Szkolenie Kucharz (kod zawodu 512001)
Możliwość dofinansowania
Szkolenie Kucharz (kod zawodu 512001)
Numer usługi 2025/05/26/32733/2772330
7 200,00 PLN
brutto
7 200,00 PLNnetto
144,00 PLNbrutto/h
144,00 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie jest skierowane dla osób dorosłych powyżej 18 roku życia, które zamieszkują, uczą się lub pracują na obszarze subregionu tarnobrzeskiego, które chcą nabyć kompetencje w zawodzie Kucharz.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji03-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi50
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs przygotowuje uczestników do samodzielnej pracy na stanowisku Kucharz. W swojej pracy zajmuje się organizacją stanowiska pracy z zachowaniem przepisów BHP i p.poż., przygotowywaniem i serwowaniem potraw. Posiada wiedzę w zakresie klasyfikacji potraw, magazynowania i obróbki produktów spożywczych. Odpowiada za prezentację i dekorowanie potraw na talerzu.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Organizuje pracę na stanowisku Kucharz | Kryteria weryfikacji omawia i charakteryzuje pracę na stanowisku Kucharz | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zakres usług gastronomicznych | Kryteria weryfikacji omawia i charakteryzuje zakres usług gastronomicznych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia wiedzę na temat selekcji przyjmowania i magazynowania surowców | Kryteria weryfikacji omawia i charakteryzuje wiedzę na temat selekcji przyjmowania i magazynowania surowców | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje sposoby przeprowadzenia obróbki wstępnej surowców | Kryteria weryfikacji omawia i charakteryzuje sposoby przeprowadzenia obróbki wstępnej surowców | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje sposoby przeprowadzenia procesu rozmrażania żywności i obróbki termicznej potraw | Kryteria weryfikacji omawia i charakteryzuje sposoby przeprowadzenia procesu rozmrażania żywności i obróbki termicznej potraw | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia metody właściwego przechowywania żywności | Kryteria weryfikacji omawia i charakteryzuje metody właściwego przechowywania żywności | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia metody właściwego transportu różnego rodzaju potraw | Kryteria weryfikacji omawia i charakteryzuje metody właściwego transportu różnego rodzaju potraw | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje oraz wykonuje serwowanie i ekspozycje potraw | Kryteria weryfikacji omawia i charakteryzuje serwowanie oraz ekspozycje potraw | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje tematy gospodarki odpadami pokonsumpcyjnymi | Kryteria weryfikacji omawia i charakteryzuje tematy gospodarki odpadami pokonsumpcyjnymi | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje tematy Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej, system HACCP | Kryteria weryfikacji omawia i charakteryzuje tematy Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej, system HACCP | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia rodzaje usług gastronomicznych, bufetów, bankietów i ich podział | Kryteria weryfikacji omawia i charakteryzuje rodzaje usług gastronomicznych, bufetów, bankietów i ich podział | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje oraz zarządza czasem i pracy w zespole | Kryteria weryfikacji omawia i charakteryzuje umiejętności zarządzania czasem i pracy w zespole | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady BHP i ppoż. | Kryteria weryfikacji omawia i charakteryzuje zasady BHP i ppoż. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
TAK
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
TAK
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
TAK
Program
Program
Usługa jest realizowana w godzinach dydaktycznych (1 godzina dydaktyczna = 45 minut).
Przerwy nie są wliczone w czas trwania szkolenia.
Program:
- Organizacja pracy na stanowisku kucharza
- Przepisy BHP i przeciwpożarowe
- Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej, system HACCP
- Usługi gastronomiczne i cateringowe
- Klasyfikacja form usług gastronomicznych – bufety, bankiety i inne
- Dobór, ocena jakości i magazynowanie produktów spożywczych
- Przygotowanie wstępne surowców
- Rozmrażanie żywności oraz obróbka cieplna potraw
- Techniki i sposoby przygotowywania potraw i napojów
- Urządzenia i sprzęty wykorzystywane do przyrządzania i serwowania dań
- Sporządzanie dań gorących, zimnych i prostych deserów
- Porcjowanie, dekoracja i serwowanie potraw i napojów
- Zasady właściwego przechowywania żywności
- Transport potraw różnych kategorii
- Sposoby podawania i prezentacji potraw; wybór odpowiedniego nakrycia stołu
- Zarządzanie odpadami gastronomicznymi
- Rozwój osobisty i zawodowy
- Organizacja pracy, współpraca w zespole
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 0
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 7 200,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 7 200,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 144,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 144,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Małgorzata Maziarz
Praca na stanowisku nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych od 25 lat
Pełnienie funkcji trenera kursu kelnera, kursu kucharza dla młodzieży i osób dorosłych
Kurs barmański 1 stopnia
Kurs carvingu
Kurs kuchnia molekularna
Pełnienie funkcji trenera kursu kelnera, kursu kucharza dla młodzieży i osób dorosłych
Kurs barmański 1 stopnia
Kurs carvingu
Kurs kuchnia molekularna
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dydaktyczne w formie skryptów zostaną wybrane przez lektora i będą rozdane uczestnikom w trakcie trwania szkolenia.
Informacje dodatkowe
Usługa jest realizowana w godzinach dydaktycznych (1 godzina dydaktyczna = 45 minut).
Dostawca usługi dopuszcza nieobecność na zajęciach na poziomie 20%.
Cena szkolenia zawiera koszt walidacji/egzaminu wewnętrznego.
Adres
Adres
Stalowa Wola
Stalowa Wola
woj. podkarpackie
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
Kontakt
Kontakt
Szymon Bukal
E-mail
biurobukal@gmail.com
Telefon
(+48) 792 622 844