktywnie uczestniczy w zadaniu zespołowym i proponuje rozwiązanie proekologiczne | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
1. Etyka i odpowiedzialność zawodowa kelnera i baristy
Wartości w pracy usługowej, profesjonalna postawa, wpływ codziennych decyzji na środowisko i społeczeństwo.
Odniesienie: RSI – kompetencje społeczne; ESCO – standardy zawodowe.
2. Komunikacja z klientem w duchu zrównoważonego rozwoju
Edukowanie klienta poprzez obsługę – jak rozmawiać o produktach ekologicznych, lokalnych, certyfikowanych.
Odniesienie: RSI – edukacja ekologiczna; ESCO – obsługa klienta.
3. Zielona obsługa – jak ograniczać odpady i ślad węglowy
Ekologiczne naczynia, minimalizacja plastiku, serwis bez odpadów.
Odniesienie: PRT – GOZ w usługach; RSI – zero waste.
4. Zrównoważona uprawa kawy i etyczny łańcuch dostaw
Proces produkcji kawy od uprawy do filiżanki. Fair trade, Rainforest Alliance, wpływ na środowisko.
Odniesienie: RSI – zielone łańcuchy dostaw; ESCO – pochodzenie surowców.
5. Świadomy wybór produktów gastronomicznych
Jak czytać etykiety, dobierać dostawców i oceniać produkty pod kątem środowiskowym i jakościowym.
Odniesienie: RSI – zrównoważona konsumpcja; ESCO – certyfikaty.
6. Planowanie pracy z wykorzystaniem narzędzi cyfrowych
Aplikacje do zarządzania zmianami, komunikacji i zarządzania personelem.
Odniesienie: PRT – cyfryzacja; RSI – kompetencje cyfrowe.
7. Rejestracja strat i analiza zużycia – cyfrowe narzędzia
Wprowadzenie do analizy strat żywności, narzędzia online do kontroli zużycia.
Odniesienie: RSI – gospodarka cyrkularna; ESCO – monitoring zasobów.
8. Nowoczesna prezentacja menu – cyfrowe rozwiązania i eko-alternatywy
QR menu, aplikacje z ofertą, druk przyjazny środowisku.
Odniesienie: RSI – cyfrowe usługi; ESCO – digitalizacja sprzedaży.
9. Cyfrowe systemy zamówień i płatności
Systemy POS, terminale płatnicze, aplikacje zamówieniowe, wpływ na wygodę i środowisko.
Odniesienie: RSI – automatyzacja; ESCO – e-commerce gastronomiczny.
10. Social media i eko-marketing lokalu
Jak promować ekologiczne podejście lokalu w mediach społecznościowych, storytelling i wizerunek.
Odniesienie: RSI – cyfrowe społeczeństwo; ESCO – promocja i komunikacja.
11. Uprawa, pochodzenie i jakość ziaren kawy – degustacja świadoma
Rozpoznawanie jakości kawy, wpływ metody uprawy na smak i środowisko.
Odniesienie: PRT – innowacje w agrogastronomii; ESCO – sensoryka.
12. Woda, energia i zasoby – jak gospodarować mądrze w gastronomii
Oszczędność zasobów w pracy baristy i kelnera – praktyczne przykłady i pomiary.
Odniesienie: RSI – efektywność energetyczna; PRT – zielone technologie.
13. Gospodarka odpadami w lokalu gastronomicznym
Segregacja, ograniczanie marnowania, współpraca z platformami typu TooGoodToGo.
Odniesienie: RSI – GOZ; ESCO – zarządzanie odpadami.
14. Zasady bezpieczeństwa żywności i cyfrowy HACCP
Podstawy HACCP, dokumentacja elektroniczna, systemy cyfrowe wspierające higienę.
Odniesienie: PRT – technologie sanitarne; ESCO – kontrola jakości.
15. Kompetencje miękkie baristy i kelnera – postawy proekologiczne
Asertywność, empatia, zaangażowanie społeczne w promowaniu zmian klimatycznych.
Odniesienie: RSI – odpowiedzialność społeczna; ESCO – komunikacja interpersonalna.
16. Bezpieczeństwo cyfrowe w pracy z klientem
RODO, dane wrażliwe w systemach POS, dobre praktyki w obsłudze płatności elektronicznych.
Odniesienie: RSI – cyberbezpieczeństwo; ESCO – ochrona danych.
17. Zielone technologie w barze i na sali
Nowoczesne urządzenia energooszczędne – ekspresy, zmywarki, chłodzenie.
Odniesienie: PRT – technologie zielone; RSI – modernizacja sektora usług.
18. Analiza danych sprzedażowych i środowiskowych
Jak czytać dane o zużyciu i sprzedaży – analiza w prostych narzędziach cyfrowych.
Odniesienie: RSI – dane jako narzędzie rozwoju; ESCO – analiza operacyjna.
19. Współpraca zespołowa w modelu cyfrowo-ekologicznym
Zasady komunikacji, planowania zadań, wzajemnego wsparcia – z użyciem aplikacji.
Odniesienie: RSI – umiejętności społeczne i cyfrowe; ESCO – współpraca zespołowa.
20. Projekt końcowy – zaprojektuj zieloną i cyfrową kawiarnię lub salę
Zespołowe opracowanie koncepcji lokalu – w duchu GOZ i cyfryzacji.
Odniesienie: RSI – przedsiębiorczość i innowacje; PRT – projektowanie usług.
21.WALIDACJA -test teoretyczny analiza dowodów i deklaracji
Program szkolenia został opracowany w pełnej zgodności z Programem Rozwoju Technologii Województwa Śląskiego na lata 2019-2030 oraz Regionalną Strategią Innowacji Województwa Śląskiego 2030.
Szkolenie uwzględnia kluczowe priorytety tych dokumentów, w tym rozwój technologii informacyjnych i komunikacyjnych oraz wdrażanie zielonych kompetencji, wspierających transformację regionu w kierunku gospodarki niskoemisyjnej.
Szkolenie w ponad 30% ma charakter praktyczny.
Przerwy ustalane zgodnie z potrzebami Klienta.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 21 1. Etyka i odpowiedzialność zawodowa kelnera i baristy | Prowadzący Jakub Majchrzak | Data realizacji zajęć 04-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 21 2. Komunikacja z klientem w duchu zrównoważonego rozwoju | Prowadzący Jakub Majchrzak | Data realizacji zajęć 04-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 21 3. Zielona obsługa – jak ograniczać odpady i ślad węglowy | Prowadzący Jakub Majchrzak | Data realizacji zajęć 04-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 21 4. Zrównoważona uprawa kawy i etyczny łańcuch dostaw | Prowadzący Jakub Majchrzak | Data realizacji zajęć 04-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 21 5. Świadomy wybór produktów gastronomicznych | Prowadzący Jakub Majchrzak | Data realizacji zajęć 04-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 21 6. Planowanie pracy z wykorzystaniem narzędzi cyfrowych | Prowadzący Jakub Majchrzak | Data realizacji zajęć 04-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 21 7. Rejestracja strat i analiza zużycia – cyfrowe narzędzia | Prowadzący Jakub Majchrzak | Data realizacji zajęć 04-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 21 8. Nowoczesna prezentacja menu – cyfrowe rozwiązania i eko-alternatywy | Prowadzący Jakub Majchrzak | Data realizacji zajęć 04-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 21 9. Cyfrowe systemy zamówień i płatności | Prowadzący Jakub Majchrzak | Data realizacji zajęć 04-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 21 10. Social media i eko-marketing lokalu | Prowadzący Jakub Majchrzak | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 21 11. Uprawa, pochodzenie i jakość ziaren kawy – degustacja świadoma | Prowadzący Jakub Majchrzak | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 21 12. Woda, energia i zasoby – jak gospodarować mądrze w gastronomii | Prowadzący Jakub Majchrzak | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 21 13. Gospodarka odpadami w lokalu gastronomicznym | Prowadzący Jakub Majchrzak | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 21 14. Zasady bezpieczeństwa żywności i cyfrowy HACCP | Prowadzący Jakub Majchrzak | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 21 15. Kompetencje miękkie baristy i kelnera – postawy proekologiczne | Prowadzący Jakub Majchrzak | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 21 16. Bezpieczeństwo cyfrowe w pracy z klientem | Prowadzący Jakub Majchrzak | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 21 17. Zielone technologie w barze i na sali | Prowadzący Jakub Majchrzak | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 21 18. Analiza danych sprzedażowych i środowiskowych | Prowadzący Jakub Majchrzak | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 21 19. Współpraca zespołowa w modelu cyfrowo-ekologicznym | Prowadzący Jakub Majchrzak | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 21 20. Projekt końcowy – zaprojektuj zieloną i cyfrową kawiarnię lub salę | Prowadzący Jakub Majchrzak | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 21 21.WALIDACJA -test teoretyczny analiza dowodów i deklaracji | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:45 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 4 649,40 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 3 780,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 221,40 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 180,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Jakub Majchrzak
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik dostaje materiały w wersji papierowej.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem uzyskania zaświadczenia jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć oraz uzyskania 80% punktów z testu przyrostu wiedzy
Informacje dodatkowe
Ujęte godziny szkolenia są godzinami dydaktycznymi tj. 1 godz. = 45 minut
Dokument potwierdza, że zostały zastosowane rozwiązania zapewniające rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji.tzn.osoba prowadząca usługę, nie dokonuje weryfikacji efektów uczenia się uczestników usługi.
Trener przygotowuje walidację: zaprojektował efekty uczenia się, kryteria weryfikacji przez określenie metod ich oceny po przygotowanie zestawu pytań testowych. Trener rozda testy uczestnikom . Nie ingeruje w jakiejkolwiek formie w ocenę wyników testu ani w proces jego wypełniania.Osoba walidująca zostaje zaangażowana dopiero na etapie oceny i weryfikacji efektów uczenia się uczestników. Nie prowadzi bezpośrednio działań związanych z tworzeniem i kompletowaniem dokumentacji walidacyjnej.
Adres podmiotu realizującego usługę: 40-474 Katowice ul. Wojciecha 36A
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi